Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στον «Π»: Με Ενέργεια και ΝΑΤΟ ξεκλειδώνει το Κυπριακό - «Νεκροθάφτης» ο Μαυρογιάννης, προωθούσε τα «διαβατήρια» ο Χριστοδουλίδης... ο Πρόεδρος θα μείνει αδιάφορος;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 12.6.2022
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στον «Π»: Με Ενέργεια και ΝΑΤΟ ξεκλειδώνει το Κυπριακό - «Νεκροθάφτης» ο Μαυρογιάννης, προωθούσε τα «διαβατήρια» ο Χριστοδουλίδης... ο Πρόεδρος θα μείνει αδιάφορος;
O πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέδειξε ότι «η επιλογή Μαυρογιάννη από ΑΚΕΛ και η σίγουρη στήριξη τού ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη, δικαιώνουν τον Πρ. Αναστασιάδη, την κυβέρνησή του και τον Δημοκρατικό Συναγερμό» και ακυρώνουν την κριτική που έκαναν τα δύο κόμματα στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.



Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στον «Π» για Κυπριακό, Οικονομία, Προεδρικές ’23, Πρ. Αναστασιάδη, Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη

Με Ενέργεια και ΝΑΤΟ ξεκλειδώνει το Κυπριακό

O υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, βλέπει προοπτικές επίλυσης τού Κυπριακού, παρά τις πολύ δύσκολες συγκυρίες λόγω γεωπολιτικών ανακατατάξεων που προκαλεί το Ουκρανικό, αλλά και της ενεργειακής/πληθωριστικής κρίσης που πλήττει τις οικονομίες παγκόσμια. Στη συνέντευξη του στον «Π», ο κ. Νεοφύτου εξηγεί πώς μπορεί να ξεκλειδώσει το Κυπριακό σε συνδυασμό με τα της ενέργειας στην περιοχή μας, και του νέου γεωστρατηγικού ρόλου του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απαντά και σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις προεδρικές εκλογές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υποψηφιότητά του ανάμεσα στους Συναγερμικούς ψηφοφόρους, το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την προεκλογική εκστρατεία, καθώς και για τους δύο ανθυποψηφίους τους, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα ήταν στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη.

Πώς θα προσεγγίσετε τα του Κυπριακού εάν εκλεγείτε Πρόεδρος τής Δημοκρατίας;
Υπάρχουν δυο πράγματα που θεωρώ ότι μπορούν να ξεκλειδώσουν το Κυπριακό. Ποια είναι τα δυο μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης, αλλά και παγκόσμια; Ασφάλεια και Ενεργειακή Κρίση. Δυο όπλα στο τραπέζι. Πρώτον, με τη λύση του Κυπριακού, να μπουν όλες οι χώρες τις γειτονιάς μας στην ενεργειακή εξίσωση με αυστηρά εμπορικούς όρους και με άξονα τη διανομή του φυσικού αερίου.

Και η Τουρκία;
Όλες οι χώρες της γειτονιάς. Επαναλαμβάνω, με λύση του Κυπριακού. Δεύτερον, με λύση του Κυπριακού, η Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Είναι αυτά τα δύο που μπορούν να ξεκλειδώσουν την προοπτική επίλυσης τού Κυπριακού. Και πάλι θα έχω απέναντί μου πολλούς. Ξέρετε, ο πιο ασφαλής προορισμός ενός καραβιού είναι να μένει καθηλωμένο στο λιμάνι. Αλλά, οι καπετάνιοι είναι για να τολμούν να βγάζουν τα καράβια εκτός λιμανιού.

Να προσέχουν, όμως, να μην τα βουλιάζουν...
Ναι, να τα κυβερνούν με σιγουριά, ακόμα και με φουρτούνες.

Αποκεντρωμένη ομοσπονδία


Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε συνομιλίες από κάποιες θέσεις της άλλης πλευράς;
Μόλις σας έχω αναφέρει δυο τολμηρές θέσεις. Υπάρχει και μία τρίτη, πάνω στην οποία μπορούμε να κτίσουμε. Είναι η θέση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, που έχει αναφέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - και ήταν πάντα θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πλήρης αυτονομία στις δύο συνιστώσες πολιτείες. Δυστυχώς, έγινε η εισβολή το 1974, ζούμε την κατοχή από το ’74, αλλά ξεχωριστά διοικούμαστε -η τ/κ κοινότητα παράνομα- από το 1964. Και δυστυχώς συνήθισαν σε αυτό και οι Ε/κ και οι Τ/κ. Και φοβούνται οι Τ/κ την ανάμειξη των Ε/κ στα εσωτερικά τους θέματα, και το ανάστροφο. Άρα, αν δώσουμε αυτονομία στα ζητήματα τής καθημερινότητας, τι απομένει να χειριστεί το κεντρικό κράτος; Τα πλείστα και τα πιο σοβαρά ζητήματα σταδιακά πάνε στις Βρυξέλλες. Συνεπώς, μένει στην κεντρική κυβέρνηση η μία κυριαρχία, η μία διεθνής προσωπικότητα, η μία ιθαγένεια, οι φυσικοί πόροι και η ενιαία οικονομία, που έτσι κι αλλιώς οι κανόνες καθορίζονται. Κι έτσι οι Τ/κ θα έχουν την αυτονομία τους στα θέματα της καθημερινότητας, και την πολιτική -όχι την αριθμητική- ισότητα, στο επίπεδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Για το μέλλον


Όλοι τα ίδια λέτε... Και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ένα σωρό καλές ιδέες για να λύσει το Κυπριακό, αλλά, άμα εξελέγηκε, έκανε πίσω.
Μόλις σας έχω αναφέρει τολμηρές θέσεις που δεν θα μπορούσατε να διανοηθείτε ότι θα βρισκόταν Κύπριος πολιτικός να εισηγηθεί τέτοιες προτάσεις.

Γιατί δεν πιέσατε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς αυτή την κατεύθυνση;
Τώρα μιλούμε για το μέλλον. Ας μην πάμε πάλι στο παρελθόν.

Μετά τις τουρκικές εκλογές


Γιατί κλείδωσε το Κυπριακό;
Μα αγνοούμε τις θέσεις της Τουρκίας περί δύο κρατών; Και να σας πω τι με ανησυχεί περισσότερο από όλα; Κάτι χειρότερο από την τουρκική θέση για δύο κράτη. Αυτό που έγινε τις τελευταίες ημέρες. Η ανακοίνωση ότι οι πτήσεις από το παράνομο αεροδρόμιο τής κατεχόμενης Τύμπου θεωρούνται πλέον εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας. Αυτό κι αν είναι κίνδυνος, γιατί ουσιαστικά οι Τούρκοι προχωρούν στην πολιτική ενσωμάτωση των κατεχομένων. Μετατρέπονται τα κατεχόμενα σε τουρκική επαρχία, που για μένα είναι τρισχειρότερο απ' ότι το απαράδεκτο των δύο κρατών. Γι αυτό είπα ότι πρέπει να βάλουμε την Τουρκία στην εξίσωση. Για να σπάσει το αδιέξοδο. Αλλά είμαι και ρεαλιστής. Δεν πρόκειται να υπάρξει τίποτε στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες -και δεν είναι γιατί δεν θέλει ο Αναστασιάδης- αλλά διότι ο Ερντογάν δεν συζητά Κυπριακό εάν δεν τελειώσει με τις εκλογές του, τού χρόνου.

Άρα τα ΜΟΕ για το Βαρώσι ήταν άδικος κόπος;
Σωστά προτείναμε τα ΜΟΕ, μπράβο στον Πρόεδρο, τολμηρά μέτρα, για να σταλεί κι ένα μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ποιο αποτέλεσμα είχαν; Κανέναν.
Ήμουν τελευταίως στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχω μιλήσει με Ευρωπαίους, τα είδαν θετικά, παρά το ότι δεν άνοιξε το παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης. Όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι συνεχίζουν να είναι ίδιες οι συμπεριφορές της Τουρκίας. Γι αυτό ας μην αυτομαστιγωνόμαστε, δεν φταίμε για όλα εμείς.

Σε μένα δεν τόλμησε


Εσείς δεν μιλούσατε για τσουνάμι και στέλνατε μήνυμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη; Το έχετε ξεχάσει;
Βεβαίως και μίλησα για τσουνάμι, και εξήγησα τι εννοούσα. Είχα λάθος; Ήταν όταν είχε ξεκινήσει από πολλούς εδώ στην Κύπρο -και από αυτούς που εσχάτως αγάπησαν τη διζωνική, δικοινοτική- η αμφισβήτηση στην ομοσπονδία, πλην μερικών που θεωρούμασταν περιθωριακοί τότε. Και είχα πει, μην έχετε αυταπάτες ότι αν φύγει η ΔΔΟ από το τραπέζι, θα πάμε στο ενιαίο κράτος του 1960, χωρίς Εγγυήσεις και χωρίς ΤΟΥΡΔΥΚ και ΕΛΔΥΚ. Το θυμούμαι ωσάν να μιλούσα τώρα στην Ελένη Βρεττού, το Σεπτέμβριο του 2018.

Κάνατε αυτή τη δήλωση, γιατί τότε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δοκίμαζε το σενάριο των δύο κρατών. Εκείνη η περίοδος ήταν.
Ήταν εκείνη η περίοδος, που πολλοί θεώρησαν -μετά το ναυάγιο τού Κραν Μοντανά- ότι ήταν η ευκαιρία να ξεγράψουμε τη ΔΔΟ. Και ήταν πολλοί αυτοί που το θεωρούσαν...

Και μαζί τους και ο Πρόεδρος.
Σε μένα κανείς δεν τόλμησε να μοιραστεί τέτοιες θέσεις. Το μόνον που κουβεντιάσαμε με τον Πρόεδρο, και συμφωνήσαμε, ήταν ότι είναι πιο λειτουργική η αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

«Νεκροθάφτης» ο Μαυρογιάννης, προωθούσε τα «διαβατήρια» ο Χριστοδουλίδης

Ερωτηθείς γιατί να ψηφίσει κάποιος Αβέρωφ Νεοφύτου, και όχι τον Νίκο Χριστοδουλίδη ή τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέδειξε ότι «η επιλογή τού Ανδρέα Μαυρογιάννη από το ΑΚΕΛ και η σίγουρη στήριξη τού ΔΗΚΟ στον Νίκο Χριστοδουλίδη, δικαιώνουν τον Νίκο Αναστασιάδη, την κυβέρνησή του και τον Δημοκρατικό Συναγερμό». Ακυρώνουν, πρόσθεσε, όλη αυτή την κριτική που έκαναν τα δύο κόμματα στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. «Ότι, δηλαδή, είμαστε η κυβέρνηση που έφερε το Κυπριακό στην χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ και ότι είμαστε η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σωστά, λοιπόν, είπε ο Πρόεδρος ότι η δικαίωση των πολιτικών του είναι οι επιλογές των κομμάτων της αντιπολίτευσης» συμπλήρωσε.

«Νεκροθάφτης»


Ο Μαυρογιάννης ήταν τεχνοκράτης. Δεν λάμβανε αποφάσεις ως διαπραγματευτής. Αυτό είναι το επιχείρημα το δικό του και του ΑΚΕΛ.
Εάν θάψαμε το Κυπριακό, ο διαπραγματευτής τι ήταν; Ο νεκροθάφτης ήταν. Εάν διαφωνούσε, γιατί παρέμενε στο θάψιμο τού Κυπριακού, όπως έλεγε και λέει το ΑΚΕΛ που θα τον στηρίξει;

Το ΑΚΕΛ λέει ότι ενημερωνόταν έγκαιρα από τον κ. Μαυρογιάννη, για τα ολισθήματα τού Προέδρου.
Απ' όλους, ο μόνος που διαφοροποιήθηκε σε κάποια θέματα, είμαι εγώ. Αναφερθήκατε στο τσουνάμι. Δεν άκουσα καμιά φορά, είτε τον Μαυρογιάννη είτε τον Χριστοδουλίδη, να μιλούν γι αυτά που έρχονταν.

Εκλογές Instagram;


Μα μπορούσε να τοποθετείται δημόσια, για το Κυπριακό, ο διαπραγματευτής;
Δεν είναι ως δημόσιος υπάλληλος που ήταν διαπραγματευτής. Είναι πολιτικός ο διορισμός τού διαπραγματευτή. Να βλέπω ότι η πατρίδα μου να καταστρέφεται, όπως έλεγε το ΑΚΕΛ ότι το Κυπριακό θάβεται, και να παραμένω διαπραγματευτής; Θα έπρεπε να παραιτηθεί. Δηλαδή, τώρα θα θυμηθούν όλοι ότι διαφωνούσαν; Ο δε υπουργός Εξωτερικών, τι είχε να χειριστεί; Το Κυπριακό και τα διαβατήρια. Μην ξεχνάτε ότι ο CIPA -ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων- ήταν κάτω από το υπουργείο Εξωτερικών. Και είχαν γίνει έντονες συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο, όταν ήταν να φύγει από το υπουργείο Εμπορίου για να πάει στο υπουργείο Εξωτερικών, που τελικά είχε και την αρμοδιότητα τής προώθησης των διαβατηρίων. Καλά, εάν η κυβέρνηση τού Συναγερμού έθαψε το Κυπριακό, ο ένας επιλέγει για υποψήφιο τον διαπραγματευτή και ο άλλος τον ΥΠΕΞ, που στο Κραν Μοντανά ήταν ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος και δεν έλειπε ποτέ από οποιαδήποτε συζήτηση για το Κυπριακό; Και ήταν το πιο δεξί χέρι του Προέδρου Αναστασιάδη; Και εάν αυτή η κυβέρνηση -που εγώ ούτε το ένα ασπάζομαι ούτε το άλλο- είναι η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ, αντιλαμβάνομαι ότι είναι λόγω των αποφάσεων που έπαιρναν οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης. Και τι θα μας πει το ΔΗΚΟ; Ότι σήμερα δεν είναι διεφθαρμένοι; Όλα αυτά θα κληθούν να τα απαντήσουν στον πολιτικό διάλογο και να μην νομίζουν ότι θα αφήσουμε τις εκλογές να πάνε απολιτίκ και να κάνουμε εκλογές Instagram. Αύριο, ο Χριστοδουλίδης θα υποστηριχθεί από το ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ θα συνεχίζει να λέει ότι είμαστε η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση; Δεν πρέπει να απαντήσει εάν συμφωνεί ή διαφωνεί; Και να σας πω ακόμα κάτι. Είναι ανεξάρτητος, παραμένει συναγερμικός και θα είναι ο υποψήφιος τού ΔΗΚΟ. Χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Γιατί δεν τον διαγράφετε, αφού δεν πειθαρχεί με τις αποφάσεις του κόμματός σας και διχάζει τον Συναγερμό;
Εκείνος έχει επιλέξει τη διαδρομή του. Ο ίδιος έχει επιλέξει το δρόμο του. Τελεία.

Καλά, θα μας πείτε τώρα ότι δεν υπήρξε διαφθορά κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού;
Έχω πει ότι δεν συμφωνώ ότι η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, είναι η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο. Σημάδια διαφθοράς και διαπλοκής υπήρχαν και πριν από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, υπήρξαν και στη διακυβέρνησή μας. Και ευχόμαστε ότι μέσα από θεσμικές αλλαγές, όπως είναι η απόλυτη λογοδοσία και διαφάνεια, αλλά και η ξεκάθαρη θεσμοθέτηση και ορισμού του ασυμβίβαστου, καθώς και με την ωρίμανση της κοινωνίας, του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας μας, σιγά σιγά να εξαλείφονται οι κακιές πρακτικές τού παρελθόντος. Και μην ξεχνάτε, πως σε ότι αφορά αυτό το θέμα, οδηγήθηκαν πολλοί στα δικαστήρια και υπήρξαν και καταδίκες. Μην αναμένεται από έναν πολιτικό αρχηγό να καθορίσει ποιος θα πάει δικαστήριο. Αυτό είναι έργο του εκάστοτε Γενικού Εισαγγελέα και σεβόμαστε την ανεξαρτησία του Θεσμού.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναμένει ότι, κατά την προεκλογική περίοδο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα υπερσπισθεί την κληρονομιά του και την ενότητα τού Δημοκρατικού Συναγερμού και υπενθυμίζει στον Αναστασιάδη ότι ήταν δίπλα του το 2013 και το 2018

Ο Πρόεδρος θα μείνει αδιάφορος;

Κληθείς να πει κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από τη στήριξη που τού προσφέρει ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας, σε ότι αφορά την υποψηφιότητά του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην πολύ πρόσφατη συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ήτανε ξεκάθαρος. «Είπε, μάλιστα, ότι δεν στηρίζει τον Αβέρωφ απλώς και μόνον επειδή είναι υποψήφιος τού κόμματός του. Τεκμηρίωσε γιατί στηρίζει τον Αβέρωφ» ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ναι, αλλά σημείωσε ότι θα μείνει μακριά από την προεκλογική εκστρατεία.
Εκτός κι αν προκληθεί. Και η προεκλογική αυτή είναι γεμάτη προκλήσεις για έναν ιστορικό ηγέτη της παράταξης, όπως ο Πρόεδρος. Πρόκληση είναι η υπεράσπιση τής κληρονομιάς του, της ασφάλειας και της σταθερότητας στον τόπο, η οποία δεν είναι δεδομένη απ’ εδώ και στο εξής. Πρόκληση, επίσης, είναι η υπεράσπιση τής ενότητας τού Δημοκρατικού Συναγερμού. Θα συνεχίσουν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ να χτυπούν τον Πρόεδρο και τον ΔΗΣΥ, οι πρώην συνεργάτες του θα συνεχίσουν όπως έκαναν 9 χρόνια το κρυφτούλι, και ο Πρόεδρος θα παραμένει αδιάφορος; Μην ξεχνάτε ότι ο ΔΗΣΥ και εγώ προσωπικά δεν μείναμε μακριά από την προεκλογική του Αναστασιάδη το 2013 και το 2018.

Μπήκα στη φωτιά


Γιατί υπάρχει αντίδραση στο πρόσωπό σας μέσα στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού;
Δηλαδή, οι υπόλοιποι παραδοσιακοί πολιτικοί αρχηγοί δεν έρχονται αντιμέτωποι με τη δυσαρέσκεια τού κόσμου; Υπάρχει αντίδραση μόνον για εμένα; Τα έχουν αυτά, όσοι είναι στην πρώτη γραμμή και δίνουν μάχες και έχουν άποψη και τη λένε για το Κυπριακό, την οικονομία, τα δύσκολα κοινωνικά θέματα. Ήμουν αυτός που προειδοποιούσε για την κρίση που θα ερχόταν από το 2008 μεχρι το 2013. Δεν πήρα οποιαδήποτε πίστωση γι αυτή τη σωστή πρόβλεψη. Το αντίθετο. Εκείνη την 5ετία ήμουν ο κινδυνολόγος, έστω κι αν μιλούσα σωστά. Τελικά, δυστυχώς, ήρθαν όλα εκείνα για τα οποία προειδοποιούσαμε, και αν ακουγόμουν δεν θα φθάναμε ούτε στα κουρέματα ούτε στην οικονομική καταστροφή. Έπρεπε το 2013 να αφήσουμε τη χώρα να πέσει στα βράχια; Επρεπε να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να σώσουμε την κατάσταση. Αυτό κάναμε. Αλλά, και πάλι τα είχαν με αυτούς που έμπαιναν στην φωτιά.

Πίσω απ’ όλα


Ναι, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι είστε πίσω απ' όλα. Πίσω από τις τράπεζες, από τους επιχειρηματίες.
Χαίρομαι που λέτε ότι ο Αβέρωφ είναι κάτω από κάθε πέτρα. Είμαι στην πολιτική, σε πολιτειακό αξίωμα από το 1991, 31 χρόνια: δήμαρχος, βουλευτής, υπουργός, πρόεδρος κόμματος. Είμαι στα κοινά, με κομματικό αξίωμα, από το 1985. Και είμαι ένας τύπος, που από την αρχή, όλοι ασχολούνταν, και ακόμα ασχολούνται, μαζί μου. Όλοι με είχαν στο στόχαστρο, όλοι έψαχναν να βρουν κάτι μεμπτό, και πολλοί δικοί μου. Εάν είχα το παραμικρό, θα με κρέμαζαν στην Πλατεία Ελευθερίας. Ήμουν υπουργός Συγκοινωνιών στο ράλι του Χρηματιστηρίου, όταν όλες οι εργοληπτικές εταιρείες μπήκαν στο Χρηματιστήριο. Όταν οι ναυτιλιακές εταιρείες μπήκαν στο Χρηματιστήριο - ήμουν και υπουργός Ναυτιλίας. Έγινε έρευνα για το σκάνδαλο. Βρέθηκε τίποτα για τον Αβέρωφ; Βγήκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και διέταξε έρευνα με ποινικό ανακριτή τον Σταυρινάκη, για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Βρέθηκε το παραμικρό για τον Αβέρωφ; Η έρευνα για τον ΗΛΙΟ; Οι έρευνες για το 2013, για την κατάρρευση της οικονομίας; Είχαμε μετά τις έρευνες για την κατάρρευση τού Συνεργατισμού, τις έρευνες για τα διαβατήρια. Σε καμία έρευνα δεν βρέθηκε το παραμικρό - ούτε καν κλήθηκα να καταθέσω. Άρα, εδώ και δεκαετίες κάποιοι σήκωσαν ογκόλιθους, όχι πέτρες - δεν βρέθηκε πουθενά από κάτω ο Αβέρωφ. Είμαι όπου υπάρχει πρόβλημα, ναι, είμαι μέσα στη φωτιά, και έκανα και προσκήνιο και παρασκήνιο. Όχι για τον Αβέρωφ, αλλά για να περάσουν τα αναγκαία και σκληρά νομοσχέδια για τη σωτηρία της χώρας. Είχα προσωπικό όφελος; Όλοι είχαμε όταν στηρίχθηκε ο χρηματοπιστωτικός τομέας - όχι γιατί οι τράπεζες είναι δικές μας, αλλά διότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία και χώρα χωρίς αυτές. Και εν πάση περιπτώσει, είχα την απόλυτη πλειοψηφία για να καθορίζω το αποτέλεσμα της Βουλής; Ήμασταν κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας. Συνεργαστήκαμε με άλλα κόμματα, τα οποία πιστώνω για τα αποτελέσματα, ανεξάρτητα ποια θα είναι η απόφασή τους για τις προεδρικές εκλογές. Δεν θα μπορούσα να κρατήσω αποστάσεις, εάν κοίταζα το δικό μου συμφέρον; Άλλοι κατέστρεψαν την οικονομία, εγώ έβαλα πλάτες να ξαναστήσουμε τη χώρα.

Εννοούσα, ότι υπάρχει η άποψη ότι εξυπηρετείτε τους φίλους σας τους τραπεζίτες, τους φίλους σας τους επιχειρηματίες.
Τι εξυπηρέτηση τούς έκανα εγώ προσπαθώντας να σώσω την οικονομία; Βεβαίως και στήριξα τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Καλά, εάν δεν υπήρχαν τράπεζες, θα υπήρχε οικονομία; Κι αν δεν υπάρχει επιχειρηματικός κόσμος και ιδιωτική πρωτοβουλία, θα υπάρχει οικονομία; Θα μπορεί να λειτουργήσει κράτος;

Για τις διαδικασίες, λέμε. Εάν ακολουθήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις οι σωστές και διαφανείς διαδικασίες.
Υποδείξτε μου μια λάθος διαδικασία. Εννοείτε ότι έπρεπε να αφήσουμε να κλείσουν όλες οι τράπεζες; Έπρεπε να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις; Έμπαινα μπροστά για να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Δεν ευθύνομαι για το κούρεμα. Προειδοποιούσα ότι έπρεπε να πάρουμε μέτρα για να μην φθάσουμε στην καταστροφή, αλλά δεν άκουγε κανένας. Δημιουργήθηκαν 27 δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Συγκρίνετε τη χώρα σήμερα, με αυτήν που παραλάβαμε το 2012.

Νέοι και... τάπερ


Τι έχετε να πείτε στη νέα γενιά, στους νέους που σήμερα ζουν στα παιδικά δωμάτια των πατρικών τους σπιτιών και τα φέρνουν βόλτα με τα τάπερ της μαμάς, γιατί δεν αρκούν οι απολαβές τους για κάτι καλύτερο; Τι έχουν να περιμένουν εάν εκλεγείτε Πρόεδρος; Και γιατί δεν το έχουν δει αυτό το καλύτερο, εννέα χρόνια τώρα που κυβερνάτε.
Αναγνωρίζω τα προβλήματα που έχει ο κάθε νέος – που για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι μόνον δικό μας το πρόβλημα, αλλά ο καθένας βλέπει τη δική του χώρα. Τα τελευταία 15 χρόνια ο κόσμος πέρασε πολλά. Η μία κρίση πάνω στην άλλη. Πολλά οικονομικά προβλήματα, κοινωνικά προβλήματα, είχαμε την υγειονομική κρίση. Ναι, παγκόσμια, η γενιά των 25άρηδων και των 40ρηδων, είναι η γενιά που πλήρωσε και πληρώνει το μεγαλύτερο κόστος. Είναι άδικο, είναι όμως αλήθεια. Όμως, ας δούμε και τη μεγάλη εικόνα. Η χώρα μας μπόρεσε με τη 2η διακυβέρνηση τού Δημοκρατικού Συναγερμού -αυτή τη φορά με τον Νίκο Αναστασιάδη- να διαχειριστεί την οικονομική κρίση του 2013, να ξανακτίσει την οικονομία, είχαμε μια διαχείριση τής πανδημίας από τις καλύτερες σε ολόκληρη την Ευρώπη, είχαμε οικονομική δυνατότητα να στηρίξουμε τον κόσμο. Μπορείτε να φανταστείτε αυτή η παγκόσμια υγειονομική κρίση, να έβρισκε τη χώρα μας στα οικονομικά επίπεδα τού 2012;

Παρακάτω; Είναι απάντηση αυτή; Να τους πούμε τους νέους πληρώσατε κόστος, τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή;
Αυτό είπα; Δεν είμαι ο άνθρωπος της ωραιοποίησης των πάντων, αλλά είμαι και απέναντι από τον μηδενισμό και τον λαϊκισμό. Όταν παραλάβαμε μια οικονομία με 18% ανεργία και σήμερα ένα από τα κυριότερα προβλήματα της οικονομίας είναι η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού, με ρωτάτε τι κάναμε ως κυβέρνηση. Απαντώ ότι μέσα από την ανάπτυξη τής οικονομίας, προσπαθήσαμε και δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας.

Στο επίκεντρο


Ναι, στείλατε τους νέους μας, με τα πτυχία τους, στα supermarkets και στα malls.
Δεν είπα ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Είπα ότι υπάρχει βελτίωση. Προηγουμένως ήταν στην ανεργία. Προηγουμένως ήταν στο συσσίτιο των κοινωνικών παντοπωλείων. Γι αυτό και θέλουμε τώρα, μετά από τη διάσωση τής οικονομίας, μετά την υγειονομική κρίση, να δούμε πως θα διαχειριστούμε καλύτερα τα σημερινά δεδομένα. Βλέπετε, δεν προλαβαίνουμε να διαχειριζόμαστε κρίσεις - τώρα ήρθε η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει προγράμματα για να δώσει ώθηση στον τομέα της τεχνολογίας, στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, στη νεανική επιχειρηματικότητα – υπάρχουν στεγαστικά προγράμματα. Και ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει τους νέους στο επίκεντρο της πολιτικής του, με την πρόσβαση σε προσιτή στέγη για όλους.

The Lady


Πώς θα θυμάστε τη Ζέτα Αιμιλιανίδου;
The Lady. Η Ζέτα ήξερε πως λειτουργούσε η δημόσια υπηρεσία καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Είχε κρίση, ήταν στιβαρή, πανέξυπνη, πρακτική και αποτελεσματική. Αιωνία ας είναι η μνήμη της.

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ Ο ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΕΙΠΕ:

***«Πρώτον, με τη λύση του Κυπριακού, να μπουν όλες οι χώρες τις γειτονιάς μας στην ενεργειακή εξίσωση [..] Δεύτερον, με λύση του Κυπριακού, η Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ»

***«Ξέρετε, ο πιο ασφαλής προορισμός ενός καραβιού είναι να μένει καθηλωμένο στο λιμάνι. Αλλά, οι καπετάνιοι είναι για να τολμούν να βγάζουν τα καράβια εκτός λιμανιού»

***«Δεν πρόκειται να υπάρξει τίποτε στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες -και δεν είναι γιατί δεν θέλει ο Αναστασιάδης- αλλά διότι ο Ερντογάν δεν συζητά Κυπριακό εάν δεν τελειώσει με τις εκλογές του»

***Η επιλογή τού Ανδρέα Μαυρογιάννη από το ΑΚΕΛ και η σίγουρη στήριξη τού ΔΗΚΟ στον Νίκο Χριστοδουλίδη, δικαιώνουν τον Νίκο Αναστασιάδη, την κυβέρνησή του και τον Δημοκρατικό Συναγερμό»

***«Εάν θάψαμε το Κυπριακό, ο διαπραγματευτής τι ήταν; Ο νεκροθάφτης ήταν. Εάν διαφωνούσε, γιατί παρέμενε στο θάψιμο τού Κυπριακού, όπως έλεγε και λέει το ΑΚΕΛ που θα τον στηρίξει;»

***«Δεν είναι ως δημόσιος υπάλληλος που ήταν διαπραγματευτής. Είναι πολιτικός ο διορισμός τού διαπραγματευτή. Να βλέπω ότι η πατρίδα μου να καταστρέφεται, όπως έλεγε το ΑΚΕΛ ότι το Κυπριακό θάβεται, και να παραμένω διαπραγματευτής; Θα έπρεπε να παραιτηθεί»

***«Απ' όλους, ο μόνος που διαφοροποιήθηκε σε κάποια θέματα, είμαι εγώ. Αναφερθήκατε στο τσουνάμι. Δεν άκουσα καμιά φορά, είτε τον Μαυρογιάννη είτε τον Χριστοδουλίδη, να μιλούν γι αυτά που έρχονταν»

***«Ο δε υπουργός Εξωτερικών, τι είχε να χειριστεί; Το Κυπριακό και τα διαβατήρια. Μην ξεχνάτε ότι ο CIPA ήταν κάτω από το υπουργείο Εξωτερικών [..] που τελικά είχε και την αρμοδιότητα τής προώθησης των διαβατηρίων»

***«Αύριο, ο Χριστοδουλίδης θα υποστηριχθεί από το ΔΗΚΟ [..] Είναι ανεξάρτητος, παραμένει συναγερμικός και θα είναι ο υποψήφιος τού ΔΗΚΟ»

***«Θα συνεχίσουν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ να χτυπούν τον Πρόεδρο και τον ΔΗΣΥ, οι πρώην συνεργάτες του θα συνεχίσουν όπως έκαναν 9 χρόνια το κρυφτούλι, και ο Πρόεδρος θα παραμένει αδιάφορος; Μην ξεχνάτε ότι ο ΔΗΣΥ και εγώ προσωπικά δεν μείναμε μακριά από την προεκλογική του Αναστασιάδη το 2013 και το 2018»

***«Όλοι με είχαν στο στόχαστρο, όλοι έψαχναν να βρουν κάτι μεμπτό, και πολλοί δικοί μου. Εάν είχα το παραμικρό, θα με κρέμαζαν στην Πλατεία Ελευθερίας»

Στην αυριανή έκδοση τού «Π», ο Αβέρωφ Νεοφύτου μιλά για την Οικονομία, το ΓεΣΥ και τις «μακαριακές τακτικές».

kateliadi@politis-news.com











Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Νίκος Τορναρίτης: Για μια φωτεινή πρωτεύουσα - Επίσημη πρώτη της προεκλογικής του υποψηφίου για τη δημαρχία Λευκωσίας

Νίκος Τορναρίτης: Για μια φωτεινή πρωτεύουσα - Επίσημη πρώτη της προεκλογικής του υποψηφίου για τη δημαρχία Λευκωσίας

Νίκος Τορναρίτης: Για μια φωτεινή πρωτεύουσα - Επίσημη πρώτη της προεκλογικής του υποψηφίου για τη δημαρχία Λευκωσίας

Μάριος Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ δεν πολιτεύεται με ατάκες - Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάριος Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ δεν πολιτεύεται με ατάκες - Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου

Μάριος Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ δεν πολιτεύεται με ατάκες - Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου

Επιστολή Στεφάνου στον Κεραυνό για πράσινη φορολογία: Ζητά αναβολή νέων φόρων και συζήτηση αντισταθμιστικών μέτρων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Στεφάνου στον Κεραυνό για πράσινη φορολογία: Ζητά αναβολή νέων φόρων και συζήτηση αντισταθμιστικών μέτρων

Επιστολή Στεφάνου στον Κεραυνό για πράσινη φορολογία: Ζητά αναβολή νέων φόρων και συζήτηση αντισταθμιστικών μέτρων

H Τεχεράνη ερευνά το χτύπημα στο Ισφαχάν - Υποβαθμίζει το πλήγμα από το Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

H Τεχεράνη ερευνά το χτύπημα στο Ισφαχάν - Υποβαθμίζει το πλήγμα από το Ισραήλ

H Τεχεράνη ερευνά το χτύπημα στο Ισφαχάν - Υποβαθμίζει το πλήγμα από το Ισραήλ