Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας για ΟΚΥπΥ: Δυσοίωνο μέλλον, μεγάλα ελλείμματα και σύγκρουση συμφέροντος

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 9.6.2022
Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας για ΟΚΥπΥ: Δυσοίωνο μέλλον, μεγάλα ελλείμματα και σύγκρουση συμφέροντος



Σοβαρές αρνητικές αποκλίσεις των πραγματικών εσόδων, σε σύγκριση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλων ελλειμμάτων, διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ειδική έκθεση της για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ενώ χαρακτηρίζει μη ευοίωνες τις προβλέψεις για τα έτη 2022-2024, «λόγω της συνεχούς μείωσης των ασθενών που επισκέπτονται τα κρατικά νοσηλευτήρια».

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τίτλο «Διαχειριστικός έλεγχος και έλεγχος συμμόρφωσης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας», που δημοσιεύτηκε σήμερα, διαπιστώνει επίσης «τρωτά σημεία και αδυναμίες, αναφορικά με τον διορισμό του πρώην Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, ήτοι, σύγκρουση συμφερόντων λόγω της σχέσης του με επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο με συναφείς δραστηριότητες. Επίσης, διαπιστώσαμε αδυναμίες στη διαδικασία πρόσληψης του πρώην Γενικού Διευθυντή, ο οποίος, σύμφωνα με την έκθεση του συμβουλευτικού οίκου που αξιολόγησε τους αιτητές για τη θέση του Γενικού Διευθυντή, δεν ικανοποιούσε το κριτήριο της δεκαπενταετούς πείρας στη διοίκηση μεγάλου οργανισμού».

Μεγάλες καθυστερήσεις

Ο διαχειριστικός έλεγχος και έλεγχος συμμόρφωσης που καλύπτει την περίοδο από τις 19.12.2017 μέχρι τον Μάρτιο του 2022, οδηγεί στην διαπίστωση ότι «Οι οικονομικές καταστάσεις και Δημοσιονομικές Εκθέσεις για τα έτη 2018-2020 υποβλήθηκαν με καθυστέρηση, ενώ μέχρι σήμερα δεν υποβλήθηκε Ετήσια Έκθεση του Οργανισμού για τα εν λόγω έτη, όπως ορίζει ο Νόμος».

Σύγκρουση συμφέροντος

Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει «τρωτά σημεία και αδυναμίες, αναφορικά με τον διορισμό του πρώην Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, ήτοι, σύγκρουση συμφερόντων λόγω της σχέσης του με επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο με συναφείς δραστηριότητες. Επίσης, διαπιστώσαμε αδυναμίες στη διαδικασία πρόσληψης του πρώην Γενικού Διευθυντή, ο οποίος, σύμφωνα με την έκθεση του συμβουλευτικού οίκου που αξιολόγησε τους αιτητές για τη θέση του Γενικού Διευθυντή, δεν ικανοποιούσε το κριτήριο της δεκαπενταετούς πείρας στη διοίκηση μεγάλου οργανισμού».

Αυτούσια η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για ΟΚΥπΥ: