Υπέγραψε μια Ζωή με Ζέτα κεφαλαίο – Το δύσκολο αντίο στη γυναίκα που έκανε πιο ανθρώπινη την πολιτική ζωή

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 8.6.2022
Υπέγραψε μια Ζωή με Ζέτα κεφαλαίο – Το δύσκολο αντίο στη γυναίκα που έκανε πιο ανθρώπινη την πολιτική ζωή
Με τον καλό λόγο στο στόμα, πολιτικοί, οργανωμένα σύνολα αλλά και απλοί πολίτες έσπευσαν να συλλυπηθούν την οικογένεια της εκλιπούσας υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου. Η ίδια άφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ της Δευτέρας στο ιατρικό κέντρο «Υγεία» στην Αθήνα.



Εργατική, οξυδερκής, αποφασιστική και δυναμική είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να σκιαγραφήσουν την πολυσχιδή προσωπικότητα της Ζέτας Αιμιλιανίδου. Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη, με πολιτικούς, οργανωμένα σύνολα, απλούς πολίτες να σπεύδουν να συλλυπηθούν την οικογένειά της, αλλά και να αναδείξουν τον ρόλο της στη δημόσια ζωή. Χωρίς λόγια, με μία φωτογραφία του ίδιου με τη μητέρα του να χαμογελούν, αποχαιρέτησε τη Ζέτα ο γιος της Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, την ώρα που η νύφη της Ήρα έγραψε, «Θα είσαι στην καρδιά και στο μυαλό μου πάντα. Σ’ αγαπώ». Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τον συγκλονισμό του για την απώλεια της αγαπημένης του Ζέτας, σημειώνοντας ότι «Η Ζέτα θα λείψει από όλους μας, κυρίως, όμως, από την πατρίδα μας που χάνει μία έντιμη, ευφυή και αποτελεσματική υπουργό». Την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, συγγενείς, φίλοι αλλά και απλός κόσμος θα αποχαιρετήσουν τη Ζέτα, η σορός της οποίας θα επαναπατριστεί σήμερα το απόγευμα.

Χωρίς τη Ζέτα 

Την «Κυρία της πολιτικής» αποχαιρέτησαν χθες οι άνθρωποι του Υπουργείου Εργασίας, φίλοι και συνεργάτες της Ζέτας Αιμιλιανίδου, που καθημερινά συναναστρεφόταν μαζί τους. Όλοι μίλησαν για την απλότητα και τη γενναιοδωρία που χαρακτήριζε την υπουργό Εργασίας. «Αν δεν ήταν η Ζέτα δεν θα είχαμε το εύρος της κοινωνικής πολιτικής που έχουμε σήμερα, ήταν η Ζέτα όλων μας, η Ζέτα που έφυγε πρόωρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ευχαριστώντας την δημόσια, γιατί, όπως είπε, ήταν τιμή του να είναι φίλη και συνεργάτιδά του, με την οποία έζησαν πολλά τα τελευταία χρόνια. «Χωρίς τη Ζέτα Αιμιλιανίδου δεν θα υπήρχε ούτε το "Σπίτι του Παιδιού", ούτε η Εθνική Στρατηγική για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών», υπογράμμισε η πρόεδρος του Συμβούλιου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου. Ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος εκτελεί χρέη υπουργού Εργασίας, έκανε λόγο για τον δυναμισμό, την ανιδιοτέλεια και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η υπουργός Εργασίας.

«Η Ζέτα ήταν η υπουργός του κόσμου», σημείωσε σε γραπτή δήλωσή της η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση. Πρόσθεσε ότι η δική της προσωπική ευθύνη είναι τεράστια για να τηρήσει την υπόσχεση που της έδωσε, δηλαδή να δουλέψει με όλες της τις δυνάμεις, με συνέπεια και ευαισθησία για να είναι διπλά στον συνάνθρωπό μας. Στη δήλωσή της παραθέτει λόγια της εκλιπούσας, ενώ χαρακτηριστική της μεγαλοψυχίας της είναι η συμβουλή που της είχε έδωσε, «Να έχεις έγνοια τον κόσμο».

Για μία αξιοπρεπή, αποτελεσματική και απόλυτα τίμια γυναίκα, η οποία έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς άντρες πολιτικούς, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, ο οποίος συνεργάστηκε με την κ. Αιμιλιανίδου όταν εκείνη ήταν γενική διευθύντρια στο υπουργείο του. Στον άγνωστο, αλλά καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ζέτα Αιμιλιανίδου στον καταρτισμό και την προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε χθες ο πρώην υπουργός Ενέργειας Νεοκλής Συλικιώτης. Την ίδια ώρα, ο κύριος Συλικιώτης αναφέρθηκε στην επίπονη και επιτυχημένη εργασία που κατέβαλε η Ζέτα Αιμιλιανίδου κατά την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Άφησε για «προίκα» 16 αλλαγές και την ανθρωπιά της

Μαχητική, αποφασιστική και πάνω από όλα αποτελεσματική, είναι κάποιες από τις λέξεις που στο άκουσμα τους, στο μυαλό όλων έρχεται η Ζέτα Αιμιλιανίδου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 2 Σεπτεμβρίου 1954. Με την ενηλικίωσή της φεύγει για τη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί αποκτά το πρώτο της πτυχίο στη νομική, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Δεν σταματά εκεί, αφού στη συνέχεια αποκτά δίπλωμα και στο Marketing. Στη δημόσια υπηρεσία από την ηλικία των 24 ετών, η Ζέτα Αιμιλιανίδου, πέρασε από διάφορα πόστα ξεχωρίζοντας πάντα για το ήθος της, την αποφασιστικότητά της και τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετώπιζε όποιον και να είχε απέναντί της. Ανήκε στην ελίτ των δημοσίων υπαλλήλων, και για πολλούς αποτελεί υπόδειγμα υπαλλήλου και «εργάτη» για το καλό των πολλών.

Τι πέτυχε 

Πρώτος σταθμός της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας το 1971, διορίζεται στο Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου και υπηρετεί σε αρκετές θέσεις για πολλά χρόνια, φτάνοντας μάλιστα στην υψηλότερη θέση, αυτή της διευθύντριας του Τμήματος Τελωνείων και Φόρου ΦΠΑ. Το 2010 αναλαμβάνει νέα καθήκοντα, αυτά της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, παραμένοντας εκεί για τρία χρόνια. Σημαντική στιγμή για την ίδια, όπως είχε δηλώσει και σε συνέντευξή της, ήταν η ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου χορήγησης αδειών εξερεύνησης σε υπεράκτιες περιοχές της Κύπρου, όπου είχε η ίδια την ευθύνη. Για σχεδόν 35 χρόνια υπηρετεί ως δημόσιος υπάλληλος στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το 2013 είναι μια χρονολογία σταθμός για τη Ζέτα Αιμιλιανίδου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης της εμπιστεύεται το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το έργο της και η προσφορά της είναι τεράστια. Δεκάδες οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες όχι μόνο κατάφερε να προωθήσει αλλά και να εφαρμόσει στα εννέα χρόνια ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Εννέα χρόνια στο τιμόνι του Υπουργείου Εργασίας, η Ζέτα Αιμιλιανίδου πέτυχε πολλά. Μεταξύ των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που έχει προωθήσει κατά τη θητεία της ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

  • Η περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νομοθεσία και η δημιουργία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και του Μητρώου Κοινωνικών Παροχών για τον ορθό έλεγχο και εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας για όλες τις κοινωνικές παροχές.

  • Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και η ίδρυση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

  • Ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της αύξησης των εισοδημάτων τους πάνω από το όριο της φτώχειας, επιδότησης για παροχή φροντίδας, η δωρεάν διακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς, πλήρως επιχορηγημένες 4ήμερες διακοπές και σειρά άλλων μέτρων προς όφελος της τρίτης ηλικίας.

  • Ίδρυση Φορέα Τρίτης Ηλικίας.

  • Παροχή σύνταξης χηρείας σε άντρες με τους ίδιους όρους όπως και για τις γυναίκες για πρώτη φορά καθώς και θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας μετ' απολαβών.

  • Επαναφορά του επιδόματος πολύτεκνης μάνας και η τροποποίηση στην περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νομοθεσία για διεύρυνση των κριτηρίων για τις πολύτεκνες οικογένειες.

  • Τροποποίηση της περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νομοθεσίας για παροχή ειδικής σύνταξης σε πρόσωπα με θαλασσαιμία από την ηλικία των 50 ετών.

  • Καταρτισμός και εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία.

  • Δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού και του Σπιτιού της Γυναίκας για παροχή της αναγκαίας πολυθεματικής στήριξης και αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας.

  • Δημιουργία των σπιτιών στην κοινότητα στα οποία διαβιούν άτομα με σοβαρές αναπηρίες με την αναγκαία υποστήριξη ώστε να μην ιδρυματοποιούνται.

  • Καταρτισμός της πρώτης εθνικής στρατηγικής για την αναπηρία 2018-2028 και υλοποίησή της με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

  • Αναγνώριση της μητρότητας μέσω παρένθετης μητέρας και παροχή του επιδόματος μητρότητας τόσο στην παρένθετη όσο και στη βιολογική μητέρα.

  • Αύξηση της άδειας μητρότητας για δεύτερο και τρίτο ή και κάθε επόμενο παιδί κατά τέσσερις και οκτώ βδομάδες αντίστοιχα, ως επίσης και αύξηση κατά επιπρόσθετες τέσσερις και έξι βδομάδες σε περίπτωση διδύμων ή τριδύμων αντίστοιχα.

  • Θεσμοθέτηση της τιμητικής αύξησης της σύνταξης σε πολεμιστές, αναπήρους και αιχμαλώτους του πολέμου 1974.

  • Σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων και εισαγωγή αποτρεπτικών διοικητικών προστίμων τόσο για την αδήλωτη εργασία όσο και για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας αναφορικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων.

  • Καταρτισμός και εφαρμογή των ειδικών σχεδίων στήριξης των εργαζομένων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Covid-19.


Πανδημία 

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε για επιχειρήσεις και εργαζομένους μια άνευ προηγουμένου σκληρή δοκιμασία, αφού οι οικονομικές προεκτάσεις της ήταν εξαιρετικά επώδυνες. Η συνοχή του κοινωνικού ιστού δοκιμάστηκε, η αγορά εργασίας βρέθηκε υπό κλοιό ασφυκτικών πιέσεων, αναγκάστηκε να κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα νερά. Στο γεμάτο αβεβαιότητα, αγωνία και φόβο σκηνικό που δημιούργησε η πανδημία, εξόχως καθοριστικός για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης και της διατήρησης της μέγιστης δυνατής ισορροπίας, υπήρξε ο ρόλος της Ζέτας Αιμιλιανίδου. Μέσα από τα ειδικά σχέδια που υπό τις οδηγίες και εποπτεία της ως πολιτικής προϊσταμένου, το Υπουργείο Εργασίας διαμόρφωσε, είχε διοχετευθεί μέχρι τις αρχές του 2022 για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων συνολικό ποσό που πλησίαζε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.











Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στον αέρα δύο συμφωνίες εκατομμυρίων για αεροδρόμια και λιμάνι Λάρνακας
ΚΥΠΡΟΣ

Στον αέρα δύο συμφωνίες εκατομμυρίων για αεροδρόμια και λιμάνι Λάρνακας

Στον αέρα δύο συμφωνίες εκατομμυρίων για αεροδρόμια και λιμάνι Λάρνακας

Οι 25 λόγοι που πρέπει να παυθεί ο Οδυσσέας - Τι λέει η επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας στο Ανώτατο
ΚΥΠΡΟΣ

Οι 25 λόγοι που πρέπει να παυθεί ο Οδυσσέας - Τι λέει η επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας στο Ανώτατο

Οι 25 λόγοι που πρέπει να παυθεί ο Οδυσσέας - Τι λέει η επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας στο Ανώτατο

ΑΚΕΛ: Ασήκωτες οι πολιτικές ευθύνες για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΚΕΛ: Ασήκωτες οι πολιτικές ευθύνες για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας

ΑΚΕΛ: Ασήκωτες οι πολιτικές ευθύνες για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας

Τουρκία: Μαρκ Ρούτε ως επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ στηρίζει η Άγκυρα
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μαρκ Ρούτε ως επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ στηρίζει η Άγκυρα

Τουρκία: Μαρκ Ρούτε ως επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ στηρίζει η Άγκυρα

Στόχος πυραύλων και drones των Χούθι ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο - Εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα
ΚΟΣΜΟΣ

Στόχος πυραύλων και drones των Χούθι ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο - Εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Στόχος πυραύλων και drones των Χούθι ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο - Εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα