Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον τομέα των γραμμάτων και της παιδαγωγικής επιστήμης.
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του φιλολόγου, παιδαγωγού και συγγραφέα Μιχαλάκη Μαραθεύτη, μίας πολυδιάστατης φυσιογνωμίας, που με πνεύμα ερευνητικό, οξυδερκές και ακάματο άφησε το στίγμα του στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της νεότερης Ιστορίας της Κύπρου όσο λίγοι. Ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης με την εικοσαετή διεύθυνση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, όπως και με την ευρύτατη πνευματική δράση του, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές της εκπαίδευσης στην Κύπρο τον 20
ο αιώνα.
Γεννημένος το 1926 στην Πάφο, ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου και ακολούθως μυήθηκε στην επιστήμη της φιλολογίας ως φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, η ασίγαστη δίψα του για συνεχή μάθηση και εξέλιξη τον οδήγησε στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απέκτησε μεταπτυχιακές γνώσεις στα παιδαγωγικά, ειδικότερα στους επιμέρους τομείς της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας και της φιλοσοφίας της εκπαίδευσης, με έμφαση στην εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση των δασκάλων. Αρχικά διορίστηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο Πάφου (1951-1953) και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (1954-1959), ενώ από το 1959 και εξής υπηρέτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, ως καθηγητής και βοηθός διευθυντής από το 1959 έως το 1967 και ακολούθως ως διευθυντής της Ακαδημίας για μια πολυετή περίοδο, η οποία διήρκησε από τον Οκτώβριο του 1967 έως το 1986, χρονιά κατά την οποία αφυπηρέτησε.
Επέδειξε ενεργό συμμετοχή κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, ενώ για τη δράση του αυτή διώχθηκε και φυλακίστηκε από τους Άγγλους. Επίσης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση και λειτουργία του Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων ΕΟΚΑ 1955-1959, του οποίου διετέλεσε πρώτος πρόεδρος, ενώ από το 1997 έως το 2005 υπήρξε πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και μετά επίτιμος πρόεδρος από το 2005 μέχρι τον θάνατό του.
Η δράση που ανέπτυξε ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης, παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο και μέχρι το τέλος της ζωής του, υπήρξε πολυεπίπεδη και πολυσήμαντη. Συνέβαλε καταλυτικά στην ίδρυση ενός μεγάλου αριθμού πνευματικών, επιστημονικών και άλλων ιδρυμάτων και σωματείων, όπως είναι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου, ο Όμιλος Πνευματικής Ανανέωσης, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Κύπρου, η Παγκύπρια Οργάνωση Λειτουργών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.ά., των οποίων διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος, ενώ υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Παιδαγωγικών Ερευνών, του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου κ.ά. Επιπλέον, συμμετείχε σε εκπαιδευτικές επιτροπές και συνέδρια είτε ως πρόεδρος είτε ως μέλος, καθώς και σε διεθνή εκπαιδευτικά συνέδρια, εκπροσωπώντας την Κύπρο.
Η επιστημονική κατάρτιση, η πνευματική αντίληψη και οξυδέρκεια, όπως και το εκπαιδευτικό όραμα του Μιχαλάκη Μαραθεύτη, αποτυπώνονται στο πλούσιο συγγραφικό έργο φιλολογικού, παιδαγωγικού, ψυχολογικού και λογοτεχνικού περιεχομένου, το οποίο μάς άφησε ως πνευματική παρακαταθήκη.
Για τη συνεισφορά του έλαβε πολλές σημαντικές διακρίσεις, όπως ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών, το Αριστείο Γραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το μετάλλιο της Εκατονταετηρίδας του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, το Βραβείο Γραμμάτων του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου κ.ά.
Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον τομέα των γραμμάτων και της παιδαγωγικής επιστήμης.
Η κηδεία του θα τελεστεί δημοσία δαπάνη.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.