Ο άνθρωπος που μπορεί να διασπάσει το ΔΗΣΥ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 5.12.2021
Ο άνθρωπος που μπορεί να διασπάσει το ΔΗΣΥ
Αν κρίνουμε από τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και άλλων υπουργών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, υπάρχει μια σοβαρή διαφωνία για τη στάση που τηρεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης.



Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει το δικαίωμα, τα προσόντα, αλλά και τη δημοφιλία, ώστε να διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το δικαίωμα του υπουργού Εξωτερικών, παρότι αδιαμφισβήτητο, επιχειρήθηκε να φιλτραριστεί πολιτικά τη βδομάδα που πέρασε από το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, το οποίο έθεσε κάποιες παραμέτρους πολιτικής σκοπιμότητας αλλά και ορθότητας. Υπό ποια έννοια;

Η σύγκληση του Πολιτικού Γραφείου είχε διττό στόχο: Να στείλει σαφή μηνύματα στον κ. Χριστοδουλίδη, αλλά και να θέσει προ των ευθυνών του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η δράση του υπουργού

Τους τελευταίους μήνες, ο κ. Χριστοδουλίδης δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τις προεδρικές του 2023. Προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκίνησε μια εκστρατεία επαφής με τους πολίτες: Λαμβάνοντας μέρος σε διάφορα φεστιβάλ και δράσεις που τίθενται υπό την αιγίδα του, συναντώντας διάφορες επιχειρηματικές και κοινωνικές ομάδες και παρεμβαίνοντας με κάθε ευκαιρία στα ΜΜΕ. Επιπλέον, σε κάθε επαρχία έχουν δημιουργηθεί ομάδες στήριξής του, τις οποίες βλέπουμε να έχουν σημαντική παρουσία στα social media.

Η ορθότητα

Έμμεσα πλην σαφώς, το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, την περασμένη Τετάρτη, έθεσε ένα ερώτημα. Είναι πολιτικά ορθό το μέλος του ΔΗΣΥ και υπουργός Εξωτερικών του Νίκου Αναστασιάδη να πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία ως ανεξάρτητος υποψήφιος για τις προεδρικές του 2023, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες του κόμματος; Διαρρέοντας την ίδια στιγμή και δημοσκοπήσεις αμφιβόλου ποιότητας ότι προηγείται έναντι όλων;

Αν κρίνουμε από τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, του αναπληρωτή προέδρου Χάρη Γεωργιάδη, αλλά και άλλων υπουργών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, όπως ο Κωνσταντίνος Πετρίδης και Γιάννης Καρούσος που τοποθετήθηκαν δημόσια, υπάρχει μια σοβαρή διαφωνία για τη στάση που τηρεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Αν αναφερθούμε επίσης σε συζητήσεις μεταξύ άλλων υπουργών, όπως της Ζέτας Αιμιλιανίδου, του Νίκου Νουρή και της Αναστασίας Ανθούση, τότε κατανοούμε ότι οι επιλογές Χριστοδουλίδη εκτρέπονται σε ένα πρόβλημα που απειλεί τη συνοχή της ίδιας της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με την πληροφόρηση του Πολίτη, το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ άνοιξε με βαριά καρδιά τη συζήτηση των προεδρικών. Οι σχεδιασμοί ήταν το όλο θέμα να εγερθεί περί το τέλος της άνοιξης, επιτρέποντας έτσι στο κόμμα να έχει χρόνο για διαβούλευση με άλλα κόμματα και ομάδες. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και οι σχεδιασμοί του κόμματος ανατράπηκαν «λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης του υπουργού Εξωτερικών», σύμφωνα με πηγή στον ΔΗΣΥ, η οποία διευκρίνισε: «Στην ουσία, ο ΔΗΣΥ τέθηκε υπό εκβιασμό από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ζητούσε από το κόμμα να τον επιλέξει χωρίς διαδικασίες, γιατί πιστεύει ότι είναι δημοφιλής και θεωρεί ότι έχει το κριτήριο της εκλεξιμότητας».

«Το κόμμα», σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οφείλει να διατηρήσει τη συνοχή του και δεν μπορεί να τρέχει με δύο υποψηφίους, αφού υπάρχει ενδιαφέρον και εκ μέρους του Αβέρωφ Νεοφύτου». Επιλέγηκε, εν ολίγοις, η επίσπευση των διαδικασιών για να ξεκαθαρίσει τη θέση του κυρίως ο υπουργός Εξωτερικών. Στην πράξη, το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος:

* Πρώτον, καλεί τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη έως και τις αρχές Ιανουαρίου να ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου της προεδρίας της Δημοκρατίας, μέσω των διαδικασιών που εξήγγειλε ο ΔΗΣΥ». Αν ο κ. Χριστοδουλίδης υποβάλει τελικά υποψηφιότητα, τότε μαζί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ή και άλλους υποψηφίους θα έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στα 1.800 μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, που θα πάρει την τελική απόφαση αρχές Μαρτίου.

* Αν έως τις 10 Ιανουαρίου ο κ. Χριστοδουλίδης δεν υποβάλει την υποψηφιότητά του και συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία ως ανεξάρτητος υποψήφιος, είναι δικαίωμά του αλλά δεν μπορεί να παραμείνει άλλο ως υπουργός στην κυβέρνηση. Είτε θα πρέπει να παραιτηθεί, είτε το θέμα της παραίτησής του θα τεθεί από τον ΔΗΣΥ και από άλλους υπουργούς, με την τελική απόφαση να μετατίθεται πλέον στους ώμους του Προέδρου Αναστασιάδη.

Το προφίλ που οικοδομεί

Το κεντρικό μήνυμα της προεκλογικής καμπάνιας του υπουργού Εξωτερικών φαίνεται επίσης να ενοχλεί τον ΔΗΣΥ. Ο ίδιος, σε κλειστές συγκεντρώσεις αλλά και από διάφορα γκρουπ στα social media που τον στηρίζουν, παρουσιάζεται ως μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Ένας νέος, άφθαρτος, ηθικός, έξυπνος και πολιτικά καταρτισμένος πολιτικός, μακριά από κατεστημένα και τη διαπλοκή που ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Σε κάποιες συγκεντρώσεις μάλιστα, ο ίδιος εμφανίζει τον εαυτό του ως αντισυστημικό, σε αντίθεση με τα μέλη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ τα οποία αποτελούν, όπως λέει, το κατεστημένο. Με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, σε ποσοστό 80% αυτές είναι οι προδιαγραφές που ο μέσος Κύπριος ορίζει για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είναι τέτοιος;

Το ερώτημα, βέβαια, που θα υποχρεωθεί να εξετάσει ο κάθε Κύπριος πολίτης είναι κατά πόσον ο κ. Χριστοδουλίδης είναι άφθαρτος, ικανός και έξυπνος. Αυτό που μάλλον είναι σίγουρο είναι ότι δεν είναι μετριόφρονας. Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά:

Για παράδειγμα, πόσο άφθαρτος μπορεί να είναι ένας υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία κατηγορείται ότι έχει θεσμοθετήσει τη διαφθορά στην Κύπρο; Ο κ. Χριστοδουλίδης μήπως δεν ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν με την ψήφο του έδινε διαβατήριο στον κλεπταποδόχο Τζο Λόου; Πόσες φορές συνταξίδεψε με το τζετ του Σαουδάραβα με τον Πρόεδρο, στο πλαίσιο πολιτικών αποστολών, χωρίς να υπάρξει διαφάνεια στις προσφορές για τα ταξίδια αυτά; Πότε διαχώρισε τη στάση του από αυτές τις πρακτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη; Γιατί δεν παραιτήθηκε αν ο ίδιος πιστεύει ότι συμμετέχει σε μια διεφθαρμένη κυβέρνηση;

Ερωτήματα τίθενται και για την πολιτική επάρκεια του κ. Χριστοδουλίδη:

Τι κατάλαβε από τις τριμερείς με Αίγυπτο και Ισραήλ, οι οποίες τώρα θα ενισχυθούν και από τον Γιώργο Λιλλήκα; Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει θωρακισθεί η ΑΟΖ μας. Ο Κύπριος πολίτης, από την άλλη, βλέπει την κυπριακή ΑΟΖ να έχει καταστεί έρμαιο στις ορέξεις της Τουρκίας, με απανωτές γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 6, νοτίως της Λεμεσού. Στη συνέχεια, άνοιξε και χάνεται το Βαρώσι. Ο ίδιος κατά κόρον μίλησε για διεθνείς κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οι οποίες προφανώς και δεν μας προέκυψαν. Σε σημείο που κάποιοι προβληματίζονται για την επάρκειά του στην κατανόηση του Διεθνούς Περιβάλλοντος.

Τι εκπροσωπεί ο ΥΠΕΞ;

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένας πολιτικός που προέκυψε στο πολιτικό σύστημα της χώρας ως μετεωρίτης. Εμφανίζεται ως καλό παιδί, είναι έξυπνος και επικοινωνιακός. Την ίδια στιγμή, δεν έχει ζυμωθεί στην κομματική ζωή, δεν έχει περάσει τη βάσανο εκλογών, δεν έχει υποχρεωθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, δεν βρέθηκε στη δύσκολη θέση να σπάσει αβγά και να τσαλακωθεί αν χρειαστεί, γιατί κάποιοι ψηφοφόροι δυσαρεστήθηκαν από τις αποφάσεις του. Όλα αυτά τα χρόνια απέφυγε την αντιπαράθεση, ακόμα και στα τηλεοπτικά πάνελ, επιλέγοντας από την ατσαλάκωτη θέση του ΥΠΕΞ να μιλά από καθέδρας και χωρίς αντίλογο.

Οι αποφάσεις, οι δηλώσεις και κυρίως η ανάλυσή του για το Κυπριακό (δεν τον ακούσαμε να τοποθετείται σε τίποτε άλλο), κατακλύζονται από πολιτική αφέλεια και έναν ευσεβοποθισμό, καταφέρνοντας να αγγίζει και τον τελευταίο απολίτικο Κύπριο. Είναι αλήθεια ότι όλοι αυτοί βγάζουν Πρόεδρο, αλλά είναι και οι χειρότεροι οπαδοί όταν ένας πολιτικός αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να τους κουμαντάρει. Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι μπορεί να κουμαντάρει μια προβληματική κοινωνία όπως η κυπριακή.

Αυτό όμως ποσώς δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διασπάσει τον ΔΗΣΥ και να εκλεγεί Πρόεδρος. Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέλθει τελικά ως ανεξάρτητος υποψήφιος, τι ποσοστό του ΔΗΣΥ θα μπορούσε να τον ακολουθήσει; Οι επιτελείς του κάνουν λόγο για 50%. Αν αυτό είναι σωστό, τότε ο ΔΗΣΥ βρίσκεται μπροστά από μια πραγματική διάσπαση. Απειλήθηκε αρκετές φορές το κόμμα από αυτό το ενδεχόμενο. Στις προεδρικές π.χ. του 2003, όταν ο Αλέκος Μαρκίδης κατήλθε ως ανθυποψήφιος του Γλαύκου Κληρίδη και χάθηκαν οι εκλογές. Απειλήθηκε το 2004, όταν λόγω της στάσης του στο δημοψήφισμα αποχώρησαν οι κ. Συλλούρης, Προδρόμου και Ερωτοκρίτου, για να ιδρύσουν άλλους σχηματισμούς. Απειλήθηκε όταν αποχώρησε η κ. Ελένη Θεοχάρους για να ιδρύσει την Αλληλεγγύη. Σήμερα, με τα ποσοστά του κόμματος να βρίσκονται σε πτώση και σίγουρα με την κομματική συνοχή να βρίσκεται στα χαμηλά, οι κίνδυνοι μιας ουσιαστικότερης διάσπασης είναι περισσότερο ορατοί.











Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πρ. Χριστοδουλίδης για Συριακό: Η Κύπρος διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο - Υποβάλαμε έγγραφο με εισηγήσεις

Πρ. Χριστοδουλίδης για Συριακό: Η Κύπρος διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο - Υποβάλαμε έγγραφο με εισηγήσεις

Πρ. Χριστοδουλίδης για Συριακό: Η Κύπρος διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο - Υποβάλαμε έγγραφο με εισηγήσεις

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Τα επόμενα βήματα στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου: Συνέργειες για επενδύσεις - εξαγωγές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα επόμενα βήματα στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου: Συνέργειες για επενδύσεις - εξαγωγές

Τα επόμενα βήματα στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου: Συνέργειες για επενδύσεις - εξαγωγές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική» - Ο Σωκράτης Φάμελλος στον «Π» για το χτες, το σήμερα και το αύριο του...
ΕΛΛΑΔΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική» - Ο Σωκράτης Φάμελλος στον «Π» για το χτες, το σήμερα και το αύριο του...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική» - Ο Σωκράτης Φάμελλος στον «Π» για το χτες, το σήμερα και το αύριο του...

Ρωσία: Ζημιές για δύο ρωσικά τάνκερ από την κακοκαιρία στον πορθμό Κερτς - Ένας νεκρός (βίντεο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ζημιές για δύο ρωσικά τάνκερ από την κακοκαιρία στον πορθμό Κερτς - Ένας νεκρός (βίντεο)

Ρωσία: Ζημιές για δύο ρωσικά τάνκερ από την κακοκαιρία στον πορθμό Κερτς - Ένας νεκρός (βίντεο)