Αν σκεφτεί κανείς ότι στην πρώτη κρίσιμη ολομέλεια της ΚΕ υπήρξαν 45 μέλη τα οποία δεν προέκριναν τον σημερινό υποψήφιο του ΑΚΕΛ, τότε μέσα σε τρεις περίπου εβδομάδες στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος συντελέστηκε μία μικρή «επανάσταση».
Η τελευταία πράξη της μακράς διαδικασίας επιλογής του υποψήφιου για την προεδρία την οποία θα στηρίξει το ΑΚΕΛ ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα αναμένει την απόφαση της εκλογικής συνδιάσκεψης του κόμματος ώστε και ο ίδιος με μία δήλωσή του να εξαγγείλει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του. Δεν χρειάστηκε περισσότερες από τρεις ώρες η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ για να εξετάσει, να αποτιμήσει και να εκτιμήσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας εντός των κομματικών ομάδων βάσης, με τη στάση των μελών του κόμματος απέναντι στη μοναδική επιλογή που τους δόθηκε από την ΚΕ.
Με το αποτέλεσμα της ανοικτής ψηφοφορίας της ΚΕ, στην οποία ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε το αποτέλεσμα που ήρθε από την απόφαση των συμμετεχόντων μελών στις κομματικές ομάδες βάσης, μπορεί να εξαχθεί το ασφαλές συμπέρασμα ότι το σώμα εμφανίζεται ακόμη πιο ενθουσιασμένο από την επιλογή του. 95 μέλη από τα 105 βρέθηκαν στην ολομέλεια της ΚΕ την Παρασκευή, 94 εκ των οποίων αποδέχτηκαν χωρίς ενστάσεις και αντιδράσεις την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. Αν σκεφτεί κανείς ότι στην πρώτη κρίσιμη ολομέλεια της ΚΕ υπήρξαν 45 μέλη τα οποία δεν προέκριναν τον σημερινό υποψήφιο του ΑΚΕΛ, τότε μέσα σε τρεις περίπου εβδομάδες στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος συντελέστηκε μία μικρή «επανάσταση». Η στάση των μελών της ΚΕ έχει τη λογική της, σημείωνε στον «Π» κομματική πηγή. «Το λες και υπεύθυνη στάση γιατί η πλήρης συμφωνία ήταν και μία επιδίωξη να σταλεί το μήνυμα ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο και δεν χρειάζεται πλέον ρήγματα σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα».
Συντεταγμένα, αλλά… Το ΑΚΕΛ, λοιπόν, κινείται πλέον συντεταγμένα -τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας- σε μία τρομερά δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, με επιλογή ενός υποψήφιου ο οποίος δεν έχει σχέση ούτε καν με τις παρυφές της Αριστεράς. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να αποτυπωθεί, αλλά δεν είναι και η ουσία. Ούτε για τον ίδιο τον υποψήφιο, ούτε βεβαίως και για το ΑΚΕΛ από τη στιγμή που επικράτησε η υποψηφιότητα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του οργανωμένου κομματιού του κόμματος. Το μεγάλο θέμα του ΑΚΕΛ, αλλά και του ίδιου του υποψήφιου είναι πως βρίσκεται ενώπιον ενός πολύ δύσβατου δρόμου, εκείνου της προσέλκυσης των μεγάλων μαζών της Αριστεράς και όχι μόνο.
Η τυπική διαδικασία για το κεφάλαιο «υποψήφιος τον οποίο στηρίζει το ΑΚΕΛ» μπορεί να ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα, αλλά αποτελεί την αρχή μιας πολύ δύσκολης προσπάθειας. Το ΑΚΕΛ αλλά και ο υποψήφιος αντιλαμβάνονται ότι τα ποσοτικά χαρακτηριστικά αποδοχής εντός του κόμματος με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο δεν μπορούν να καθορίσουν και να προδιαγράψουν τη στάση των μεγάλων μαζών της Αριστεράς, της κρίσιμης ομάδας η οποία μπορεί να κρίνει την επιτυχία ή όχι του υποψηφίου. Κατά πόσο οι αποφάσεις με τους τεράστιους αριθμούς αποδοχής εντός του κόμματος είναι φαινόμενο ικανό να αντισταθμίσει την αποχή ή και την αδιαφορία μεγάλου αριθμού μελών, τα οποία δεν ήθελαν να συνδεθούν με οποιονδήποτε τρόπο με την εκλογική διαδικασία όπως αποφασίστηκε από την ηγεσία του κόμματος. Ένα θέμα καθόλου θεωρητικό, αλλά άκρως πραγματιστικό. Η συμμετοχή στις κομματικές ομάδες, αλλά και το ενδιαφέρον των μελών για τη σημαντικότερη ή μία εκ των σημαντικότερων δράσεων που το κόμμα καλείται να διεκπεραιώσει στη διάρκεια μιας πενταετίας, δεν μπορεί να οχυρωθεί πίσω από τα ποσοστά αποδοχής του υποψηφίου, τα οποία δεν αποδίδουν την πραγματική εικόνα για το εύρος των δυνάμεων στο κόμμα, τόσο σε σχέση με τον υποψήφιο, όσο και σε σχέση με τις ευρύτερες πρακτικές της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, όλη την περίοδο αναζήτησης υποψηφίου για τις προεδρικές. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι τα στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος, κυρίως εκείνα τα οποία με περισσή σπουδή, αλλά με λιγότερα επιχείρημα, επί του παρόντος, στήριξαν την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη, βασιζόμενοι και στον κομματικό πατριωτισμό τους, φιλοδοξούν να στείλουν το μήνυμα ότι και μέσα από την ενσωμάτωση του υποψηφίου στη προεκλογική διαδικασία θα διασκεδαστούν όλες οι ανησυχίες μελών και φίλων του κόμματος για την υποψηφιότητα την οποία προκρίνουν.
Οι στόχοι Μαυρογιάννη Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι πλέον έτοιμος να ενσωματωθεί πλήρως στην προεκλογική εκστρατεία από τη στιγμή κατά την οποία έχει εκπληρωθεί μία εκ των βασικών παραμέτρων που έθετε, της «αξιόπιστης προοπτικής», όπως ο ίδιος σημείωνε όλο το προηγούμενο διάστημα:
Ότι θα επιχειρούσε να διεκδικήσει τις εκλογές αν είχε τουλάχιστον τη στήριξη ενός των εκ των μεγάλων πολιτικών σχημάτων. Σήμερα απολαμβάνει της στήριξης του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, ενώ ο ίδιος αισθάνεται μέσα και από τις παράλληλες επαφές του ότι μπορεί η δική του υποψηφιότητα να ελκύσει και άλλες αντιπολιτευόμενες ομάδες. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος την επομένη της παγκύπριας συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ θα ανακοινώσει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, αναμένεται να λειτουργήσει με τη δική του ομάδα την οποία ετοιμάζει, ενώ όπως πληροφορείται ο «Π», λίαν συντόμως θα στεγάσει το εκλογικό του επιτελείο σε υποστατικό εντός της παλιάς Λευκωσίας. Τις επόμενες ημέρες, και μετά την τυπική εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, ο ανεξάρτητος υποψήφιος θα επιχειρήσει να στείλει τα πρώτα μηνύματά του, ενώ θα προετοιμάζει με την ομάδα του, αλλά και σε σύνδεση με το ΑΚΕΛ, τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος δράσης του. Ενός προγράμματος με «ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» στα εσωτερικά ζητήματα. Θα καταγράφονται οι βασικοί άξονες δράσης σε μία σειρά προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και της εκπλήρωσης του στόχου για ένα κοινωνικό κράτος το οποίο θα λειτουργεί με χρηστή διοίκηση, ενώ σημαντικό σημείο αναφοράς θα είναι στις ευρύτερες θέσεις του υποψηφίου και ο αγώνας κατά της διαφθοράς. Στο Κυπριακό οι θέσεις του υποψηφίου δεν είναι άγνωστες, θα ικανοποιείται το πλαίσιο σε σχέση με τη μορφή λύσης, αλλά ο υποψήφιος ξεκαθάρισε ήδη στο ΑΚΕΛ ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναιρέσει θέσεις και απόψεις από το δικό του αφήγημα, όχι μόνο την τελευταία πενταετία, αλλά των προηγούμενων πολλών χρόνων.
Τα στοιχεία Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα ποσοστό της τάξης του 78% στις κομματικές ομάδες βάσης ψήφισε υπέρ της πρότασης της Κεντρικής Επιτροπής για στήριξη της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στις κομματικές οργανώσεις βάσης σύμφωνα με το κεντρικό οργανωτικό γραφείο του κόμματος συμμετείχε το 35% των μελών του κόμματος, το οποίο αντιστοιχεί σε 4 χιλιάδες από τα 10.500 μέλη που είναι εγγεγραμμένα στο κομματικό μητρώο.Το ποσοστό συμμετοχής των μελών στις κομματικές ομάδες βάσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 θεωρήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή ως ιδιαίτερα θετικό. Όπως σημείωσαν κομματικές πηγές στον «Π», το θετικό πρόσημο εξάγεται και από τη σύγκριση με τις προεκλογικές συνελεύσεις του 2018, στις οποίες συμμετείχε ένα ποσοστό της τάξης του 28% των μελών, ενώ στις προεκλογικές συνελεύσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2013 συμμετείχε ένα ποσοστό της τάξης του 32%. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί δεν είναι τίποτε περισσότερο από την ποσοτική αποδοχή μιας υποψηφιότητας η οποία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.