Οι τολμηρές Σάβιες της ζωής μας* - Πως τοποθετούνται υποψήφιοι Πρόεδροι και πολιτικοί αρχηγοί

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 29.5.2022
Οι τολμηρές Σάβιες της ζωής μας* - Πως τοποθετούνται υποψήφιοι Πρόεδροι και πολιτικοί αρχηγοί
Ένα θέμα που αφορά τις σχέσεις κράτους-πολίτη, κάποιοι το έχουν αναγάγει σε ζήτημα παράδοσης και καταγωγής.





kateliadi@politis-news.com

Θίχτηκαν μάτσο αρσενικά (αδρώποι) και κάποιες γυναίκες του τόπου μας, επειδή η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής τόλμησε να συζητήσει το ζήτημα της αναγραφής των ονομάτων των γονέων στις πολιτικές ταυτότητες σε σχέση με τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση παιδιών αγνώστου πατρός ή παιδιών από μονήρεις οικογένειες (23/5/2022). Ανακάλυψαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας όπως ότι κάποιοι θέλουν να μας εξαφανίσουν τις οικογενειακές μας ρίζες κ. λπ., χωρίς να εξηγούν γιατί δεν αγωνιούν για τις ρίζες τους τα εκατομμύρια των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Στην επίσημη απάντηση που εστάλη -από το Υπουργείο Εσωτερικών- στην επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, αναφέρεται ότι στα 26 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αν βρείτε ποια χώρα αποτελεί εξαίρεση...) δεν αναγράφονται αυτά τα στοιχεία στο δελτίο πολιτικής ταυτότητα, διότι είναι μηχανογραφημένα/ψηφιοποιημένα και είναι άμεση η προσβασιμότητα σε αυτές τις πληροφορίες και η πλήρης ταυτοποίηση του πολίτη, απλώς με τον αριθμό αυτού του εγγράφου (στην Κύπρο δεν είναι; Είναι... ). Και ως συνήθως, την πλήρωσαν εκείνοι -εκείνες στην προκειμένη περίπτωση- που αποφάσισαν να νικήσουν τα σκουριασμένα μυαλά και να βγουν από τα συντηρητικά κουτιά της κοινωνίας μας, και να κάνουν το τολμηρό βήμα να γίνουν μητέρες με δότη σπέρματος, με παρένθετη μητέρα κ,λπ. Δεν έμεινε χυδαιότητα που δεν λέχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) για τη βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, η οποία το 2020 δημοσιοποίησε την απόφασή της να μείνει έγκυος από τράπεζα σπέρματος. Το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά το 2012 (πολύ πριν περάσει καν από τον νου της Σάβιας να μείνει έγκυος με δότη σπέρματος), όταν η τότε επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού είχε θέσει ζήτημα περιθωριοποίησης και στιγματισμού μιας διπλά ευάλωτης ομάδας, όπως είναι τα παιδιά αγνώστου πατρός ή παιδιά από μονήρεις οικογένειες (πολλοί πατεράδες δεν έχουν αναγνωρίσει τα παιδιά τους, αρκετές τέτοιες υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια, τον δότη από τράπεζα σπέρματος και να θέλεις δεν μπορείς να γνωρίζεις το όνομά του). Σημειώνεται ότι για το ποια στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στο δελτίο πολιτικής ταυτότητας (φαίνεται ότι) αποφασίζει ο διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού του Υπουργείου Εσωτερικών. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 6 Ιουνίου στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε ανώτατο επίπεδο.

Δύο ερωτήματα

Ο «Πολίτης» υπέβαλε τα εξής δύο ερωτήματα στους υποψήφιους (και σε αυτούς που ετοιμάζονται να είναι) Προέδρους της Δημοκρατίας (όλοι άντρες), καθώς και στους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του τόπου (όλοι άντρες... ). Απάντησαν όλοι:

«Με αφορμή τη στοχοποίηση -χυδαία σε κάποιες περιπτώσεις- της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ, Σάβιας Ορφανίδου, αναφορικά με θέματα που έχουν να κάνουν με την τεκνοποίηση και τις διακρίσεις ευάλωτων ομάδων σε σχέση με τις πολιτικές ταυτότητες, θα θέλαμε την άποψή σας για τα εξής:

(α) Συμφωνείτε ότι είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας να γίνει γονέας με όποιον νόμιμο τρόπο επιθυμεί; Εκτός γάμου, με τεχνητή γονιμοποίηση, με παρένθετη μητέρα, με δότη σπέρματος;

(β) Συμφωνείτε με το να γίνει ψηφιοποίηση του δελτίου πολιτικής ταυτότητας, ώστε να προστατεύονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από κοινή θέα και να αποφεύγεται ο στιγματισμός προσώπων τύπου ‘παιδί αγνώστου πατρός’;».

*Παράφραση του τίτλου του γνωστού βιβλίου του Gabriel Garcia Marquez (Nobel 1982), για τη συλλογική μοναξιά της σύγχρονης κοινωνίας, για τη γυναίκα και τα μυστήρια του έρωτα.





Γιώργος Κολοκασίδης (Ανεξάρτητος υποψήφιος ΠτΔ)

Να υπάρχουν επιλογές

«(α) Είναι δικαίωμα τού καθενός να αποκτά παιδί με τους τρόπους που αναφέρετε και κατά τρόπο που δεν θίγονται τα δικαιώματα τρίτων. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάποιες από τις πιο πάνω επιλογές είναι να υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπίζονται κατά τον δέοντα τρόπο όλες οι πιθανές εκβάσεις λ.χ. παρένθετη μητέρα να έχει κάποιες υποχρεώσεις, δότης σπέρματος να μην μπορεί να διεκδικήσει εκ των υστέρων το παιδί ή το παιδί να μην έχει δικαιώματα στην περιουσία του δότη κ.λπ. (β) Η ψηφιοποίηση του δελτίου ταυτότητας είναι αναπόφευκτη και θεμιτή. Σίγουρα πρέπει να αποφευχθεί ο στιγματισμός τύπου ‘αγνώστου πατρός’. Γι’ αυτό μπορούν να υπάρχουν περισσότερο της μίας επιλογές στους τρόπους έκδοσης δελτίου ταυτότητας».





Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (Επικεφαλής του Νέου Κύματος, υποψήφιος ΠτΔ)

 Έχουμε μάθει να μην ακούμε

«Επί της ουσίας, σε μια εποχή που όλα είναι ψηφιοποιημένα, που απλά δίνετε τον αριθμό της ταυτότητάς σας σε έναν κρατικό λειτουργό και αυτός μπορεί να εξάξει όλες τις πληροφορίες που σας αφορούν, σε τι χρησιμεύει να έχουμε τα ονόματα των γονέων σημειωμένα πάνω σε μια πλαστική κάρτα; Αυτό βέβαια, το έχουν αναγνωρίσει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το εφάρμοσαν. Υπάρχουν παιδιά που δεν ξέρουν τον πατέρα τους ή ακόμη και τη μητέρα τους και στιγματίζονται, χωρίς κανένα λόγο. Εξάλλου είναι και κάτι που ανάφερε η επίτροπος για τα παιδιά από το 2012. Έχουμε μάθει βέβαια να μην ακούμε ποτέ. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος, μπορεί να διαφωνεί, να έχει τις δικές του απόψεις, αυτό όμως δεν του δίνει κανένα δικαίωμα να χυδαιολογεί με τον τρόπο που το έχει κάνει. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, του οποίου ο συγκεκριμένος δικηγόρος είναι μέλος τι λέει; Δεν ενοχλείται;».





Νίκος Χριστοδουλίδης (Ανεξάρτητος υποψήφιος ΠτΔ)

 Να κτυπήσουμε τον στιγματισμό στη ρίζα του

«(α) Κατ’ αρχάς, καταδικάζουμε κάθε μορφή λεκτικής βίας και στοχοποίησης εναντίον της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ, Σάβιας Ορφανίδου, αλλά και εναντίον οποιουδήποτε προσώπου για τις επιλογές του αναφορικά με το θέμα τεκνοποίησης. Είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας στη βάση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής της υγείας, του οικογενειακού προγραμματισμού, για το πόσα παιδιά θέλει να αποκτήσει, πότε θέλει να τα αποκτήσει μέσα από κάθε νόμιμο τρόπο που δεν παραβιάζει τη σωματική της αυτονομία. (β) Η πρόθεση της προστασίας των παιδιών από κάθε μορφής στιγματισμό μέσα από την ψηφιοποίηση του δελτίου πολιτικής ταυτότητας και την επιλογή για αφαίρεση των στοιχείων των γονιών, εν έτει 2022, είναι μια θετική προσέγγιση. Είναι πράγματι, ένας τρόπος προστασίας των παιδιών και της διασφάλισης των προσωπικών τους δεδομένων. Παράλληλα, η πρόταση για αφαίρεση των στοιχείων των γονέων, είναι μόνο ένα μέρος στην προσπάθεια για μείωση των διακρίσεων, αφού θα πρέπει να εργαστούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να κτυπήσουμε τον στιγματισμό στη ρίζα του. Αυτό συνεπάγεται ολοκληρωμένες πολιτικές και δράσεις για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης, προκαταλήψεων, αλλά και για την αποδοχή της διαφορετικότητας, ξεκινώντας από τη χαμηλότερη βαθμίδα της εκπαίδευσης».





Νικόλας Παπαδόπουλος (Πρόεδρος ΔΗΚΟ )

Επέκταση της προστασίας

«Συμφωνώ και με τα δύο. Επιπρόσθετα, η προστασία των προσωπικών δεδομένων πρέπει να επεκταθεί και σε αλλά κυβερνητικά έντυπα, για παράδειγμα και στις φόρμες που συμπληρώνουν τα παιδιά στο σχολείο, όπου και εκεί πρέπει να συμπληρώνουν το όνομα του πατέρα. Σε τέτοια περίπτωση, σκεφτείτε τι νιώθουν εκείνα τα παιδιά που δεν έχουν πατέρα. Εννοείται ότι καταδικάζω τις φραστικές και χυδαίες επίθεσης κατά της Σάβιας Ορφανίδου και κατά οποιασδήποτε γυναίκας εξασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της σε ό,τι αφορά την τεκνοποίηση».





Αβέρωφ Νεοφύτου(Πρόεδρος ΔΗΣΥ, υποψήφιος ΠτΔ)

 Βεβαίως και συμφωνώ

«(α) Βεβαίως και συμφωνώ. Το δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποκτήσει παιδί με όποιο τρόπο επιθυμεί είναι συνταγματικά και νομικά κατοχυρωμένο. Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και της υπογεννητικότητας, αλλά και ο στόχος της υποβοήθησης ζευγαριών και μονηρών ατόμων στο να βιώσουν τη μεγαλύτερη ευλογία της ζωής, την απόκτηση ενός παιδιού, είναι από τα βασικά ζητήματα που έχουμε αντιμετωπίσει ως παράταξη και ως κυβέρνηση με τη σημαντική αύξηση και διεύρυνση των σχετικών προγραμμάτων στήριξης. Στόχος μας είναι, επίσης, η υποβοήθηση γυναικών στο να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, σε περιπτώσεις που για οποιοδήποτε λόγο καθυστερούν να τεκνοποιήσουν, ή σε περιπτώσεις γυναικών με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης ή που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. (β) Κατ’ αρχάς, είναι καλό να τονίσουμε ότι δεν υποστηρίζουμε την κατάργηση της αναγραφής των γονέων του παιδιού από τις ταυτότητες, αλλά το δικαίωμα της εθελοντικής εξαίρεσης, μετά από την επιλογή του γονέα να αποφευχθεί η αναγραφή ‘αγνώστου’ στην ταυτότητα του παιδιού. Επιπρόσθετα, ζούμε στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και η αντίληψη ότι η ταυτότητα θα συνεχίσει να είναι εκτυπωμένη σε ένα κομμάτι χαρτί ή σε πλαστικό ανήκει σε άλλη εποχή. Τα πάντα πλέον θα είναι ψηφιακά. Αλλά πέραν της γενικότερης τάσης προς την ψηφιοποίηση, δηλώνουμε ότι το ζήτημα ενδεχόμενου στιγματισμού παιδιών αγνώστου πατρός ή παιδιών από μονήρεις γυναίκες, πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα αντιμετωπιστεί όπως προαναφέραμε, με την παραχώρηση του δικαιώματος επιλογής, της αναγραφής ή όχι, των στοιχείων των γονέων στο δελτίο ταυτότητας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη διευθετηθεί και αυτό πρέπει να γίνει και στη δική μας χώρα».





Μάριος Ηλιάδης (Ανεξάρτητος υποψήφιος ΠτΔ)

Να ανοίξουμε τα μάτια μας

«Ως κοινωνία έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση μέχρις ότου συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη σεβασμού της ιερότητας του ανθρώπινου πλάσματος. Όταν και εφόσον με το καλό φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, θα κατανοήσουμε ότι οι προσωπικές επιλογές των ανθρώπων δεν μπορούν να είναι για πάντα εξαρτημένες από δουλείες περασμένων εποχών. Οι άνθρωποι, όλοι μας, έχουμε ανάγκη να ανοίξουμε τα μάτια μας στην εποχή που ζούμε και να σεβαστούμε με τρόπο απόλυτο την προσωπική ελευθερία των συνανθρώπων μας. (1) Από την πιο πάνω τοποθέτησή μου απορρέει αβίαστα και η απάντησή μου στο πρώτο σας ερώτημα. Χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποκτά παιδί με όποιον τρόπο επιθυμεί, εκτός γάμου, με τεχνητή γονιμοποίηση, με παρένθετη μητέρα, με δότη σπέρματος. Και αυτό το παιδί έχει κάθε δικαίωμα να πορεύεται στη ζωή του χωρίς τον βάναυσο στιγματισμό που συχνά του επιφυλάσσει η κοινωνική βαρβαρότητα που ατυχώς χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα πολλές κοινωνίες, (2) Συμφωνώ στο να ψηφιοποιηθεί η πολιτική μας ταυτότητα, ώστε να προστατεύονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από κοινή θέα και να αποφεύγεται ο στιγματισμός προσώπων τύπου ‘παιδί αγνώστου πατρός’, (3) Καθ’ όσον αφορά την βουλεύτρια του ΔΗΣΥ κ. Σάβια Ορφανίδου και τη μεταχείριση της οποίας έτυχε από μέρους συμπολιτών μας, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το μόνο που έχω να προσθέσω είναι να εκφράσω τη λύπη μου για την απρεπή συμπεριφορά συμπολιτών μου, που θέλω να πιστεύω πως δεν εκφράζει το επίπεδο και ήθος της ‘κυπριακής κοινωνίας’ ευρύτερα. Εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση μου στην κ. Ορφανίδου όπως και σε όλες τις γυναίκες που έτυχαν ανάλογης ανάρμοστης συμπεριφοράς».





Στέφανος Στεφάνου ΓΓ ΚΕ ΑΚΕΛ

 Αδιαμφισβήτητο δικαίωμα

«(α) Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι η επιστημονική πρόοδος έδωσε τη δυνατότητα νέων τρόπων απόκτησης παιδιού. Αδιαμφισβήτητα κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να αποκτήσει παιδί με όποιο τρόπο επιθυμεί. Η στοχοποίηση γυναικών που επιλέγουν διαφορετικό τρόπο απόκτησης παιδιών όζει σεξισμό και οπισθοδρόμηση. Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για τις λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκε η βουλεύτρια, Σάβια Ορφανίδου, στα ΜΚΔ. (β) Το κριτήριο για την αναγραφή των όποιων προσωπικών δεδομένων στο δελτίο πολιτικής ταυτότητας είναι αν έχουν ουσιαστική χρησιμότητα στη διαδικασία ταυτοποίησης ενός προσώπου από τις αρμόδιες αρχές. Ουδείς μπορεί να τοποθετηθεί υπεύθυνα αν δεν έχει ενώπιόν του τεκμηριωμένη θέση από τις κρατικές υπηρεσίες επί αυτού. Ωστόσο, εδώ και τέσσερα χρόνια, η Βουλή αναμένει από το Yπουργείο Εσωτερικών τη μελέτη που δεσμεύτηκε να εκπονήσει σε σχέση με τις τεχνικές, οικονομικές και άλλες παραμέτρους που θα έχει το ενδεχόμενο αφαίρεσης ορισμένων στοιχείων. Ξεκαθαρίζω, πάντως, ότι θεωρώ αποπροσανατολιστικές και αβάσιμες τις αντιδράσεις ότι αν αφαιρεθούν το πατρώνυμο και το μητρώνυμο από το δελτίο ταυτότητας θα υπονομευθεί τάχα ο θεσμός της οικογένειας. Ούτε όταν αφαιρέθηκε το θρήσκευμα από τις ταυτότητες στην Ελλάδα υπονομεύθηκε η θρησκευτική συνείδηση των πολιτών της. Το δελτίο ταυτότητας δεν υπάρχει για να επιβεβαιώνει αντιλήψεις και αξίες, αλλά για να εξυπηρετεί την επικοινωνία του πολίτη με τις κρατικές και άλλες αρχές. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν κριθεί θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των παιδιών από οικογένειες με διαφορετική μορφή από την παραδοσιακή, τα οποία υφίστανται δυσμενή διάκριση από την έκθεση στοιχείων της οικογενειακής τους κατάστασης».





Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης (Στην τελική διαδικασία για υποψήφιος ΠτΔ)

 Να πάμε πέρα από τα στερεότυπα

«Η απλή και σύντομη απάντηση είναι ‘ναι’ και στα δύο ερωτήματα. Το κράτος και ειδικότερα ο νομοθέτης οφείλουν να οργανώσουν την άσκηση των ανθρωπίνων ελευθεριών κατά τρόπο που όχι μόνο να μην τις περιορίζει αλλά να διευρύνει τους ορίζοντες τους. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή με τα ηλεκτρονικά μέσα και την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζουν. Δεν νοείται επέμβαση στον προσωπικό χώρο τούτου χωρίς εύλογη αιτία. Τα στοιχεία ταυτότητας του προσώπου δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για στιγματισμό ή για διακρίσεις. Μπορεί η τεχνολογία να προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες, αλλά ακριβώς γι’ αυτό απαιτείται περισσότερο παρά ποτέ η συμφιλίωση ανάμεσα στον σεβασμό του ιδιωτικού χώρου, την αποφυγή καταχρήσεων και την τιμωρία των παραβιάσεων. Η ψηφιοποίηση, με τις κατάλληλες δικλίδες προστασίας και με κυρώσεις κατά των παραβιάσεων είναι βήματα προς την ορθή κατεύθυνση. Βεβαίως, οφείλουμε ως κοινωνία να πάμε πέρα από τα στερεότυπα και να σεβόμαστε ίσα κάθε άνθρωπο, και να μην αφήνουμε να θεωρούνται η καταγωγή, η ιστορία, ο σεξουαλικός ή άλλος προσανατολισμός και εν γένει τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου ως στοιχεία κοινωνικής διαστρωμάτωσης ή αποδοχής/απόρριψης. Επειδή δυστυχώς, όμως, απέχουμε πολύ από αυτό τον στόχο, είναι απαραίτητη η προστασία του ιδιωτικού χώρου με νομοθετική ρύθμιση και με κολασμό των παραβιάσεων. Συμπερασματικά, δημοσιοποίηση μόνο όσων στοιχείων είναι απολύτως απαραίτητα για εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου δημοσίου συμφέροντος, πλήρης σεβασμός προς τον ιδιωτικό χώρο, προσήλωση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερη ευαισθησία για τις κατηγορίες εκείνες που είναι τα συνήθη θύματα, όπως οι γυναίκες».





Αχιλλέας Δημητριάδης (Ανεξάρτητος υποψήφιος ΠτΔ)

 Καθόλα αποδεκτό και νόμιμο

«(α) Βεβαίως, αλίμονο! Η παλιά θεωρία περί ‘εξώγαμων παιδιών’ καταργήθηκε με νομοθεσία του ’91. Με δεδομένη την ανάπτυξη της κοινωνίας μας και της ιατρικής επιστήμης, υπάρχουν μητέρες που αποκτούν τα παιδιά τους εκτός γάμου, με τεχνητή γονιμοποίηση, με παρένθετη μητέρα, με δότη σπέρματος. Είναι καθόλα αποδεκτό και νόμιμο. Το πρόβλημα όμως που παραμένει, είναι το κοινωνικό στίγμα αγνώστου πατρός και δεν μπορεί αυτό το στίγμα να το προωθεί η ταυτότητα. (β) H αναγραφή του πατέρα συνιστά δυσμενή διάκριση, και για το παιδί που ο πατέρας του είναι άγνωστος και για τη μητέρα του. Η πρόνοια αυτή στην ψηφιοποιημένη ταυτότητα πρέπει να απαλειφθεί, γιατί το παιδί είναι απροστάτευτο και η μητέρα στιγματίζεται κοινωνικά, γιατί λανθασμένα υπονοεί ότι είναι κακού χαρακτήρα, διότι αποφάσισε για τους δικούς της λόγους, να αποκτήσει παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που στην ταυτότητα, ακόμα αναγράφεται το όνομα του πατέρα αλλά και το επίθετο του πατέρα της μητέρας. Εμφανώς, αυτά τα δεδομένα δεν είναι αναγκαία για την ταυτοποίηση, γιατί ακριβώς η ταυτότητα φέρει τη φωτογραφία για ταυτοποίηση. Γι’ αυτό λέγεται και ταυτότητα! Δεν είναι δικαιολογία ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο καλή ταυτοποίηση. Εισηγούμαι ως άμεση και μεταβατική ρύθμιση μέχρι να ξεκαθαρίσει νομοθετικά το ζήτημα - να λύσουμε αύριο πρωί το πρόβλημα με τον εξής τρόπο. Να επιτρέπουμε ή να μην απαγορεύουμε σε γυναίκες και παιδιά να μην βάζουν το όνομα του πατέρα και της μητέρας πάνω στην ταυτότητα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι πλέον προαιρετικό. Αυτό μπορεί να γίνει και με απόφαση του διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Να αναθεωρήσει την απόφασή του για υποχρεωτική αναγραφή. Αν το επιχείρημα είναι ότι διαδικαστικά δεν γίνεται, απλώς ο χώρος αυτός να μένει κενός. Επαναλαμβάνω ότι το εισηγούμαι ως άμεσο μεταβατικό μέτρο, πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής για να μην ξαναχρονίσει το θέμα. Το πρόβλημα του στιγματισμού λύνεται οριστικά με την απάλειψη του ονόματος του πατέρα με νομοθεσία που πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο. Είναι από το 2017 αντιλαμβάνομαι που έπρεπε η πολιτεία να πάρει θέση».





Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς (Ανεξάρτητος υποψήφιος ΠτΔ)

 Να καλλιεργηθεί κοινωνική παιδεία

«(α) Το δικαίωμα και η ελευθερία κάθε γυναίκας να αποκτά παιδί με οποιοδήποτε τρόπο είναι δεδομένα και πρέπει να είναι σεβαστά. Πρέπει, επίσης, να είναι σεβαστή και η ελευθερία της εξάσκησης του δικαιώματος του παιδιού για την αναζήτηση των φυσικών του γονέων, γιατί στην προσωπικότητα του καθενός μας υπάρχει έμφυτη η αναζήτηση των προγόνων του. Είναι γι’ αυτό άλλωστε που σήμερα ένας μεγάλος αριθμός πολιτών σε όλες τις χώρες διενεργούν εξετάσεις DNA. (β) Από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε η ανάγκη ακριβούς προσδιορισμού του πολίτη σε κάθε πολιτικό σύστημα. Πριν την άφιξη της φωτογραφικής τέχνης, ο προσδιορισμός αυτός γινόταν μόνο με τον καθορισμό της ημερομηνίας γεννήσεως και των ονομάτων των γονέων του. Σήμερα, με την εισαγωγή σε κάθε δελτίο ταυτότητας και διαβατηρίου των βιομετρικών στοιχείων του κατόχου, δεν παρίσταται τέτοια ανάγκη γιατί υπάρχει ακριβής προσδιορισμός του κατόχου από τα βιομετρικά του στοιχεία που εμπεριέχονται στο έγγραφο. Αυτό που πρέπει να προβληματίσει την κοινωνία είναι το γεγονός ότι ο στενός και ευρύτερος κοινωνικός περίγυρος του παιδιού που θα είναι αγνώστου πατρός, θα γνωρίζει αυτή την ιδιαιτερότητα, ανεξάρτητα αν αυτή αναγράφεται ή όχι στο δελτίο ταυτότητας, και γι’ αυτό θα πρέπει η Πολιτεία να θεσπίσει ειδικούς κανονισμούς και να καλλιεργηθεί η ανάλογη κοινωνική παιδεία, που να ενισχύονται, να στηρίζονται και να προστατεύονται με κάθε τρόπο οι μονογονεϊκές οικογένειες, τόσο οι μητέρες όσο και -κυρίως- τα παιδιά».

 







Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC
ΚΟΣΜΟΣ

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών
ΚΥΠΡΟΣ

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών