Από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο που συνεχίζει να διατηρεί την υποχρεωτικότητα της καταγραφής του ονόματος των γονέων στην πολιτική ταυτότητα
Η εποχή που διανύουμε και οι συνθήκες που δημιουργούνται, καθιστούν αδήριτη ανάγκη την απάλειψη του ονόματος των γονέων από τις ταυτότητες, καθώς παρατηρείται αύξηση των παιδιών που έρχονται στη ζωή από τη μέθοδο της τεχνίτης γονιμοποίησης, αλλά και της σύλληψης με άλλους τρόπους, καθώς και παιδιών αγνώστου πατρός.
Παράλληλα, η αναχρονιστική αναγραφή του ονόματος των γονέων στις ταυτότητες εκθέτει την καταγωγή, την κατάσταση ή και τη σύνθεση της οικογένειας των παιδιών.
Το ζήτημα, το οποίο χρονολογείται από το 2012, συζήτησε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (23/05), με τα μέλη της να τονίζουν πως πρόκειται για θέμα περιθωριοποίησης και στιγματισμού μιας διπλά ευάλωτης ομάδας, όπως είναι τα παιδιά αγνώστου πατρός ή τα παιδιά από μονήρεις μητέρες.
Σημειώνεται ότι, από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος που συνεχίζει να διατηρεί την υποχρεωτικότητα της καταγραφής του ονόματος των γονέων στις ταυτότητες.
Η εποχή μας, μας σπρώχνει να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση των πολιτικών ταυτοτήτων, ανέφερε στον «Π» η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου.
Διευκρινίζεται ότι, με την ψηφιοποίηση των ταυτοτήτων, τα απαραίτητα στοιχεία θα μπορούν να ανευρεθούν στη βάση δεδομένων. Για παράδειγμα, εάν προκύψουν άτομα με ίδια ονοματεπώνυμα και ημερομηνία γεννήσεως, τότε η βάση δεδομένων θα μπορεί να τα ξεχωρίσει.
Η κ. Ορφανίδου υπογράμμισε ότι ο στιγματισμός που υπόκεινται τα παιδιά από την αναγραφή γονέα στις ταυτότητες υπάρχει και σε άλλα επίσημα έγγραφα του κράτους, όπως για παράδειγμα στο πιστοποιητικό γέννησης.
Παρατήρησε ότι, η αναγραφή του ονόματος των γονέων στην ταυτότητα των παιδιών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ένας τρόπος για να τιμήσουμε την οικογένειά μας.
«Στην περίπτωση εφαρμογής της ψηφιοποίησης των ταυτοτήτων, δεν παραγράφονται οι ρίζες μας», πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε ότι ο ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ της προαιρετικής επιλογής στην αναγραφή των γονέων στην ταυτότητα, τονίζοντας ότι αυτό επιτάσσει και η ίδια η δημοκρατία.
Χυδαίες επιθέσειςΗ κ. Ορφανίδου - και κατ’ επέκταση το ίδιο της το ανήλικο παιδί - δέχεται έναν απίστευτο πόλεμο και χυδαίες επιθέσεις για την προσωπική της επιλογή να προχωρήσει σε εγκυμοσύνη μέσω δότη σπέρματος.
Σχολιάζοντας τις χυδαίες επιθέσεις, η κ. Ορφανίδου υπογράμμισε πως, ως μητέρα δεν δέχεται αυτές τις καταδικαστέες επιθέσεις και ανέφερε πως, η έκφράση αντίθετη άποψη με σεβασμό και με κόσμιο τρόπο, είναι απολύτως σεβαστή. Ευχαρίστησε παράλληλα τα δεκάδες άτομα που εξέφρασαν την υποστήριξή τους.
«Λόγω της παραφιλολογίας και της διάχυσης ψευδών ειδήσεων που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό μου, ουδέν αναληθέστερον τούτου. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι προσωπικό θέμα», εξήγησε. Πρόσθεσε ότι παλεύει για την εξάλειψη των διακρίσεων και των στιγμάτων που προκύπτουν από την αναγραφή του ονόματος των γονέων στις ταυτότητες, για όλα τα παιδιά.
Πρόβλημα δυσμενούς διάκρισηςΗ αναγραφή των ονομάτων των γονέων στις ταυτότητες είναι δυνατόν να δημιουργήσουν, έστω και σε έναν μικρό αριθμό παιδιών, πρόβλημα δυσμενούς διάκρισης, ανέφερε στον «Π» η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κ. Δέσπω Μιχαηλίδου.
Γνωστοποίησε πως έχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες στη σημερινή εποχή καθώς αυξάνεται η τεχνίτη γονιμοποίηση, σύλληψη με άλλους τρόπους και τα παιδιά αγνώστου πατρός.
Από τις απόψεις που έχουν εκτεθεί από το 2012, πρόσθεσε, δεν διαφαίνεται η οποιαδήποτε σκοπιμότητα ή ανάγκη για τη συμπερίληψη του ονόματος των γονιών στην ταυτότητα.
Ερωτηθείσα εάν θα υπάρξουν τεχνικά θέματα σε περίπτωση αφαίρεσης του ονόματος των γονέων από τις ταυτότητες, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε ότι το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, αλλά και ο αριθμός ταυτότητας θεωρούνται ως αρκετά στοιχεία για να εξακριβωθεί το άτομο.
Παρατήρησε πως, εάν ένα παιδί επιθυμεί να μάθει τις ρίζες του και την ιστορία της οικογένειάς του, είναι ζήτημα της ίδιας του της ανατροφής.
Σημείωσε, δε, ότι από έρευνα που έχει γίνει από το ΥΠΕΣ και την Επιτροπή, έχει διαφανεί ότι η πρακτική αυτή δεν υποστηρίζεται από άλλα κράτη της ΕΕ. «Ως Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουμε εκφράσει πολλές φορές την άποψή μας γύρω από το εν λόγω ζήτημα και από εκεί και πέρα το όλο ζήτημα επαφίεται στη Βουλή», κατέληξε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.