Ταχύτητες ίντερνετ με… χίλια - Προχωρά η διαδικασία για το Κουπόνι Ευρυζωνικής Συνδεσιμότητας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 22.5.2022
Ταχύτητες ίντερνετ με… χίλια - Προχωρά η διαδικασία για το Κουπόνι Ευρυζωνικής Συνδεσιμότητας
Το έργο αποσκοπεί στην υποστήριξη των νοικοκυριών για την απόκτηση συνδέσεων Gigabit, μέσω της μείωσης του κόστους εγκατάστασης και της επιδότησης για την κάλυψη των πρώτων 12 μηνών της συνδρομής





Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το Σχέδιο για το Κουπόνι Ευρυζωνικής Συνδεσιμότητας, αφού ήδη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει ένα σύστημα κουπονιών που αποσκοπεί στη στήριξη των νοικοκυριών για τη σύνδεση με δίκτυα με πολύ υψηλές ταχύτητες (VHCN). Το κουπόνι θα προσφέρει μείωση του κόστους εγκατάστασης και επιδότηση για την κάλυψη των πρώτων 12 μηνών συνδρομής. Οι άμεσοι δικαιούχοι και τελικοί χρήστες του συστήματος είναι νοικοκυριά σε επιλεγμένες περιοχές της Κύπρου. Τα νοικοκυριά μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν ελεύθερα μια συνδρομή με οποιονδήποτε επιλέξιμο πάροχο θέλουν. Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί για τα κουπόνια θα ανέλθει σε 10 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ωφελήσει περίπου 82.000 νοικοκυριά, ενώ το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το 2025.



Ποιους αφορά

Το έργο αποσκοπεί στην υποστήριξη των νοικοκυριών για την απόκτηση συνδέσεων Gigabit, μέσω της μείωσης του κόστους εγκατάστασης και της επιδότησης για την κάλυψη των πρώτων 12 μηνών της συνδρομής. Η ενίσχυση θα είναι προσβάσιμη σε όλα τα νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ακόμη συνδέσεις αναβαθμίσιμες σε ταχύτητα λήψης 1 Gbps και βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης. Η περιοχή παρέμβασης θα καθοριστεί με βάση τις περιοχές όπου είναι δυνατή η ανάπτυξη οπτικών ινών ή ισοδύναμου δικτύου. Οι ακριβείς περιοχές παρέμβασης θα επανεξετάζονται σε εξαμηνιαία βάση. Τόσο οι πολυκατοικίες (MDU) όσο και οι μονοκατοικίες (SDU) θα είναι επιλέξιμες. Τα κουπόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συνδρομές σε υπηρεσίες οποιουδήποτε παρόχου που είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστα τις ταχύτητες 1 Gbps download και 250 Mbps upload μέσω υφιστάμενου ευρυζωνικού δικτύου, ανεξάρτητα από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται. Κάθε νοικοκυριό που θα επιλεγεί μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα κουπόνι. Το κουπόνι θα είναι σταθερής αξίας 120 ευρώ. Ο στόχος του ενιαίου ποσού είναι να καταστεί η διαδικασία υποβολής αίτησης και η διαδικασία διαχείρισης όσο το δυνατόν πιο απλή. Οι μεμονωμένες προκλήσεις ή δυσκολίες στη σύνδεση συγκεκριμένων κτηρίων ή διαμερισμάτων δεν θα ληφθούν υπόψη και όλοι οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το ίδιο ποσό. Για να μπορέσει να δοθεί η επιδότηση, πρέπει να γίνει δοκιμή ταχύτητας που να αποδεικνύει ότι η απαιτούμενη ταχύτητα παρέχεται στις εγκαταστάσεις του παραλήπτη και να αντιγραφεί από το νοικοκυριό και τον φορέα εκμετάλλευσης. Αυτή η δοκιμή ταχύτητας πρέπει να πραγματοποιείται στο τελικό σημείο. Η διαδικασία διασφαλίζει ότι οι ταχύτητες δεν επιτυγχάνονται μόνο στο σημείο σύνδεσης του κτηρίου, αλλά στο διαμέρισμα του δικαιούχου. Από πλευράς τους, οι πάροχοι υποχρεούνται να αναπτύξουν το δίκτυο ασχέτως αν υπάρχει μικρό ή μεγάλο ενδιαφέρον σε μια πολυκατοικία. Φυσικά, ο δικαιούχος θα πρέπει να υπογράψει ένα χαρτί στο οποίο δικαιούνται οι ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους να διαπιστώσουν αν όντως έχουν τις σωστές ταχύτητες όπως προνοείται από το σχέδιο.

Η διαβούλευση

Τα κύρια χαρακτηριστικά του τρόπου που θα δοθούν τα κουπόνια στους πολίτες, αλλά και στις απαιτήσεις των παρόχων, αναλύθηκαν σε δημόσια διαβούλευση που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ), σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Η δημόσια διαβούλευση που δημοσιεύθηκε, ήταν ανοικτή μεταξύ 11 Μαρτίου και 12 Απριλίου 2022. Μέχρι τις 12 Απριλίου 2022, το ΤΗΕ πήρε απαντήσεις από τηλεπικοινωνιακούς φορείς στην Κύπρο. Μια άλλη απάντηση υποβλήθηκε από τον τέταρτο τηλεπικοινωνιακό φορέα της Κύπρου μετά τη λήξη της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, στις 13 Απριλίου. Αυτή ήταν μια γενική απάντηση που καλωσόριζε και εξέφραζε ενδιαφέρον για το σύστημα, χωρίς πρόσθετα σχόλια σχετικά με τον σχεδιασμό του ή τις στοχευμένες περιοχές παρέμβασης, εκτός από το να ζητήσει τεχνολογική ουδετερότητα.

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς που απάντησαν στη δημόσια διαβούλευση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΗΕ, χαιρέτισαν το μέτρο και εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην εφαρμογή του.



Τι είπαν για το προτεινόμενο σχέδιο

Και οι τρεις ενδιαφερόμενοι φορείς που υπέβαλαν λεπτομερείς απαντήσεις στη δημόσια διαβούλευση συμπεριέλαβαν στοιχεία σχετικά με τη γεωγραφική κάλυψη:

■ Ένας ενδιαφερόμενος (EPIC) θεώρησε ότι ο χάρτης που δόθηκε στο έγγραφο δημόσιας διαβούλευσης δεν ήταν επαρκώς λεπτομερής και ζήτησε να δοθεί ένας πιο λεπτομερής χάρτης για να μπορέσουν να γίνουν περαιτέρω σχόλια.

■ Ένας άλλος ενδιαφερόμενος (CYTA) πρότεινε να δοθούν επικαιροποιημένοι κατάλογοι των περιοχών στις οποίες έχουν ήδη αναπτυχθεί δίκτυα οπτικής πρόσβασης, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν επιλεγμένες περιοχές παρέμβασης. Οι κατάλογοι θα πρέπει να επικαιροποιούνται τακτικά.

■ Τέλος, ο τρίτος ενδιαφερόμενος (Primetel) θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί για τις περιοχές πρόσβασης, καθώς αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους παρόχους να επιταχύνουν τα σχέδια ανάπτυξής τους σε ορισμένες περιοχές ώστε να επωφεληθούν από το καθεστώς.

Σύμφωνα με τα σχόλια του ΤΗΕ, είναι στους στόχους να υπάρχουν επικαιροποιημένοι κατάλογοι με τις περιοχές που αναπτύσσονται. Ωστόσο, το τμήμα τάσσεται ενάντια στην πρόταση παρόχου να μην υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί, καθώς, όπως αναφέρεται, είναι αντίθετη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίοι απαιτούν απομακρυσμένες περιοχές για τα κουπόνια ζήτησης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν δικαιούχοι σε περιοχές όπου η απαιτούμενη υποδομή είναι ήδη διαθέσιμη. Επομένως, όπως αναφέρει το ΤΗΕ, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη αλλαγής ή προσαρμογής της περιοχής παρέμβασης σε αυτό το στάδιο.

έξυπνη-πόλη-και-ασύρματο-δίκτυο-επικοινωνίας-αφηρημένη-εικόνα-οπτική-144197311


Όχι σε ασύρματο δίκτυο

Και οι τρεις πάροχοι που ενδιαφέρθηκαν για το σχέδιο της κυβέρνησης ανέφεραν πως θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογία FTTH/ GPON για να αναπτύξουν το δίκτυό τους, ωστόσο, υπέβαλαν αίτημα και για FWA, δηλαδή ασύρματη πρόσβαση στο δίκτυο. Σύμφωνα με τα σχόλια του ΤΗΕ, δεν θεωρείται όμως η ασύρματη πρόσβαση ως η καλύτερη λύση, καθώς, όπως αναφέρεται, δεν προσφέρονται στην αγορά οι ταχύτητες για upload που να αγγίζουν τα 250 Mbps. Όπως αναφέρεται, στα 26 Ghz θα μπορούσε να επιτευχθεί ταχύτητα φόρτωσης 200 Mbps, ωστόσο, το φάσμα δεν έχει ακόμη διατεθεί στην Κύπρο και δεν υπάρχουν προς το παρόν σχέδια της κυβέρνησης για κάτι τέτοιο. Το σύστημα κουπονιών θα παραμείνει τεχνολογικά ουδέτερο. Επομένως, εάν ένας φορέας εκμετάλλευσης μπορεί να προσφέρει μια τεχνολογία που να πληροί τις απαιτούμενες ταχύτητες gigabit, τότε ενδεχομένως να εξεταστεί η πρότασή του. Το ΤΗΕ ωστόσο σημειώνει πως το επιδοτούμενο κονδύλι των 10 εκατομμυρίων ευρώ προσφέρεται από το RRF (Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας) και αφορά μόνο σύνδεση καλωδίωσης και όχι ασύρματη πρόσβαση στις υπερυψηλές ταχύτητες, γι' αυτό και ακόμη κι αν ένας από τους παρόχους επιτύχει τις υψηλές ταχύτητες upload στα 250 Mbps, εντούτοις το αρμόδιο τμήμα θα προτιμήσει το σύστημα καλωδίωσης, όπως προβλέπεται από το σχέδιο της ΕΕ.



Τρόπος διάθεσης κουπονιών

Δύο από τους τρεις παρόχους έκαναν πολλά σχόλια, όπως αναφέρεται από το ΤΗΕ, και προτάσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για κουπόνια. Σε γενικές γραμμές, όλα τα σχόλια στόχευαν στην απλούστευση και την αυτοματοποίηση της διαδικασίας. Τι ζητούν:

■ Ενοποίηση σε ένα ενιαίο έγγραφο, με τυποποιημένο, προκαθορισμένο περιεχόμενο της (1) αυτοδήλωσης του νοικοκυριού σχετικά με προηγούμενη σύνδεση ικανή για Gigabit και (2) των αποτελεσμάτων της δοκιμής ταχύτητας που θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά (πρόταση από την EPIC). Εναλλακτικά, η αυτοδήλωση και η αποδοχή των όρων του κουπονιού θα μπορούσαν να συμπληρώνονται ηλεκτρονικά μέσω ενός συνδέσμου που θα αποστέλλεται από τον πάροχο στον τελικό χρήστη (πρόταση από την CYTA).

■ Παροχή της δυνατότητας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων/δηλώσεων με απλή ηλεκτρονική υπογραφή μέσω tablet, ώστε να καταστεί η διαδικασία πιο αποτελεσματική (πρόταση από την EPIC).

■ Αυτοματοποίηση της διαδικασίας εγγραφής στο ΤΗΕ μέσω ειδικού συστήματος (πρόταση από την EPIC).

■ Έγγραφα και έντυπα να παρέχονται τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα (πρόταση της CYTA).

eCommerce-e1418345780752


Σύμφωνα με το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, τα σχόλια που έγιναν από τους παρόχους ήταν αρκούντως εποικοδομητικά για να μπορέσει να γίνει πιο απλή και τυπική η διαδικασία υποβολής δηλώσεων από πλευράς των δικαιούχων. Το ΤΗΕ υπόσχεται να παράσχει τυποποιημένα έντυπα, καθώς αυτό θα εξορθολογήσει τη διαδικασία προς το συμφέρον όλων των πλευρών. Ωστόσο, το ΤΗΕ είναι αρνητικό στη χρήση εγγράφων με ηλεκτρονικές υπογραφές, αφού, όπως αναφέρεται, επί του παρόντος ο τεχνολογικά εξελιγμένος αριθμός των χρηστών, ιδίως των ιδιωτικών νοικοκυριών, είναι πολύ μικρός για να βασιστεί σε αυτή τη λύση. Ωστόσο, μια ψηφιακή υπογραφή σε φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται από τους τεχνικούς των παρόχων κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης κατά την επίσκεψη των τεχνικών στους δικαιούχους, είναι αποδεκτή από το ΤΗΕ. Παρ' όλα αυτά, θα υπάρχει η απαίτηση οι πάροχοι να στέλνουν άτομα για τη φυσική υπογραφή και τη δοκιμή ταχύτητας στον δικαιούχο. Μια δοκιμή ταχύτητας που διενεργείται εξ αποστάσεως από τον φορέα εκμετάλλευσης δεν θα παρέχει τις ίδιες εγγυήσεις και διασφαλίσεις στους καταναλωτές. Επιπλέον, μια απομακρυσμένη δοκιμή ταχύτητας θα ήταν λιγότερο ακριβής και αξιόπιστη από μια δοκιμή που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούνται, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του συστήματος κουπονιών, γι' αυτό και απορρίπτει το ΤΗΕ την πρόταση για απομακρυσμένους ελέγχους της σύνδεσης και της ταχύτητας των δικαιούχων του σχεδίου.

Κόστος συνδρομής

Τρεις παρόχοι έδωσαν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με το πραγματικό κόστος εγκατάστασης και συνδρομής ανά νοικοκυριό για τις απαιτούμενες ταχύτητες που έχουν αυτή τη στιγμή, ή το προτεινόμενο πραγματικό κόστος που θα είχε ένας πολίτης αν πήγαινε με τον πάροχο χωρίς το κουπόνι. Η Epic ανέφερε πως για 1 Gbps download/ 100 Mbps upload υπάρχει κόστος εγκατάστασης 300 ευρώ και η 12μηνη συνδρομή κοστίζει 479 ευρώ. Για 300 Mbps download/ 60 Mbps το κόστος εγκατάστασης είναι 182 ευρώ και η 12μηνη συνδρομή φτάνει τα 719 ευρώ. Η Cyta δεν ανέφερε ταχύτητες, κοστολίζοντας όμως την εγκατάσταση στα 69 ευρώ και αναφέροντας τη 12μηνη συνδρομή στα 714 ευρώ. Η Primetel δεν κοστολόγισε τη 12μηνη συνδρομή, ωστόσο, ανέφερε στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη συνδρομή του πελάτη, αναφέροντας το ποσό των 56 ευρώ τον μήνα ως πρώτο κόστος για την παροχή της σύνδεσης μέσω Cyta και εφάπαξ αρχικό ποσό τα 35 ευρώ έως 150 ευρώ ανάλογα με την καλωδίωση, πάλι μέσω της Cyta.

Οι απαντήσεις, σύμφωνα με το ΤΗΕ, δείχνουν ότι το ποσό των 120 ευρώ του κουπονιού θα είναι πολύ κάτω από το 50% των επιλέξιμων δαπανών των παρόχων. Ως εκ τούτου, δεν απαιτούνται πρόσθετες αλλαγές στο καθεστώς και το ποσό των 120 ευρώ θεωρείται ικανό για να μπορέσει να έχει κάποιος υπερυψηλές ταχύτητες.



Κουπόνι με… δόσεις

Οι πάρχοι, προκειμένου να διευκολυνθούν και να δώσουν στους πολίτες τις υπερυψηλές ταχύτητες, πρότειναν να διατεθούν τα κονδύλια ανά έτος και να μπορέσουν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Ζητήθηκε επέκταση του πεδίου εφαρμογής των κουπονιών ώστε να συμπεριληφθούν τεχνολογίες FWA, δυνατότητα χρήσης του κουπονιού, είτε για το κόστος εγκατάστασης ή/και τη μηνιαία συνδρομή, με τον πάροχο να επιλέγει τον τρόπο που θα γίνει η σύνδεση, ενώ ζητούν να μην περιλαμβάνεται το ΦΠΑ στο κουπόνι των 120 ευρώ (δεν περιλαμβάνεται όπως γίνεται με όλα τα κονδύλια από το Ταμείο). Επιπλέον,ζητούν το κουπόνι να πειρλαμβάνει μόνο νέους χρήστες του δικτύου του παρόχου και όχι τους υφιστάμενους πελάτες, κάτι που έτσι κι αλλιώς ανακοινώθηκε από το ΤΗΕ, ενώ ζητήθηκαν και διευκρινίσεις σε περίπτωση που τερματιστεί νωρίτερα η σύνδεση τι θα γίνει. Πάντως, οι πάροχοι εξέφρασαν και τις ανησυχίες μήπως υπάρξει στρέβλωση της αγοράς, αφού χαμηλότερες ταχύτητες θα προσφέρονται σε υψηλότερες τιμές απ' αυτές που θα προτείνονται από το ΤΗΕ και το κουπόνι. Από την πλευρά του το ΤΗΕ αναφέρει πως δεν θα υπάρχει σταθερή διανομή των κουπονιών και θα δοθούν με σειρά προτεραιότητας, με στόχο να τονώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων. Το τμήμα δεν είναι θετικό ούτε στη διάθεση κουπονιών ανά έτος, αφού στόχος είναι να καλυφθούν άμεσα τα 82 χιλιάδες νοικοκυριά, γι' αυτό και επιβάλλεται να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα, ενώ, όπως αναφέρεται, το Ταμείο διαθέτει τα κονδύλια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Σε σχέση με το διαθέσιμο ποσό, το ΤΗΕ αναφέρει πως δεν υπάρχει τρόπος κατανομής του ποσού σε εγκατάσταση και συνδρομή, και ως εκ τούτου θα εκταμιεύεται ως εφάπαξ ποσό, τόσο για την αρχική σύνδεση όσο και για 12μηνη συνδρομή σε σύμβαση με δυνατότητα αναβάθμισης. Πάντως, σε περίπτωση που ένας δικαιούχος τερματίσει τη σύνδεσή του, τότε το κουπόνι μένει στον πάροχο και δεν μπορεί να τροποποιηθεί σε χαμηλότερες ταχύτητες. Πάντως, το ΤΗΕ ισχυρίζεται πως έγινε έρευνα αγοράς και το συμπέρασμα είναι ότι το καθεστώς δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο.

greece_internet


Αργό το ίντερνετ στην Κύπρο

Μια έρευνα από το «comparethemarket» εντόπισε πού κοστίζει φθηνότερα και πού ακριβότερα το ίντερνετ, με σκοπό να δει πώς ανεβαίνουν οι τιμές των ευρυζωνικών συνδέσεων (broadband). Η λίστα έχει στην κορυφή της τη χώρα με το ακριβότερο ίντερνετ (κατά μέσο όρο των τιμών των παροχών ίντερνετ) και στο τέλος τη χώρα με το φθηνότερο. Αριθμούνται 110 χώρες. Η Αιθιοπία βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, έχοντας το ακριβότερο ίντερνετ στον κόσμο, που στοιχίζει 363,99 ευρώ τον μήνα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 84,84 ευρώ τον μήνα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κατάρ στα 76,68 ευρώ τον μήνα. Γενικά, οι πέντε χώρες με το ακριβότερο ίντερνετ στον κόσμο είναι χώρες της Μέσης Ανατολής. Το Κατάρ, η Ζιμπάμπουε και το Ομάν βρίσκονται στην 3η, 4η και 5η θέση της λίστας. Στο τέλος της λίστας βρίσκεται στην 110η θέση η Ουκρανία, στην οποία μπορείς να έχεις ίντερνετ για ένα μήνα πληρώνοντας μόνο 5,22 ευρώ τον μήνα. Πάνω από την Ουκρανία βρίσκεται η Ρωσία, με τη μηνιαία τιμή του ίντερνέτ της να ανέρχεται στα 5,94 ευρώ τον μήνα, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Η μοναδική χώρα που βρίσκεται στην πεντάδα με το φθηνότερο ίντερνετ στον κόσμο και δεν είναι ευρωπαϊκή είναι η Ινδία με την τιμή του να φτάνει τα 8,84 ευρώ τον μήνα. Η Κύπρος βρίσκεται στην 37η θέση της λίστας, με τον μέσο όρο του κόστους του ίντερνετ να ανέρχεται στα 37,42 ευρώ τον μήνα. Η Νιγηρία βρίσκεται στην 36η θέση με μέσο όρο 37,49 ευρώ τον μήνα και στην 38η η Συρία, στην οποία κοστίζει 36,79 ευρώ τον μήνα. Η Ελλάδα κατατάσσεται στη 49η θέση παγκοσμίως στη λίστα, με το ίντερνετ να κοστίζει κατά μέσο όρο 32,97 τον μήνα, που είναι φθηνότερο από την Ισπανία, στην οποία κοστίζει 38,71 ευρώ τον μήνα.

Θέλουν wireless και λιγότερες ταχύτητες

Ευκολότερη και με λιγότερο κόστος θα ήταν για τους παρόχους μια ασύρματη πρόσβαση στις υπερυψηλές ταχύτητες, αφού επέμεναν για να γίνει αποδεκτή η πρότασή τους. Ένας πάροχος (CYTA) πρότεινε να συμπεριληφθούν οι τεχνολογίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA) που παρέχονται μέσω του δικτύου 5G στο πλαίσιο του καθεστώτος και το πεδίο εφαρμογής θα μπορούσε να προσαρμοστεί μετά από 6 μήνες ώστε να συμπεριλάβει τη FWA. Το FWA αναφέρθηκε και από άλλον πάροχο (Primetel) ως τεχνολογία που προτείνεται να χρησιμοποιηθεί για την παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών. Σύμφωνα με το ΤΗΕ, το κονδύλι που έρχεται από την ΕΕ αναφέρει ξεκάθαρα πως δεν είναι δυνατόν να χωριστεί το σύστημα σε διαφορετικές φάσεις - όλες οι τεχνολογίες που πληρούν τις απαιτήσεις του συστήματος θα είναι προκαθορισμένες, ενώ δεν προβλέπεται ασύρματη σύνδεση δικτύου για την παροχή των κουπονιών.

Εντύπωση πάντως προκαλεί και το γεγονός πως οι πάροχοι ζήτησαν μείωση των ταχυτήτων-στόχων των επιδοτούμενων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, πρότειναν:

■ Συνδέσεις με δυνατότητα αναβάθμισης σε ταχύτητες 1 Gbps download/ 120 Mbps upload, αντί για 1 Gbps/ 250 Mbps όπως προτείνεται από το σύστημα (πρόταση της CYTA).

■ Συνδέσεις με δυνατότητα αναβάθμισης σε ταχύτητες λήψης 900 Mbps (πρόταση της Primetel).

Για το ΤΗΕ είναι αμφίβολο αν η ικανοποίηση του αιτήματος των φορέων θα επιτύχει τους στόχους του κουπονιού, δηλαδή, να παρέχει στους καταναλωτές συνδέσεις έτοιμες για Gigabit, όπως άλλωστε προνοείται από τους κανονισμούς της ΕΕ και προτείνεται από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών να διατηρηθεί ο αρχικός στόχος του 1000/250 Mbps.





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – Γρίφος τα επόμενα βήματα του Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – Γρίφος τα επόμενα βήματα του Νετανιάχου

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – Γρίφος τα επόμενα βήματα του Νετανιάχου

Προεκλογικά παρατράγουδα: Πάνω από 1.400 οι παράνομες μετοικεσίες
ΚΥΠΡΟΣ

Προεκλογικά παρατράγουδα: Πάνω από 1.400 οι παράνομες μετοικεσίες

Προεκλογικά παρατράγουδα: Πάνω από 1.400 οι παράνομες μετοικεσίες

Κυπριακό: Επανέρχεται η Ολγκίν - Τα επόμενα βήματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Επανέρχεται η Ολγκίν - Τα επόμενα βήματα

Κυπριακό: Επανέρχεται η Ολγκίν - Τα επόμενα βήματα

Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Ποιες περιοχές πλήττονται
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Ποιες περιοχές πλήττονται

Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Ποιες περιοχές πλήττονται