«Το μόνο που θέλω είναι να με αφήσουν να δω τα μωρά μου» - Ένας άντρας θύμα ενδοοικογενειακής βίας σπάει τη σιωπή του

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 15.5.2022
«Το μόνο που θέλω είναι να με αφήσουν να δω τα μωρά μου» - Ένας άντρας θύμα ενδοοικογενειακής βίας σπάει τη σιωπή του
«Δεν μπορούσα να τους πω ότι με κτυπά η γυναίκα μου», «ντρεπόμουν και ήμουν σίγουρος ότι θα με έδειχναν με το δάκτυλο



Όταν μιλάμε για ενδοοικογενειακή βία, στο μυαλό μας έχουμε την εικόνα της γυναίκας θύματος, η οποία κακοποιείται από τον νταή άντρα. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, όλες οι εικόνες που σχετίζονται με ενδοοικογενειακή βία απεικονίζουν τις γυναίκες ως θύματα. Ακόμη και να μην φαίνεται καθαρά το πρόσωπο του θύματος, οι γυναικείες φιγούρες ξεχωρίζουν. Τι γίνεται όμως αν αντιστραφεί ο ρόλος των δύο φύλων; Μπορεί άραγε μια γυναίκα να ασκήσει βία σε έναν άνδρα; Σίγουρα, λόγω και των στερεοτύπων που υπάρχουν όσον αφορά το πώς συμπεριφέρονται τα δύο φύλα, δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για άντρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Όσο και αν κατά καιρούς διάφορα μέσα προβάλλουν τέτοιες ιστορίες, δυστυχώς αυτές δεν ακούγονται και δεν λαμβάνουν την ίδια αποδοχή μ΄ αυτές που έχουν θύματα γυναίκες. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες μετά και τα όσα ακούγονται στην πολύκροτη δίκη μεταξύ των ηθοποιών Τζόνι Ντεπ και Αμπέρ Χερντ στις ΗΠΑ, κάτι άρχισε να αλλάζει. Πληθαίνουν, λοιπόν, μέρα με την ημέρα, οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η βία δεν έχει φύλο και είναι κατακριτέα από όπου και αν προέρχεται. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Γιώργος. Ένας άντρας κοντά στα 40, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια εγκατέλειψε τη συζυγική του στέγη σε μια προσπάθεια να γλυτώσει.



«Κουράστηκα»

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο «Π» δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Πότε θα αντιληφθούν ότι η βία δεν είναι "προνόμιο" μόνο των ανδρών;». Ο Γιώργος επικοινώνησε με τον «Π» με αφορμή το συγκεκριμένο κείμενο, εκφράζοντας την επιθυμία να μιλήσει. «Κουράστηκα να το κρατώ μέσα μου», ήταν η απάντησή του στην ερώτηση γιατί τώρα, για να συμπληρώσει «είμαι σίγουρος πως έχει και άλλους και ντρέπονται να το πουν». Όπως εξήγησε στον «Π» ο Γιώργος, ο οποίος μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε μόνο το μικρό του όνομα, όταν ήταν φοιτητής γνώρισε μια κοπέλα την οποία και ερωτεύτηκε. «Ήμασταν τόσο τρελά ερωτευμένοι, που στους έξι μήνες της έκανα πρόταση γάμου και όλοι μου έλεγαν ότι έκανα την καλύτερη επιλογή», είπε ο Γιώργος κουνώντας ειρωνικά το κεφάλι του, για να συμπληρώσει ότι «η γυναίκα που παντρεύτηκα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που γνώρισα μετά τον γάμο και ειδικά μετά που έμεινε έγκυος». Κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι ο Γιώργος μ’ αυτήν τη γυναίκα απέκτησε δύο κόρες, τις οποίες έχει να τις δει εδώ και μήνες.



Οι πρώτες εντάσεις

Το πρώτο παιδί ήρθε σχεδόν τρία χρόνια μετά τον γάμο, γεγονός που προκαλούσε διάφορα προβλήματα στο ζευγάρι. Ήθελαν πολύ και οι δύο ένα παιδί, αλλά το γεγονός ότι αντιμετώπιζαν κάποιες δυσκολίες, σε συνδυασμό με τις αδιάκριτες ερωτήσεις συγγενών και φίλων, έφεραν εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι. Ο Γιώργος, όπως λέει ο ίδιος, ήταν πολύ θετικός και αισιόδοξος, σε αντίθεση με την τέως γυναίκα του, η οποία είχε απαιτήσεις. «Λίγο καιρό πριν μείνει έγκυος, άρχισε να μου λέει ότι εγώ φταίω που δεν έπιανε παιδί», υποστηρίζει ο Γιώργος, τονίζοντας παράλληλα ότι τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν έμαθε ότι είναι έγκυος. Κατά τον ίδιο, έγινε πιο επιθετική, άρχισε να του μιλά άσχημα και να τον βρίζει. «Το είχα ρίξει στις ορμόνες της εγκυμοσύνης και αρνιόμουνα να δω την πραγματική εικόνα», ανέφερε ο ίδιος, ερωτηθείς γιατί δεν αντέδρασε. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν αντιδρούσε γιατί δεν ήθελε να κάνει χειρότερα τα πράγματα, αλλά και επειδή την αγαπούσε. Ερωτηθείς για το ποια είναι σήμερα τα συναισθήματά του για εκείνη τη γυναίκα και αν την αγαπά ακόμη, απάντησε ότι για χρόνια, ακόμη και μετά τον χωρισμό, την αγαπούσε, κάτι που σήμερα ευτυχώς δεν ισχύει. Μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού, για κάποιο χρονικό διάστημα είχε βελτιωθεί η κατάσταση, με τον Γιώργο να παραδέχεται ότι το παιδί της αποσπούσε την προσοχή.



Για χάρη των παιδιών

Τα προβλήματα άρχισαν ουσιαστικά στη δεύτερη εγκυμοσύνη, με τον Γιώργο να δηλώνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις έκανε υπομονή για χάρη των παιδιών. Μέχρι τότε, δεν είχε ασκήσει σωματική βία, αλλά ήταν συνεχώς μέσα στα νεύρα και είχε γίνει πιο επιθετική. Λίγο καιρό μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού, ο Γιώργος έχασε τη δουλειά του και λόγω ενός ατυχήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να εργαστεί. Αυτό έφερε νέες εντάσεις και προβλήματα στη σχέση του με τη γυναίκα του. «Ξαφνικά, έγινα ο άχρηστος που δεν μπορούσε να προσφέρει τα απαραίτητα στην οικογένειά του», δήλωσε φανερά απογοητευμένος ο Γιώργος, για να προσθέσει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το είχε πιστέψει. Η κατάσταση χειροτέρεψε όταν η σύζυγος επέστρεψε στη δουλειά και ο Γιώργος έμεινε στο σπίτι μαζί με τα παιδιά. «Η πρώτη φορά που με κτύπησε ήταν όταν είχε επιστρέψει από τη δουλειά και διαπίστωσε ότι δεν είχα πλύνει τα πιάτα», είπε ο Γιώργος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρούσες στο περιστατικό ήταν οι δύο κόρες του ζευγαριού, με τη μεγαλύτερη να είναι μόλις τριών ετών. «Μου πέταξε την τσάντα της στο πρόσωπο και στη συνέχεια μου ζήτησε συγνώμη, υποστηρίζοντας ότι το έκανε κατά λάθος», σημείωσε ο ίδιος, για να προσθέσει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι είχε συμβεί. Από εκείνη την ημέρα και έπειτα, κατά τον Γιώργο, η σύζυγός του είχε σκαμπανεβάσματα στη συμπεριφορά της, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τον κτύπησε. «Όλοι είχαν την εντύπωση ότι η γυναίκα μου ήταν ένας άγγελος, αλλά μόνο εγώ ξέρω τι τράβηξα μαζί της», απάντησε ο Γιώργος, στην ερώτηση αν κάποιος από τον περίγυρό τους είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε στο σπίτι. Ούτε ο ίδιος, ωστόσο, ήθελε να ξέρει κανείς από την οικογένειά του ή τους φίλους του για το πώς περνούσε. «Δεν μπορούσα να τους πω ότι με κτυπά η γυναίκα μου», «ντρεπόμουν και ήμουν σίγουρος ότι θα με έδειχναν με το δάκτυλο», συμπλήρωσε. Εξαιτίας της ντροπής του, έμεινε παντρεμένος και ζούσε κάτω από την ίδια στέγη με τη γυναίκα αυτή για οκτώ χρόνια.



«Έχω να δω τα παιδιά μου έναν χρόνο»

Όπως εξηγεί ο Γιώργος, πήρε την απόφαση να φύγει από το τοξικό περιβάλλον που ζούσε, με αφορμή μια ερώτηση που του έκανε η μεγάλη του η κόρη. Τότε ήταν μόλις 5 ετών και αποφάσισε ότι ήταν σωστό να κτυπήσει έναν συμμαθητή της, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε προστριβή μεταξύ τους. Ερωτηθείσα από τον πατέρα της γιατί το έκανε αυτό, η απάντησή της ήταν «έτσι κάνει και η μαμά». «Όταν το άκουσα αυτό, συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να δράσω, όχι για εμένα αλλά για τα παιδιά», σημείωσε ο Γιώργος, αναφέροντας παράλληλα ότι το ίδιο κιόλας βράδυ ζήτησε διαζύγιο. Η σύζυγος όχι μόνο αρνήθηκε αλλά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου, τον απείλησε ότι εάν τη χώριζε θα έλεγε σε όλους ότι είναι τρελός και ότι την κτυπά. Το επόμενο πρωί, ο Γιώργος αντί να πάει τα μωρά στο σχολείο τα πήρε και έφυγε από το σπίτι. Αυτό έφερε καταγγελία στην Αστυνομία για αρπαγή ανηλίκων, με τον ίδιο να προσπαθεί για χρόνια να αποδείξει ότι υπήρχε λόγος που το έκανε. Όλα αυτά συνέβησαν πριν από τέσσερα χρόνια, με τον Γιώργο και τη γυναίκα του να βρίσκονται έκτοτε στα δικαστήρια. Απαντώντας στην ερώτηση τι είναι αυτό που αναμένει σήμερα, ο Γιώργος είπε χαρακτηριστικά «δεν ζητώ να με πιστέψουν αλλά να μου δώσουν τα παιδιά μου». Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ανησυχία ότι και τα παιδιά του ενδεχομένως να είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και δεν μπορεί να τα βοηθήσει, καθώς δεν έχουν καμία επαφή μαζί του. Ενώ το δικαστήριο του έχει επιτρέψει να τα βλέπει δύο φορές την εβδομάδα, τον τελευταίο χρόνο, η πρώην σύζυγός του, βρίσκοντας διάφορες αφορμές, τον απομάκρυνε από τα παιδιά του. «Η τελευταία φορά που είδα τις κόρες μου ήταν στα γενέθλια της μεγάλης, πέρσι τέτοια εποχή», ανέφερε ο Γιώργος, φανερά συγκινημένος, για να συμπληρώσει ότι «τέλος του μήνα, εν τα γενέθλια του μωρού και δεν ξέρω αν θα με αφήσει να πάω να τη δω». Ερωτηθείς αν έχει μετανιώσει που έφυγε από το σπίτι, απάντησε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για να είναι κάποια μέρα και πάλι μαζί με τα παιδιά του. «Μπορεί να είμαι ο μόνος που μιλώ, αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλοι και πρέπει να μιλήσουν», είπε ο Γιώργος, ευελπιστώντας ότι η πράξη του θα αφυπνίσει τους αρμόδιους, ούτως ώστε να δουν το ζήτημα με περισσότερη σοβαρότητα. «Δεν γίνεται να καταγγέλλω ότι με κτύπησε η γυναίκα μου και να με ρωτούν, μα πώς έγινε κάτι τέτοιο, και να υποστηρίζουν ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να δείρει έναν άντρα», είπε με παράπονο ο Γιώργος, για να καταλήξει ότι «η βία θα έπρεπε να είναι κατακριτέα από όπου και αν προέρχεται και όχι όταν ακούμε για άντρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας να γυρνάμε το βλέμμα από την άλλη.





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αύριο η κατάθεση αιτήματος στο Δικαστικό Συμβούλιο από Γεν. Εισαγγελέα για «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Γεν. Ελεγκτή
ΚΥΠΡΟΣ

Αύριο η κατάθεση αιτήματος στο Δικαστικό Συμβούλιο από Γεν. Εισαγγελέα για «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Γεν. Ελεγκτή

Αύριο η κατάθεση αιτήματος στο Δικαστικό Συμβούλιο από Γεν. Εισαγγελέα για «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Γεν. Ελεγκτή

Απαγόρευση κινητών στα σχολεία - Επέκταση περιόδου λειτουργίας ολοήμερων/θερινών σχολείων ψήφισε η Βουλή
ΚΥΠΡΟΣ

Απαγόρευση κινητών στα σχολεία - Επέκταση περιόδου λειτουργίας ολοήμερων/θερινών σχολείων ψήφισε η Βουλή

Απαγόρευση κινητών στα σχολεία - Επέκταση περιόδου λειτουργίας ολοήμερων/θερινών σχολείων ψήφισε η Βουλή

Πρ. Χριστοδουλίδης: «Υπάρχει διάθεση από Γερμανία για πρωταγωνιστικό ρόλο» στο Κυπριακό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης: «Υπάρχει διάθεση από Γερμανία για πρωταγωνιστικό ρόλο» στο Κυπριακό

Πρ. Χριστοδουλίδης: «Υπάρχει διάθεση από Γερμανία για πρωταγωνιστικό ρόλο» στο Κυπριακό

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ανακαλούνται επ
ΚΥΠΡΟΣ

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι