Επίτροπος Ισότητας της ΕΕ: Ένας στους δύο ΛΟΑΤΚΙ νέους στην Κύπρο νιώθουν πως πρέπει να κρύβονται

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 12.5.2022
Επίτροπος Ισότητας της ΕΕ: Ένας στους δύο ΛΟΑΤΚΙ νέους στην Κύπρο νιώθουν πως πρέπει να κρύβονται
Η Χέλενα Ντάλι έδωσε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ.

Η Κύπρος πρέπει το συντομότερο να ολοκληρώσει την κατάρτιση της εθνικής της στρατηγικής για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ανέφερε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της μετάβασής της στην Κύπρο, η Επίτροπος για την Ισότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέλενα Ντάλι, η οποία με την ευκαιρία της επίσκεψής της θα έχει επαφές με Κύπριους Υπουργούς, βουλευτές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η κ. Ντάλι, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο όπου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό IDAHOT+ Forum στη Λεμεσό, ανέφερε σε γραπτή συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ πως προκαλούν ανησυχία στοιχεία πρόσφατης έρευνας, τα οποία δείχνουν ότι οι μισοί περίπου νέοι 15 με 17 ετών στην Κύπρο νιώθουν ότι πρέπει να κρύψουν ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο σχολείο.


Στη συνέντευξή της η Επίτροπος τόνισε πως η Κύπρος θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες να αφαιρέσει τα δομικά εμπόδια που εμποδίζουν τις γυναίκες να επιτύχουν στην πολιτική και εξήγησε πως σε αρκετές χώρες της ΕΕ η πρακτική των ποσοστώσεων έχει φέρει σημαντικές αλλαγές.


Τόνισε πως η Κομισιόν προωθεί οδηγία για προστασία των γυναικών που βρίσκονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.


Αναφέρθηκε ακόμα στον ρόλο που παίζει πρακτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προώθηση της ισότητας και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και την πολιτική για προώθηση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά που αφορά και την Κύπρο.


Όλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και ίσοι


Αναφερόμενη στη συμμετοχή της στο IDAHOT Forum, η κ. Ντάλι σημείωσε πως η ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων «είναι ένας από τους πυλώνες για να επιτύχουμε μια Ένωση ισότητας όπου όλοι θα είναι ασφαλείς και ίσοι ανεξάρτητα από το φύλο τους, την φυλετική και εθνική τους καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους, την ηλικία, ειδικές ανάγκες ή σεξουαλικό προσανατολισμό».


«Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, σχεδόν οι μισοί νέοι Κύπριοι μαθητές μεταξύ 15 και 17 ετών κρύβουν ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ+ στο σχολείο. Αυτό προκαλεί ανησυχία», υπογράμμισε η Επίτροπος.


Η κύρια προτεραιότητα για την Κύπρο αυτή τη στιγμή όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι να ολοκληρώσει το εθνικό Σχέδιο Δράσης «και να διασφαλίσει την εφαρμογή του επί του εδάφους», σημείωσε η κ. Ντάλι.


«Η Κύπρος πρέπει να επιφέρει βελτιώσεις ώστε να αποτρέψει το μίσος και τη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, καθώς και να διασφαλίσει την ίση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την απασχόληση», τόνισε.


Όπως εξήγησε η κ. Ντάλι, η εθνική στρατηγική Κύπρου βασίζεται στην αντίστοιχη στρατηγική της ΕΕ που υιοθετήθηκε το 2020 ως απάντηση στα υψηλά επίπεδα διακρίσεων, και προανήγγειλε πως το θέμα θα απασχολήσει τις επαφές της με την Υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου και την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.


«Πάντα αφιερώνω τον κατάλληλο χρόνο και προσοχή στον διάλογο με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών όπου πάω» συνέχισε, παραπέμποντας στις συζητήσεις που θα έχει με εκπροσώπους της κυπριακής κοινωνίας των πολιτών.


Η κ. Ντάλι υπενθύμισε πως η εισβολή στην Ουκρανία «έχει αυξήσει τον κίνδυνο της βίας και των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και σε χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες», και πρόσθεσε πως ένα από τα σημεία τα οποία προωθεί στο πάνελ είναι η θέση ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει πως «όλοι, ανεξάρτητα από τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά, θα τύχουν μεταχείρισης δίκαιης και με σεβασμό».


 «Απτές βελτιώσεις στις ζωές των ανθρώπων»


Απαντώντας σε σχόλια πως τα κοινωνικά ζητήματα και η απασχόληση δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ. Ντάλι επεσήμανε πως η ΕΕ «έχει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της γενικής κατεύθυνσης, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη» για την προώθηση νομοθεσιών που ενισχύουν την ισότητα και την κοινωνική συνοχή.


Η Επίτροπος έφερε ως παράδειγμα τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, καθώς και μια σειρά από στρατηγικές που παρουσιάστηκαν κατά τη θητεία της με την εμπλοκή των κρατών μελών και της κοινωνίας των πολιτών: τη Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων, τη Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, το Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού, το Στρατηγικό Πλαίσιο για τους Ρομά και τη Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.


Σημείωσε ακόμα πως ήδη η ΕΕ έχει μέσα από ένα ισχυρό πακέτο νομοθεσιών για την ισότητα έχει πετύχει «απτές βελτιώσεις στις ζωές των ανθρώπων», παραπέμποντας στην «Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα για να καταστήσουμε πιο προσβάσιμα προϊόντα και υπηρεσίες όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λειτουργικά συστήματα, τραπεζικές υπηρεσίες, ψηφιακά βιβλία και ψηφιακό εμπόριο» και στην προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας «η οποία δοκιμάζεται σε οκτώ κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου» και η οποία σχεδιάζεται στο μέλλον να προωθηθεί σε όλα τα κράτη μέλη.


 «Το ταλέντο δεν είναι θέμα φύλου»


Όσον αφορά την περιορισμένη συμμετοχή γυναικών στην πολιτική στην Κύπρο, η Επίτροπος Ντάλι υπενθύμισε πως βάσει στοιχείων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ενώ στην ΕΕ μια στους τρεις εκπροσώπους στα εθνικά κοινοβούλια είναι γυναίκα, η αναλογία αυτή στην Κύπρο βρίσκεται στη μια στους επτά εκπροσώπους.


«Το ταλέντο δεν είναι θέμα φύλου. Όπως είναι φυσικό, θέλουμε να δούμε τα άτομα που αποτελούν την κυβέρνηση να εκπροσωπούν την ποικιλία φωνών και τις ισορροπίες στις κοινωνίες μας», ανέφερε, εκφράζοντας την ευχαρίστησή της για την εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάνοντας λόγο για «βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», καθώς και για το ότι η Επίτροπος Κυριακίδου εκπροσωπεί στην Κύπρο «στο πρώτο ισορροπημένο από άποψης φύλου Κολέγιο των Επιτρόπων».


Παραδέχθηκε ωστόσο πως η Κύπρος «θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειές της να αφαιρέσει τα δομικά εκείνα εμπόδια που εμποδίζουν τις γυναίκες από το να μπουν ή να επιτύχουν στην πολιτική».


Η Επίτροπος σημείωσε επίσης πως η Κομισιόν θα ζητήσει από τα Ευρωπαϊκά κόμματα που ζητούν χρηματοδότηση να καταστήσουν πιο διαφανείς τις πολιτικές τους και τα στοιχεία που αφορούν την ισότητα των φύλων.


«Αρκετές χώρες της ΕΕ, μεταξύ τους η Γαλλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία ήδη έχουν νομοθετήσει για την ποσόστωση της εκπροσώπησης γυναικών και αντρών στην πολιτική», πρόσθεσε η κ. Ντάλι, εξηγώντας πως οι πολιτικές αυτές έχουν συνεισφέρει ώστε το ποσοστό γυναικών στα κοινοβούλια να περάσει τον μέσο όρο της ΕΕ σε αυτές τις χώρες.


«Κατά παρόμοιο τρόπο, βλέπουμε πως η πρόοδος όσον αφορά την ισότητα των φύλων στη διοίκηση επιχειρήσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ώθηση που έδωσαν οι χώρες που εφάρμοσαν δεσμευτικές πολιτικές», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προώθησης της έγκρισης της Οδηγίας για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα εταιρικά διοικητικά συμβούλια.


Εφόσον εγκριθεί η Οδηγία, θα διασφαλίσει πως το 40% των μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών θα αποτελείται από μέλη του φύλου που υποεκπροσωπείται, εξήγησε η Επίτροπος.


Ήδη η Κύπρος αξιοποιεί 87 εκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την προώθηση της ισορροπημένης συμμετοχής και των δύο φύλων στην αγορά εργασίας, σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.


Έρχεται Οδηγία για προστασία γυναικών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες


Η κ. Ντάλι κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την υπόθεση της κατά συρροής δολοφονίας μεταναστριών που απασχόλησε τη κοινή γνώμη το 2019 όταν και αποκαλύφθηκε, αναδεικνύοντας τα κενά του συστήματος στη χώρα.


Ερωτηθείσα πώς μπορεί να συνεισφέρει η ΕΕ στην αντιμετώπιση του προβλήματος, η κ. Ντάλι αναφέρθηκε στη νομοθετική πρόταση που κατέθεσε η Κομισιόν για Οδηγία για καταπολέμηση της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας και εξήγησε πως, εφόσον εγκριθεί, θα παρέχει στήριξη στις γυναίκες και «θα εστιάσει στις επείγουσες ανάγκες των γυναικών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση».


Αυτό αφορά μετανάστριες και πρόσφυγες, τόσο γυναίκες όσο και παιδιά, γυναίκες από μειονοτικές ομάδες και γυναίκες με αναπηρίες, πρόσθεσε.


Επίσης, συνέχισε, η η ΕΕ χρηματοδοτεί τοπικές οργανώσεις που στηρίζουν θύματα και επιζώντες έμφυλης βίας, και παρέπεμψε στη συγχρηματοδότηση έργου με την ονομασία TRUST για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης για γυναίκες, προσθέτοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί πως θα υπάρχει επαρκής στήριξη και προστασία σε περιόδους κρίσης όπως για παράδειγμα η πανδημία του κορωνοϊού.


Κοινωνική ένταξη των Ρομά και προστασία γυναικών και παιδιών


Ερωτηθείσα για την κατάσταση των κοινοτήτων Ρομά στην ΕΕ και ειδικότερα στην Κύπρο, η κ. Ντάλι υπογράμμισε πως η επίτευξη της ισότητας στην ΕΕ περνά μέσα και από την ίση μεταχείριση, κοινωνική ένταξη και συμμετοχή της συγκεκριμένης ομάδα στην κοινωνική και πολιτική ζωή χωρίς εξαιρέσεις, και αναφέρθηκε στη δεκαετή Στρατηγική της ΕΕ για τους Ρομά που προτάθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και έλαβε τη στήριξη των κρατών μελών μέσω σύστασης του Συμβουλίου που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2021.


Η στρατηγική αυτή, εξήγησε η Επίτροπος, εστιάζει τη διασφάλιση του ότι οι εθνικές στρατηγικές θα «αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες ανάγκες διαφορετικών ομάδων μεταξύ των Ρομά, όπως τις γυναίκες, τους νέους, τα παιδιά, τους πολίτες που κινούνται μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, άτομα από τρίτες χώρες ή απάτριδες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα και ηλικιωμένους καθώς και άτομα που ζουν με αναπηρίες».


Όπως επεσήμανε, κλειδί σε αυτή την προσέγγιση είναι η αναγνώριση του ότι «διαφορετικές πλευρές της ταυτότητας κάποιου μπορούν συνδυαστικά να επιδεινώσουν τις διακρίσεις».


Η Κύπρος, συνέχισε, έχει καταθέσει το Εθνικό Στρατηγικό της Πλαίσιο για τους Ρομά όπως και τα πλείστα κράτη μέλη, τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση.


Όπως ανέφερε, η ΕΕ στηρίζει τους Ρομά στην Κύπρο μέσω χρηματοδότησης από τη νέα εκδοχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ESF+), το οποίο, μεταξύ άλλων, «μπορεί να αξιοποιηθεί για να πληρώσει τα έξοδα παιδιών για φοίτηση σε δημόσια νηπιαγωγεία για παιδιά που προέρχονται από περιβάλλον όπου στερούνται των δικαιωμάτων τους, ή για τη στήριξη έργων για την απασχόληση για την ενθάρρυνση εταιρειών να προσλάβουν άτομα από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τους Ρομά».


Πηγή: ΚΥΠΕ







Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πρ. Χριστοδουλίδης για Συριακό: Η Κύπρος διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο - Υποβάλαμε έγγραφο με εισηγήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης για Συριακό: Η Κύπρος διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο - Υποβάλαμε έγγραφο με εισηγήσεις

Πρ. Χριστοδουλίδης για Συριακό: Η Κύπρος διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο - Υποβάλαμε έγγραφο με εισηγήσεις

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Τα επόμενα βήματα στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου: Συνέργειες για επενδύσεις - εξαγωγές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα επόμενα βήματα στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου: Συνέργειες για επενδύσεις - εξαγωγές

Τα επόμενα βήματα στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου: Συνέργειες για επενδύσεις - εξαγωγές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική» - Ο Σωκράτης Φάμελλος στον «Π» για το χτες, το σήμερα και το αύριο του...
ΕΛΛΑΔΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική» - Ο Σωκράτης Φάμελλος στον «Π» για το χτες, το σήμερα και το αύριο του...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική» - Ο Σωκράτης Φάμελλος στον «Π» για το χτες, το σήμερα και το αύριο του...

Ρωσία: Ζημιές για δύο ρωσικά τάνκερ από την κακοκαιρία στον πορθμό Κερτς - Ένας νεκρός (βίντεο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ζημιές για δύο ρωσικά τάνκερ από την κακοκαιρία στον πορθμό Κερτς - Ένας νεκρός (βίντεο)

Ρωσία: Ζημιές για δύο ρωσικά τάνκερ από την κακοκαιρία στον πορθμό Κερτς - Ένας νεκρός (βίντεο)