Η εξεταστική επιτροπή θα υποβάλει την τελική έκθεσή της στο Κοινοβούλιο εντός 12 μηνών, διατυπώνοντας οποιεσδήποτε συστάσεις κρίνει αναγκαίες για την προστασία της ΕΕ.
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, εξελέγη, σήμερα, Αντιπρόεδρος της νέας ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία συστάθηκε για να εξετάσει τα γεγονότα αναφορικά με το λογισμικό Pegasus.
Η επιτροπή αποτελείται από 38 Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι καλούνται να διερευνήσουν τις καταγγελίες περί παραβίασης του δικαίου της ΕΕ κατά τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης. Επίσης, θα εξετάσουν τους υφιστάμενους εθνικούς νόμους που διέπουν την παρακολούθηση και κατά πόσο το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε για παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων πολιτικών, αξιωματούχων και δημοσιογράφων στα κράτη μέλη της Ένωσης.
Η ανάληψη της θέσης του Αντιπροέδρου από τον Ευρωβουλευτή Γ. Γεωργίου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, στο πλαίσιο των ερευνών της νέας επιτροπής θα τεθεί, επίσης, υπό το μικροσκόπιο και η Κύπρος, ώστε να διαπιστωθεί εάν τήρησε τις διαδικασίες που προνοούνται από το ενωσιακό δίκαιο όσον αφορά στη διαχείριση του θέματος με το Pegasus.
Η εξεταστική επιτροπή θα υποβάλει την τελική έκθεσή της στο Κοινοβούλιο εντός 12 μηνών, διατυπώνοντας οποιεσδήποτε συστάσεις κρίνει αναγκαίες για την προστασία της ΕΕ από κατασκοπευτικά λογισμικά παρακολούθησης.
Το ζήτημα της χρήση του λογισμικού Pegasus από κράτη μέλη της ΕΕ κατά προσώπων και η παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων ήταν στο επίκεντρο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη βδομάδα στο Στρασβούργο.
Κατά τη συζήτηση του θέματος ο Γιώργος Γεωργίου εστίασε στο γεγονός ότι η χρήση τους δεν περιορίζεται μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα αλλά και από δημοκρατικές κυβερνήσεις. Οι οποίες «κυνηγούν» πολιτικούς, ακτιβιστές, δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιφρονούντες, Η χρήση τους, τόνισε με έμφαση, «υποσκάπτει τους ίδιους τους πυλώνες της δημοκρατικής μας ζωής: την ελευθερία του Τύπου, το τεκμήριο της αθωότητας, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνδικαλίζεσθαι».
Παράλληλα, πρότεινε όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, αναλάβει δράση για να περιορίσει την παγκόσμια βιομηχανία λογισμικών υποκλοπής. Μέσω ενός μορατόριουμ για την πώληση και τη μεταφορά τους μέχρι να θεσπιστεί ένα παγκόσμιο καθεστώς με διαφανείς απαιτήσεις, βασισμένες στο κράτος δικαίου. Δίδοντας, παράλληλα, το δικαίωμα στα θύματα αυτών των λογισμικών να έχουν τη δυνατότητα να μηνύσουν κυβερνήσεις και εταιρείες που εμπλέκονται στη βιομηχανία παρακολούθησης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.