Ηγετική εμφάνιση από τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των Συνθηκών με στόχο την στενότερη συνεργασία με τις χώρες που επιδιώκουν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ουκρανία είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό της για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με αφορμή τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης προσθέτοντας πως όταν η ειρήνη επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος , «θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις νέες ισορροπίες ασφαλείας και να μην ενδώσουμε ποτέ στον πειρασμό της ταπείνωσης και στο πνεύμα της εκδίκησης». Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας θα διαρκέσει πολλά χρόνια , «ίσως δεκαετίες».
«Στόχος μας μπροστά στη μονομερή απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία και να επιτεθεί στο λαό της, είναι να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Τόνισε, παράλληλα ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ειρήνη στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο και να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου πέραν της Ουκρανίας.
Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Μακρόν είπε ότι είναι «άνευ προηγουμένου» και έχουν στόχο να εμποδίσουν τις πηγές χρηματοδότησης αυτού του πολέμου. Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, κινητοποιώντας, όσο ποτέ άλλοτε, σημαντικά στρατιωτικά, χρηματοοικονομικά και ανθρωπιστικά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων.
«Θα αγωνιστούμε ενάντια στην ατιμωρησία ανείπωτων εγκλημάτων που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία», τόνισε, στη συνέχεια ο Εμ. Μακρόν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η ΕΕ δεν είναι σε πόλεμο κατά της Ρωσίας. «Δρούμε ως Ευρωπαίοι για την διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, για την επιστροφή της ειρήνης στην ήπειρό μας», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «είναι αρμοδιότητα της Ουκρανίας να ορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία». Σημείωσε, επίσης, ότι το χρέος της ΕΕ είναι να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός και της ειρήνης. «Μετά θα είμαστε εκεί για να ξαναχτίσουμε μια ευρωπαϊκή Ουκρανία», πρόσθεσε.
Μία ευρωπαϊκή «πολιτική κοινότητα»Ο Εμανουέλ Mακρόν δήλωσε ότι είναι ανάγκη να μεταρρυθμιστούν τα κείμενα των Συνθηκών της ΕΕ, προκειμένου να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικά, κάτι το οποίο σημαίνει γρήγορες αποφάσεις και με ενότητα, σε σημαντικούς τομείς.
«Ένας τρόπος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η σύγκληση μιας συνέλευσης αναθεώρησης των Συνθηκών. Είναι μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την εγκρίνω», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τόνισε ότι επιθυμεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση, με το απαραίτητο «θάρρος» και «ελευθερία», στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
Τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», μίας παράλληλης «Ε.Ε», η οποία θα επιτρέψει στα δημοκρατικά έθνη της Ευρώπης να βρουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας και ασφάλειας, πρότεινε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.Μάλιστα, είπε ότι αυτή η κοινότητα θα είναι ανοικτή και στα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ένωση, αλλά και σε αυτά που αποχώρησαν , αλλά σκέφτονται την επιστροφή τους, σε μία αναφορά που προφανώς αφορούσε την Βρετανία.
Μάλιστα, με αφορμή την αίτηση ένταξης στην ΕΕ της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ναι μεν η χώρα αυτή είναι «μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ωστόσο παραδέχτηκε ότι «ακόμα κι αν της δώσουμε αύριο το καθεστώς υποψήφιας χώρας, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η ενταξιακή διαδικασία θα διαρκέσει, χωρίς αμφιβολία, πολλά χρόνια, ίσως πολλές δεκαετίες». Ο Εμ. Μακρόν τόνισε ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα», εκτός και αν η ΕΕ αποφασίσει να χαμηλώσει τα πρότυπα της ένταξης νέων μελών.
«Μπροστά στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, πρέπει ξεκάθαρα να βρούμε το δρόμο για να σκεφτούμε την Ευρώπη, την ενότητά της, τη σταθερότητά της», συνέχισε ο Μακρόν.
«Το ερώτημα παραμένει, πώς να οργανώσουμε την Ευρώπη. Είναι ιστορική υποχρέωσή μας να απαντήσουμε σήμερα. Και η απάντηση είναι να δημιουργήσουμε αυτό που θα ονόμαζα μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα. Αυτή η νέα ευρωπαϊκή οργάνωση θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά έθνη να βρουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, ασφάλειας, ενεργειακής συνεργασίας, επενδύσεων σε υποδομές, μετακίνησης προσώπων και ειδικότερα των νέων», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Πηγή: protothema.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.