Με στόχους και φιλοδοξίες γιορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 8.5.2022
Με στόχους και φιλοδοξίες γιορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης
Οι χώρες μέλη της ΕΕ επιχειρούν ένα ιστορικό πείραμα, αλλά και στοίχημα: να μην καταστραφούν ξανά από μεταξύ τους διαφορές. Και η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει ακόμη αντοχές





Στην ίσως πιο κρίσιμη καμπή της πορείας της αλλά και για το μέλλον της θα γιορτάσει η Ευρώπη την Ημέρα της η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου. Η μέρα έχει καθοριστεί ως η Ημέρα της Ευρώπης, μία ημερομηνία που σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μία νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκείνη την ημέρα πολλά έχουν συμβεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπουδαιότερο πολιτικό δημιούργημα μετά την πανωλεθρία της Ευρώπης στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Αν αναλογιστούμε τα ερείπια της Ευρώπης μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους (τους χειρότερους στην Ιστορία της ανθρωπότητας), αυτό που υπάρχει σήμερα, με όλα τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις του, είναι χωρίς υπερβολές πολιτικά μεγαλειώδες. Οι χώρες μέλη της ΕΕ επιχειρούν ένα ιστορικό πείραμα αλλά και στοίχημα: να μην καταστραφούν ξανά από μεταξύ τους διαφορές. Και η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει ακόμη αντοχές, παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών, οι οποίες δεν συμφωνούν πάντα με την κοινή πολιτική.



Λουκάς Φουρλάς 

«Βάση για ειρήνη οι συνεργασίες»



«Η Ευρώπη είναι ενώπιον σοβαρών προκλήσεων και καλείται να τις αντιμετωπίσει. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε ότι το πολιτικό σκηνικό στην περιοχή μας είναι εύθραυστο και γι’ αυτό χρειάζεται εγρήγορση, καλά αντανακλαστικά, αλλά κυρίως ενότητα στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Επιβάλλεται να υπάρξει ενιαία κοινή εξωτερική πολιτική, δημιουργία κοινών δομών ασφάλειας που θα επιτρέψουν απεξάρτηση από το ΝΑΤΟ και εμπέδωσης της κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας», αναφέρει στον «Π» ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος πιστεύει στο κοινό όραμα: «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που συνθέτουν αρμονικά την οικονομία της αγοράς με την κοινωνική προστασία και την ευθύνη για τον πλανήτη, την ασφάλεια του κράτους δικαίου με τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εθνικό με το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον», αναφέρει και συμπληρώνει πως η Κύπρος είναι μέρος της παγκόσμιας δύναμης, καθώς η συμμετοχή μας έχει δείξει ότι οι συνέργειες και οι συνεργασίες μπορούν να αποτελέσουν βάση για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. «Με όλες τις αδυναμίες της είναι το πιο πετυχημένο εγχείρημα σε πολιτικό επίπεδο. Όσοι πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προσδοκούμε στην ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μέσα από πολιτικές που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω αυτονομία, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό, αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο», αναφέρει ο ευρωβουλευτής. Μάλιστα, αναφέρει ως πρόσφατο παράδειγμα συνεργασίας την υγειονομική κρίση, καθώς με συνεργασία όλων, επιστημονικής κοινότητας και ηγεσίας, ετοιμάστηκαν εμβόλια για την πανδημία, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης ήρθε για να στηρίξει τα κράτη μέλη οικονομικά.

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

«Να ξαναδεί την διακήρυξη»



Η Ευρώπη οφείλει να ξαναδεί και να εξετάσει εκ νέου τις αρχές της όπως αυτές ξεκίνησαν από τη διακήρυξη Σουμάν, αναφέρει στον «Π» ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Εξηγεί πως αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για να πάει παρακάτω, ενώ το βασικό της πρόβλημα είναι πως παραμένει μία συνομοσπονδία εθνοκρατών, καθώς, όπως αναφέρει, με την άνοδο της ακροδεξιάς υπάρχουν κράτη μέλη που δεν υλοποιούν καν τις αρχές του κράτους δικαίου, παρά το γεγονός πως η ίδια η Ευρώπη συνεχίζει να πράττει ενέργειες προς τους κοινούς στόχους, όπως είναι η Διακήρυξη για το Μέλλον της Ευρώπης.

«Για να καταπολεμηθεί η ακροδεξιά θα πρέπει να αναζητήσουμε και μία κοινωνική Ευρώπη, καθώς οι ανισότητες ενδυναμώνουν την ακροδεξιά στην Ευρώπη κι αυτό είναι πολύ σοβαρό», λέει ο κ. Νιαζί. Σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατά πόσον αυτή έχει επηρεάσει το οικοδόμημα της Ευρώπης, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρει πως η απαράδεκτη επιθετικότητα του Πούτιν έχει προκαλέσει ζημιά στην Ευρώπη αφού έχει διαταράξει αυτό που ονομάζεται στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ, ενώ έχει φέρει και ανατροπές στο γεωπολιτικό κομμάτι πέραν του οικονομικού, όπως αναφέρει.

Δημήτρης Παπαδάκης

«Επίτευγμα των λαών»



«Ήταν ένα επίτευγμα των λαών της Ευρώπης το οποίο οφείλει να προχωρήσει προς τα εμπρός για να ικανοποιεί τις κοινωνίες των ευρωπαϊκών λαών, σε ένα ειρηνικό και ευήμερο περιβάλλον», αναφέρει ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, στον «Π» σχολιάζοντας τα όσα τεκταίνονται σήμερα στην Ευρώπης. Παραδέχεται πως οι προκλήσεις είναι πολλές, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Ευρώπη αντέδρασε σωστά και άμεσα με τη λήψη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ωστόσο, πρέπει να συλλογιστούν όλοι και την επόμενη μέρα και τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στους ευρωπαϊκούς λαούς», αναφέρει. «Είναι η στιγμή για να απαμβλυνθεί το βάρος από τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αφού κάποιες εταιρείες έχουν υπερκέρδη και πρέπει να γίνουν πράξεις για να αντέξουν οι κοινωνίες υπό το βάρος των κυρώσεων», σημειώνει. Ο κ. Παπαδάκης συνδέει και την κλιματική αλλαγή με τις κυρώσεις, αφού, όπως επισημαίνει, ο πόλεμος δημιουργεί καθυστερήσεις λόγω της εξάρτησης από το φυσικό αέριο, με πολλές χώρες να στρέφονται ξανά σε άλλες πηγές, γεγονός που φέρνει ξανά την ανάγκη για επιτάχυνση της πράσινης συμφωνίας, αφού, όπως λέει, «δυστυχώς τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών τα ζήσαμε το καλοκαίρι με πλημμύρες και καύσωνες όπου έγιναν και τεράστιες καταστροφές και με καταστροφικά αποτελέσματα». Ο ευρωβουλευτής αναφέρει ακόμη πως η φιλοδοξία της ΕΕ για ένα κλιματικά ουδέτερο περιβάλλον με τον στόχο του 2050 δεν είναι αρκετή, αν δεν ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι σημαντικοί παίκτες όπως είναι ο Καναδάς, η Ινδία, η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να φέρει περισσότερες μεταναστευτικές ροές στις χώρες της ΕΕ και ο κ. Παπαδάκης αναφέρει πως πρέπει να υπάρξουν πολιτικές που να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Τέλος, σε σχέση με την Κύπρο, ο ευρωβουλευτής επισημαίνει πως οι εταίροι μετά τις παρεμβάσεις για την Ουκρανία θα διαδραματίσουν και ουσιαστικό ρόλο για την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.



Η καταλληλότερη στιγμή για να συναντηθεί ο κόσμος της Ευρώπης

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν ετοιμάσει μία ποικιλία διαδικτυακών και επιτόπιων δραστηριοτήτων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στην έδρα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο. Καθώς το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 θέτει στο προσκήνιο τους νέους της Ευρώπης και με τις φωνές των πολιτών να ενισχύονται από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, είναι η καταλληλότερη στιγμή για να συναντηθεί ο κόσμος της Ευρώπης, να συζητήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη που θα λειτουργεί για όλους. Η τελευταία ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης επισφραγίζει μία πολύμηνη διαδικασία συναντήσεων και συζητήσεων σχετικά με προτάσεις πολιτών για τη διαμόρφωση μίας Ένωσης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Η τελική έκθεση θα υποβληθεί στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής στις 9 Μαΐου στο Στρασβούργο. Μπορείτε και εσείς να την παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση από τις 12 μ.μ. (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) διαδικτυακά.



Η κρίσιμη Διάσκεψη

Τους τελευταίους μήνες διαμορφώθηκαν 49 προτάσεις με βάση τις συνεισφορές των πολιτών. Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 19 Απριλίου 2021, περισσότεροι από 50.000 συμμετέχοντες έχουν συνεισφέρει και έχουν μοιραστεί τις ιδέες τους, έχουν σχολιάσει ιδέες άλλων συμμετεχόντων, έχουν υποστηρίξει ιδέες και έχουν οργανώσει και αναφερθεί σε εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ευρώπη. Τα 49 συμπεράσματα έχουν χωριστεί σε εννιά βασικούς τομείς που αφορούν την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, την υγεία, την ισχυρότερη οικονομία και τις θέσεις εργασίας, τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο, τις αξίες και τα δικαιώματα ενός κράτους δικαίου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τη μετανάστευση και την παιδεία, τον πολιτισμό.



Εκδήλωση στη Λευκωσία

Το Europe Direct Λευκωσίας - Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, τον Δήμο Λευκωσίας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το ΙΔΕΠ Δια Βίου Μάθησης, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων, φρόντισαν να συνδυάσουν γνώση και ψυχαγωγία προς όφελος μικρών και μεγάλων σήμερα Κυριακή από τις 10.00 μέχρι τις 15.00 στην πλατεία Ελευθερίας. Την εκδήλωση υποστηρίζουν το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας, το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας και η Enoros Consulting. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την έπαρση της σημαίας της Ευρώπης και την Ωδή στη Χαρά. Ο δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, θα καλωσορίσει τους προσκεκλημένους και το κοινό και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί από τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κ. Ανδρέα Κεττή, την πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, κ. Salina Grenet-Catalano, η χώρα της οποίας προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ, την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Μυρτώ Ζαμπάρτα και τον Επίτροπο του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Σεντώνα.













Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εντοπίστηκε ανθρώπινο πτώμα σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα - Τι δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
ΚΥΠΡΟΣ

Εντοπίστηκε ανθρώπινο πτώμα σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα - Τι δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις

Εντοπίστηκε ανθρώπινο πτώμα σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα - Τι δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις

Κατατίθεται η αίτηση της Νομικής Υπηρεσίας για παύση του Γενικού Ελεγκτή
ΚΥΠΡΟΣ

Κατατίθεται η αίτηση της Νομικής Υπηρεσίας για παύση του Γενικού Ελεγκτή

Κατατίθεται η αίτηση της Νομικής Υπηρεσίας για παύση του Γενικού Ελεγκτή

Καταργούνται οι κρατικές λιμουζίνες - Θα αντικατασταθούν σταδιακά με οχήματα που χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό
ΚΥΠΡΟΣ

Καταργούνται οι κρατικές λιμουζίνες - Θα αντικατασταθούν σταδιακά με οχήματα που χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό

Καταργούνται οι κρατικές λιμουζίνες - Θα αντικατασταθούν σταδιακά με οχήματα που χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία σήμερα - Η αφρικανική σκόνη πνίγει την Κύπρο
ΚΥΠΡΟΣ

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία σήμερα - Η αφρικανική σκόνη πνίγει την Κύπρο

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία σήμερα - Η αφρικανική σκόνη πνίγει την Κύπρο

«Κόκκινο κουμπί» μέχρι το τέλος του 2024 – Πήραν επιτέλους μπρος οι αρμόδιοι φορείς
ΚΥΠΡΟΣ

«Κόκκινο κουμπί» μέχρι το τέλος του 2024 – Πήραν επιτέλους μπρος οι αρμόδιοι φορείς

«Κόκκινο κουμπί» μέχρι το τέλος του 2024 – Πήραν επιτέλους μπρος οι αρμόδιοι φορείς