Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι χώρες της ΕΕ χορήγησαν άσυλο σε 5.070 ασυνόδευτους ανηλίκους, το 34% των οποίων έλαβε καθεστώς πρόσφυγα
Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 αυξήθηκε κατά 72%, κυρίως επειδή εκτοξεύτηκε ο αριθμός των προσφύγων από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.
Συνολικά ωστόσο, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που έλαβαν προστασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 5% πέρσι, σύμφωνα με τη Eurostat, η οποία δεν εξηγεί τους λόγους.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, 23.255 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτήθηκαν άσυλο το 2021, από 13.550 το 2020. Οι περισσότεροι που έφτασαν από το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, ήταν αγόρια ηλικίας 16-17 ετών. Η οικονομία της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας κατέρρευσε πέρσι και χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και των άλλων ξένων δυνάμεων.
Οι χώρες της ΕΕ παραχώρησαν άσυλο σε 267.360 περιπτώσεις πέρσι. Οι μισοί από τους αιτούντες χαρακτηρίστηκαν πρόσφυγες ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε καθεστώς επικουρικής ή ανθρωπιστικής προστασίας.
Πάνω από το ένα τέταρτο των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου που εγκρίθηκαν προέρχονταν από Σύρους πολίτες και ακολούθησαν οι Αφγανοί και οι Βενεζουελάνοι. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν οι κύριες χώρες υποδοχής τους.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι χώρες της ΕΕ χορήγησαν άσυλο σε 5.070 ασυνόδευτους ανηλίκους, το 34% των οποίων έλαβε καθεστώς πρόσφυγα.
Συμβούλιο της Ευρώπης: Συστάσεις για την προστασία από την εμπορία ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο στην ΟυκρανίαΣτο μεταξύ, Οδηγία που δημοσιεύθηκε σήμερα από την επιτροπή καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, διευκρινίζει τι μπορούν να κάνουν τα ευρωπαϊκά κράτη, γρήγορα και χωρίς την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για την παροχή άμεσης βοήθειας σε άτομα που φεύγουν από την Ουκρανία και τον εντοπισμό πιθανών θυμάτων και διακινητών.
Με την άνευ προηγουμένου μετακίνηση ανθρώπων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, το 90% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, πολλές ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ύποπτες περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων που έχουν εντοπιστεί και οι έρευνες σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η σύσταση τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η επαρκής εγγραφή όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν διαθέτουν έγγραφα για την παροχή της ταυτότητάς τους ή του τελευταίου τόπου διαμονής τους στην Ουκρανία, και να διασφαλιστεί η συνέχεια του συστήματος εγγραφής στις χώρες διέλευσης και προορισμού. Προκειμένου να αποτραπούν εγκλήματα, συνιστάται επίσης η αύξηση της παρουσίας ειδικά εκπαιδευμένων στελεχών επιβολής του νόμου σε συνοριακά σημεία διέλευσης, σταθμούς τρένων και λεωφορείων. Καθιέρωση επίσημων και ασφαλών διαδρομών ταξιδιού, μεταξύ άλλων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων που επιτρέπουν την ασφαλή και νόμιμη είσοδο και την διαμετακόμιση, ενω η δωρεάν δημόσια συγκοινωνία ή η κρατική χρηματοδότηση που έχει δημιουργηθεί από οργανισμούς είναι εξίσου σημαντικές.
Ύποπτα άτομα που θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγεςΓια να αποφευχθούν καταστάσεις όπου άτομα προσφέρουν μεταφορά, διαμονή ή εργασία σε άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία με αντάλλαγμα σεξουαλικές ή άλλες υπηρεσίες, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια και η προστασία παρέχονται από έμπιστα άτομα και σε ασφαλές περιβάλλον. Η παροχή βοήθειας δεν πρέπει να βασίζεται σε ιδιωτικές και μη κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Οι καλές πρακτικές περιλαμβάνουν τον έλεγχο και επίσημη εγγραφή όλων των εθελοντών, ατόμων, οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών που προσφέρουν και παρέχουν βοήθεια, καθώς και την προώθηση της ασφαλούς πρόσληψης προσωπικού.
Τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας θα πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλείς χώρους. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ψυχολογική υποστήριξη για ενήλικες και παιδιά, καθώς και περίθαλψη σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας για τα θύματα σεξουαλικής βίας. Οι συνεχείς συμβουλές και υποστήριξη σε άτομα που φιλοξενούν άτομα που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καλύτερη ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων.
Θα πρέπει επίσης να παρέχονται σαφείς πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους της εμπορίας ανθρώπων σε όλα τα διαφορετικά στάδια, σε διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών και των ρωσικών.
Παρακολούθηση του εργασιακού τομέαΟι επιθεωρητές εργασίας θα πρέπει να εντείνουν την παρακολούθηση τομέων υψηλού κινδύνου (όπως η φιλοξενία, η γεωργία, οι ταχυμεταφορές, η παράδοση φαγητού, η καθαριότητα, η οικιακή φροντίδα, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα στούντιο μασάζ) και να εντοπίζουν προληπτικά νέες τοποθεσίες όπου μπορεί να εμφανιστεί εκμετάλλευση ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να ενισχύσουν τις επιθεωρήσεις εκεί. Επιπλέον, καθώς αυξάνεται η διαδικτυακή εμπορία ανθρώπων, οι αστυνομικοί και οι επιθεωρήσεις εργασίας θα πρέπει να αναπτύξουν ψηφιακή τεχνογνωσία, να αυξήσουν την παρουσία τους στο Διαδίκτυο και να παρακολουθούν συστηματικά το Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης διαφημίσεων θέσεων εργασίας και ιστοσελίδων σεξουαλικών υπηρεσιών, για να εντοπίζουν αποτελεσματικότερα πιθανές θύματα και διακινητές.
Μέτρα κατά της εξαφάνισης παιδιώνΠροκειμένου να αποτραπεί η εξαφάνιση και η κακοποίηση παιδιών, το κατευθυντήριο σημείωμα συνιστά όλα τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά να καταγράφονται και να επωφελούνται αμέσως από αποτελεσματικές ρυθμίσεις προστατευτικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς και εξειδικευμένης διαμονής, με εκπαιδευμένο προσωπικό ενήμερο για τους κινδύνους εμπορίας ανθρώπων. Απαιτούνται ειδικοί έλεγχοι στην περίπτωση παιδιών που ταξιδεύουν με μη συγγενείς ενήλικες ή εάν υπάρχουν αμφιβολίες για τη σχέση μεταξύ ενός παιδιού και των ενηλίκων που το συνοδεύουν.
Μια προσέγγιση με ευαισθησία ως προς το φύλο είναι ζωτικής σημασίας: στο μέτρο του δυνατού, τα Κράτη Μέρη θα πρέπει να αυξήσουν την παρουσία γυναικών συνοριοφυλάκων και άλλων αξιωματικών. Οι χώροι ύπνου και υγιεινής για ανύπαντρες γυναίκες (με ή χωρίς παιδιά) πρέπει να διαχωρίζονται από τους άνδρες
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.