Σήμερα, ο νέος πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές της επιτροπής για τη διερεύνηση των «κόκκινων» δανείων των ΠΕΠ καλούνται να αποφασίσουν τι θα πράξουν τελικά με τη λίστα Γιωρκάτζη.
Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού
Τα τελευταία, τουλάχιστον, πέντε χρόνια κόμματα και βουλευτές απαιτούσαν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την κατάθεση των «κόκκινων» δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Όταν, τελικά, αυτό κατέστη εφικτό, παρά τα συνεχή εμπόδια που όρθωναν διάφοροι, η Βουλή πιάστηκε εξαπίνης. Διότι, ουδείς ανέμενε ότι η κ. Γιωρκάτζη την ημέρα που θα αποχωρούσε από τη θέση της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, στις 4/4/2019, θα τους έστελνε φακέλους με ονόματα -συμπεριλαμβανομένων βουλευτών- και θα πήγαινε σπίτι της. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, και συγκεκριμένα στις 17/7/2020, η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη ως έχει. Σήμερα, τέσσερεις μήνες μετά την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής και 19 μήνες μετά την κατάθεση της λίστας Γιωρκάτζη στη Βουλή, δεν έγινε τίποτα απολύτως. Ούτε δημοσιοποιήθηκε η λίστα, ούτε, βεβαίως, ερευνήθηκε το περιεχόμενό της.
Σήμερα, ο νέος πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές της επιτροπής για τη διερεύνηση των «κόκκινων» δανείων των ΠΕΠ καλούνται να αποφασίσουν τι θα πράξουν τελικά με τη λίστα Γιωρκάτζη, που εξελίσσεται σε μεγάλο βραχνά για τη Βουλή. Τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ τάσσονται υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη ως έχει και παράλληλα ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί κατά πόσον αιρετοί και κρατικοί αξιωματούχοι όπως και συγγενικά τους πρόσωπα ευνοήθηκαν από τράπεζες για σύναψη δανείων ή και χαριστικές διαγραφές - αναδιαρθρώσεις δανείων. Τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη δεν απορρίπτουν τα υπόλοιπα κόμματα, αφού πρώτα τύχει επεξεργασίας, διότι όπως υποστηρίζουν «έχει πολλές ελλείψεις, κενά και αντιφάσεις».
Ένα δεύτερο, εξίσου, σοβαρό ζήτημα που καλείται να απαντήσει σήμερα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, είναι το ποιος θα ερευνήσει τη λίστα Γιωρκάτζη. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο, δήλωσε ενώπιον της Βουλής ότι δεν μπορεί να ερευνήσει τη λίστα Γιωρκάτζη. «Δεν έχουμε τέτοια αρμοδιότητα, σύμφωνα με τους νομικούς μας συμβούλους. Αν το πράξουμε θα παρανομήσουμε και ενδεχομένως να κινηθούν αγωγές εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε. Στην ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου ποιος είναι ο αρμόδιος για να κάνει αυτήν την έρευνα «για να μην μας δακτυλοδείχνουν όλους ως απατεώνες και λαμόγια», ο κ. Ηροδότου του υπέδειξε ότι αυτός που ενδεχομένως να έχει την απάντηση είναι ο γενικός εισαγγελέας.
Συνεπώς, η Βουλή καλείται να αποφασίσει ποιος θα κάνει αυτήν την έρευνα διασφαλίζοντας, παράλληλα, την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει βουλευτής να έχει ανάμειξη στη διενέργεια της έρευνας, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε αποτελέσματα όπως αυτά του «Πόθεν Έσχες» της... κοροϊδίας, όπου βουλευτές ελέγχουν εαυτούς και συναδέλφους για αθέμιτο πλουτισμό. Ο διορισμός με διαφανείς διαδικασίες ενός διεθνούς ελεγκτικού οίκου για να διενεργήσει την έρευνα, όπως εισηγείται ο ΔΗΣΥ, φαντάζει πλέον ως η μόνη λύση.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.