Η μαχητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα μπορούσε σύντομα να φτάσει σε αδιέξοδο, αναφέρει ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.
Η μαχητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα μπορούσε σύντομα να φτάσει σε αδιέξοδο, αναφέρει ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως σήμερα, τα νέο-οθωμανικά όνειρα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν «φαίνονται πιο απομακρυσμένα από ποτέ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, βήματα για να μεταμορφώσει τη θέση της Άγκυρας στον κόσμο και προσθέτει ότι πριν από περίπου 10 χρόνια, ο τότε Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκανε καθοριστικό βήμα στην εξωτερική πολιτική, αποφασίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα σερνόταν πλέον στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακαλώντας για ένταξη.
Αντί αυτού, προσθέτει το CNN, η Τουρκία θα μπορούσε, για άλλη μια φορά, να προβάλει περιφερειακή ισχύ, να επεκτείνει την επιρροή της στους υπηκόους της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην
Ανατολή και να καταστεί μια παγκόσμια δύναμη που θα λαμβάνεται υπόψη.
Αναφέρει επίσης ότι ήταν μια ιδέα που κυρίευσε τη φαντασία της δημοφιλούς λαϊκής του βάσης, ενισχύοντας την προσπάθειά του να μεγιστοποιήσει το εύρος των εξουσιών του και σημειώνει πως οι σύμμαχοι του Ερντογάν στην Αίγυπτο και τη Συρία σημείωσαν τεράστια πολιτικά κέρδη στα πρώτα χρόνια της Αραβικής Άνοιξης, η οποία άρχισε τον Δεκέμβριο του 2010, και το νεο-οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν φάνηκε να υλοποιείται.
Ωστόσο, το αμερικανικό δίκτυο τονίζει πως πολύ σύντομα και μετά από μια δεκαετία, οι σύμμαχοι του Τούρκου Προέδρου στην περιοχή – σε μεγάλο βαθμό ομάδες που συνδέονται με την Ισλαμική Μουσουλμανική Αδελφότητα – αποτελούν μια εξαιρετικά περιορισμένη δύναμη.
Εκτός από τους περιφερειακούς του συμμάχους στο Κατάρ, στη Σομαλία και στην κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη της Λιβύης, η προβολή ισχύος του Ερντογάν άφησε «μια πικρή γεύση στο στόμα πολλών περιφερειακών ηγετών», προσθέτει.
«Αλλά τώρα, με εξαίρεση το Κατάρ, τη Σομαλία και το ήμισυ της κυβέρνησης της Λιβύης, με καμία μουσουλμανική χώρα δεν έχει στενούς δεσμούς» αναφέρει στο CNN ο Soner Cagaptay, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για πολιτικές Εγγύς Ανατολής και συγγραφέας μιας τριλογίας βιβλίων για την άνοδο του Ερντογάν.
Επιπλέον, στο δημοσίευμα του το CNN αναφέρεται πως ο Ερντογάν έχει εξοργίσει ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες έχουν προσπαθήσει δημόσια να περιορίσουν την εμβέλεια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει πως η αμερικανική Κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία διατηρεί σε μεγάλο βαθμό μια καλή σχέση με τον Ερντογάν, πρόσφατα φάνηκε επίσης να είναι δίπλα στους αντιπάλους της Τουρκίας και προσθέτει πως πρόσφατα, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, σημειώνει πως τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, το οποίο ήταν σε ισχύ για δεκαετίας.
Τέλος, το CNN αναφέρει ότι μια υπό κατάρρευση τουρκική οικονομία, η κατάσταση της οποίας επιδεινώθηκε από τις επιπτώσεις του Covid-19, έβαλε ακόμη ένα εμπόδιο στους σχεδιασμούς του Ερντογάν και περιόρισε την ικανότητά του να τερματίσει την αυξανόμενη απομόνωση της Τουρκίας.
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.