Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα η Συνεργασία θα αρχίσει την ενδυνάμωση των δομών της, όπως επίσης και την επικοινωνία με διάφορες κοινωνικές ομάδες.
Τα αποκαλυπτήριά της έκανε την εβδομάδα που μας πέρασε η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, η πολιτική πλατφόρμα δηλαδή την οποία αρχικά ίδρυσαν οι Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας, Γιώργος Προκοπίου, Αλέκος Τρυφωνίδης και Χρήστος Τσίγκης, στελέχη που πρόσφατα αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ, πυροβολώντας μάλιστα την ηγεσία του κόμματος του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ήδη από τότε έχουν δει το φως της δημοσιότητας δύο επιστολές στήριξης της Συνεργασίας, τις οποίες υπογράφουν πολίτες από διάφορους χώρους, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να υπάρξει και τρίτη φουρνιά υποστηρικτών (γύρω στους 50) που θα δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους να σταθούν δίπλα στη Συνεργασία.
Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα λοιπόν, και αφού έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις θέσεις της σε βασικά θέματα της πολιτικής ζωής του τόπου (βλ.πιο κάτω), η Συνεργασία θα αρχίσει την ενδυνάμωση των δομών της, όπως επίσης και την επικοινωνία με διάφορες κοινωνικές ομάδες. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η διεύρυνση και ο καταρτισμός της συντονιστικής επιτροπής της Συνεργασίας, που οι ιδρυτές της ευελπιστούν να λειτουργήσει ως ένα ευρύ, ευέλικτο και αποτελεσματικό σώμα, το οποίο ως στόχο θα έχει να προωθεί πολιτικές και να λαμβάνει αποφάσεις σε σχέση με τη λειτουργία της Συνεργασίας. Στη συντονιστική επιτροπή αναμένεται να προστεθούν πέραν των ιδρυτών και άτομα που βρίσκονται ήδη κοντά στην πλατφόρμα, όπως οι Παπαδούρης, Χρυσοστόμου, Πέτρου, Γιακουμής, και όχι μόνο, σε μια προσπάθεια να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και μια αντικειμενική γεωγραφική κάλυψη όλων των επαρχιών της Κύπρου. Στόχος, επίσης, είναι να τεθούν άτομα επικεφαλής των θεματικών επιτροπών που θα δημιουργηθούν με στόχο τη χάραξη πολιτικών θέσεων, αφού πρώτα γίνουν συναντήσεις με φορείς και οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας των πολιτών.
Για τον σκοπό αυτό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», προγραμματίζεται ήδη για τις 17 Οκτωβρίου μία συνάντηση στον μόλο της Λεμεσού, όπου τα μέλη της Συνεργασίας θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κάθε νέο που θέλει να μοιραστεί μαζί τους θέσεις και απόψεις. Στόχος, όπως υποστηρίζουν πηγές εντός της Συνεργασίας, δεν είναι άλλος από το να ακούσουν τι έχουν να πουν οι νέοι και τι ζητούν από ένα νέο πολιτικό εγχείρημα όπως αυτό της πλατφόρμας αυτής. Άλλωστε, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η Συνεργασία στοχεύει σε νέους και νέες, σε νεαρά ζευγάρια και σε ανέντακτους πολίτες οι οποίοι θεωρούν πως εκφράζονται μέσα από το λεγόμενο μετριοπαθές Κέντρο. Τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα που θέλουν οι ιδρυτές της πλατφόρμας να βγάλουν προς τα έξω τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Ομάδα στόχο όμως αποτελούν και οι χαμηλοσταξιούχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι ή/και άνεργοι που αποτελούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζονται, όπως πληροφορούμαστε, συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, τόσο με χαμηλοσυνταξιούχους και ΣΥΚΑΛΑ, όπως επίσης με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, ενώ θα γίνουν επαφές και με οργανώσεις που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρίες. Δεν αποκλείεται σύμφωνα με πηγές μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν συναντήσεις και με τον υπουργό Οικονομικών, την υπουργό Εργασίας, όπως επίσης και με τον ΟΝΕΚ.
Οι στόχοιΌλα τα πιο πάνω καταγράφονται για να δώσουν το στίγμα ότι η Συνεργασία ήδη άρχισε να αναζητεί τον χώρο και την ταυτότητα στο πολιτικό τοπίο του νησιού, τουλάχιστον ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μάη του 2021, αν και οι ιδρυτές της πλατφόρμας ευελπιστούν πως θα καταφέρουν να διαμορφώσουν ένα ρεύμα από κομμάτι της κοινωνίας το οποίο θα δώσει λόγο ύπαρξης και μετά της εκλογές. Στόχος είναι μεν η συνεργασία με πολιτικούς χώρους, άτομα και φορείς που έχουν ως στόχο την ευημερία της χώρας στη βάση θέσεων και αρχών, ωστόσο για την ώρα οι ιδρυτές δεν παρουσιάζονται διατεθειμένοι να απορροφηθούν ή να ενταχθούν οργανικά τουλάχιστον σε κάποιο άλλο κόμμα. Αυτό συνεπάγεται πως η όποια συνεργασία σε επίπεδο εκλογών (με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συνεργασία με τη ΔΗΠΑ) θα γίνει στο πλαίσιο συγκεκριμένων δεδομένων και δεν θα σημαίνει αυτόματη διάλυση της Συνεργασίας.
Όπως καταγράφεται και στο μανιφέστο θέσεων της Συνεργασίας, «στόχος είναι να προσεγγιστούν πολίτες που πιστεύουν ότι το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται μετριοπαθείς ανθρώπους με δημιουργικές θέσεις και απόψεις, που θα λειτουργήσουν πολιτικά στον ευρύτερο ενδιάμεσο χώρο». Οι ιδρυτές διαμηνύουν πως πιστεύουν στις συνεργασίες και στις συμπράξεις με άλλους χώρους αρκεί να εξυπηρετείται στη βάση θέσεων το κοινό καλό, όπως τονίζουν, με στόχο να δίνονται λύσεις σε προβλήματα. Στο μανιφέστο καταγράφεται ως θέση πως θα επιδιωχθούν «πολιτικές με στόχευση στην προστασία της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τόπου μας και στο ανθρωποκεντρικό μεικτό οικονομικό σύστημα». Σε κάθε ευκαιρία άλλωστε δίνεται το μήνυμα πως η Συνεργασία δεν είναι ακόμα ένα αρχηγικό κόμμα, καθώς στο μανιφέστο καταγράφεται πως οι συμμετέχοντες στην πλατφόρμα έχουν ισότιμο λόγο. Σημαντικό στοιχείο για τους ιδρυτές, η επιμονή στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, ως προς την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και την υιοθέτηση θέσεων. Στόχος είναι να φύγουν από τη συμβατική λειτουργία των κομμάτων όπως τη γνωρίζουν οι πολίτες μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζουν.
ΚυπριακόΣτο Κυπριακό, η Συνεργασία τάσσεται υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με ΔΔΟ, αρκεί να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι βασικές ελευθερίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ξεκαθαρίζουν δε πως δεν θα ανεχθούν και δεν αποδέχονται τη διχοτόμηση, είτε αυτή αφορά το στάτους κβο, είτε μελλοντική υπογραφή μιας τέτοιας λύσης. Η Συνεργασία θεωρεί πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι δικοινοτικές συνομιλίες, ενώ πιστεύουν στη σύγκληση στο τέλος του δρόμου μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Θεωρεί, επίσης, πως ο μόνος δρόμος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό. Τάσσεται υπέρ της αγαστής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας σε όλους τους τομείς, ενώ τονίζει πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ΕΕ, αλλά και τα συμφέροντα των εμπλεκομένων στα ενεργειακά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τάσσεται επίσης υπέρ της ισχυροποίησης των τριμερών και τετραμερών στρατηγικών συνεργασιών. Είναι όμως παράλληλα υπέρ της διεκδίκησης κόστους κατά της Τουρκίας, έτσι ώστε να κατανοήσει ότι με τη λύση του Κυπριακού θα έχει όφελος. Στον τομέα της άμυνας, η Συνεργασία θεωρεί πως «οφείλουμε να φροντίζουμε για την αμυντική μας θωράκιση ως αποτρεπτικό παράγοντα ασφάλειας και για τη διαπραγματευτική ισχύ μας».
Ανθρωποκεντρική προσέγγισηΣτο μανιφέστο θέσεων η Συνεργασία επισημαίνει πως στην οικονομία αυτό που επιδιώκει είναι μια κοινωνική, ανθρωποκεντρική οικονομική πολιτική. Στηρίζει επίσης την καταπολέμηση της ανεργίας μέσα από μια ανάπτυξη βασισμένη στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας ιδιαίτερα, όπως λέει, με βάση τους νέους επιστήμονες. Υποστηρίζουν φορολογικά κίνητρα για την ένταξη νέων στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη δημιουργία επιχειρήσεων, όπως επίσης και την ενίσχυση προγραμμάτων για μετοίκιση και δραστηριοποίηση νέων σε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές. Τάσσονται υπέρ της αργίας της Κυριακής, αλλά και της θέσπισης κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα. Στηρίζουν επίσης τη διατήρηση και ενίσχυση των ημικρατικών οργανισμών για να μπορούν να ανταποκρίνονται στον ανταγωνισμό.
Παράλληλα, η Συνεργασία τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της οριζόντιας ψηφοφορίας, ενώ στο μανιφέστο θέσεων καταγράφεται ότι «λειτουργώντας προδραστικά και όχι μόνο αντιδραστικά, χωρίς χειραγώγηση και ποδηγέτηση του κόσμου που έντεχνα γίνεται εδώ και χρόνια από κάποιους, ο τόπος μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ενεργούς πολίτες και ιδιαίτερα νέους, αξιοποιώντας τις εμπειρίες των παλαιοτέρων, με όραμα, αρχές και ήθος, για να υπάρξει εξυγίανση της πολιτικής ζωής».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.