Για τον Μιραμπάι Νίκολσον ΜακΚέλαρ, ο κορονοϊός ήταν μια εμπειρία με ήπια συμπτώματα από μικρούς πόνους στο στήθος μέχρι και ημικρανία έντεκα περίπου ημερών.
Όλα αυτά στην αρχή. Επτά μήνες αργότερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο 36χρονος από την Αυστραλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει συμπτώματα, αυτή τη φορά διαφορετικά, συμπεριλαμβανομένης και της δυσκολίας στη μνήμη, που συχνά περιγράφεται ως «εγκεφαλική ομίχλη».
«Η κατάσταση αυτή αντανακλά στην ουσία την κατάσταση του εγκεφάλου με βάση την οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά. Λέγεται αλλιώς και γνωστική εξασθένηση», λέει ο ΜακΚέλαρ.
Οι συνέπειες, όπως ο ίδιος αναγνωρίζει, δεν είναι καθόλου απλές. «Δεν μπορώ να δουλεύω περισσότερο από μία έως δύο ώρες την ημέρα και ακόμη και το να φεύγω από το σπίτι για ψώνια είναι μια πρόκληση», τονίζει.
«Όταν κουράζομαι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και κάθε μέρα είναι μια δύσκολη κατάσταση. Μερικές φορές το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι στο κρεβάτι και να παρακολουθώ τηλεόραση», λέει.
Ο νεαρός άνδρας εξηγεί πως συχνά δεν μπορεί να κάνει μια συνεκτική συνομιλία, να γράψει ένα μήνυμα ή να στείλει ένα μέιλ. Δεν ζει, απλά υπάρχει, αναφέρει.
Ο Δρ. Μισέλ Ζάντι, σύμβουλος του Queen Square Institute of Neurology επισημαίνει πως έχει γνωρίσει κι άλλους ασθενείς που ζουν σε αυτή την κατάσταση εδώ και μερικούς μήνες. Μερικοί από αυτούς έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο ή την εντατική, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που το πέρασαν στο σπίτι.
«Το ποσοστό των ατόμων με αυτά τα συμπτώματα ως αποτέλεσμα του κορονοϊού είναι άγνωστο, μερικές μελέτες κάνουν λόγο για 20%, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά αν ισχύει κάτι τέτοιο», σχολιάζει.
Ο Ζάντι τονίζει επίσης πως και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί δυσκολίες στη σκέψη και τη συγκέντρωση από ασθενείς που αντιμετώπιζαν παρόμοιες καταστάσεις.
ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr / Με πληροφορίες από Guardian
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.