Πώς εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας διεθνώς

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 28.8.2020
Πώς εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας διεθνώς
Στις ΗΠΑ εξακολουθούν να καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά, σύνολο 6,046,634 και 184,796 θάνατοι.

Στα 24,625,149 ανέρχονται τα περιστατικά COVID-19 διεθνώς, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του worldometer.

Οι θάνατοι έφτασαν τις 835,627 και συνολικά 17,093,288 άτομα έχουν αποθεραπευτεί. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 9,320 νέα περιστατικά και 658 νέοι θάνατοι.

Τα περιστατικά που αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζονται ενεργά ανέρχονται στα 6,696,234 και από αυτά το 99% δηλαδή 6,634,830 άτομα έχουν ήπια συμπτώματα και 61,404 (1%) νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Στις ΗΠΑ εξακολουθούν να καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά, σύνολο 6,046,634 και 184,796 θάνατοι.

Η Βραζιλία μετρά 3,764,493 κρούσματα και 118,726 θανάτους, η Ινδία 3,384,575 και 61,694 θανάτους και η  Ρωσία 975,576 περιστατικά και 16,804 θανάτους. Στην πέμπτη θέση είναι το Περού με 621,997 περιστατικά και 28,277 θανάτους.

Ευρώπη

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1.571 τις προηγούμενες 24 ώρες και έφθασε τα 239.507, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 αυξήθηκε κατά τρεις και έφθασε τους 9.288 έως αυτό το στάδιο της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.

Περισσότερα από 6.000 νέα κρούσματα COVID-19 καταγράφηκαν στη Γαλλία τις τελευταίες 24 ώρες, ένα νέο ρεκόρ μετά τον Μάιο, ωστόσο ο αριθμός των νοσηλευομένων με τον ιό ασθενών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, παραμένει σταθερός, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Συνολικά, καταγράφηκαν 6.111 νέες θετικές διαγνώσεις έναντι 5.429 χθες. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός από τότε που άρχισαν τα τεστ να πραγματοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Το όριο των 4.000 ημερήσιων κρουσμάτων έχει ξεπεραστεί αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες.

Οι θετικές διαγνώσεις ασθενών αυξάνονται λόγω της κυκλοφορίας του ιού και επειδή ο αριθμός των ατόμων που εξετάζονται αυξάνεται καθημερινά. Από την έναρξη της πανδημίας, 30.576 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γαλλία εξαιτίας της COVID-19 με 32 επιπλέον νεκρούς τις τελευταίες 48 ώρες (οι υγειονομικές αρχές δεν ανακοίνωσαν αριθμό θανάτων χθες λόγω τεχνικής βλάβης).

Παράλληλα 4.535 άνθρωποι νοσηλεύονται έχοντας προσβληθεί από την νόσο συμπεριλαμβανομένων 381 ασθενών σε ΜΕΘ. Αντιμέτωπα με μια επιδημία που "ανακτά έδαφος", 21 γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας κατατάχθηκαν πλέον στις "κόκκινες ζώνες" όσον αφορά την μετάδοση του ιού και η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική παντού στο Παρίσι από αύριο το πρωί και στα κοντινά προάστια, καθώς και στη Μασσαλία, στην Τουλόν κ.λπ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα "κάνει τα πάντα" για να αποφύγει την επαναφορά "γενικευμένων περιορισμών" καταστροφικών για την οικονομία. "Τώρα είναι η ώρα να παρέμβουμε", τόνισε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι περισσότερο από ποτέ να "σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης".

ΗΠΑ-Λατινική Αμερική-Καραϊβική

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Αβάνας ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, των μετακινήσεων από την πρωτεύουσα της Κούβας προς τις επαρχίες, καθώς και αυστηρότερων περιορισμών στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, καθώς οι αρχές πασχίζουν να περιορίσουν την καταγραφόμενη έξαρση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου και θα ισχύσουν για 15 ημέρες, διευκρίνισε ο Ρεϊνάλντο Γκαρσία Σαπάτα σε δηλώσεις του που αναμεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τότε, πρόσθεσε. Η Κούβα θεωρήθηκε πως έθεσε υπό έλεγχο την επιδημιολογική κατάσταση περί τα τέλη Ιουνίου, απομονώνοντας τους ασθενείς και κάνοντας διεξοδική ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Έκτοτε, χαλάρωσε τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που είχε λάβει. Ομως η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα αυστηρά μέτρα έξι εβδομάδες αργότερα, καθώς οι μολύνσεις σημείωσαν αλματώδη αύξηση στην Αβάνα, αν και επιτρεπόταν ο εγχώριος τουρισμός, με την προϋπόθεση ότι οι παραθεριστές θα έκαναν τεστ πριν από την αναχώρηση. Αυτή η δυνατότητα παύει πλέον να υπάρχει, μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού από την Αβάνα σε άλλες περιοχές της χώρας. Απαγορεύεται επίσης η κυκλοφορία από τις 19:00 ως τις 05:00.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο αφότου άρχισε η υγειονομική κρίση. Τα περισσότερα καταστήματα θα επιτρέπεται πλέον να πωλούν προϊόντα μόνο σε κατοίκους των συνοικιών όπου βρίσκονται. Οι αρχές της νήσου της Καραϊβικής επισημαίνουν ότι πολλοί δεν επέδειξαν επαρκή πειθαρχία στην τήρηση των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού και διαμηνύουν πως θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα σε όποιον διαπιστώνεται πως παραβιάζει τους νέους περιορισμούς, οργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε πάρτι ή συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους.

Στην Αβάνα καταγράφηκαν 269 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, ο υψηλότερος εβδομαδιαίος απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον Κουβανό βιολόγο Αμιλκάρ Πέρες Ριβερόλ, οι αναλύσεις του οποίου για την επιδημιολογική κατάσταση παρακολουθούνται από πολλούς χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.


Ακόμη 518 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, ενώ το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 6.026 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας του Μεξικού.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει τους 62.594 νεκρούς επί συνόλου 579.914 μολύνσεων. Η κυβέρνηση της χώρας που θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στην υφήλιο έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί  στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επαληθευμένων μολύνσεων.


Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 984 νέοι θανάτοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 44.235 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε όλη την επικράτεια.

Ο συνολικός απολογισμός ανέρχεται πλέον σε 118.649 νεκρούς επί συνόλου 3.761.391 περιπτώσεων μόλυνσης στη Βραζιλία, τη χώρα της Λατινικής Αμερικής η οποία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη από την πανδημία του κορωνοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί υποτιμημένα τα επίσημα στοιχεία.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό έσπασαν το φράγμα των 7 εκατομμυρίων χθες Πέμπτη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, την περιφέρεια που καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις στον πλανήτη, μολονότι ορισμένες χώρες διαπιστώνουν επιβράδυνση του ρυθμού της εξάπλωσης της πανδημίας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο ημερήσιος μέσος όρος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μειώθηκε στα περίπου 77.800 την περασμένη εβδομάδα, έναντι σχεδόν 85.000 την προηγούμενη, σύμφωνα με την καταμέτρηση αυτή, η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των κυβερνήσεων της περιοχής.

Έξι μήνες αφότου επιβεβαιωνόταν το πρώτο κρούσμα στη Βραζιλία, η χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στην υφήλιο, πίσω από τις ΗΠΑ, κατέγραψε χθες Πέμπτη 984 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 44.235 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τους 118.649 νεκρούς επί συνόλου 3.761.391 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Με άλλα λόγια η Βραζιλία μετράει πάνω από τις μισές μολύνσεις σε ολόκληρη την περιφέρεια.


Ο απολογισμός της πανδημίας πέρασε ακόμη ένα τραγικό ορόσημο στις ΗΠΑ, αυτό των 180.000 θανάτων, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως χθες Πέμπτη. Σε 24 ώρες, άλλοι 931 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τον απολογισμό από το ξέσπασμα της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 180.527 στις ΗΠΑ, τη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν το ίδιο διάστημα 42.859 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Συνολικά, έχουν προσβληθεί πάνω από 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων πάνω από 2,1 εκατομμύρια έχει κριθεί πως ανέρρωσαν.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά η χώρα απέχει ακόμα πολύ από το επίπεδο που θα μπορούσε να ειπωθεί πως έθεσε υπό έλεγχο την πανδημία, ενώ ο εθνικός μέσος όρος κρύβει τεράστιες τοπικές διαφοροποιήσεις.

Μέση Ανατολή

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 110.403.

Ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά εννέα στους 884, κατά την ίδια πηγή. Οι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν σε 409, από το σύνολο των 846 ανθρώπων που νοσηλεύονται. Το σύνολο των Ισραηλινών που έχουν αναρρώσει έφθασε τους 87.726, αυξήθηκε κατά 1.260 σε ένα 24ωρο.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 21.793.

Κίνα

Εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός οριακά αυξημένος από εκείνον της προηγουμένης (8), και ήταν όλα "εισαγόμενα", κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που διαπιστώνεται πως έχουν μολυνθεί αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Είναι η 12η συνεχόμενη ημέρα που δεν ανακοινώνεται καμία περίπτωση εντόπιας μετάδοσης του κορωνοϊού. Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για τον εντοπισμό 16 ασυμπτωματικών φορέων, από 19 την προηγουμένη.

Η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τους φορείς του ιού που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα στους αριθμούς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνει. Αλλοι 45 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 288 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις σε πολύ σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο. Συνολικά, έχουν αναρρώσει 80.091 ασθενείς, πάντα σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του για την επιδημιολογική κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο κορωνοϊός στα τέλη του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 - ο αριθμός των θανάτων παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο - επί συνόλου 85.013 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας