ΓΓ ΑΚΕΛ: Είναι εκπληκτική η λογική των κυβερνώντων για χρυσά διαβατήρια

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 24.8.2020
ΓΓ ΑΚΕΛ: Είναι εκπληκτική η λογική των κυβερνώντων για χρυσά διαβατήρια

Είναι «εκπληκτική η λογική του Δημοκρατικού Συναγερμού, των κυβερνώντων γενικότερα, αλλά λυπούμαι να παρατηρήσω και μέσων ενημέρωσης αναφορικά με το θέμα των διαβατηρίων» δήλωσε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο δημοσίευμα της Κυριακής του Al Jazeera αλλά γενικότερα.


Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «σε αυτό το θέμα όπως και σε αρκετά άλλα, οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν αφήσει εκτεθειμένη διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία κατ’ επανάληψη και αντί λοιπόν να απολογηθούν για αυτές τις συμπεριφορές τους, προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες τους σε άλλους οι οποίοι αναδεικνύουν τον καταχρηστικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν και εξακολουθούν να λειτουργούν σε κάποιες περιπτώσεις για το συγκεκριμένο θέμα».

«Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έχει βοηθήσει την κυπριακή οικονομία σε πολύ κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές και είναι η κατάχρησή του από τους κυβερνώντες που έχει προκαλέσει όλα αυτά τα προβλήματα», συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

Είπε ότι «τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι από τη στιγμή που με εφτά χρόνια καθυστέρηση διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί κάποιος να πει ότι είναι υποφερτό σε κάποιο βαθμό –βέβαια με παρεμβάσεις του ΔΗΣΥ την τελευταία στιγμή στην Ολομέλεια της Βουλής έχει αποδυναμωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό- προσπαθούν να μας πείσουν ότι επειδή με εφτά χρόνια καθυστέρηση έγινε αυτό το πράγμα, δεν πρέπει κανένας να ασκεί κριτική για τον τρόπο με τον οποίο έτυχε χειρισμού το όλο πρόγραμμα όλη την προηγούμενη περίοδο».

Η προσέγγιση τους θυμίζει το «μην μιλάς, μην γελάς κινδυνεύει η Ελλάς» και μην εκφράζεις άποψη γιατί κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού και αναφέρθηκε σε κάποιους οι οποίοι, όπως είπε, «συγχύζουν την Κυπριακή Δημοκρατία με τον Νίκο Αναστασιάδη».

«Για μας η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ο Νίκος Αναστασιάδης» κατέστησε σαφές ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για να θέσει το ερώτημα «πότε βελτιώθηκε το πλαίσιο» δίνοντας την απάντηση ότι «βελτιώθηκε μετά από πάρα πολλές πιέσεις που ασκήθηκαν στο εσωτερικό από το ΑΚΕΛ και από άλλα πολιτικά κόμματα και μετά από τη διεθνή κατακραυγή».

«Πρώτα και κύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από άλλα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρη την υφήλιο γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα», είπε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι «μόνο τότε η κυβέρνηση προσπάθησε να βελτιώσει το πλαίσιο το οποίο η ίδια προηγουμένως είχε φροντίσει να ξεχειλώσει.».

Για το ΑΚΕΛ, είπε ο Γενικός του Γραμματέας, «υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα τα οποία επαναλαμβάνουμε και θέλουμε να απαντηθούν».

«Είναι δυνατόν οι οποιοιδήποτε κανονισμοί, όσο ξεχειλωμένοι και να ήταν, να επέτρεπαν την παραχώρηση διαβατηρίων σε άτομα ενάντια στα οποία υπήρχαν διαδικασίες ποινικές σε βάρος τους ή είναι δυνατόν οι κανονισμοί του προγράμματος όσο ξεχειλωμένοι και να ήταν στο αρχικό στάδιο, να επέτρεπαν την παρανομία» διερωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Είπε ότι «είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει πειστικά το Υπουργείο Εσωτερικών, όχι να λέει γενικά και αόριστα ότι ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ενώ εάν αυτά τα οποία καταγράφονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τότε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι διάτρητα».

Το δεύτερο, συνέχισε ο Αντρος Κυπριανού, «πρέπει να μας πουν επιτέλους ποιοι από την κυβέρνηση, από την ευρύτερη κυβέρνηση συμμετείχαν σε εταιρείες οι οποίες είχαν δράση γύρω από το θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων».

« Ήταν μόνο το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ή υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι συμμετείχαν στα οποιαδήποτε γραφεία τα οποία ανέπτυξαν δράση γύρω από το θέμα της έκδοσης διαβατηρίων;» διερωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΚ ο οποίος κλείνοντας δήλωσε ότι «θα ήταν καλά να μας πουν και πόσα διαβατήρια έχουν εκδοθεί από τα συγκεκριμένα γραφεία».

Ανησυχία για την πρόσδεση της Κύπρου στο άρμα των ΗΠΑ

Οι δηλώσεις που γίνονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους οδηγούν σταδιακά, αλλά προσηλωμένα, στην υλοποίηση των προνοιών του νομοσχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών, για τη στρατηγική ασφάλειας τους για την Ανατολική Μεσόγειο, γνωστή ως το νομοσχέδιο Ρούπιο- Μενέντεζ, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του.

Σε δηλώσεις του, από τα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια στόματος Τράμπ, δηλώνουν τον θαυμασμό τους προς τον Ερτογάν ότι είναι ένας σκακιστής διεθνούς εμβέλειας, εμείς επιμένουμε να προσδένουμε την Κύπρο στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών και να εφαρμόζουμε κατά γράμμα εκείνα, τα οποία προνοούνται στο νομοσχέδιο Ρούπιο- Μενέντεζ».

«Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί αυτός ο δογματισμός της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού για την πρόσδεση μας στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών και ταυτόχρονα τη συμμετοχή μας στην προσπάθεια απομάκρυνσης από την Κύπρο των παραδοσιακών μας φίλων, εκείνων οι οποίοι στις κρίσιμες μας στιγμές μας στηρίζουν σε όλα τα διεθνή βήματα», σημείωσε καταληκτικά.

Απαράδεκτο το ΡΙΚ να μετατρέπεται σε μέσο κυβερνητικής προπαγάνδας

Δεν μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση «να μετατρέπεται σε μέσο κυβερνητικής προπαγάνδας», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι, όπως είπε, «το ΡΙΚ για πολλοστή φορά στο συγκεκριμένο θέμα, της παραχώρησης διαβατηρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία έχει λειτουργήσει ως μέσο προπαγάνδας της κυβερνητικής πολιτικής, της κυβερνητικής θέσης και της θέσης του Δημοκρατικού Συναγερμού».

«Είναι απαράδεκτο, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι δημόσια ραδιοτηλεόραση και δεν μπορούν να αναπαράγουν τα επιχειρήματα του Δημοκρατικού Συναγερμού», είπε ο Αντρος Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα θέμα, «το οποίο θεωρούμε αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο».

«Τα ιδιωτικά κανάλια παρόλο που και εκείνα είναι ενοχλητικό να συμπεριφέρονται με τρόπο αντιδεοντολογικό, λέω ότι δεν είναι δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να μετατρέπεται σε μέσο κυβερνητικής προπαγάνδας», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ανησυχία για Αμμόχωστο, ΑΟΖ και Κυπριακό

Το ΑΚΕΛ εκφράζει ανησυχία «για τις μεθοδεύσεις οι οποίες γίνονται από την τουρκική πλευρά για εποικισμό της Αμμοχώστου» αλλά και για το γεγονός ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση φαίνεται αδύνατη να παρέμβει για να ανακόψει αυτή την πορεία», σύμφωνα με τον Αντρο Κυπριανού.

Είπε ότι «θα είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη και Δημοκρατικού Συναγερμού εάν η Αμμόχωστος εποικιστεί και αν απομακρυνθεί η λύση του Κυπριακού και οδηγηθούμε προς την οριστική διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «ανησυχούμε πάρα πολύ από τις εξελίξεις τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στο θέμα της Αμμοχώστου, ενώ είναι γεγονός ότι η Τουρκία παρουσιάζεται πολύ πιο προκλητική και πολύ πιο επιθετική από ότι προηγουμένως».

Πρόσθεσε ότι «ο κ. Αναστασιάδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός όμως, όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγαν ότι η κάθε πολιτική θα πρέπει κρίνεται από τα αποτελέσματα της και τώρα κυβερνούν οι ίδιοι εδώ και εφτά χρόνια και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ΑΟΖ και το θέμα της Αμμοχώστου, επαναλαμβάνω είναι πάρα πολύ ανησυχητικά».

Ωστόσο, είπε ο κ. Κυπριανού, «είναι θετικές οι καταδικαστικές δηλώσεις που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από αλλού ενάντια στην Τουρκία, δεν μας λύνουν όμως το πρόβλημα, δεν μας φέρνουν πιο κοντά στη λύση ούτε στην εκτόνωση της κρίσης και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ με λύπη, όπως είπε, παρατήρησε, ότι ενώ η κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση από δηλώσεις που γίνονται από ευρωπαϊκής πλευράς –και είναι ικανοποιητικές οι δηλώσεις- «θα έπρεπε την ίδια στιγμή να εκφράζει και να διατυπώνει την ανησυχία της για το πού οδηγείται το Κυπριακό».

Η δική μας ανησυχία, είπε, τέλος, «εστιάζεται στο γεγονός ότι απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, η προοπτική αξιοποίησης τους φυσικού πλούτου τον οποίο διαθέτουμε και δυστυχώς έρχεται ολοένα και πιο κοντά η οριστική διχοτόμηση της Κυπριακή Δημοκρατίας και δεν μπορούν παρά όλα αυτά να μας ανησυχούν».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Διαβάστε τι σημαίνει η νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε τι σημαίνει η νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)

Διαβάστε τι σημαίνει η νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ

Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους

Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους

Δικαστήριο στο Παρίσι διατάζει το Χ (πρώην Twitter) να ενημερώνει γαλλικά ΜΜΕ για τα έσοδα από κοινοποιήσεις των άρθρων τους
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δικαστήριο στο Παρίσι διατάζει το Χ (πρώην Twitter) να ενημερώνει γαλλικά ΜΜΕ για τα έσοδα από κοινοποιήσεις των άρθρων τους

Δικαστήριο στο Παρίσι διατάζει το Χ (πρώην Twitter) να ενημερώνει γαλλικά ΜΜΕ για τα έσοδα από κοινοποιήσεις των άρθρων τους

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι δεν θα εκτελέσει ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι δεν θα εκτελέσει ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι δεν θα εκτελέσει ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου