Βγαίνουμε από τα «καταφύγια» - Άνοιξε ο δρόμος προς την ομαλότητα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 30.4.2020
Βγαίνουμε από τα «καταφύγια» - Άνοιξε ο δρόμος προς την ομαλότητα
Σταδιακή και μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα από τη Δευτέρα.

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ / ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ


Πήρε το ρίσκο η κυβέρνηση και ανοίγει, με ιδιαίτερη επιφύλαξη και με το βλέμμα στραμμένο στη συμπεριφορά όλων μας, την πόρτα για σταδιακή έξοδο από τα «καταφύγια», καθώς από την επόμενη Δευτέρα αρχίζει η πορεία για επιστροφή στην ομαλότητα. Με το μήνυμα πως όλα εξαρτώνται από την υπευθυνότητα που θα επιδείξει ο καθένας από μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε χθες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων, οι οποίες χωρίζονται σε δύο φάσεις. Από την 4η Μαΐου αρχίζει η πρώτη φάση, κατά την οποία μεταξύ άλλων ανοίγουν όλα τα μαγαζιά λιανικού εμπορίου, εκτός από τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, και ο κατασκευαστικός τομέας, ενώ οι μετακινήσεις των πολιτών αυξάνονται σε τρεις ανά ημέρα. Επιστρέφουν επίσης στα γραφεία τους οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς της δημόσιας υπηρεσίας. Θα επιτρέπεται επίσης η προσευχή σε θρησκευτικούς χώρους όπως εκκλησίες, αρκεί ο αριθμός των ατόμων να μην υπερβαίνει τα 10. Στην παρούσα φάση ούτε λόγος για επανέναρξη πτήσεων ή ομαλή λειτουργία όλων των οδοφραγμάτων.

Η πρώτη φάση

Από τις 4 Μαΐου:

  • Αίρονται οι περιορισμοί στον κατασκευαστικό τομέα και επαναλειτουργούν όσες επιχειρηματικές δραστηριότητες τον στηρίζουν.

  • Επαναλειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων.

  • Επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές, η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια.

  • Επαναλειτουργούν τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία.

  • Επιστρέφουν στα γραφεία τους όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (εξαιρούνται όσοι εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες και όσοι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη φροντίδας παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών, οι οποίοι έχουν άδεια μέχρι την επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Και οι δύο κατηγορίες θα εκτελούν καθήκοντα μέσω τηλεργασίας).

  • Καθίσταται δυνατή και η λειτουργία των δικαστηρίων, πάντοτε σύμφωνα με αποφάσεις που θα ληφθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο.


Τρεις οι μετακινήσεις

Σε σχέση με τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών, από την ερχόμενη Δευτέρα:

  • Αυξάνεται ο αριθμός των μετακινήσεων σε τρεις την ημέρα με αποστολή γραπτού μηνύματος (sms).

  • Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση διακίνησης από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

  • Επιτρέπεται η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, μέχρι 10 άτομα.

  • Επιτρέπεται η ατομική άσκηση (περπάτημα, κολύμβηση στη θάλασσα, ποδηλασία κ.λπ.) σε ανοιχτούς χώρους, σε πεζόδρομους και πεζοδρόμους εντός πάρκων, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα. Εξαιρούνται από τον εν λόγω περιορισμό τα ανήλικα τέκνα.

  • Πάρκα, παιχνιδότοποι και άλλοι ανοιχτοί χώροι παραμένουν κλειστοί.

  • Επιτρέπεται η χρήση ανοιχτών ή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων για αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

  • Από τη 18η Μαΐου επιτρέπονται οι προπονήσεις ομαδικών αθλημάτων μόνο σε ανοιχτούς χώρους.


Και για τις δύο πιο πάνω κατηγορίες προπόνησης δεν επιτρέπεται η χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών. Εντός της ημέρας οι υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας θα παραχωρήσουν δημοσιογραφική διάσκεψη για να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Χρειάζεται προσοχή

Το κεντρικό μήνυμα του χθεσινού διαγγέλματος του Προέδρου Αναστασιάδη είχε να κάνει με το ότι η απόσταση που απομένει μέχρι να φύγει εντελώς ο ιός από την Κύπρο είναι μεγάλη και πως η συμπεριφορά όλων μας θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή τήρηση των οδηγιών, με αλληλοσεβασμό, αλληλεγγύη και υπεύθυνη στάση από όλους. Το άγνωστο της συμπεριφοράς του κορωνοϊού και η επιθετική φύση της ασθένειας δεν επιτρέπουν καμία πλάνη και κανέναν εφησυχασμό, επισήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Στις εκκλησίες για προσευχή και κερί μόνο

Από τις 4 Μαΐου θα επιτρέπεται η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κάνοντας σαφές ότι δεν θα πρέπει να συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων.

Η… κανονικότητα επανέρχεται σε ένα μεγάλο της μέρος στις εκκλησίες από την 1η Ιουνίου, οπότε η κυβέρνηση αποφάνθηκε ότι θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγεία θα καθορίσει.

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε μεγάλη έκπληξη αφού τις προηγούμενες μέρες μέλη της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας τάσσονταν κατά του ανοίγματος των εκκλησιών κατά την πρώτη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων. Υπενθυμίζουμε πως ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης με αφορμή τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα για τον εκκλησιασμό των πιστών ανέφερε, μιλώντας στον «Π», πως το άνοιγμα των εκκλησιών είναι πρόωρο να συζητηθεί στην πρώτη φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα κινδύνου για τα άτομα της τρίτης ηλικίας τα οποία είναι πιο ευάλωτα στον ιό «και πρώτα θα τρέξουν στις εκκλησίες». Ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης σε δικές του δηλώσεις είχε τοποθετήσει χρονικά το άνοιγμα των εκκλησιών τον Δεκέμβριο.

Επιστροφή τελειόφοιτων

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε επίσης ότι στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι τελειόφοιτοι μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Σήμερα εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει σύσκεψη για τα θέματα της παιδείας, παρουσία και των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ενώ ο αρμόδιος υπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις στις 2 μ.μ. για τις αποφάσεις του Υπουργικού που αφορούν την εκπαίδευση . Όπως πληροφορείται ο «Π», οι παγκύπριες εξετάσεις το πιο πιθανόν να γίνουν μέσα Ιουνίου, ενώ στο τραπέζι έπεσε προς συζήτηση η ημερομηνία 15.06.2020. Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων επιστρέφουν στα σχολεία στις 11 Μαΐου. Οι μαθητές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα χωρίζονται σε ομάδα των 12 ατόμων και θα διδάσκονται μόνο τα απαραίτητα μαθήματα. Το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι μπορεί να γίνει πρόσθετη διδασκαλία ώστε τα παιδιά να εξεταστούν στα 2/3 της ύλης.

  • Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ομαλοποίησης της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, από τις 4 Μαΐου αίρονται μερικώς οι περιορισμοί και θα αίρονται στη συνέχεια με βάση τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, και επαναλειτουργούν πλήρως τα οδοντιατρικά κέντρα.


Δεύτερη φάση ενόψει

Η δεύτερη φάση, η οποία ξεκινά στις 21 Μαΐου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κομβικής σημασίας καθώς πρόκειται για τη φάση στην οποία θα υπάρξει άρση όλων των περιορισμών στις μετακινήσεις και διακινήσεις πολιτών. Θα ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για απρόσκοπτες μετακινήσεις, σε όλες τις πόλεις και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, χωρίς κανέναν περιορισμό ούτε στον αριθμό των μετακινήσεων ανά ημέρα αλλά ούτε και σε σχέση με τον λόγο για τον οποίο θα γίνεται η όποια μετακίνηση. Σημαντικό επίσης ορόσημο η επαναλειτουργία χώρων εστίασης.

Κατά τη δεύτερη φάση:

  • Αίρονται όλοι ανεξαρτήτως οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.

  • Ελεύθερη θα είναι η παρουσία σε πάρκα, παιχνιδότοπους σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, μαρίνες κ.λπ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.

  • Επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους.

  • Από την 21η Μαΐου επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής.

  • Από την 1η Ιουνίου επιτρέπονται η λειτουργία και η πρόσβαση στις οργανωμένες παραλίες.

  • Από την 1η Ιουνίου τίθενται σε πλήρη λειτουργία τα λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια.

  • Σε αυτήν τη φάση επίσης αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, όπως επίσης αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι.

  • Επαναλειτουργούν τα πρακτορεία στοιχημάτων.


Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους πως τόσο στην πρώτη φάση όσο και στη δεύτερη, οι χαλαρώσεις υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες και οδηγίες σε επίπεδο ασφάλειας και υγείας, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούνται τόσο από τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους όσο και από τους πολίτες.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας