Ολοκληρώθηκε το γεύμα Αναστασιάδη, Τατάρ, Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη - Οι πλευρές επανέλαβαν τις θέσεις τους, καταγράφηκαν οι διαφορές (φώτος)

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 27.9.2021
Ολοκληρώθηκε το γεύμα Αναστασιάδη, Τατάρ, Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη - Οι πλευρές επανέλαβαν τις θέσεις τους, καταγράφηκαν οι διαφορές (φώτος)
Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών προσανατολίζεται στο να διορίσει ειδικό απεσταλμένο (special envoy) για το Κυπριακό. Δεν ανακοινώθηκε όνομα.





Ολοκληρώθηκε το γεύμα που παρέθεσε  ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ, στην Νέα Υόρκη.  Στο τραπέζι συζητήθηκαν επόμενα βήματα τα οποία θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού να επανεκκινήσει.

Πρ. Αναστασιάδης: Καταγράφηκαν οι διαφορές

Δημιουργική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά από το γεύμα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ότι οι διαφορές καταγράφηκαν αλλά είπε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου, προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου.

Στις δηλώσεις του μετά από την  άτυπη συνάντηση υπό μορφή γεύματος, η οποία ολοκληρώθηκε στις 3.30μμ τοπική ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ήταν μια, θα πρέπει να πω, δημιουργική συνάντηση. Βεβαίως οι διαφορές καταγράφηκαν». «Ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών ο κ. Τατάρ και βεβαίως ανέπτυξα τη δική μας θέση που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, την εντολή του ΓΓ με βάση τα ψηφίσματα, και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι «λεπτομέρειες, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να λεχθούν, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν παραλείψαμε να επισημάνουμε όλα όσα επιβαλλόταν να επισημανθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ορθές αντιλήψεις περί όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε δημιουργικοί στην παραπέρα πορεία». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου (special envoy), προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου».

«Σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί αύριο από τα Ηνωμένα Έθνη, από το Γραφείο του ΓΓ ύστερα από συνεννόηση και με τις δύο πλευρές», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πρόσωπο σε σχέση με τον διορισμό ειδικού του απεσταλμένου, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. Σε ερώτηση αν θα υπάρξει άλλη συνάντηση του με τον ΓΓ και τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος είπε «όχι προς το παρόν, δεν έχουμε συμφωνήσει (κάτι τέτοιο)».

Ερωτηθείς πώς υποδέχθηκε ο ΓΓ των ΗΕ και ο κ. Τατάρ την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι ο ΓΓ δεν είναι για να σχολιάζει θετικά ή αρνητικά. Εκείνο που συγκρατεί είναι οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά, είπε. Ο κ. Τατάρ, ανέφερε, «διατηρεί τις δικές του θέσεις και συνεπώς, σε ώτα μη ακουόντων».


Επιμένει στην κυριαρχική ισότητα ο Ερσίν Τατάρ

Την ελπίδα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα εξερευνήσει νέες ιδέες εξέφρασε ο Ερσίν Τατάρ εμμένοντας πως η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τ/κ είναι ένα δικαίωμα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την έξοδό του από το κτίριο των ΗΕ όπου έγινε η άτυπη τριμερής συνάντηση, ο Τ/κ ηγέτης, μιλώντας στα αγγλικά, ανέφερε ότι ήταν ένα πολύ καλό γεύμα και δύο φορές σημείωσε ότι «ήταν απλώς ένα γεύμα».

Μίλησαν, ανέφερε, για διάφορα θέματα,. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν αλλά όπως σας είπα αυτό ήταν απλά ένα γεύμα. Τα ΗΕ θα εκδώσουν μια ανακοίνωση για το τί συζητήσαμε και θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα». Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε ό,τι μπορέσαμε και ελπίζουμε ότι ο ΓΓ θα μπορέσει να εξερευνήσει νέες ιδέες γιατί η θέση μας είναι, όπως έλεγα πάντα, ότι έχουμε δικαίωμα να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα. Θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς πότε θα είναι το επόμενο βήμα, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «το Κυπριακό πρόβλημα διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, έτσι δεν βιαζόμαστε». Αυτό που πρέπει να κάνουμε, συνέχισε, είναι να διατηρήσουμε την θέση μας για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της κοινότητας μας, του τ/κ «λαού». Και βεβαίως, κατέληξε, χρησιμοποιούμε την ευκαιρία για να συζητήσουμε τον τρόπο που θα προχωρήσουμε.

ΚΥΠΕ



















Δηλώσεις πριν το γεύμα:

Λέει «όχι» σε λύση δύο κρατών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπάρχει για 60 χρόνια η «τδβκ» απάντησε ο Τατάρ

Ελπίζουμε σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προσερχόμενος στο γεύμα στο οποίο παρακάθεται με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στη Νέα Υόρκη.


Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη 1μμ (ώρα Νέας Υόρκης) στο Γραφείο του ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, όπου θα παρακαθίσει σε άτυπη συνάντηση, υπό μορφή γεύματος, μαζί με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο αν είναι ανοικτός σε μια λύση δύο κρατών, είπε «όχι, ελπίζουμε σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όλων των ψηφισμάτων». Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευε στο κτήριο των ΗΕ ο Διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης.


«Εδώ και 60 χρόνια έχουμε το κράτος μας, στην Κύπρο η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο κράτη» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ προσερχόμενος στο γεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ απόψε.

Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της λύσης δύο κρατών που ο ίδιος προτείνει, ο κ. Τατάρ είπε ότι «η Δημοκρατία που λένε Κυπριακή έχει μετατραπεί σε εκείνη την πλευρά ένα ε/κ κράτος. Για αυτό στον βορρά της Κύπρου υπάρχει το κράτος της τδβκ, που είναι το κράτος των Τ/κ», όπως είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

«Υπάρχει για 60 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα, σίγουρα κάποιος δεν εγκαταλείπει το κράτος του».

Μη ρεαλιστική τώρα η αναγνώριση της «βόρειας Κύπρου», δήλωσε νωρίτερα ο Ερσίν Τατάρ

Δεν αναμένει αυτή τη στιγμή αναγνώριση από τα ΗΕ της «βόρειας Κύπρου», δεν το θεωρεί αυτό ρεαλιστικό και «η κατάσταση δεν έχει φτάσει μέχρι εκεί», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ στην τουρκική ιστοσελίδα Sputnik.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, πρόκειται για συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα σήμερα ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι αυτό που θέλει είναι κυριαρχική ισότητα. «Αυτό θέλω να γίνει αποδεκτό. Εάν αυτό γίνει αποδεκτό είμαστε έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίσημες συνομιλίες. Δεν περιμένω αναγνώριση αύριο, δεν είναι ρεαλιστικό. Μακάρι να μας αναγνώριζαν, γιατί είμαστε ένα πλήρες κράτος», υποστήριξε.

Σημείωσε ότι η μόνη που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος είναι η Τουρκία και μία από τις τρεις εγγυήτριες χώρες που απαγορεύουν την διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προηγήθηκαν χωριστές συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με τους δυο ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε την ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις της κάθε πλευράς ως προς τον δρόμο προς τα μπρος μετά και την άτυπη Διάσκεψη τύπου 5+1 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στη Γενεύη, στο πλαίσιο της οποίας δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί αρκετό κοινό έδαφος, όπως είχε πει ο κ. Γκουτέρες, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη Τύπου μετά την άφιξή του στην Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ δήλωσε πως η αισιοδοξία του ως προς την επίτευξη του στόχου είναι περιορισμένη, λόγω των ακραίων θέσεων τις οποίες η Τουρκία και κατ΄ επέκταση ο κ.Τατάρ εκφράζουν.

Εξάλλου, σε δήλωση μετά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα στις 22 Σεπτεμβρίου, ανέφερε πως παρέθεσε στον ΓΓ τις απόψεις και θέσεις του και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα. Ανέφερε ότι με τον ΓΓ συμφώνησε πως αυτές τις θέσεις θα τις αναπτύξει και κατά το γεύμα τη Δευτέρα με τον Τ/κ ηγέτη.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ













Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας