«Όχι» στις εξετάσεις ανά τετράμηνο, φώναξαν οι μαθητές έξω από το Προεδρικό (pics & vid)

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 16.1.2020
«Όχι» στις εξετάσεις ανά τετράμηνο, φώναξαν οι μαθητές έξω από το Προεδρικό (pics & vid)
Οι μαθητές/τριες στρέφουν το βλέμμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το «όχι» που εισέπραξαν από τον νέο υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου για κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

«Δεν θα περάσει Υπουργέ» και «η νέα γενιά δεν σκύβει το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι», φώναξαν οι μαθητές που συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το θεσμό των εξετάσεων ανά τετράμηνο.


Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχε μεγάλος αριθμός μαθητών από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, κρατώντας πλακάτ και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Όχι στις εξετάσεις τετραμήνων» και «Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα και όχι να εξοντώνει».Σε ομιλία του στο χώρο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Γιάννης Λαπήθιος είπε ότι «με τη σημερινή μαζική μας κινητοποίηση, στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα πως θέλουμε ένα σχολείο της ολόπλευρης μόρφωσης και όχι ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο. Στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες μας, που αψήφησαν τις απειλές του Υπουργείο Παιδείας για απουσίες και αποβολές και στέλνουν βροντερό μήνυμα πως το μαθητικό κίνημα δεν πρόκειται να λυγίσει και να υποταχθεί».

«Για μια ακόμη φορά δεν μπορούμε να μην διαμαρτυρηθούμε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και η κυβέρνηση το μαθητικό κίνημα. Εδώ και τρία χρόνια αγωνιζόμαστε ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο με δημοψήφισμα, αποχές από τα μαθήματα, συλλογή υπογραφών, κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή και το Υπουργείο, καταθέσαμε πάρα πολλές φορές τη θέση μας στο Υπουργείο Παιδείας και στην Επιτροπή Αξιολόγησης του μαθητή. Δεν μας έλαβαν υπόψη. Θα συνεχίσουμε μέχρι να καταλάβουν ότι δεν παζαρεύουμε το μέλλον μας, ότι δεν παζαρεύουμε με την παιδεία, ότι θέλουμε ολόπλευρη μόρφωση», σημείωσε.«Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση», πρόσθεσε, «ότι εμείς δεν θέλουμε το προηγούμενο σύστημα. Αγωνιζόμαστε για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο, που στόχο θα έχει την ολόπλευρη μόρφωση και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και όχι τη βαθμοθηρία και τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών».

Ως ΠΣΕΜ, συνέχισε, «δεν μείναμε μόνο στην κριτική ενάντια στο μέτρο αλλά καταθέσαμε και συμβιβαστική πρόταση για διενέργεια 90λεπτων διαγωνισμάτων ενδοσχολικά και χωρίς εξεταστική περίοδο, ώστε να μειωθεί το άγχος και ο ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών και να δίνεται περισσότερη σημασία στους εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης του μαθητή».

[video width="576" height="320" mp4="[migrated]/Politis/wp-content/uploads/2020/01/video-1579166295.mp4"][/video]

Όπως είπε, «προϋπόθεση για να εφαρμοστεί αυτή η πρόταση είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας και η κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση δεν έλαβαν ποτέ υπόψη την πρόταση μας, ενώ μας κορόιδευαν για την απαίτηση μας να τροποποιηθεί η νομοθεσία. Τελικά τροποποίησαν τη νομοθεσία οι ίδιοι, φέρνοντας την στα μέτρα τους, με αποτέλεσμα όλοι οι μαθητές να βιώσουμε μια κατάσταση άγχους και πίεσης τους προηγούμενους μήνες».

7


Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ ανέφερε, επίσης, ότι «στον αγώνα για κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο δεν είμαστε μόνοι. Εκατοντάδες γονείς και καθηγητές είναι στο πλευρό μας, ενώ παράλληλα παρά τις επιμέρους διαφορές μας με τους οργανωμένους γονείς και τους οργανωμένους καθηγητές μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για ολόπλευρη μόρφωση και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης».

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να βροντοφωνάξουμε για ακόμα μια φορά ότι οι εξετάσεις ανά τετράμηνο δεν μπορούν να είναι το μέλλον της παιδείας στον τόπο μας. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι μαθητές σε πειραματόζωα, σε ρομπότ που θα σκέφτονται μόνο το βαθμό. Δεν μπορεί να είναι το μέλλον της παιδείας μας η αύξηση του άγχους και της πίεσης, ο ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών και η αύξηση της παραπαιδείας», είπε.

82301925_1327393897439589_7469176843342446592_n


«Δηλώνουμε με τη μαζική μας παρουσία σήμερα», ανέφερε, «ότι απαιτούμε το σχολείο, που θα μας καλλιεργεί ολόπλευρη μόρφωση και κριτική σκέψη, το σχολείο που θα δίνει βαρύτητα σε εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης και όχι μόνο στο γραπτό, το σχολείο που θα έχει στο επίκεντρο τους μαθητές».

Καταλήγοντας, είπε ότι «ο αγώνας μας είναι δίκαιος, γι’ αυτό δεν μας τρομάζουν ούτε οι απουσίες, ούτε οι απειλές. Δεν υποτασσόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε. Παλεύουμε ενωμένοι για να ανατραπούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο. Στέλνουμε ξεκάθαρο το μήνυμα πως, δεν θα τους περάσει. Όλοι και όλες μαζί, για να χτίσουμε το σχολείο που μας αξίζει».

82279092_898706593860879_1370885975277830144_n


Αντιπροσωπεία των μαθητών είχε συνάντηση, στο Προεδρικό, με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Βασίλη Πάλμα, στον οποίο επέδωσε ψήφισμα με τις θέσεις τους.

Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, ο κ. Πάλμας προέτρεψε τους μαθητές να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δίκαια ζητήματά τους και για τα όσα, οι ίδιοι πιστεύουν, ότι είναι κακώς έχοντα προκειμένου να προσπαθήσουν να τα αλλάξουν.

82256891_563021280993474_2303364486666387456_n


«Να διατηρήσετε το δυναμισμό σας και τους αγώνες σας σε ένα υψηλό επίπεδο, άλλωστε σε δημοκρατικά πολιτεύματα, όπως είναι η Κύπρος, είναι αυτονόητο δικαίωμα ο κάθε πολίτης, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται, να διεκδικεί και να αγωνίζεται», είπε.

Ο κ. Πάλμας κάλεσε επίσης τους μαθητές να προσπαθήσουν να αντιληφθούν ότι η Κυβέρνηση «προσπαθεί να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις, κάποιες αλλαγές μόνο για το καλό των πολιτών και στην προκειμένη περίπτωση των μαθητών».

82052019_626937441470590_7926734084640866304_n


«Το θέμα των τετραμήνων είναι ένα ζήτημα το οποίο - έχει δηλώσει και χθες ο Υπουργός ότι - βρίσκεται κάτω από αξιολόγηση», είπε ο κ. Πάλμας, σημειώνοντας ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δούμε τα αποτελέσματα, τότε η Κυβέρνηση θα προβεί σε μια «οριστική τοποθέτηση γύρω που τούτο το θέμα και όχι μόνο, αλλά και για πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

«Τούτο είναι καθήκον και υποχρέωση της κυβέρνησης να κάμει. Σας ευχαριστώ και πάλι, συνεχίστε τους αγώνες σας με ανιδιοτέλεια, με δημοκρατικότητα και πάντοτε μέσα στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού», κατέληξε ο κ. Πάλμας.

[video width="576" height="320" mp4="[migrated]/Politis/wp-content/uploads/2020/01/video-1579166719.mp4"][/video]

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σε νέα στρέβλωση οδηγείται το ΓεΣΥ: Νοσήλια σε όσους δεν αποχωρούν μετά το εξιτήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε νέα στρέβλωση οδηγείται το ΓεΣΥ: Νοσήλια σε όσους δεν αποχωρούν μετά το εξιτήριο

Σε νέα στρέβλωση οδηγείται το ΓεΣΥ: Νοσήλια σε όσους δεν αποχωρούν μετά το εξιτήριο

Κύπρος: Πράσινες επενδύσεις €3,1 δισ. έως το 2030
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Πράσινες επενδύσεις €3,1 δισ. έως το 2030

Κύπρος: Πράσινες επενδύσεις €3,1 δισ. έως το 2030

Βαρθολομαίος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία: «Το να μένει κανείς σιωπηλός μπροστά στον πόλεμο είναι ντροπή»
ΚΟΣΜΟΣ

Βαρθολομαίος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία: «Το να μένει κανείς σιωπηλός μπροστά στον πόλεμο είναι ντροπή»

Βαρθολομαίος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία: «Το να μένει κανείς σιωπηλός μπροστά στον πόλεμο είναι ντροπή»

Οικονομία: Τα πλεονάσματα έφεραν νέα αναβάθμιση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Τα πλεονάσματα έφεραν νέα αναβάθμιση

Οικονομία: Τα πλεονάσματα έφεραν νέα αναβάθμιση

Βέλγιο: Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της άκρας δεξιάς
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της άκρας δεξιάς

Βέλγιο: Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της άκρας δεξιάς