Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο μιλά στον «Π»: «Σταθερός φίλος η Κύπρος»

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 1.12.2019
Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο μιλά στον «Π»: «Σταθερός φίλος η Κύπρος»
«Είναι πολύ σημαντικό. Ιδίως στον άξονα της τριμερούς του Βερολίνου. Εμείς ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει με ταχείς ρυθμούς στην επανένωση του νησιού, καθώς και ότι επαφίεται στους Κυπρίους να αποφασίσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουν και να επιτύχουν τον στόχο της ειρήνης στο νησί και αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τους Κυπρίους, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Θεμελιώδες και τεράστιας σημασίας ζήτημα».

*Συνέντευξη στη Μανιάνα Καλογεράκη


Με ένα γνωμικό του Σωκράτη, ο οποίος όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το απόκτημα που συμφέρει περισσότερο απάντησε: «ο σταθερός φίλος», ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο υπερασπίστηκε πλήρως τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στη γειτονική χώρα και την Κύπρο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π», ο κ. Σάμι Ρέβελ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, στο Κυπριακό, την ενέργεια, ενώ επεσήμανε ότι είναι τόσα πολλά τα ζητήματα που συνδέουν τις δύο χώρες, που κανένα βαν δεν δύναται να διαταράξει, πόσω μάλλον να επισκιάσει, αυτές τις σχέσεις.

«Τα δύο με τρία τελευταία χρόνια, το Ισραήλ με την Κύπρο αναδείχθηκαν σε σημαντικούς, σπουδαίους φίλους. Πολύς κόσμος από την Κύπρο ενδιαφέρεται να αναπτύξει αυτούς τους δεσμούς φιλίας. Ακόμη και εάν μιλούσαμε για μια ώρα εδώ, δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε όλα τα θέματα στα οποία συνεργάζονται Ισραήλ και Κύπρος.

Να σας πω ένα παράδειγμα: Πρόσφατα, γυναίκα με σοβαρά καρδιακά προβλήματα μεταφέρθηκε στο Sheba, νοσοκομείο στο Ισραήλ. Και άκρως εξειδικευμένος εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε από το Ισραήλ για να σωθεί η ζωή της. Σώθηκε βεβαίως, και αυτή τη στιγμή αναρρώνει. Πέραν αυτού, πέρυσι, κατόπιν συνεργασίας με την Αστυνομία της Κύπρου, αστυνομικός ο οποίος τραυματίστηκε στη Λεμεσό επίσης μεταφέρθηκε στο Ισραήλ σε άλλο νοσοκομείο και σώθηκε η ζωή του.

Δεκάδες άλλες υποθέσεις μάς έχουν συνδέσει: Θέματα πυροσβεστών που ήρθαν στο φως εξαιτίας των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ακόμη και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες μας συνεργάζονται. Ανταλλάσσουμε απόψεις σε μείζονα οικονομικά θέματα, όπως ο τουρισμός. Με τον υφυπουργό Τουρισμού της ΚΔ κ. Περδίο έχουμε συμφωνήσει σε κοινά πακέτα και για τις δύο αγορές, ως κοινός προορισμός Ισραήλ-Κύπρος για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά όλα που σας περιγράφω δεν ξαναέγιναν ποτέ.

Όμως το πιο σημαντικό είναι η ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή. Εγώ γυρίζω το νησί. Συναντώ και συναναστρέφομαι με κόσμο. Πρόσφατα βρέθηκα στο Τρόοδος και στο Φεστιβάλ Μανιταριού. Όλα αυτά λοιπόν και όλες οι προσωπικές επαφές ανάμεσα στους πολίτες αναπτύσσονται».

Οι τριμερείς συναντήσεις

«Τα τελευταία χρόνια, η σχέση Ισραήλ-Κύπρου αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο. Εγώ βρίσκομαι εδώ και λίγο καιρό, σχεδόν δύο χρόνια. Είχαμε ήδη τρεις συνόδους σε ανώτατο επίπεδο και στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Μάρτιο με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, αλλά και πριν, εδώ, στη Λευκωσία, τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα σε Ισραήλ-Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και πάντοτε υπάρχουν συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κρατών. Επίσης, υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης, οικονομικά θέματα, ενέργεια. Σε όλα αυτά τα πεδία, καθώς και σε πολλά άλλα, η σχέση είναι πολύ στενή, τόσο σε επίπεδο υπουργών, όσο και σε επίπεδο των ανθρώπων που χειρίζονται καθημερινά ζητήματα σχέσεων που φέρνουν τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά. Είμαστε πολύ κοντινοί γείτονες, σε μια πτήση που διαρκεί μόλις 40 λεπτά η μια χώρα από την άλλη. Μοιραζόμαστε αξίες της δημοκρατίας, της θέλησης να δούμε αυτήν την περιοχή να διακρίνεται από σταθερότητα, αλλά και πολλά κοινά ενδιαφέροντα».

Οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο ενισχύονται και από έργα τεράστιας και πολυδιάστατης σημασίας όπως αυτά της ενέργειας; Όπως αυτό του αγωγού East Med;

 «Σαφώς. Έχουμε πολλά ζητήματα που μας συνδέουν και η ενέργεια είναι σίγουρα ένα από αυτά. Είμαστε πολύ τυχεροί σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Ισραήλ και τα υψηλά αποθέματα. Ακόμη και η Κύπρος έχει σημαντικές ανακαλύψεις, όπως και άλλες χώρες της περιοχής μας. Και αυτό σίγουρα μας συνδέει. Είτε πρόκειται για ανάπτυξη των αποθεμάτων ενέργειας, είτε για εξαγωγή τους σε άλλες χώρες, ακόμη και στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί κοινή μας φιλοδοξία. Όμως, πέραν της ενέργειας υπάρχουν και άλλα ζητήματα.

Για παράδειγμα, πρόσφατα παρευρέθηκα στη Λάρνακα στην πολυεθνική άσκηση 'Νέμεσις 2019' στην οποία συμμετείχαν σκάφη από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Έχουμε όλο και περισσότερη ναυτική συνεργασία. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ενδεχόμενο επείγον περιστατικό. Οι δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται προκειμένου να προετοιμάζουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις στο μέλλον. Το ίδιο και σε ό,τι αφορά δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά και κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς: Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για το μέλλον. Αντιμετωπίζουμε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη υδάτινων πόρων, ιατρικά ζητήματα και η τεχνολογία θα δώσει λύση σε μεγάλο μέρος των ζητημάτων που μας απασχολούν στο μέλλον».

Γιατί αναφέρεστε σε ενδεχόμενο επείγον περιστατικό; Υπάρχει κάποια ένδειξη πιθανής πραγματικής ανάγκης λόγω της οποίας έγινε η εν λόγω άσκηση;

«Μετά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, οι τρεις αρχηγοί κρατών προέβησαν σε μια πολύ ξεκάθαρη δήλωση: Ότι αυτή η συνεργασία ανάμεσα στις 3 χώρες δεν αντιτίθεται σε κανέναν. Αποτελεί συμμαχία τριών δημοκρατικών χωρών, που στέκονται μαζί και από κοινού για την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και εργάζονται για την ευημερία τους στο μέλλον. Αυτός είναι ο στόχος. Υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις. Ας πάρουμε το παράδειγμα της τρομοκρατίας. Βλέπουμε στην περιοχή μας, την ενίσχυση τρομοκρατικών οργανώσεων, από χώρες όπως το Ιράν, που βοηθούν αυτές τις οργανώσεις. Και αν πραγματικά θέλουμε να αρπάξουμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε στενή συνεργασία με χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αξίες, αλλά και έχουμε κοινό όραμα για το μέλλον».

Η ενέργεια είναι μια από αυτές τις προκλήσεις;

 «Η ενέργεια είναι πολύ σημαντική. Είμαστε σε ένα σημείο καμπής, όχι μόνο στο πεδίο αυτού που παραδοσιακά αποκαλούμε ενέργεια, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, στις νέες τεχνολογίες. Και τι εννοώ: Στους παραδοσιακούς τομείς της ενέργειας, ναι, έχουμε τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Και αποτελεί τεράστια ευκαιρία για εμάς. Όχι μόνο γιατί πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι να το εκμεταλλευθούμε, αλλά και γιατί πρέπει να το εξάγουμε στην περιοχή και με αυτήν την έννοια, είχαμε το νέο και σημαντικό East Med Gas Forum στο Κάιρο και σε αυτό το τραπέζι είδαμε να κάθονται το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα, αλλά ακόμη η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Παλαιστινιακή Αρχή, που αναζητούν συνεργασίες με τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες. Όλα αυτά είναι καινούργια, ποτέ δεν τα είχαμε στο παρελθόν. Και είναι ύψιστης σημασίας για την ισραηλινή πλευρά να διεξάγεται στο Κάιρο κάτι τέτοιο, γιατί αυτό δεν αφορά μόνο το φυσικό αέριο, αλλά και την ανάπτυξη ειρηνικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Όπως και με άλλους Άραβες γείτονές μας.

Στο άλλο κομμάτι που σας ανέφερα, αυτό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το κλίμα, και για το Ισραήλ και για την Κύπρο, υπάρχει η ανάγκη μεγαλύτερης επένδυσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο Ισραήλ θέλουμε μέχρι το 2030 να φτάσουμε 17-20% να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χρησιμοποιώντας την ηλιακή, την αιολική αλλά και άλλες πηγές. Και η Κύπρος εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά θεωρώ ότι μόνο με συνδυασμό των δυνάμεών μας, του επιστημονικού δυναμικού και συστημάτων θα μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε πλήρως αυτό το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόσφατα συνάντησα τον υπουργό Περιβάλλοντος και συζητήσαμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Υπήρξε και μια πρωτοβουλία του ΠτΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπογράφηκε συμφωνία για συνεργασία μεταξύ ενός ισραηλινού ερευνητικού κέντρου και του Ινστιτούτου Κύπρου σε θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο, ενώ προωθούμε επίσης και επιχειρηματικές συνεργασίες σε αυτό τον τομέα. Νέες τεχνολογίες προτείνονται στην Κύπρο από ισραηλινές εταιρείες σε ό,τι αφορά την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας. Αν μη τι άλλο, αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα».

Η ενέργεια όχημα σταθερότητας

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ποια είναι η οπτική σας για το πώς μπορεί να προστατευθεί και πώς μπορεί να αντιδράσει η ΚΔ;

«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι παρακολουθούμε με τεράστιο ενδιαφέρον τις ενέργειες της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Υποστηρίζουμε πλήρως και επιδεικνύουμε την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, καθώς και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της. Γνωρίζετε ότι το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν το 2010 συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι της αναγνώρισης του ορίου της ΑΟΖ για τη δική μας χώρα, του ορίου της ΑΟΖ για την Κύπρο και φυσικά των δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της. Πέραν όμως όλων αυτών, όπως είπα και προηγουμένως, πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη νέων προοπτικών για το μέλλον. Για το Ισραήλ, όπως πιστεύω και για την Κύπρο, η διμερής συνεργασία στην ενέργεια είναι τεράστιας σημασίας για το μέλλον. Το βλέπουμε και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει όχημα για μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή μας».

Μεγάλη απειλή το Ιράν

Σας απασχολούν ωστόσο οι ενέργειες της Τουρκίας;

«Σαφέστατα και βλέπουμε προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, και το να κοιτάξουμε το μέλλον μας δεν αποτελεί μόνο δικό μας μέλημα, αλλά όλων των χωρών της περιοχής. Σαφώς και μας απασχολούν όλα όσα συμβαίνουν. Γνωρίζετε ότι εμείς ως Ισραήλ αντιμετωπίζουμε από κοινού με άλλες γειτονικές χώρες της περιοχής, είτε πρόκειται για Αραβικές χώρες, είτε πρόκειται για χώρες του Κόλπου, μια μεγάλη απειλή από το Ιράν. Υπάρχει ακραία και επιθετική ιδεολογία και όλη η δραστηριότητα είναι άκρως καταστροφική. Κατ' αρχάς βλέπουμε πώς αυτό το καθεστώς εφαρμόζει αυτήν την καταστροφική του ιδεολογία και πρακτική στους ίδιους του τους πολίτες, ενώ για πολύ καιρό βλέπαμε να υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, βλέπαμε τι συνέβαινε στη Συρία και παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερες δυνάμεις αποσταθεροποιούν τη Συρία, χρησιμοποιώντας τις πολιτικές δυνάμεις της για την ενίσχυση της παρουσίας τρομοκρατικών οργανώσεων, την υποστήριξη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αποσταθεροποιώντας την εν λόγω χώρα και φυσικά θέτοντας σε κίνδυνο το Ισραήλ με 100.000 πυραύλους και ρουκέτες. Πρόσφατα είδαμε να βοηθούν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα, όπως την ισλαμική Τζιχάντ. Έτσι, έχουμε αυτές τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή μας. Πιστεύω προσωπικά και εκεί στοχεύουμε και με τις ενέργειές μας ως πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για συνεργασία με έναν στενό γείτονα όπως είναι η Κύπρος, τόσο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, όσο και στο πώς να προσφέρουμε στους πολίτες μας, αλλά και την περιοχή γενικότερα, ένα καλύτερο μέλλον. Δεν υπάρχουν καλύτεροι εταίροι από την Κύπρο και το Ισραήλ».

Άρα το Ιράν για εσάς αποτελεί μεγαλύτερο κεφάλαιο από αυτό της Τουρκίας; Σας ρωτάω επειδή βλέπω ότι το αναφέρατε περισσότερες από μία φορές.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η ιρανική ηγεσία επανειλημμένα απειλεί με αφανισμό του κράτους του Ισραήλ. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει, ούτε το Ισραήλ, ούτε θεωρούμε και η Ευρώπη. Σαφώς και βλέπουμε βαρύτερες κυρώσεις στο Ιράν από τις ΗΠΑ, αλλά θα θέλαμε και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τραβήξει μια πιο ισχυρή γραμμή. Γιατί το Ιράν από τη μία θέλει να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ και από την άλλη αναπτύσσει πυρηνικές ικανότητες, με στόχο την κατασκευή πυρηνικών όπλων, καλλιεργεί τους τρομοκρατικούς δεσμούς στην περιοχή και βεβαίως οι πύραυλοί του μπορούν να πλήξουν πολλούς στόχους στην περιοχή μας. Άρα, αυτός ο συνδυασμός, οι προθέσεις του Ιράν και η ικανότητα του τι προσπαθεί να πετύχει αποτελεί σαφώς μια πρόσκληση για την ασφάλεια για το Ισραήλ, αλλά, επιτρέψτε μου, και για άλλες χώρες της περιοχής μας, όπως οι χώρες του Κόλπου, οι οποίες επίσης ανησυχούν για αυτό. Και αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής πίεση στο Ιράν».

Ισχυρότερος σύμμαχος οι ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά διεθνείς συμμαχίες, πώς βλέπετε αυτήν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ιδίως σε σχέση με εξοπλιστικά προγράμματα;

«Πριν προχωρήσω στο θέμα της Ρωσίας, να σας πω ότι για εμάς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον ισχυρότερο σύμμαχο. Και η στρατηγική σχέση που έχουμε με την Αμερική είναι η πλέον σημαντική. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, οι δραστηριότητές της στη Συρία τη φέρνουν στη 'γειτονιά' του Ισραήλ. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ότι διατηρούμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, είμαστε σε στενό διάλογο μαζί τους και σίγουρα αν μιλάμε για τη Συρία οφείλουμε να δούμε ότι όλες οι ιρανικές δυνάμεις θα εκκενώσουν την περιοχή. Αναφέρατε και εσείς ότι κάνω λόγο για το Ιράν πολλές φορές, αλλά αποτελεί τεράστιας σημασίας θέμα για το μέλλον μας».

Αναφέρεστε στη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και νοουμένου και του ρόλου του νυν Προέδρου Τραμπ σωστά;

«Σαφώς έχουμε και καλές σχέσεις και με τον Πρόεδρο Τραμπ. Και εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι στις τριμερείς ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα εφαρμόζουμε την τακτική 3 συν 1. Συναντηθήκαμε στην Ιερουσαλήμ και παρών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Και εκεί συζητήσαμε ζητήματα ενέργειας, αντιτρομοκρατίας, αντιμετώπισης κακόβουλων ενεργειών στην περιοχή μας κ.λπ. Και βεβαίως την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας, η οποία αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο».

«Παρακολουθούμε τα ρεπορτάζ και εμπιστευόμαστε τις κυπριακές Αρχές»

 Είναι μια πρωτοφανής υπόθεση για την οποία θέλουμε να ξέρουμε αν η κυβέρνηση και η ισραηλινή πλευρά γνώριζε και τι γνώριζε. Αν σας ενοχλεί και πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός.

«Προφανώς αντιλαμβάνομαι ότι μιλάτε για τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στα ΜΜΕ. Παρακολουθούμε τα ρεπορτάζ και εμπιστευόμαστε πλήρως τις κυπριακές Αρχές. Κύριο μέλημά μου κάθε μέρα που έρχομαι στο γραφείο μου είναι το πώς θα προωθήσω τη σχέση Ισραήλ - Κύπρου, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Να σας πω κάτι άλλο: Για παράδειγμα, αυτές τις ημέρες, είχαμε γκρουπ Κυπρίων στο Ισραήλ σε μεγάλη διοργάνωση σχετικά με start-ups εταιρείες. Έχουμε άλλες δύο μεγάλες διοργανώσεις μέσα στον Νοέμβριο, 24 Νοεμβρίου με 3 Δεκεμβρίου το σύστημα υποστήριξης για επιχειρηματίες, το οποίο είναι τεράστιας σημασίας λόγω της ανάπτυξης του οικοσυστήματος της Κύπρου, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα μέσα στον Δεκέμβριο με Κύπριους που θα συμμετάσχουν σε forum για start-ups επιχειρήσεις.

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει, στο Εϊλάτ του Ισραήλ, τριμερής συνάντηση με θέμα την υδατοκαλλιέργεια, ήδη έχουμε έλθει σε επαφή με τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή, καθώς και τους υπουργούς Περιβάλλοντος του Ισραήλ και της Ελλάδας. Έχουμε επιχειρηματικές αποστολές. Αυτό κάνει λοιπόν η πρεσβεία μας. Προωθεί αυτά τα θέματα».

Ναι αλλά η κοινή γνώμη επιθυμεί την επίσημη θέση της πρεσβείας. Και το τι έκανε τελικά αυτό το αυτοκίνητο στη Λάρνακα. Τέθηκαν δεκάδες ζητήματα επί τάπητος. Όπως για παράδειγμα το πού σταματά η δουλειά μιας ιδιωτικής εταιρείας και πού ξεκινά η προστασία των πολιτών από το κράτος.

 «Αυτό που μπορώ να σας απαντήσω με σαφήνεια είναι ότι δουλειά αυτής της πρεσβείας είναι να αναπτύξει τη σχέση μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και αυτό κάνω εδώ και σχεδόν δύο χρόνια που ανέλαβα καθήκοντα. Αυτό είναι το κύριο ενδιαφέρον μου σε καθημερινή βάση και προσωπικά είμαι περήφανος για τα επιτεύγματά μας. Στο πώς θα φέρουμε τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά.

Μοιραζόμαστε πολλά κοινά θέματα. Πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Και αυτό είναι το μοναδικό θέμα στο οποίο εστιάζω».

Σας ζητήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια από τις κυπριακές Αρχές στο θέμα;

«Μα όπως σας είπα και εμείς από τα ΜΜΕ τα παρακολουθούμε».

Θέλετε να μας μιλήσετε για την εβραϊκή κοινότητα της Λάρνακας; Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;

«Ζουν πολλοί Εβραίοι εδώ στην Κύπρο. Είναι φυσιολογικό να ασκούν τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Είναι πολύ απλό. Ξέρω ότι αναφέρεστε σε όλα αυτά τα ρεπορτάζ και κάνω και εγώ ό,τι μπορώ για να τα παρακολουθήσω πλήρως και να έχω ολοκληρωμένη εικόνα. Μπλέξαμε πολλά πράγματα μαζί, στοιχεία της ιστορίας, στοιχεία ιδιωτικών εταιρειών. Στο τέλος της ημέρας τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν δείτε το Ισραήλ και δείτε και την Κύπρο, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι φίλοι από αυτές τις δύο χώρες στην περιοχή. Είμαστε δύο μικρές δημοκρατικές χώρες με πολλές προκλήσεις γύρω μας. Και σε αυτό επικεντρώνομαι ως πρέσβης».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp - Τι δείχνει το Downdetector, τα memes στο Χ (φώτος, βίντεο)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp - Τι δείχνει το Downdetector, τα memes στο Χ (φώτος, βίντεο)

Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp - Τι δείχνει το Downdetector, τα memes στο Χ (φώτος, βίντεο)

Σκιώδες υπουργικό ΔΗΣΥ για ακρίβεια - Τι δήλωσε η Αννίτα για αστόχευτες παροχές (βίντεο, φώτος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκιώδες υπουργικό ΔΗΣΥ για ακρίβεια - Τι δήλωσε η Αννίτα για αστόχευτες παροχές (βίντεο, φώτος)

Σκιώδες υπουργικό ΔΗΣΥ για ακρίβεια - Τι δήλωσε η Αννίτα για αστόχευτες παροχές (βίντεο, φώτος)

ΑΚΕΛ: Ο ΔΗΣΥ είναι το ακούραστο golden boy των τραπεζών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: Ο ΔΗΣΥ είναι το ακούραστο golden boy των τραπεζών

ΑΚΕΛ: Ο ΔΗΣΥ είναι το ακούραστο golden boy των τραπεζών

Ανησυχεί η επ. Παιδείας: Λίγα τα σχολεία με τζάμια ασφαλείας - Δεν αρκεί το κονδύλι, λένε οι Σχολικές Εφορείες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχεί η επ. Παιδείας: Λίγα τα σχολεία με τζάμια ασφαλείας - Δεν αρκεί το κονδύλι, λένε οι Σχολικές Εφορείες

Ανησυχεί η επ. Παιδείας: Λίγα τα σχολεία με τζάμια ασφαλείας - Δεν αρκεί το κονδύλι, λένε οι Σχολικές Εφορείες

Άμεση ανάλυση: Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει στη Συρία - Η στρατηγική ευκαιρία και οι στόχοι του Τελ Αβίβ
ΚΟΣΜΟΣ

Άμεση ανάλυση: Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει στη Συρία - Η στρατηγική ευκαιρία και οι στόχοι του Τελ Αβίβ

Άμεση ανάλυση: Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει στη Συρία - Η στρατηγική ευκαιρία και οι στόχοι του Τελ Αβίβ