Πέντε περισσότερα από πέρσι τα περιστατικά που διαγνώστηκαν μεταξύ Ιανουαρίου - Οκτωβρίου
Από τον Ιανουάριο μέχρι το Οκτώβριο του 2019 διαγνώστηκαν 70 νέα οροθετικά περιστατικά στην Κύπρο – πέντε περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι- σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου χθες στο Υπουργείο Υγείας με την με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του HIV/AIDS, η οποία καθιερώθηκε να εορτάζεται την 1η Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, στη χώρα μας το 2018 τα νέα περιστατικά ανήλθαν στα 78, ένα περιστατικό περισσότερο από το 2017. Κατά την περίοδο 1986 μέχρι το τέλος του 2018 διαγνώστηκαν στην Κύπρο 1.226 περιστατικά HIV/AIDS. Από το σύνολο των 1.226 οροθετικών ατόμων, οι 658 (53,7%) είναι Κύπριοι, εκ των οποίων οι 12 είναι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι των κατεχομένων και οι 568 (46,3%) αλλοδαποί. Τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας (1986-2017) δεικνύουν επίσης ότι το 70,7% των περιστατικών που διαγνώστηκαν ανήκουν στις ηλικίες μεταξύ 20-29 ετών. Ποσοστό 26,8% ανήκει στις ηλικίες από 40 μέχρι 65 και ποσοστό 2,5% στις ηλικίες 0-19 ετών.
Σε ό,τι αφορά τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν στην Κύπρο το 2018, ποσοστό της τάξης του 25,6% αποτελούσαν γνωστά περιστατικά τα οποία παρακολουθούνταν στο εξωτερικό. Από τα συνολικά 78 περιστατικά, τα 74 είναι κάτοικοι Κύπρου, 3 κάτοικοι εξωτερικού, και ένα άτομο κάτοικος κατεχομένων, ενώ από τους 74 κατοίκους Κύπρου οι 37 είναι Κύπριοι (36 άνδρες και 1 γυναίκα) και οι 37 αλλοδαποί (25 άνδρες και 12 γυναίκες).
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης του ιού, τα στατιστικά δεδομένα καταγράφουν ως κύριο τρόπο μετάδοσης τη σεξουαλική επαφή (ποσοστό 93,5%), η οποία περιλαμβάνει την ετεροφυλική επαφή (ποσοστό 48,8%) και τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών (ποσοστό 44,7%). Άλλοι τρόποι μετάδοσης είναι η χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών (1,3%), η μετάγγιση (1,1%), η περιγεννητική μετάδοση (0,3%), ενδονοσοκομειακή μόλυνση (0,2%) κ.ά.
Στους άντρες, κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών (60,1%) και η ετεροφυλική επαφή (36,6%), ενώ στις γυναίκες η ετεροφυλική σεξουαλική επαφή σε ποσοστό που φτάνει το 93%.
Κλινικές εφήβωνΣτο μεταξύ, σχετική ερώτηση για τον HIV, και δη για συγκεκριμένη εξέταση που διενεργείται στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, υπέβαλε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούτας στον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. Ο υπουργός, απαντώντας στον βουλευτή, αναφέρθηκε στην προώθηση της δημιουργίας «Κλινικών Εφήβων» οι οποίες θα παρέχουν συμβουλευτικού χαρακτήρα υπηρεσίες προς τους νέους σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες θα προσφέρονται στο πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων τα οποία ήδη λειτουργούν στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές, θα είναι Κέντρα με εύκολη πρόσβαση (walk in centres) και θα παρέχονται δωρεάν σε όλους τους νέους της χώρας.
Σε σχέση με την εξέταση για STDs (σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα) με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που επιτρέπει στον ασθενή να διατηρεί την ανωνυμία του (πρακτική που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο), ο κ. Ιωάννου απαντά στον βουλευτή ότι στην Κύπρο εφαρμόζεται παρόμοιου τύπου πρακτική, βάσει πρωτοκόλλου, για τον έλεγχο των οροθετικών ατόμων για τον ιό HIV και γίνεται επί συστηματικής βάσης κλινικοεργαστηριακή εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εφαρμόζοντας επιστημονικές προσεγγίσεις και διαφυλάσσοντας παράλληλα την ανωνυμία των ασθενών. Ο ίδιος μηχανισμός, σημειώνει, εφαρμόζεται και στους πολίτες οι οποίοι προσέρχονται για έλεγχο στα πλαίσια post exposure prophylaxis για τον ιό ΗIV.
«Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, πέραν της προληπτικής αγωγής, διενεργείται και εργαστηριακή εξέταση για τα ΣΜΝ, διαφυλάσσοντας παράλληλα την ανωνυμία των πολιτών όπως εφαρμόζεται και πιο πάνω στα οροθετικά άτομα», επισημαίνει ο κ. Ιωάννου, και προσθέτει ότι αντίστοιχη είναι η πρακτική που εφαρμόζεται από τη Δερματολογική και Αφροδισιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ως Κλινική Αναφοράς για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπου διατηρείται πλήρης εχεμύθεια και τηρείται ξεχωριστός ειδικός φάκελος για κάθε ασθενή με προσωπικό αριθμό.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.