Κάνουν αρχή με τρίωρη στάση εργασίας, το πιθανότερο στις 13 Δεκεμβρίου. Κλιμακωτά θα είναι τα μέτρα...
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τους γιατρούς του δημοσίου οι οποίοι, χθες, εξήγγειλαν δυναμικά μέτρα εντός Δεκεμβρίου. Η φυγή γιατρών από τον δημόσιο τομέα της Υγείας (ελλείψει κινήτρων), η γενικότερη εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία καθώς και η αδράνεια και η αδιαφορία που όπως υποστηρίζει ο ιατρικός κόσμος επιδεικνύει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) οδήγησαν το δ.σ. της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) στην απόφαση για μέτρα αντίδρασης τα οποία, πιο πιθανόν, θ’ αρχίσουν στις 13 Δεκεμβρίου με τρίωρη στάση εργασίας.
Εάν ο ΟΚΥπΥ δεν επιδείξει ενδιαφέρον για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα
μέτρα θα κλιμακωθούν χωρίς να αποκλείονται και 24ωρες απεργίες. Από τα βασικά αιτήματα των γιατρών είναι η παραχώρηση οικονομικών κινήτρων με διττό στόχο: Tην παραμονή στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ του υφιστάμενου ιατρικού προσωπικού και την προσέλκυση νέων επιστημόνων. Ζητούν επίσης από τον Οργανισμό να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης που σήμερα παρουσιάζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια.
Τοπικές συνελεύσειςΜιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας ανέφερε πως στη χθεσινή του συνεδρία το δ.σ. της ΠΑΣΥΚΙ αποφάσισε να προχωρήσει σε μέτρα αντίδρασης «για την κατάσταση στην οποία έχουν αφεθεί να περιέλθουν τα δημόσια νοσηλευτήρια». Όπως ανέφερε ο δρ Κούμας από τις 9 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου θα ενημερωθούν τα μέλη της συντεχνίας για την απόφαση του συμβουλίου και ακολούθως, αναλόγως και των αποφάσεων των τοπικών συνελεύσεων, η συντεχνία θα προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεών της. Η συντεχνία θα προτείνει αρχικά τρίωρη στάση εργασίας για τις 13 Δεκεμβρίου και κλιμάκωση των μέτρων εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τα αιτήματά της.
Μην χάσουμε άλλους…«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλους γιατρούς» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ σημειώνοντας ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα οι αποχωρήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία αγγίζουν τις 100. «Ενημερώθηκα πως σήμερα (χθες) έχουν υποβάλει παραίτηση άλλοι δύο γιατροί από το νοσοκομείο της Πάφου – ένας χειρουργός και ένας καρδιολόγος» είπε. Αναφέρθηκε όμως και στο Νοσοκομείο Λεμεσού, στο οποίο ο ίδιος εργάζεται, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το Εργαστήριο Επεμβατικής Καρδιολογίας «από το οποίο έχουν παραιτηθεί οι μισοί επεμβατικοί καρδιολόγοι». Όπως είπε, το εργαστήριο καλύπτει τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου «και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει για τους ασθενείς να μην υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί να τους εξυπηρετήσουν». Παρόμοια εικόνα, σημείωσε, παρουσιάζει και το Πνευμονολογικό του νοσηλευτηρίου. «Την παραίτηση του διευθυντή του τμήματος ακολούθησαν οι παραιτήσεις δύο γιατρών», είπε και πρόσθεσε ότι από τον Δεκέμβριο το εν λόγω τμήμα θα λειτουργεί με μόνο τρεις πνευμονολόγους. Στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, σύμφωνα με τον δρα Κούμα, οι 15 γιατροί έγιναν μέσα σε λίγους μήνες… εννέα. Καμπανάκι κινδύνου κτύπησε ο γιατρός και για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σημειώνοντας ότι στο ΓεΣΥ είχαν αρχικά ενταχθεί 149 προσωπικοί γιατροί. Σήμερα, είπε, στα Κέντρα Υγείας ως προσωπικοί γιατροί λειτουργούν 105 (οι 44 έχουν υποβάλει παραίτηση).
Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τη συντεχνία των γιατρών είναι η αναστάτωση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια με τις προθέσεις για παραιτήσεις να πέφτουν βροχή από τους γιατρούς.
Σε διάλογο, αλλά...Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της παραχώρησης κινήτρων για τους γιατρούς του δημοσίου. Ως γνωστό, πριν καλά - καλά τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο κινήτρων για τους προσωπικούς γιατρούς του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) αποφασίστηκε μεταξύ των συντεχνιών των γιατρών και του ΟΚΥπΥ ότι το σχέδιο χρήζει αναθεώρησης. Είχαν τεθεί μάλιστα και χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του διαλόγου (τέλη Δεκεμβρίου) ώστε το νέο σχέδιο που θα αποφασιστεί να τεθεί σε εφαρμογή με τον νέο χρόνο.
Η παραίτηση ωστόσο του προέδρου του ΟΚΥπΥ Αλέκου Σταμάτη έβαλε το όλο θέμα, προς το παρόν, στον πάγο αφού ο νέος πρόεδρος –σημειώνεται ότι διορίστηκε μία μόνο βδομάδα μετά την παραίτηση του προκατόχου του– ζήτησε χρόνο ώστε να ενημερωθεί. Η δε πρόταση της ΠΑΣΥΚΙ σε ό,τι αφορά τα κίνητρα των προσωπικών γιατρών έτυχε, όπως πληροφορείται ο «Π», αξιολόγησης από το δ.σ του ΟΚΥπΥ ωστόσο κάποια μέλη ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις.
Κατάληξη επί του θέματος μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Οι γιατροί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ, περιμένουν στο ακουστικό για την απάντηση του ΟΚΥπΥ σε σχέση με την πρόταση που έχουν υποβάλει και η οποία στηρίζεται στη μελέτη που έχει διενεργήσει για λογαριασμό της συντεχνίας ο οίκος Delloite.
Στο τραπέζι παραμένουν και τα κίνητρα για τους ειδικούς γιατρούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση του Οργανισμού αφορά την παραχώρηση του 13% των εσόδων του στους γιατρούς – του ποσού δηλαδή που θα λαμβάνει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στο ΓεΣΥ. Οι γιατροί ωστόσο επιμένουν σε ποσοστό της τάξης του 20%.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.