Με δηλώσεις τους στον «Π» διασταυρώνουν τα ξίφη τους τα εμπλεκόμενα μέρη για το ποια μορφή πρέπει να έχει το πλαίσιο που θα διέπει τις οργανωμένες εξορμήσεις στη φύση, κατά πόσο πρέπει να υπάρχει τέτοιο πλαίσιο και ποιος φορέας θα πιστοποιεί την εκπαίδευση των συνοδών –οδηγών.
Αντιδράσεις και αντικρουόμενες απόψεις προκαλεί η επαναφορά στην ατζέντα της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής της πρότασης για τον Νόμο Περί Ορειβασίας και Αγωνιστικής Αναρρίχησης που θα ορίζει τις οργανωμένες εξορμήσεις στη φύση. Η πρόταση, που ανήκει στο Κίνημα Οικολόγων, τέθηκε προς συζήτηση πριν από τρία χρόνια, και αποσύρθηκε λόγω των έντονων διαφωνιών φυσιολατρών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών. Ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, μιλώντας στον «Π» δήλωσε ότι φαίνεται να υπάρχει η θέληση να επανέλθει η συγκεκριμένη πρόταση, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Ανέφερε μάλιστα ότι το θέμα μπήκε ξανά στην ατζέντα της Επ. Παιδείας, αλλά ζητήθηκε να αφαιρεθεί προκειμένου να ετοιμαστεί νέο κείμενο.
Εξηγήσεις Περδίκη«Κατ’ αρχάς, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να βγαίνει ο κόσμος στη φύση. Το αποτέλεσμα όμως της μαζικής εξόρμησης δημιουργεί μια σειρά από προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα», εξήγησε. Αφού ολοκληρώσει το σχέδιο, σημείωσε, θα το καταθέσει για να αναλάβουν οι βουλευτές τις ευθύνες τους. «Ακούω διάφορες απόψεις από τους ενδιαφερόμενους. Δυστυχώς, όμως, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που βλέπουν το θέμα στη βάση του, που είναι ασφάλεια του κόσμου και η προστασία του περιβάλλοντος. Φαίνεται να υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα», είπε. Κάποιοι που διοργανώνουν εκδρομές στη φύση, συμπλήρωσε, θέλουν να παραμένουν ανεξέλεγκτοι και να οδηγούν όσο κόσμο θέλουν στα μονοπάτια.
Πώς κουμαντάρεις 300;«Κάποιος συγκεντρώνει 300 άτομα, χωρίς να ελέγχονται οι ικανότητές του, και μπαίνουν σε ένα μονοπάτι της φύσης το οποίο έχει κατασκευαστεί για 300 άτομα τον χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται ανεπανόρθωτες ζημιές. Πώς κουμαντάρεις 300 άτομα; Τι γίνεται όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας; Σε κάποιες ομάδες μπορεί να υπάρχουν βοηθοί, έχουν όμως πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών; Ποιος τους έχει ελέγξει; Αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν την υπεύθυνη πολιτεία», τόνισε ο βουλευτής. Γι’ αυτούς τους λόγους, επεσήμανε, πρέπει να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο το οποίο να καθορίζει αυτές τις δραστηριότητες στη βάση μιας λογικής. Το αρχικό σχέδιο του 2016, εξήγησε, προέβλεπε να υπάρχει πιστοποιημένος οδηγός από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού (ΚΟΜΟΑΑΠ). «Η πιστοποίηση όμως θα πρέπει να γίνεται από κάποιο άλλο όργανο, το οποίο να μην έχει σχέση με την αθλητική πλευρά του θέματος. Θα πρέπει να βρεθεί ο φορέας που θα αντικαταστήσει την ομοσπονδία», είπε.
Συγύρισμα στις διαδικασίεςΟ πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας, Αναρρίχησης και Προσανατολισμού Παύλος Γεωργιάδης τόνισε την αναγκαιότητα να γίνει ένα συγύρισμα όσον αφορά στις εξορμήσεις στη φύση. Συμφωνεί με τον κ. Περδίκη πως η ουσία του θέματος είναι ποιοι συνοδεύουν κόσμο στο βουνό, ποιοι εκπαιδεύουν, ποιος θεωρείται εκπαιδευμένος και ποιος όχι. Το δεύτερο θέμα που προκύπτει, δήλωσε, είναι η προστασία του περιβάλλοντος. «Είναι δυνατό να πηγαίνουν 100, 200 άτομα πορεία σε μονοπάτια και να μην υπάρχει ένας έμπειρος οδηγός; Πόσα χρόνια χρειάζονται για να ζωντανέψει ξανά ο χώρος μέσα στον οποίο κινούνται τόσα άτομα; Έρχεται λοιπόν ένας πιστοποιημένος φορέας και ζητά εκπαιδευμένα άτομα, και κάποιοι αντιδρούν»! Δυστυχώς, ανέφερε, υπάρχουν οι ομάδες και όλοι αυτοί που εναντιώνονται στο να υπάρξει ένα πλαίσιο κανόνων, υποστηρίζοντας ότι αυτός ο νόμος είναι αχρείαστος.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε αναφορά σε ομάδες οι οποίες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για οργανωμένες εξορμήσεις στη φύση. «Δημιουργούνται κάποιες ομάδες στο facebook, αποφασίζει κάποιος, ο οποίος έχει μια σχετική εμπειρία, και οργανώνουν εξορμήσεις. Κάποιος που μπαίνει σε μια τέτοια σελίδα και βλέπει φωτογραφίες κλπ, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι «φαίνεται να ξέρουν τι κάνουν, έχουν εμπειρία». Άρα, έχεις δεδομένο στο μυαλό σου ότι αυτή η εθελοντική ομάδα θα λάβει τα μέτρα που πρέπει για να είσαι ασφαλής. Είναι έτσι όμως;»
Ρόλος στην ομοσπονδίαΟ κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η ομοσπονδία πρέπει να είναι εμπλεκόμενη, διότι έχει την τεχνογνωσία - το 2017 μάλιστα έχει πιστοποιηθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ορειβατικών Οργανώσεων (UIAΑ). «Έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία επιτροπών στις οποίες θα μετέχουν άτομα από διάφορες επίσημες οντότητες που έχουν σχέση με το βουνό και τις εκπαιδεύσεις, για να γίνει μια πολύπλευρη επιτροπή η οποία θα επιβεβαιώνει ότι κάποιο άτομο έχει λάβει τη σωστή εκπαίδευση».
Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου αφορά ομάδες, συλλόγους, επαγγελματίες που διοργανώνουν εξορμήσεις –πεζοπορίες και άλλες δράσεις, χωρίς να έχουν ένα υπεύθυνο άτομο που να ξέρει βασικά πράγματα. Δεν αφορά μια παρέα τριών, πέντε φίλων που θα αποφασίσουν να πάνε να περπατήσουν στη φύση. «Το νομοσχέδιο καθορίζει τις οργανωμένες πορείες και την εκπαίδευση. Ποιος δικαιούται να εκπαιδεύσει. Ποιος έχει τις γνώσεις».
Η φύση δεν είναι επιχείρησηΣτον αντίποδα βρίσκονται ομάδες που οργανώνουν εξορμήσεις στη φύση σε εθελοντική ή επαγγελματική βάση. Ο ιδρυτής της ομάδας «Cyprus from air», Μάνος Μανώλη, μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, εξέφρασε τη διαφωνία του και έκανε λόγο για σκοπιμότητες. «Εμείς διοργανώνουμε εθελοντικά εξορμήσεις στη φύση χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Έχουν περπατήσει μαζί μας χιλιάδες κόσμου μέχρι σήμερα. Τις ομάδες συνοδεύουν έμπειρα και άρτια εκπαιδευμένα άτομα, και έχουμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για τις πρώτες βοήθειες και τη διάσωση», ανέφερε.
Υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια να μετατραπούν οι δραστηριότητες αυτές σε μια κερδοφόρα επιχείρηση. «Είμαστε εναντίον αυτής της πρόθεσης. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρχουν κανονισμοί, όχι όμως με τη μορφή που κάποιοι θέλουν και επιμένουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρακτικά από την προηγούμενη δημόσια διαβούλευση της πρότασης δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ», επεσήμανε.
Ο κ. Μανώλη ξεκαθάρισε ότι η ομάδα «Cyprus from air» θα συνεχίσει να επιμένει στην ελευθερία του κάθε ανθρώπου να επιλέγει με ποιον θα περπατήσει στο βουνό. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι η φύση δεν είναι επιχείρηση κανενός και εμείς θα συνεχίσουμε εθελοντικά να οδηγούμε κόσμο στα βουνά με ευθύνη, τόσο για την ασφάλειά τους όσο και την προστασία του περιβάλλοντος».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.