Η φετινή υδρολογική χρονιά, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, για πρώτη φορά μετά από χρόνια αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς.
Αρχισαν να τρέχουν οι ποταμοί μετά τις τελευταίες καταιγίδες, και τα μηνύματα από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για τη ροή που αναμένουμε για φέτος στα φράγματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον λειτουργό Α’ του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) Μάριο Χατζηκωστή, εδώ και ημέρες έχει υπερχειλίσει το φράγμα του Καλοπαναγιώτη που, αν και είναι σχετικά μικρής χωρητικότητας, έχει τη δική του σημασία για τους γεωργούς της περιοχής. Μιλώντας στον «Πολίτη», ο κ. Χατζηκωστής εξήγησε ότι η φετινή υδρολογική χρονιά, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, για πρώτη φορά μετά από χρόνια αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς, δεδομένης της πολυομβρίας που καταγράφηκε κατά την περσινή περίοδο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι φέτος στα κυπριακά φράγματα υπάρχουν 233,094 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό (ΕΚΜ), ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο το γενικό σύνολο ανερχόταν μόλις στα 36,176 ΕΚΜ. Αν και είναι νωρίς για προβλέψεις, οι βροχές που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην επαρχία Λευκωσίας, καθώς και η βροχόπτωση στην επαρχία Λεμεσού και τα ορεινά (περιοχή Τροόδους - Κακοπετριάς) τις προηγούμενες μέρες στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για το υπόλοιπο της νέας υδρολογικής χρονιάς, δεδομένης της ήδη μεγάλης αποθηκευμένης ποσότητας νερού στα φράγματα.
Στο 86% ο ΚούρηςΛίγο πιο πάνω από το 86% βρίσκεται η πληρότητα στο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, τον Κούρη, ο οποίος ίσως αποτελέσει και την ευχάριστη έκπληξη αν καταφέρει να υπερχειλίσει. Συγκεκριμένα, φέτος ο Κούρης έχει 115,000 ΕΚΜ νερό, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν μόλις στα 10,484 ΕΚΜ, που μεταφράζεται σε πληρότητα 9,1%. Το φράγμα Καλαβασού (17,100 ΕΚΜ) μέχρι σήμερα έχει 14,023 ΕΚΒ, ενώ πέρσι την αντίστοιχη ημερομηνία είχε σε 1,785 ΕΚΒ. Στην Πάφο το μεγαλύτερο φράγμα της επαρχίας, ο Ασπρόκρεμμος, σήμερα έχει 60,596 ΕΚΒ νερό, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε μόλις 11,333 ΕΚΒ νερό. Το φράγμα της Ευρέτου στην Πόλη Χρυσοχούς, χωρητικότητας 24,000 ΕΚΒ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΥ έχει 18,753 ΕΚΜ, ενώ το 2018 την αντίστοιχη περίοδο η ποσότητα του νερού ανερχόταν στα 6,431 ΕΚΜ. Στην επαρχία Λευκωσίας υπάρχουν τρία φράγματα: Της Βυζακιάς, του Ξυλιάτου και του Καλοπαναγιώτη. Η ποσότητα στο φράγμα Βυζακιάς ανέρχεται στα 1,080 ΕΚΜ νερό και κατά την περσινή αντίστοιχη περίοδο ήταν στα 0,073 ΕΚΒ. Στο φράγμα Ξυλιάτου η ποσότητα φτάνει στα 0,909 ΕΚΜ, ενώ πέρσι βρισκόταν στα 0,256 ΕΚΜ. Τέλος, το φράγμα Καλοπαναγιώτη έχει 0,363 ΕΚΜ, αριθμό που είχε και την περσινή χρονιά.
Μας πάει ο ΦεβράρηςΣύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα του το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ο πιο βροχερός μήνας της τελευταίας δεκαετίας είναι ο Φεβρουάριος. Συγκεκριμένα τις χρονιές 2009-2011 είχε συνολική εισροή 50,542 ΕΚΜ νερό, τις χρονιές 2013-2015 το νερό που εισέρρευσε συνολικά στα φράγματα ανήλθε στα 46,766 ΕΚΜ και για την περίοδο 2017-2019 η εισροή ήταν στα 63,437 ΕΚΜ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωστή οι ποσότητες που είναι αποθηκευμένες στα φράγματα αρκούν μόλις και για τον επόμενο χρόνο και γι’ αυτό εφιστά την προσοχή στους πολίτες, και ζητά να μην σπαταλούν νερό χωρίς λόγο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.