Από την πλευρά του οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φροντίζουν πολύ να μην προκαλέσουν κακό σε συμμαχικά στρατεύματα, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει κυρίως τις ΗΠΑ. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία στοχεύει να πλήξει μόνο μαχητές και τις βάσεις τους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους.
"Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης άρχισε στις 16.00 τοπική ώρα σήμερα με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας, να αποτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκος του νοτίου συνόρου μας, να εξουδετερώσει τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, καθώς και να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων στα σπίτια τους και στη γη τους", αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Πληροφορίες για άμαχους νεκρούς και έκκληση για «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων»
Στον αντίποδα έξι ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, μετέδωσε το Anadolu..Νωρίτερα δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με τους ίδιους δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του χωριού Μισαράφα». Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο αριθμός των νεκρών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε επτά και των τραυματιών σε 16.
«Καλούμε όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού... να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποτρέψουν μια πιθανή, επικείμενη, ανθρωπιστική κρίση» τονίζουν οι SDF. Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Ρας αλ Άιν προς την επαρχία Χασάκα.
Τέλος οι επιχειρήσεις του SDF κατά του ISIS
Επίσης το SDF ανέστειλε τις επιχειρήσεις του ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι και μια κουρδική στρατιωτική πηγή. «Οι SDF σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος επειδή είναι αδύνατο να διεξάγουν οποιαδήποτε επιχείρηση ενώ απειλούνται από ένα μεγάλο στράτευμα στα βόρεια σύνορα», τόνισε μια κουρδική στρατιωτική πηγή. Ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως η αναστολή των αντιτζιχαντιστών επιχειρήσεων θα επηρεάσουν την αμερικανική εκπαίδευση δυνάμεων σταθεροποίησης στη Συρία.
Οποιαδήποτε αναστολή στις δραστηριότητες αυτές θα αποτελέσουν μια άμεση οπισθοχώρηση στον βασικό στόχο των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους συμμάχους τους SDF να θωρακίσουν εδάφη που έχουν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.
Μια τρίτη πηγή τόνισε στο Reuters ότι οι SDF συνεχίζουν τη φύλαξη των φυλακών στις οποίες κρατούνται περίπου 11.000 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές του ΙΚ, αλλά τόνισε ότι ένας μικρός αριθμός των κουρδικών δυνάμεων έχει μεταφερθεί για την τουρκική επίθεση.
Επίθεση «μετά μουσικής» στα μετόπισθεν της Τουρκίας
Την ίδια στιγμή, στρατιωτικά εμβατήρια της οθωμανικής περιόδου ακούγονταν από μεγάφωνα, ενώ τα σχολεία έκλεισαν μέχρι την Δευτέρα στην τουρκική επαρχία Ακτσάκαλε στα σύνορα με τη Συρία, με την έναρξη της εισβολής τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία. Μεγάφωνα είχαν στηθεί στην επαρχία, που βρίσκεται περίπου 6 χλμ από τη στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, και ακούγονταν πατριωτικές μουσικές, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.
Οι τοπικές αρχές στο Ακτσάκαλε βρίσκονται σε επιφυλακή, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, σημειώνοντας πως οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να προσέχουν για πιθανά πυρά από την άλλη πλευρά των συνόρων. «Ο Θεός να είναι μαζί μας», δήλωσε με tweet του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Χαιρετίζω κάθε έναν γενναίο στρατιώτη που συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση».
Επιπλέον, τεμένη σε όλη την Τουρκία θα πραγματοποιήσουν πρωινές προσευχές την Πέμπτη για το στρατό, μετέδωσε το TRT. Το κρατικό δίκτυο χαρακτήρισε τη στρατιωτική επιχείρηση τη «μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία της (τουρκικής) Δημοκρατίας», τονίζοντας ότι αυτή εκτείνεται σε μια περιοχή «περίπου 400χλμ μήκους και 35 χλμ βάθους».
Νέες δηλώσεις Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις
Ο Ντόναλντ Τράμπ για μια ακόμη φορά προειδοποίησε την Τουρκία να μην επιτεθεί στη Συρία λέγοντας ότι η επίθεσή ήταν μια «κακή ιδέα» που δεν υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν αυτή την επίθεση και έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα", τονίζει ο αμερικανός πρόεδρος σε δήλωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. "Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύει τους αμάχους, προστατεύοντας τις θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών, και διασφαλίζοντας ότι δεν θα λάβει χώρα καμία ανθρωπιστική κρίση - και θα την κρατήσουμε αυτή τους την δέσμευση". Επιπλέον το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση, απορρίπτοντας τυχόν τουρκικά σχέδια για μια ασφαλή ζώνη για τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι δεν θα παρέχει βοήθεια εκεί. "Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση", ανέφεραν τα 28 μέλη σε κοινή δήλωση. "Είναι απίθανο η λεγόμενη« ασφαλής ζώνη »στη βορειοανατολική Συρία, όπως προβλέπει η Τουρκία, να ικανοποιήσει τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή των προσφύγων», ανέφερε η δήλωση.
"Η ΕΕ δεν θα παράσχει βοήθεια σταθεροποίησης ή ανάπτυξης σε περιοχές όπου αγνοούνται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών", οπως σημειώνεται.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.
Την «έντονη ανησυχία» του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως «η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ. «Άμαχοι και μη στρατιωτικές υποδομές θα πρέπει να προστατευτούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Ο Γενικός Γραμματέας πιστεύει πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον συριακό πόλεμο». Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Χαγκ, συμπλήρωσε πως ο ΟΗΕ είναι έτοιμος για μια ανθρωπιστική απόκριση στη βόρεια Συρία εν μέσω της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν είπε πως η Γαλλία και η Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταλήγουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε σε tweet του «την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».
Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα περιπλέξει την κατάσταση, θα επιτείνει την κρίση και θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων, δήλωσε ένας βοηθός του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ γνωστοποίησε σήμερα ότι κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση: «Η Ολλανδία καταδικάζει την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία».
«Καλούμε την Τουρκία να μην συνεχίσει στον δρόμο που έχει επιλέξει να ακολουθήσει», προστίθεται.
Τέλος το Κάιρο καταδίκασε την εισβολή, χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη και θρασύτατη επιθετική ενέργεια», ζητώντας παράλληλα την έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου. «Η Αίγυπτος καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική επιθετικότητα στη συριακή επικράτεια», ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Υπογράμμισε πως η επίθεση «συνιστά μια απαράδεκτη και θρασύτατη επιθετική ενέργεια στην κυριαρχία ενός αδελφού αραβικού κράτους».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.