Ο Τζο Τάεκ Λόου κατάφερε να δημιουργήσει τόσο μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις ΑΚΕΛ - κυβέρνησης, ώστε αν συνυπολογίσουμε και τη διαμάχη στο Κυπριακό δεν φαίνεται να υπάρχει πλέον γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους.
Από το Κυπριακό στις πολιτογραφήσεις και πίσω στο Κυπριακό πάει η διαμάχη στο εσωτερικό μέτωπο μεταξύ Προεδρικού-ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ. Σε μια χρονική στιγμή, που αν όλα κυλούσαν ομαλά, θα έπρεπε όλα τα βλέμματα να ήταν στραμμένα στο πώς θα προσεγγίσει με επιτυχία η ε/κ πλευρά την τριμερή στο Βερολίνο για το Κυπριακό, το σκηνικό μυρίζει μπαρούτι. Ο Μαλαισιανός Τζο Τάεκ Λόου κατάφερε να φέρει τόση αναταραχή στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα οι δίοδοι επαφής μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης να έχουν ουσιαστικά καταστραφεί. Και όλα αυτά για μια υπόθεση που αν λειτουργούσαν ως όφειλαν οι υπηρεσίες και οι μηχανισμοί δεν θα επέτρεπαν τόση καθυστέρηση στα αντανακλαστικά με αποτέλεσμα να γίνει η Κύπρος θέαμα σε όλα τα ΜΜΕ διεθνώς. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ κατηγορεί την κυβέρνηση πως οι έρευνες που έχει εξαγγείλει για τις πολιτογραφήσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από το πλυντήριο στο οποίο θέλουν να ξεπλύνουντις ευθύνες τους το Προεδρικό και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση. Η απάντηση από πλευράς ΔΗΣΥ ήρθε αμέσως με τη μορφή γραπτής δήλωσης, σύμφωνα με την οποία «το ΑΚΕΛ ψάχνει για πλυντήριο, όμως το στεγνωτήριο των δικών του ευθυνών, να ξέρουν πως δεν δούλεψε». Αιχμή του δόρατος στις αναφορές του ΑΚΕΛ δεν είναι τίποτα περισσότερο, από τους χειρισμούς στην εν λόγω υπόθεση, καθώς το ΑΚΕΛ θεωρεί πως οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Πολίτης» «εκθέτουν στον μέγιστο βαθμό την κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ». Ο κ. Στεφάνου αφήνει αιχμές κατά της υβέρνησης καθώς, όπως υποστηρίζει, ενώ η Τράπεζα Κύπρου και η ΜΟΚΑΣ προειδοποιούσαν και ενημέρωσαν το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ωστόσο «η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν αντέδρασε ποτέ». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνέχισε να «συγκαλύπτει το σκάνδαλο επί 4 χρόνια» και τονίζει πως όλο αυτό «είναι το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να μεταλλάξει το επενδυτικό πρόγραμμα σε βιομηχανία ξεπουλήματος της κυπριακής και ευρωπαϊκής υπηκοότητας».
Η «απληστία»Η επίθεση κατά της κυβέρνησης δεν περιορίστηκε μόνο σε όλα τα πιο πάνω, καθώς ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για «απληστία, κατάχρηση και αδιαφάνεια η οποία επικρατεί στα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη», όπως υποστηρίζει το κόμμα της Αριστεράς, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στη «χρήση ιδιωτικού τζετ για πανάκριβες διακοπές σε εξωτικά μέρη χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα». Στην Εζεκία Παπαϊωάννου διασυνδέουν το ζήτημα με τις πολιτογραφήσεις με αυτό της νέας έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας, «η οποία καταδεικνύει πως από το 2013 η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη αύξηση διαφθοράς στην ΕΕ». Κάνει μάλιστα λόγο για αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες τις οποίες δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση.
Το «στεγνωτήριο»Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση από το κυβερνών κόμμα, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το ζήτημα αυτό αποτελεί ψωμοτύρι για την αντιπολίτευση και το ΑΚΕΛ, ωστόσο το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, «καλά κάνει να μην ξεχνά πως το στεγνωτήριο των δικών του ευθυνών δεν δουλεύει και δεν τις στεγνώνει. Ούτε από τη συζήτηση, ούτε από τη μνήμη της κοινωνίας». Στον ΔΗΣΥ η θέση είναι ξεκάθαρη και έχει εκφραστεί τόσο διά στόματος Αβέρωφ Νεοφύτου, όσο και μέσα από ανακοινώσεις, και επιβάλλει ανακλήσεις υπηκοοτήτων εκεί που υπάρχουν αποδεδειγμένα προβληματικές περιπτώσεις. Άλλωστε, από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση τής εν λόγω υπόθεσης, το θέμα τέθηκε στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου δεν αποκλείεται να έχουμε αποτελεσματικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της ανάκλησης συγκεκριμένων υπηκοοτήτων. Επιμένουν πως σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο το πρόγραμμα επενδύσεων μέσω πολιτογραφήσεων και θα πρέπει να αποφεύγεται η γενίκευση των υποθέσεων, καθώς υπάρχουν πολύ σοβαροί επενδυτές που εμπιστεύονται την Κύπρο και οι ασόβαρες και επικίνδυνες-προβληματικές περιπτώσεις είναι μεμονωμένες, σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα. «Τα λάθη και τα κενά που παρουσιάστηκαν αντιμετωπίστηκαν με τα αυστηρότερα μέτρα. Χρειάζεται από όλους μας να έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα τη θωράκιση της χώρας μας και να αναβαθμίσουμε την αξιοπιστία της Κύπρου», επισημαίνουν στον ΔΗΣΥ.
Ζητούν ανάκλησηΥπάρχουν πολιτικές ευθύνες που θα πρέπει να αναληφθούν, επισημαίνει το ΔΗΚΟ, το οποίο εκφράζει μεν στήριξη στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, ωστόσο καλεί σε ανακλήσεις υπηκοοτήτων εκεί και όπου έγιναν παρατυπίες, όπως επίσης και θέσπιση αυστηρών ελέγχων και κανονισμών.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.