Πρώτος στόχος ενόψει της συνέχειας είναι η διασφάλιση έμπρακτης στήριξης από τους εταίρους στην ΕΕ
Μέσα από τη σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου στο Κάιρο, η κυβέρνηση επιδιώκει να σταλεί το μήνυμα πως παρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει με τους σχεδιασμούς και την περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης με γειτονικές χώρες στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας και του Κυπριακού. Στη Σύνοδο, πέρα από τα ζητήματα αυτά, αναμένεται να συζητηθεί και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως επίσης και οι σχέσεις Αιγύπτου-ΕΕ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά ενώπιόν της αυτό το διάστημα, καθώς μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο νησί, Ελλάδα και Κύπρος έχουν συντονιστεί σε δύο βασικούς άξονες: ο πρώτος αφορά την αντιμετώπιση, με διπλωματικά, νομικά αλλά και πολιτικά μέσα, των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και ο δεύτερος την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Σε σχέση με τον πρώτο άξονα, ο συντονισμός αφορά κυρίως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Οκτωβρίου, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου. Πηγές του «Π» αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης έχει ολοκληρώσει τις εισηγήσεις σε σχέση με τα πιθανά μέτρα-κυρώσεις της και πως οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν στο επόμενο συμβούλιο ενώπιόν τους τα προτεινόμενα αυτά μέτρα. Στη συνεδρία Ιουλίου το Συμβούλιο αποφάσισε όπως αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών και δεσμεύτηκε να μην πραγματοποιήσει το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία και να μην συνεχιστούν περαιτέρω οι συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας. Συμφώνησε επίσης σε μείωση που είχε προτείνει η Κομισιόν στην προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020 και κάλεσε την ΕΤΕπ να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές δραστηριότητες στην Τουρκία. Ωστόσο, όπως έχει διαφανεί από τη στάση της Τουρκίας, τα μέτρα αυτά δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθούν υπόψη διαφορετικές προσεγγίσεις.
«Σε αδιέξοδο»Ταραξίας περιχαρακωμένος στα αδιέξοδα των δικών της άστοχων επιλογών είναι η Τουρκία, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Δένδιας επεσήμανε μάλιστα πως η τουρκικές ενέργειες δεν θα κάμψουν τη «βούληση για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε για τα όσα μετέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με Έλληνες αξιωματούχους. Αναστασιάδης και Μητσοτάκης θα συζητήσουν εκτενέστερα τα ζητήματα κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Ο κ. Δένδιας, ερωτηθέίς κατά πόσον η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή διάσκεψη για την Κύπρο, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως «αυτά θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα».
Συνεχίζει ακάθεκτηΗ Τουρκία, ανεξάρτητα με τα όσα επιχειρούν να επιτύχουν Ελλάδα και Κύπρος σε επίπεδο κυρώσεων, διαμηνύει διά στόματος Φατίχ Ντονμέζ πως το αργότερο εντός της ημέρας αναμένει να αρχίσει η γεώτρηση του Γιαβούζ στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου «7» της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, η Τουρκία δεν θα δώσει πέρασμα στην «ενεργειακή πειρατεία» στη Μεσόγειο, ενώ επεσήμανε πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που έχει τέσσερα τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ερντογάν σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε πως γίνονται διαβουλεύσεις για αγορά ακόμα και τρίτου γεωτρύπανου από την Τουρκία.
Πάντως, οι εκτιμήσεις από Τούρκους καθηγητές-ακαδημαϊκούς αναφέρουν πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κάνουν μάλιστα λόγο για ε/κ προπαγάνδα, «όπως όταν το 1974 κατηγορούσαν την Τουρκία πως είναι κατοχική δύναμη». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση καθηγητή πανεπιστημίου στην Τουρκία, ο οποίος υποστηρίζει πως η επιθυμία να βρεθεί φυσικό αέριο είναι μεγάλη και η Τουρκία θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τόσο γεωστρατηγικά όσο και οικονομικά την Τουρκία. Τόσο το Ισραήλ, μέσω της πρεσβείας στην Κύπρο, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ανάρτησή του στο twitter, προχώρησαν σε δηλώσεις στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις. Ο Ισραηλινός πρέσβης επεσήμανε πως η χώρα του παρακολουθεί με ανησυχία τις προθέσεις της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε πως οι φίλοι πρέπει να παραμένουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Ο Ντόναλντ Τουσκ με τη σειρά του τόνισε πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της ΕΕ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.