Tον αριθμό του συνόλου των ιερέων το 1971 και αυτών που επιδοτούνταν τότε, ως επίσης και τα αντίστοιχα στοιχεία σήμερα, ζητά επιτακτικά το ΑΚΕΛ. Περιθώριο να απαντηθούν γραπτώς μέχρι την Παρασκευή όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν έδωσε η Επ. Οικονομικών.
Παρά τη βούληση των βουλευτών ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ όπως η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών επί του νομοσχεδίου που επικαιροποιεί τη συμφωνία κράτους- Εκκλησίας για συνέχιση της κρατικής επιδότησης των ιερέων να ολοκληρωθεί και να οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση (με δεδομένη τη θετική τους ψήφο), οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων συνεχίζουν να θέτουν ερωτήματα και να ζητούν επιτακτικά απαντήσεις.
Υπό το φως μάλιστα των στοιχείων που στάλθηκαν στη Βουλή από άλλα Κοινοβούλια και καταδεικνύουν πως τα πλείστα κράτη μέλη της ΕΕ δεν συνεισφέρουν καθόλου στον μισθό των ιερέων, σε αντίθεση με τα όσα λέχθηκαν, η ενόχλησή τους κάθε φορά εντείνεται, ενώ κάνουν λόγο και για παραπλάνηση του σώματος. Είχε, υπενθυμίζεται, σε προηγούμενη συνεδρία προηγηθεί συζήτηση με εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας και της Εκκλησίας που επιχειρούσαν να αποδείξουν στους βουλευτές ότι η συμφωνία του 1971 είναι συμφέρουσα για το κράτος, για να ανατρέψει το επιχείρημα ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ όταν βρέθηκε προ εβδομάδος στη Βουλή, εξηγώντας πως πρόκειται για καθαρά πολιτική επιδότηση και δεν έχει να κάνει με εμπορική συμφωνία για να τη θέσει κανείς σε τέτοιο πλαίσιο (σ.σ. συμφέρουσα ή όχι).
Πόσοι σε αριθμό;Στη χθεσινή πέμπτη συνεχή συνεδρίαση επί του θέματος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς δεν έλαβε την απάντηση στο ερώτημα που είχε θέσει προ εβδομάδας όσον αφορά τον αριθμό του συνόλου των ιερέων το 1971 και του αριθμού οι οποίοι επιδοτούνταν τότε, ως επίσης και τα αντίστοιχα στοιχεία σήμερα. «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που θέλουμε να καταδείξουμε είναι αν η αναλογία παραμένει η ίδια, ή αν, για παράδειγμα, τότε επιδοτείτο το 20% του κλήρου και τώρα το 50%. Υπάρχει θέμα αν αυξήθηκε η αναλογία», σημείωσε ο κ. Καυκαλιάς, ωστόσο, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε το Γενικό Λογιστήριο, ούτε ο διευθυντής του ελεγκτικού τμήματος της Εκκλησίας Γ. Χαριλάου ήταν σε θέση να δώσουν χθες τα στοιχεία. Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστήριου, αυτό που κατέστη εφικτό από πλευράς του Γεν.Λογιστηρίου είναι να εντοπιστούν τα ακριβή ποσά που δαπάνησε το κράτος από το 1971 μέχρι το 1982- τα οποία εξέλειπαν από τη σούμα του ποσού που καταβλήθηκε από την εφαρμογή της συμφωνίας σε ιερείς μέχρι σήμερα. Με τα νέα στοιχεία προκύπτει πως μέχρι στιγμής καταβλήθηκαν 151 εκατ. ευρώ, με το ποσό, υπενθυμίζεται, κάθε χρόνο να καταγράφει αύξηση. Οι αριθμοί ιερέων τότε και σήμερα και οι αντίστοιχοι που τυγχάνουν επιδότησης αναμένεται να κατατεθούν γραπτώς από τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας μέχρι την Παρασκευή, έτσι ώστε στην επόμενή της συνεδρία η επιτροπή να συνεδριάσει χωρίς καλεσμένους, για να καταλήξει πότε θα οδηγήσει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια.
Νομική βάσηΜαζί με τους αριθμούς των ιερέων βουλευτές ζήτησαν και τη νομική βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε το νομοσχέδιο καθώς, όπως προκύπτει από σημείωμα του νομικού τμήματος της Βουλής για διερεύνηση ζητημάτων νομικής φύσεως επί του νομοσχεδίου, «δεν έχει εντοπιστεί νόμος που να αναφέρεται ειδικά σε διαδικασία για παραχώρηση ιδιωτικής γης στο κράτος, πέρα από την ανταλλαγή ιδιωτικής γης με κρατική γη». Στο σημείο αυτό, και διακόπτοντας τις απανωτές ερωτήσεις των βουλευτών του ΑΚΕΛ προς τους καλεσμένους της επιτροπής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά εξεμάνη διερωτώμενος «από πότε ένας νόμος χρειάζεται άλλον νόμο για να βασιστεί; Ένας νόμος είναι αυθύπαρκτος», τόνισε, ενώ για το θέμα της μεταβίβασης γης της Εκκλησίας στο κράτος που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες (εκτιμημένης αξίας 34,5 εκατ. ευρώ), ο κ. Κουλά υπενθύμισε ότι και σε αυτό απάντησε ο Χάρης Γεωργιάδης. «Αυτά προέβλεπε η τότε συμφωνία, δεν έχουν σχέση με τον νόμο, άρα ούτε η βάση που αφορά ανταλλαγή γης έχει χώρο στη συζήτησή μας», είπε. Προηγούμενα ο αναπλ. πρόεδρος της Επ. Οικονομικών Μ. Μουσιούτας ζήτησε από τους βουλευτές να βάζουν χωρίς σχόλια για τους συναδέλφους τους τις ερωτήσεις που έχουν: «Να σας απαντήσουν, να τελειώνουμε και στην ολομέλεια να πράξετε όπως νομίζετε». Στο σημείο αυτό ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αρ. Δαμιανού εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του από τη συμπεριφορά των βουλευτών ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ «όταν πρόκειται για θέματα Εκκλησίας». «Σας παρακαλώ να μην σχολιάζετε την άποψή μου, όπως εγώ δεν σχολιάζω τη δική σας και είναι δικαίωμά σας», απάντησε ο κ. Μουσιούτας.
Περί απόσυρσηςΣτο μεταξύ ο κ. Χαριλάου επανέλαβε χθες ότι είναι ένα θέμα που υπάρχει από το 1971 και ότι κατά τη διάρκεια των ετών δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα, τα οποία «με καλή πίστη και θέληση με όλες τις κυβερνήσεις του κράτους τα έχουμε ξεπεράσει, όπως για παράδειγμα να ξεκαθαρίσει το θέμα εργοδότη και εργοδοτουμένου». Ανέφερε, επίσης, ότι είχε προκύψει θέμα καταβολής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το θέμα των εισφορών για το ΓεΣΥ που «το κάλυψε η Εκκλησία χωρίς να θέσει το θέμα στο κράτος». Των πιο πάνω λεχθέντων, μέχρι χθες παρέμενε αναπάντητο και το γιατί αποσύρθηκε το νομοσχέδιο του 2015 που κλείδωνε τον αριθμό των επιδοτούμενων ιερέων σε 700 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025 που συνεπαγόταν ελάχιστη ετήσια δαπάνη 6,14 εκατ. ευρώ, για να κατατεθεί το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει κλιμακωτή αύξηση των επιδοτούμενων ιερέων και άρα και της καθεχρονικής δαπάνης. Με το υπό εξέταση νομοσχέδιο, οι επιδοτούμενοι ιερείς το 2025 θα φτάσουν τους 850 (7,53 εκατ. δαπάνη για το έτος) και μετά θα αυξάνονται κατά 0,5% ανά έτος. Κυβερνητική πηγή, όπως έγραψε ξανά ο «Π», συσχετίζει την αυξημένη επιχορήγηση προς την Εκκλησία με την υποχρέωσή της στο μεταξύ ως εργοδότης να συνεισφέρει για το ΓεΣΥ ένα σεβαστό ποσό...
Η συνέχειαΣε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι «μετά από αρκετές συνεδρίες βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της επικαιροποίησης της συμφωνίας για τον εφημεριακό κλήρο της Εκκλησίας της Κύπρου», προσθέτοντας ότι με τη νομοθετική ρύθμιση επιχειρείται η συγκράτηση των κρατικών δαπανών, αλλά και να δοθεί καθεστώς μονιμότητας της συμφωνίας, όπως είπε, «καθώς και να επισημοποιηθεί η ανταλλαγή της ακίνητης περιουσίας μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους». Ανέφερε, τέλος, ότι εφόσον θα έρθουν οι απαντήσεις που ζητήθηκαν από βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, η επιτροπή θα τοποθετηθεί γραπτώς επί του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα και θα σταλεί με βάση τις διαδικασίες το επόμενο 15νθήμερο ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής. Σημειώνεται πως για το νομοσχέδιο ετοιμάζουν τροπολογίες τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στους Οικολόγους. Καταληκτικά αναφέρεται πως ο Γ. Περδίκης, λαμβάνοντας, όπως και οι συνάδελφοί του την επιστολή της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Δημόσιου Κήπου στην Πάφο, με την οποία υπάρχει εισήγηση μεταβίβασης του Κήπου στο κράτος στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που συζητείται, ήταν ο μόνος που έθιξε το θέμα χθες, ωστόσο δεν πήρε απάντηση από κανέναν καλεσμένο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.