Ο ΔΗΣΥ διαφωνεί με δημοσίευση ονομάτων μετά την έγκριση αιτήσεων και υποστηρίζει πως με τις αλλαγές που έγιναν στα κριτήρια υπάρχουν και διαφάνεια και επαρκής έλεγχος αιτήσεων.
Παράθυρο για την τροποποίηση του Νόμου περί Αρχείου Πληθυσμού, ώστε να δημοσιεύονται τα ονόματα όσων πολιτογραφούνται Κύπριοι μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, άνοιξε χθες η κυβέρνηση, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την εξασφάλιση συγκατάθεσης και από την επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Το θέμα συζητήθηκε ξανά χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ενώπιον της οποίας εκκρεμεί πρόταση νόμου των Γιώργου Περδίκη και Κωστή Ευσταθίου, η οποία προβλέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των επενδυτών των οποίων η αίτηση εγκρίνεται και λαμβάνουν κυπριακή υπηκοότητα και διαβατήριο. Η πρόταση νόμου προβλέπει, επίσης, και τη δημιουργία και δημοσιοποίηση μητρώου με όλα τα ονόματα των παρόχων υπηρεσιών στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, για σκοπούς διαφάνειας και ελέγχου.
Απορρίφθηκε παλιάΜιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο κ. Περδίκης είπε πως πρόταση νόμου με πανομοιότυπες πρόνοιες είχε καταθέσει και παλαιότερα, αλλά απορρίφθηκε προ έτους από την πλειοψηφία της Βουλής, μετά και τη διαφωνία της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Εξήγησε ότι επανέφερε την πρόταση νόμου γιατί πιστεύει, όπως και ο κ. Ευσταθίου, ότι για σκοπούς διαφάνειας και διευκόλυνσης της άσκησης ελέγχου πρέπει τα ονόματα όσων πολιτογραφούνται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος να δημοσιεύονται, για να λαμβάνει γνώση η κοινή γνώμη και όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Επεσήμανε πως οι ανησυχίες της κυβέρνησης και κάποιων άλλων ότι με τη δημοσιοποίηση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή κάποιων επενδυτών των οποίων η αίτηση εγκρίνεται, ο κ. Περδίκης είπε ότι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας οι αιτήσεις κάθε ενδιαφερόμενου επενδυτή για πολιτογράφηση δημοσιεύονται σε κυπριακές εφημερίδες, ώστε οποιοσδήποτε κατέχει στοιχεία που δυνατόν να εμποδίζουν την πολιτογράφηση να τα καταθέσει πριν από την εξέταση της αίτησης. Είπε ακόμα ότι αξιοποιώντας μια δημοσίευση σε κυπριακή εφημερίδα από αιτητή πολιτογράφησης, επικοινώνησαν με τους Οικολόγους κάποιοι από την Άπω Ανατολή και ενημέρωσαν ότι ο συγκεκριμένος αιτητής καταζητείται στη χώρα του για ποινικά αδικήματα. Συνεπώς, είπε, ο κ. Περδίκης, με τη δημοσιοποίηση των αιτήσεων γίνεται γνωστό, ακόμα και παγκόσμια, το ενδιαφέρον επενδυτών και μπορούν να υπάρξουν αντιδράσεις από τις χώρες τους. Ο κ. Περδίκης αναγνώρισε ότι από την κυβέρνηση δίνεται απόρρητη ενημέρωση προς τη Βουλή για τα πρόσωπα που πολιτογραφούνται, αλλά θεωρεί αυτήν την ενημέρωση ελλιπή και μη αποτελεσματική.
Αναφορικά με τη θέση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν φέρουν ένσταση για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιτυχόντων αιτητών, νοουμένου ότι θα συμφωνήσει και η επίτροπος Δεδομένων, ο κ. Περδίκης είπε πως κατά την παλαιότερη συζήτηση του ίδιου θέματος η επίτροπος διαφώνησε με τη δημοσιοποίηση επικαλούμενη, κυρίως, παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας. «Η επίτροπος», ανέφερε ο κ. Περδίκης, «είπε ότι δεν μπορούν να δημοσιεύονται τα ονόματα ειδικά αυτών των προσώπων που πολιτογραφούνται, από τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι που πολιτογραφούνται χωρίς να δημοσιεύονται τα ονόματά τους. Αν αυτό είναι που ενοχλεί την επίτροπο», είπε ο κ. Περδίκης, «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να δημοσιεύονται τα ονόματα όλων όσοι πολιτογραφούνται, φτάνει η δημοσιοποίηση να γίνεται κατά κατηγορία πολιτογράφησης».
Με τις θέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών (δημοσιοποίηση εφόσον συναινέσει και η επίτροπος) συμφώνησε και το Υπουργείο Οικονομικών. Η εκπρόσωπος του υπουργείου είπε, μάλιστα, ότι ήδη λειτουργεί Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου και δημοσιοποιούνται οι έλεγχοι. Είπε ακόμα ότι από τον Ιούλιο του 2018 τηρείται μητρώο παρόχων υπηρεσιών (και είναι δημοσιευμένο) χωρίς όμως όλα τα στοιχεία που ζητά με την πρότασή του ο κ. Περδίκης. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής με τη συγκεκριμένη διαδικασία έγιναν 4.500 πολιτογραφήσεις και υπήρξαν και απορρίψεις αιτήσεων για διάφορους λόγους. Έγινε δε αναφορά και σε αλλαγές που μεσολάβησαν τον τελευταίο χρόνο για την ενίσχυση της διαδικασίας ελέγχου αιτητών και τον αποκλεισμό κάποιων (μεταξύ τους και προσώπων πολιτικά εκτεθειμένων). Επί αυτής της πτυχής, ο κ. Περδίκης και η Άννα Θεολόγου διερωτήθηκαν κατά πόσο μπορεί να αφαιρεθεί η υπηκοότητα από πρόσωπα που την έλαβαν πριν ισχύσουν εντός του 2019 τα νέα κριτήρια πολιτογράφησης.
Διαφωνεί ο ΔΗΣΥΟ ΔΗΣΥ εξέφρασε διά του βουλευτή Νίκου Νουρή διαφωνία με την πρόταση νόμου των Περδίκη-Ευσταθίου. Υποστήριξε ότι η πρόταση είναι αχρείαστη και διέβλεψε την ύπαρξη πολιτικών κινήτρων για την κατάθεσή της. Είπε ακόμα ότι διά της δημοσίευσης των αιτήσεων των επενδυτών υπάρχει επαρκέστατη ενημέρωση, όπως και για το μητρώο παρόχων. Επεσήμανε ακόμα τις αλλαγές που έγιναν το τελευταίο διάστημα για αναβάθμιση του ελέγχου και για πιο εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος. Η επιτροπή ζήτησε στοιχεία από τα αρμόδια υπουργεία και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.