Σύμφωνα με δηκοϊκή πηγή, «Η εκτίμηση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ είναι ότι ο Πρόεδρος κάνει ένα επικοινωνιακό παιγνίδι στη βάση του 'κρύψε να περάσουμε, να ροκανίσουμε ακόμα λίγο χρόνο, να πεθάνει εντελώς η ΔΔΟ και αναγκαστικά να πάμε σε άλλες λύσεις»
Η διαρροή των δύο συναντήσεων -το τελευταίο διάστημα- των Άντρου Κυπριανού, γ.γ. του ΑΚΕΛ και Νικόλα Παπαδόπουλου, προέδρου του ΔΗΚΟ, βολεύει και τους δύο ηγέτες, βολεύει και τα δύο κόμματα. Τους δύο χώρους μπορεί, αυτή τη στιγμή, να τους χωρίζει άβυσσος στο Κυπριακό, αλλά η επαναπροσέγγιση -το έχουν ξανακάνει- μπορεί να έρθει εφόσον δεν επιτευχθεί διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος τους επόμενους μήνες και τα πράγματα στο Κυπριακό συνεχίσουν να είναι βαλτωμένα ή και να χειροτερεύουν. Το φθινόπωρο θα είναι καθοριστικό, με την έννοια του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε εάν μπορούμε να πετύχουμε μια διευθέτηση του πολιτικού μας ζητήματος και να πάμε σε μια νέα Κύπρο ή θα ξαναμπούμε στον αστερισμό του ΔΗΚΟ, στον οποίο ο Νικόλας Παπαδόπουλος -ο οποίος δείχνει να έχει πάρει το μήνυμα των προεδρικών του 2018, έχει πλέον σταματήσει να μιλά με ξύλινη γλώσσα για το Κυπριακό- θα είναι το πρώτο βιολί σε όλα τα θέματα. Πάντως, το ότι ξεκινά τόσο νωρίς η προεδρολογία, φανερώνει ότι δυστυχώς κανείς δεν είναι αισιόδοξος ότι προσεχώς μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
ΔΔΟ αγάπη μου…Με πρόσχημα ότι ανησυχεί για το πού οδηγεί τον τόπο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης -τώρα που ψυχομαχεί η ΔΔΟ- ο Νικόλας Παπαδόπουλος θυμήθηκε να τη διασώσει και ζήτησε συνάντηση με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, αμέσως μετά το συμβούλιο αρχηγών στις 5 Αυγούστου, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της κρίσιμης συνάντησης της 9ης Αυγούστου των Αναστασιάδη - Ακιντζί (τόσο κρίσιμη ήταν η συνάντηση, που ακόμα να συγκληθεί νέο συμβούλιο αρχηγών για να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του τόπου για το τι έγινε/ λέχθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων). Εν πάση περιπτώσει, τελικά έγιναν δύο συναντήσεις Άντρου - Νικόλα με όλα τα θέματα στην ατζέντα, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο. «Και να σας έλεγα ότι συναντήθηκαν δύο φορές οι ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεν συζήτησαν πώς θα απαλλαγούμε από τους κυβερνώντες, θα με πιστεύατε;» ήταν η πρώτη αντίδραση ηγετικού στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχετική ερώτηση του «Π». Από την άλλη, και τα δύο κόμματα τονίζουν ότι είναι πολύ πρόωρη η συζήτηση για συνεργασία και ονοματολογία για τις προεδρικές εκλογές του 2023.
ΔΗΚΟ καλεί ΑΚΕΛΓια την ώρα, η συζήτηση περιστρέφεται στο Κυπριακό, στο οποίο ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συναντώνται στον έντονο προβληματισμό τους για την «καταστροφική πορεία προς τα δύο κράτη ή τη συνομοσπονδία που μας οδηγεί συνειδητά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης» κατά την έκφραση στελεχών της ηγετικής ομάδας και των δύο κομμάτων. «Το ΑΚΕΛ μπορεί να θεωρεί αναγκαίο καλό τη ΔΔΟ, εμείς να τη θεωρούμε αναγκαίο συμβιβασμό, σημασία έχει ότι και τα δύο κόμματα διαπιστώνουμε ότι η πορεία που ακολουθεί ο Πρόεδρος είναι πολύ επικίνδυνη. Η εκτίμηση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ είναι ότι ο Πρόεδρος κάνει ένα επικοινωνιακό παιγνίδι στη βάση του 'κρύψε να περάσουμε, να ροκανίσουμε ακόμα λίγο χρόνο, να πεθάνει εντελώς η ΔΔΟ και αναγκαστικά να πάμε σε άλλες λύσεις'» πρόσθεσε η πηγή από το Δημοκρατικό Κόμμα. Εάν παραμείνει άλυτο το Κυπριακό, συνέχισε, ανοίγει σίγουρα ο δρόμος για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. «Στις δύο συναντήσεις συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνεννόηση των δύο κομμάτων για κοινωνικοοικονομικά θέματα, αλλά και στο μεγάλο κεφάλαιο της ενέργειας. Ήδη είχαμε μια πρώτη συνεννόηση στον χειρισμό των ΜΕΔ στη Βουλή και μια δεύτερη στο θέμα του υποψηφίου για τη δημαρχία της Αμμοχώστου. Είμαστε δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν είμαστε ικανοποιημένα από την κυβέρνηση, και τα δύο θέλουμε να αλλάξει η διακυβέρνηση του τόπου. Το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα με το οποίο έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν με επιτυχία. Εμείς θεωρούμε λογικές και χρήσιμες, και μονόδρομο -εάν θέλεις- τις συνεργασίες» συμπλήρωσε, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία που υπάρχει στο ΑΚΕΛ να ψηφίσει/ στηρίξει και τον υιό Παπαδόπουλο για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σπρώχνει η βάση«Αυτό το διάστημα, το ΔΗΚΟ δεν έχει επαφές με τον ΔΗΣΥ. Τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο, οι απόψεις τους στο Κυπριακό απέχουν όσο η γη από τον ουρανό. Οι θέσεις του Συναγερμού είναι οι θέσεις του Προέδρου, οπόταν πώς θα έρθουμε κοντά; Με τον Άντρο, η πολιτική συνισταμένη αυτή τη στιγμή είναι να αποφύγουμε τα δύο κράτη. Με τον Πρόεδρο διαφωνούμε και με τους χειρισμούς του στην οικονομία, την ενέργεια και άλλα σημαντικά ζητήματα. Η βάση του κόμματός μας, μάς στέλνει μηνύματα να τα βρούμε με το ΑΚΕΛ. Ειδικά μετά τη διάλυση του Συνεργατισμού και την αλαζονεία που επέδειξαν οι κυβερνώντες. Έχουμε τριάμισι χρόνια μπροστά μας, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, δέκα χρόνια είναι πολλά. Βλέπει κανείς αυτό το κλίμα, ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» ανέφερε στον «Π» άλλο δηκοϊκό στέλεχος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι συμπεράσματα θα εξαχθούν και από τις σημερινές εκλογές για τον νέο δήμαρχο Αμμοχώστου. Είναι κι αυτός ένας λόγος, ο οποίος μέτρησε στην απόφαση του ΔΗΚΟ να στηρίξει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, Σίμο Ιωάννου.
«Πραγματικές συγκλίσεις»Το ΑΚΕΛ δεν το κρύβει ότι στόχος του είναι η εκδίωξη Προέδρου και Συναγερμού από την εξουσία. Το είπε ξεκάθαρα το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, Ελένη Μαύρου, στις 19 Αυγούστου, αμέσως μετά τη διαρροή των συναντήσεων Κυπριανού - Παπαδόπουλου. Το ΑΚΕΛ, σημείωσε, επιδιώκει τακτικά να έχει συναντήσεις με άλλα κόμματα για το Κυπριακό, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση, ωστόσο δεν συζητά «θέματα προεδρικών εκλογών που είναι πολύ μακριά». Σίγουρα, υπογράμμισε η κ. Μαύρου, «στόχος μας σε αυτές θα είναι η απομάκρυνση του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ από την εξουσία. Το πώς θα επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος είναι κάτι που θα δούμε την κατάλληλη στιγμή και στη βάση πραγματικών πολιτικών συγκλίσεων». Η φράση «στη βάση πραγματικών πολιτικών συγκλίσεων» είναι κλειδί για εμάς, υπέδειξε στον «Π» πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΑΚΕΛ. «Στο κόμμα υπάρχουν αυτή τη στιγμή διάφορες τάσεις. Να τα βρούμε με το ΔΗΚΟ, να μας δώσουν την προεδρία της Βουλής και εμείς να τους στηρίξουμε στις προεδρικές. Εάν πάρει την προεδρία της Βουλής ο Άντρος Κυπριανού, ίσως να βλέπαμε με άλλο μάτι μια δηκογενή υποψηφιότητα το ’23. Εάν, βέβαια, δεν αλλάξουμε γ.γ. του χρόνου τον Ιούνιο στο συνέδριο, που φαίνεται ότι στον Άντρο, και σε μια ομάδα ηγετικών στελεχών του κόμματος, ωριμάζει σιγά-σιγά η σκέψη να παραμείνει ακόμα 1-2 χρόνια. Υπάρχει και το σενάριο του βγάζουμε τον Νικόλα Πρόεδρο της Βουλής, για να έχουμε εμείς τον πρώτο λόγο στην επιλογή προσώπου για τις προεδρικές. Πάντως, οι Ακελικοί Νικόλα δεν ψηφίζουν, να μας κοπούν τα χέρια. Ένα ιστορικό λάθος είναι αρκετό, θα τριχοτομηθεί το κόμμα εάν επιχειρηθεί ξανά κάτι τέτοιο» ανέφερε η ίδια πηγή από το ΑΚΕΛ, που ταυτόχρονα βλέπει με καλό μάτι μια συνεννόηση των δύο κομμάτων για «συμπόρευση στα μεγάλα προβλήματα του τόπου και σε βάθος χρόνου να αξιολογηθεί η αξιοπιστία του καθενός σε αυτή την άτυπη συνεργασία, και εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού, το ξανασυζητάμε».
Εις και μόνοςΣτο ΑΚΕΛ αναγνωρίζουν ότι χωρίς λύση του Κυπριακού, ο Νικόλας Παπαδόπουλος -που έχει μαζέψει τα ποσοστά του στις ευρωεκλογές και μπορεί να φέρει κοντά όλο το λεγόμενο Κέντρο, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος για ΕΔΕΚ, Οικολόγους, Αλληλεγγύη- θα είναι ο εις και μόνος ρυθμιστής του πολιτικού παιγνιδιού. «Όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Από το πώς θα τα πάνε τα τρία μεγάλα κόμματα. Εάν θα συγκρατήσουν, μειώσουν ή αυξήσουν τα ποσοστά τους. Απ’ εκεί και πέρα, εκτιμούμε ότι εάν δεν του βγαίνει να είναι ο ίδιος υποψήφιος, ο Νικόλας δεν θα επιμείνει, δεν θα ρισκάρει, είναι πολύ νέος ακόμα, έχει χρόνια μπροστά του. Το θέμα για το ΔΗΚΟ, και κυρίως για το ΑΚΕΛ, είναι ότι δέκα χρόνια στην εξουσία των Αναστασιάδη - Συναγερμού είναι πολλά, δεν πρέπει να κερδίσουν ακόμα μία πενταετία» ανέφερε.
Άθως(προσ)καλεί ΝεοκλήΕνδεικτικό του πώς σκέφτεται το Δημοκρατικό Κόμμα αυτό το διάστημα, είναι και το μήνυμα μέσω twitter του γενικού γραμματέα του ΔΗΚΟ, Άθου Αντωνιάδη, προς τον Νεοκλή Συλικιώτη, με αφορμή μια φράση που είπε το στέλεχος του ΑΚΕΛ στη συνέντευξή του στον «Φ» την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, «Ο Πρόεδρος, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, αντλεί επιχειρήματα από τη στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου με την ανάδειξη νέων ιδεών και την πρόταξη». «Ο @NicholasPapadop σύντροφε Νεοκλή@sylikiotis, δεν μίλησε ΠΟΤΕ για αποκεντρωμένη/ χαλαρή ομοσπονδία τύπου συνομοσπονδίας, ούτε για κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ούτε για 2 κράτη. ΠΟΤΕ! Ας κρατήσουμε επίπεδο ειλικρίνειας & κριτικής σε θέσεις όχι μυθεύματα. Γέφυρες πιο χρήσιμες από τοίχους» τουΐταρε ο κ. Αντωνιάδης στις 19 Αυγούστου. Δύο μέρες μετά, επανήλθε ο γ.γ. του ΔΗΚΟ με νέο τουΐτερ: «Η επικοινωνία, ο διάλογος και η διερεύνηση/ δημιουργία συγκλίσεων για το καλό του τόπου, είναι καθήκον του υπεύθυνου Κέντρου. ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ αναζητούν κοινή ρότα - Δύο συναντήσεις ηγετών».
Προς απομόνωση ο Συναγερμός;Σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού σύντομα, θα έχει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός να προσφέρει δώρα στον Νικόλα Παπαδόπουλο: την προεδρία της Βουλής. «Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, και χωρίς λύση, ο Συναγερμός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εσωστρέφειά του και με την απαξίωση της κοινωνίας. Εάν δεν αλλάξουμε, εάν δεν σταματήσει ο Συναγερμός να άγεται και να φέρεται, αλλά και να σύρεται και να διασύρεται από το Προεδρικό, φοβάμαι ότι θα ζήσουμε πολύ δύσκολες ημέρες στις βουλευτικές εκλογές. Είδαμε την κωλοσυρμαθκιά της κουφής στις ευρωεκλογές» υπέδειξε στέλεχος του ΔΗΣΥ που μίλησε στον «Π», παραδεχόμενο με μια δόση πικρίας ότι «οι άτσαλοι χειρισμοί και η απορριπτική ρητορική Αναστασιάδη, επέτρεψαν στον Νικόλα να εξωραΐσει τον λόγο του στο Κυπριακό και να ξαναγίνει Κέντρο το ΔΗΚΟ». «Και όταν θα έχει πια ξεψυχήσει η ΔΔΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας εκ του ασφαλούς υπέρ αυτής, θα χαϊδεύει τ’ αφτιά των Ακελικών και θα παίζει με τις αγκυλώσεις του ΑΚΕΛ, στον δρόμο για τις προεδρικές του ’23» συμπλήρωσε.
Κλειδί οι βουλευτικές
Στον ΔΗΣΥ υπάρχει σήμερα ένα μούδιασμα, μια απογοήτευση, για το ότι τίποτε δεν έχει προχωρήσει μετά την πρώτη διαχείριση της εσωκομματικής κρίσης που ξέσπασε μετά το αρνητικό, για τον Συναγερμό, αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. «Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν δραστικές κινήσεις, αλλά δεν τις βλέπουμε. Αναμένουμε ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα ρίξει όλη τη δύναμη του κόμματος και θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν, για να πάρει ένα τέτοιο ποσοστό που γι' άλλη μια φορά θα καταστεί ο αδιαφιλονίκητος. Εκτιμάται ότι ο 58χρονος σήμερα Αβέρωφ Νεοφύτου πρόθυμα θα έδινε την προεδρία της Βουλής στον 46άρη Νικόλα Παπαδόπουλο, με αντάλλαγμα την υποψηφιότητά του στις προεδρικές του 2013, εάν είναι εκλέξιμος. Κι εάν ο νυν Πρόεδρος δεν θέλει να επαναδιεκδικήσει την προεδρία» είπε με νόημα στον «Π» άλλο στέλεχος του ΔΗΣΥ, πολύ κοντά στον πρόεδρο του κόμματος, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «τον Αβέρωφ απασχολεί η νέα είσοδος στους εν δυνάμει υποψηφίους για υποψήφιοι στις επόμενες Προεδρικές, που λέγεται Νίκος Χριστοδουλίδης, και το πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προωθεί τον υπουργό του». Σημειώνεται, τέλος, ότι στις συζητήσεις για την ονοματολογία για τις προεδρικές του ’23, εκτός από τα προαναφερθέντα ονόματα, βρίσκονται και οι Χρίστος Στυλιανίδης, Κώστας Χριστοφίδης («Νέο Κύμα»/ τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου), Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.