Στόχος του Τμήματος Δασών είναι αφενός να εξυπηρετούνται στο έπακρο οι ανάγκες των ξένων και των ντόπιων επισκεπτών και αφετέρου να αποφεύγεται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς και καταστροφής του περιβάλλοντος.
Παρότι η Κύπρος αποτελεί πόλο έλξης περιηγητών λόγω των χρυσαφένιων αμμουδιών και των σμαραγδένιων νερών της, εντούτοις πολλοί ντόπιοι αλλά και ξένοι τουρίστες επιλέγουν τα ορεινά. Εκτός του ότι είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή, η Κύπρος προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων για άτομα κάθε ηλικίας. Στόχος του Τμήματος Δασών που είναι και το αρμόδιο τμήμα για τη διαχείριση των υποδομών που βρίσκονται εντός κρατικών δασικών περιοχών είναι αφενός να εξυπηρετούνται στο έπακρο οι ανάγκες των επισκεπτών και αφετέρου οι επισκέπτες να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία ή χώρους όπου προφέρονται υπηρεσίες και υπάρχουν υποδομές, π.χ. για ψήσιμο, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς και καταστροφής του περιβάλλοντος.
Για όλα τα γούσταΟι επιλογές στην… ενδοχώρα είναι πολλές και καλύπτουν τα γούστα του κάθε εκδρομέα που επιθυμεί να περάσει λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς. Σύμφωνα με δηλώσεις στον «Π» του λειτουργού του Τμήματος Δασών Θωμά Κυριάκου, υπάρχουν πολλά μέρη να επισκεφθεί κάποιος για αναψυχή. Συγκεκριμένα η Κύπρος έχει μονοπάτια της φύσης, εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς χώρους, ποδηλατοδρόμους, κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ενώ το Τμήμα Δασών διαθέτει και επτά ξενώνες στον Σταυρό της Ψώκας. Σαράντα πέντε είναι οι εκδρομικοί χώροι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου με τους πιο δημοφιλείς να είναι το Λιβάδι του Πασιά κοντά στο δάσος Μαχαιρά και τα Πλατάνια. Διατηρούνται επίσης 67 μονοπάτια της φύσης που καλύπτουν 330 χιλιόμετρα. Μερικά εξ αυτών είναι κυκλικά και κάποια άλλα περιμετρικά. Για τους λάτρεις της κατασκήνωσης διατίθενται τρεις κατασκηνωτικοί χώροι και βρίσκονται στο Καμπί του Καλογήρου, τα Πλατάνια και τον Σταυρό της Ψώκας. Τα περιβαλλοντικά κέντρα ενημέρωσης που στόχο έχουν την ενημέρωση του κοινού για τη χλωρίδα και την πανίδα της Κύπρου βρίσκονται στο Πάρκο Αθαλάσσας, στο Τρόοδος και την περιοχή Κάβο Γκρέκο στην Αγία Νάπα. Η Κύπρος διαθέτει επίσης τρεις βοτανικούς κήπους, που βρίσκονται στον Ακάμα, στο πάρκο Αθαλάσσας και στο Τρόοδος. Τέλος ο κ. Κυριάκου σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια για ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού. Η Κύπρος σήμερα, σημείωσε, προσφέρει έξι ποδηλατικές διαδρομές που καλύπτουν 65 χιλιόμετρα.
Συστάσεις (και) για ρούχαΣύμφωνα με τον λειτουργό του Τμήματος Δασών, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θα πρέπει οι επισκέπτες να γνωρίζουν προτού αποφασίσουν να επισκεφθούν τα ορεινά ή περιοχές που εμπίπτουν στον έλεγχο του τμήματος. Μεταξύ άλλων το τμήμα συστήνει στους εκδρομείς να είναι κατάλληλα ντυμένοι. Δηλαδή να φορούν μακριά παντελόνια, φανέλες ανοικτού χρώματος, αθλητικά παπούτσια και καπέλο. Επίσης καλό είναι, σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους βέργα ή μπαστούνι. Τέλος κάλεσε το κοινό πριν επισκεφθεί δασικές περιοχές να ενημερώνεται για το δελτίο καιρού που θα ισχύει κατά τη μέρα επίσκεψής του. «Για παράδειγμα εάν υπάρχουν έντονοι άνεμοι καλύτερα ο κόσμος να αποφεύγει το ψήσιμο στο βουνό, καθότι ο αέρας μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πυρκαγιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σεβασμός στη φύσηΟ κ. Κυριάκου προτρέπει επίσης τους επισκέπτες να επιδεικνύουν τον δέοντα σεβασμό προς τη φύση. Συγκεκριμένη αναφορά έκανε για τις φωλιές ζώων, όπως είναι οι φωλιές στην παραλία ωοτοκίας στην περιοχή Λάρας - Τοξεύτρας στην Πάφο. Σεβασμό επίσης πρέπει να δείχνουμε και στα ζώα. «Υπάρχουν», σημείωσε «ζώα που νιώθουν άβολα όταν γύρω τους γίνεται φασαρία». «Ο σεβασμός δεν αφορά όμως μόνο τα ζώα ή τα πουλιά. Ο σεβασμός πρέπει να επιδεικνύεται και προς τα ίδια τα δάση. Δηλαδή πρέπει να σέβεται τις σημάνσεις και να μην οδηγεί σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι ή δεν συμπεριλαμβάνονται στο οδικό δίκτυο», είπε. «Ο κόσμος έχει πολύ περισσότερη περιβαλλοντική συνείδηση απ’ όσο νομίζουμε. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών που εκδράμει στα ορεινά είναι προσεκτικό και δεν αφήνει σκουπίδια. Με τα χρόνια ο κόσμος μπορούμε να πούμε πως αποκτά σιγά σιγά περιβαλλοντική παιδεία» κατέληξε ο κ. Κυριάκου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.