Με νέα απόφαση του Υπουργικού θα ανεγερθεί κτήριο στον Τύμβο για να στεγάσει το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας. Όπως αναφέρει ο Σ.Αγγελίδης το κτήριο στη Βύρωνος ήταν πολύ μικρό για να χωρέσει τα εκθέματα, ενώ οι κτηριακές μετατροπές θα κόστιζαν πολλά.
Το πρωί της 18ης Ιανουαρίου 2018 το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας της Κύπρου, το οποίο θα στεγαζόταν στη λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, απέκτησε τα πρώτα του εκθέματα. Τεθωρακισμένα άρματα της περιόδου ’60-’74 είχαν την ημέρα εκείνη μεταφερθεί στην αυλή του μουσείου από αρματοφορείς της Εθν. Φρουράς. Με βάση τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Άμυνας το κτήριο το οποίο θα φιλοξενούσε το μουσείο θα υφίστατο κάποιες τροποποιήσεις ώστε να μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν αξιόλογο χώρο έκθεσης των στρατιωτικών κειμηλίων της χώρας και αναμενόταν ότι εντός μερικών μηνών το μουσείο θα ήταν έτοιμο για να ανοίξει τις πύλες του. Έκτοτε και για πάνω από ενάμιση χρόνο τα κάγκελα του κτηρίου παρέμεναν ερμητικά κλειστά ενώ καμία εργασία δεν είχε προχωρήσει... Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω κτήριο φιλοξενούσε έως τότε τα γραφεία του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου, η υπηρεσία του οποίου μετακόμισε για να στεγαστεί εκεί το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας.
Αρχές Αυγούστου μια ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας ενημέρωνε ότι κατόπιν εισήγησης του υπουργού Σάββα Αγγελίδη, το Υπουργικό ακύρωσε την προηγούμενη απόφασή του για λειτουργία του μουσείου στη Βύρωνος και ενέκρινε την ανέγερσή του σε χώρο παραπλεύρως του Τύμβου Μακεδονίτισσας, ο οποίος ανήκει στο Υπ. Άμυνας. Το δε κτήριο στη Βύρωνος θα παραχωρηθεί στην Προεδρία για κάλυψη των στεγαστικών της αναγκών.
Κληθείς από τον «Π» ο υπουργός να εξηγήσει γιατί ανατράπηκαν τα προηγούμενα σχέδια σημείωσε πως όταν ανέλαβε και κλήθηκε να υλοποιήσει την απόφαση για δημιουργία του μουσείου, έκρινε σωστό να προχωρήσει σε κάποιες περαιτέρω μελέτες πριν αρχίσουν οι μετατροπές του κτηρίου. Οι μελέτες αυτές, σημείωσε, έδειξαν ότι ο χώρος δεν ήταν ικανοποιητικός για να φιλοξενήσει τα εκθέματα που προορίζονταν για τον χώρο και γενικότερα δεν θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες. Το δε κόστος, πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης, για τις εσωτερικές μετατροπές θα ήταν πολύ υψηλό. «Ως εκ τούτου αποφασίσαμε ότι η καταλληλότερη λύση θα ήταν να κάνουμε ένα δικό μας μουσείο εξ υπαρχής, σε γη την οποία διαθέτουμε, παραπλεύρως του Τύμβου Μακεδονίτισσας, σε ένα περιβάλλον το οποίο συνάδει με το θέμα μας». Στο ερώτημα ποιος θα απορροφήσει το έως τώρα κόστος ο υπουργός ανέφερε πως το μοναδικό κόστος ήταν η μεταφορά των αρμάτων, που ήταν μηδαμινό, ενώ η απόφαση για μετακίνηση της υπηρεσίας του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου από το εν λόγω κτήριο ήταν ανεξάρτητη με τη δημιουργία του μουσείου.
Το Υπουργείο Άμυνας, πρόσθεσε, έχει ήδη εκπονήσει κτηριολογική μελέτη για την ανέγερση του μουσείου. Αναμένεται πως εντός του 2019 θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός. Στο μεταξύ έχει ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τα εκθέματα. Εκτός από άρματα το μουσείο θα περιλαμβάνει στρατιωτικό οπλισμό, στολές, έγγραφα, μετάλλια και άλλα αντικείμενα από όλο το φάσμα της στρατιωτικής ιστορίας της Κύπρου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.