Ο Πρόεδρος απέφυγε να εξέλθει του Προεδρικού και να αντιμετωπίσει τους Βαρωσιώτες, δεν απέφυγε όμως και τις αποδοκιμασίες του κόσμου, όταν μεταφέρθηκε το μήνυμά του ότι «θα εργαστεί ακατάπαυστα για τη λύση του Κυπριακού».
Αίτημα για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης ώστε να αποτραπεί η υλοποίηση των τουρκοκυπριακών σχεδιασμών για το Βαρώσι απηύθυνε χθες ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός από το βήμα της εκδήλωσης διαμαρτυρίας του Δήμου Αμμοχώστου έξω από το Προεδρικό. Ζητώντας τερματισμό των συζητήσεων περί λύσης δύο κρατών, ο κ. Γαλανός απευθύνθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διαμηνύοντας ότι «μόνο μία Κύπρος υπάρχει, μία και ομοσπονδιακή».
Το αίτημα, όπως μεταφέρθηκε από τον δήμαρχο στους περίπου 1.500 Βαρωσιώτες που συμμετείχαν χθες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας του Δήμου Αμμοχώστου έξω από το Προεδρικό, δεν ήταν όμως ίδιο στο υπόμνημα που κατατέθηκε στον Πρόεδρο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», υποδέχθηκε εχθρικά την αμμοχωστιανή αντιπροσωπεία. Ενδεικτικά το πρώτο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Αναστασιάδης μόλις αντίκρισε τον κ. Γαλανό και τους δύο δημοτικούς συμβούλους που τον συνόδευαν ήταν: «Γιατί εν επήατε στα οδοφράγματα;» Ακολούθως, όταν ο δήμαρχος Αμμοχώστου ανέγνωσε το υπόμνημα, το οποίο μιλούσε για διαβήματα στον ΟΗΕ και σε πρέσβεις των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο, όπως έγινε και για την ΑΟΖ, ο Πρόεδρος μαλάκωσε. Στους Αμμοχωστιανούς ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «εργάζεται ακατάπαυστα» για τη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με το μήνυμα που μετέφερε ο δήμαρχος μετά τη συνάντηση στους διαδηλωτές, οι οποίοι ακούγοντας το ανακόλουθο με την πολιτική του Προέδρου μήνυμα γιουχάισαν έντονα τον κ. Αναστασιάδη.
Το κενό του ΠροέδρουΠρος υπεράσπιση της πολιτικής του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέγνωσε ενώπιον της αντιπροσωπείας του Δήμου Αμμοχώστου εννέα πρωτοβουλίες που έλαβε από το 2014 για την Αμμόχωστο, τις οποίες αργότερα ανάρτησε σε πίνακα στον λογαριασμό του στο twitter. Η τρίτη από το τέλος πρωτοβουλία του Προέδρου έχει ημερομηνία 22/9/2017 και αναφέρεται σε non paper που δόθηκε στον γ.γ. του ΟΗΕ. Η αμέσως επόμενη πρωτοβουλία είναι τον φετινό Φεβρουάριο και αναφέρεται στην υποβολή πρότασης για την Αμμόχωστο ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι πρωτοβουλίες του Προέδρου έχουν ένα κενό δύο χρόνων, κατά το οποίο (με τις δικές του νεφελώδεις δηλώσεις περί «νέων ιδεών» και με δεδομένη την άρνησή του να υιοθετήσει το πλαίσιο Γκουτέρες) ο κ. Αναστασιάδης είχε ενημερωθεί για τις τουρκικές προθέσεις στην Αμμόχωστο, αλλά ουδέν έπραξε (με εξαίρεση τα δείπνα με όσους αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν τις τουρκικές προθέσεις) μέχρι και την 26η Ιουνίου, οπότε έστειλε την επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και το σχέδιο β’ της Τουρκίας. Στο αφήγημα του Προέδρου, οι Αμμοχωστιανοί είχαν ήδη απαντήσει με τα γραπτά συνθήματα που κράδαιναν στα χέρια. Εκτός του κυρίαρχου συνθήματος της εκδήλωσης «Αμμόχωστος Μπροστά», οι διαδηλωτές ζήτησαν γραπτώς «επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με χρονοδιάγραμμα», «μην μας ξεπουλάτε, λύστε το Κυπριακό», «η επανένωση ξεκινά από την Αμμόχωστο» και «σώστε την Αμμόχωστο», ενώ σε ιδιαίτερα μηνύματα προς τον ίδιο τον Πρόεδρο καταγράφηκε η θέση «τα κατεχόμενα διέγραψες, την ΑΟΖ ελάττωσες, τον δημογραφικό χαρακτήρα αλλοίωσες, είσαι εθνικά επιζήμιος». Ανάλογα ήταν και τα σχόλια των διαδηλωτών, όπως μεταφέρθηκαν στον «Πολίτη», με πιο χαρακτηριστική τη βεβαιότητα Βαρωσιώτη ότι «ο Πρόεδρος τουλάχιστον πλέον ξέρει ότι θα μας βρει μπροστά του αν προχωρήσει με τις ’νέες ιδέες’ του».
Μπρος πύλες, πίσω ΕΛΑΜΗ άρνηση του Προέδρου να συμμεριστεί την απελπισία των εκτοπισθέντων για τα δύο χρόνια αδράνειας στο Κυπριακό (κατά τη διάρκεια των οποίων η Τουρκία εφαρμόζει το σχέδιο β’ που αφορά και την Αμμόχωστο), υποστηρίχθηκε και από μεμονωμένες ξεχωριστές ομάδες διαδηλωτών, προεξαρχόντων των περίπου 15 ΕΛΑΜιτών που έφτασαν στο Προεδρικό υπό την καθοδήγηση του εκπροσώπου Τύπου του εθνικιστικού κόμματος Γεάδη Γεάδη. Οι ΕΛΑΜίτες είχαν τοποθετηθεί πίσω από τους Βαρωσιώτες, κραδαίνοντας ένα μεγάλο πανό υπέρ της απελευθέρωσης της Αμμοχώστου, και προσέγγιζαν τους υπόλοιπους διαδηλωτές προκαλώντας προστριβές. Παρόμοια διαφορετικά μηνύματα (σε σχέση με το κυρίαρχο περιεχόμενο της εκδήλωσης) έστειλε η παρουσία βουλευτών, γνωστών για τις αρνητικές θέσεις τους έναντι της λύσης βάσει του πλαισίου του ΟΗΕ, όπως ο Ζαχαρίας Κουλίας (ο οποίος ήταν πρωτοστάτης στη συμμετοχή βουλευτών στη συνάντηση του δημάρχου Αμμοχώστου με τον Πρόεδρο) και η Άννα Θεολόγου. Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής εκδήλωσης ήταν ακόμα η συμμετοχή βουλευτών του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου (Ο. Κουλά, Γ. Κάρουλλας, Γ. Γεωργίου και Κ. Χατζηγιάννης) παρά το γεγονός ότι το κόμμα τους δεν στήριξε την εκδήλωση διαμαρτυρίας του Δήμου Αμμοχώστου. Η αντιπαλότητα των μηνυμάτων της εκδήλωσης κορυφώθηκε όταν οι ΕΛΑΜίτες ξεκίνησαν να φωνάζουν «Η Κύπρος είναι ελληνική», για να σιωπήσουν αμέσως μετά ενώπιον της αδιαφορίας του όγκου των διαδηλωτών στις θέσεις τους.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.