Τον Νοέμβριο του 2016, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του κυπριακού προβλήματος, έγινε κατορθωτό να κατατεθούν χάρτες από τ/κ πλευράς, στους οποίους περιλαμβάνεται η επιστροφή της Αμμοχώστου.
Θα συνεχίσω να πράττω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, έτσι ώστε και τη λύση να επιτύχουμε και η επιστροφή της Αμμοχώστου να γίνει κατορθωτή, διαβεβαίωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Είπε ότι ανάλογη επιστολή με αυτή της 26 Ιουνίου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ – η οποία κοινοποιείται και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – θα αποσταλεί και στους 28 Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ το θέμα της Αμμοχώστου θα τεθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, την ερχόμενη Κυριακή «ώστε να είναι και οι απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ένα πρόσθετο στοιχείο στις αποφάσεις της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο με αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης Αλέξη Γαλανό, κατά την οποία του επιδόθηκε υπόμνημα για τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την περίκλειστη πόλη, την ώρα που αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Είπε ότι στις προτεραιότητες της ηγεσίας της ε/κ κοινότητας και της Προεδρίας της Δημοκρατίας παραμένει η λύση του Κυπριακού. Αναφέρθηκε ακολούθως στον διορισμό μιας επιτροπής για την Αμμόχωστο, για να καταγραφεί σε πρώτο στάδιο η κατάσταση που επικρατεί και κατά δεύτερον και κατά προτεραιότητα να επιστραφεί η πόλη «η οποία και θα αλλάξει εντελώς το κλίμα και θα δημιουργήσει τις θετικές προϋποθέσεις για επανέναρξη και προοπτική ενός νέους διαλόγου».
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι η εκδήλωση των Αμμοχωστιανών πραγματοποιείται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο αντί σε οποιοδήποτε οδόφραγμα.
Ζήτησε από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου να μεταφέρει την ολόψυχη, όπως είπε, συμπαράστασή του και το πόσο συμμερίζεται τα αισθήματα όσων έχουν συγκεντρωθεί για διαδηλώσουν την αποφασιστικότητα τους. «Κατανοώ απόλυτα και τον πόνο και την επιθυμία επιστροφής» των κατοίκων της Αμμοχώστου και των υπολοίπων προσφύγων, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ παρέθεσε μια σειρά από ενέργειες και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει την επιστροφή.
Είπε ακόμη ότι δεν παραγνωρίζει το τί έπραξαν οι προηγούμενοι Πρόεδροι, ώστε να επιστραφεί η Αμμόχωστος. «Το πρόβλημα δεν οφείλεται στην ε/κ πλευρά αλλά στην τουρκική αδιαλλαξία» είπε ενώ ανέφερε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις συμπεριφορές της άλλης πλευράς, οι οποίες εκδηλώνονται με απαράδεκτο τρόπο, όπως έγινε με τις δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι για απογραφή τάχα των περιουσιών της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε κατά την επίσκεψη στην Κύπρο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Μάιο του 2014 και στην απόρριψη της πρότασης από την πλευρά του Κουντρέτ Οζερσάι.
Υπενθύμισε ότι στις 4 Ιουλίου 2014 υπέβαλε μεταξύ των άλλων προτάσεων για ΜΟΕ, με βάση και τις ενέργειες του κ. Μπάιντεν, έναν κατάλογο, δίνοντας προτεραιότητα στην καταγραφή της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη, με στόχο την επιστροφή της Αμμοχώστου.
Επίσης είπε ότι κατά τη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Μάρτιο του 2016, όταν συζητήθηκε το θέμα ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, είχε ύστερα από πρωτοβουλία ευρωπαίων ηγετών συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, θέτοντας ως κύριο θέμα τη σύσταση διεθνούς επιτροπής με τη συμμετοχή Ε/κ, Τ/κ και εμπειρογνωμόνων, για την καταγραφή της κατάστασης και την απόδοση της Αμμοχώστου, με αντάλλαγμα το άνοιγμα των λιμανιών της Αμμοχώστου αλλά και των λιμένων της Τουρκίας, εισήγηση που, όπως είπε, απορριφθεί.
Ακολούθως είπε ότι τον Νοέμβριο του 2016, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του κυπριακού προβλήματος, έγινε κατορθωτό να κατατεθούν χάρτες από τ/κ πλευράς, στους οποίους περιλαμβάνεται η επιστροφή της Αμμοχώστου. «Ήταν η πρώτη φορά και οι ισχυρισμοί τάχα περί Βακουφίων που ακούγονται είναι και ανεδαφικοί και οπωσδήποτε αβάσιμοι, αν αναλογιστεί κανένας την ιδία πράξη των Τ/κ να επιδώσουν χάρτη στον οποίο περιλαμβάνεται όχι απλά η περίκλειστη πόλη, αλλά η ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου» υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μετά το Κραν Μοντάνα, απέστειλε στις 4 Αυγούστου 2017 σχετική επιστολή στον ΓΓ, με τον κ. Γκουτέρες να επιβεβαιώνει στην απάντησή του τη στήριξη και την προσήλωση των Ηνωμένων Εθνών στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού για την Αμμόχωστο. Στις 22 Σεπτέμβρη είπε ότι δόθηκε στον ΓΓ νέο υπόμνημα με ΜΟΕ, στο οποίο επίσης περιλαμβάνεται η Αμμόχωστος, συνέχισε.
Ακόμη ανέφερε ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2019, κατά τη συνάντηση για τα ΜΟΕ και τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, υποβλήθηκε πρόταση στον Μουσταφά Ακιντζί με 21 μέτρα, με πρώτιστο το θέμα της Αμμοχώστου.
Στις 26 Ιουνίου «μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις Οζερσάι απέστειλα επιστολή στον ΓΓ δια της οποίας καταγγέλλω τις απαράδεκτες δηλώσεις αλλά και αξιώ τη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα των ΗΕ» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ακόμη ανέφερε ότι το θέμα της Αμμοχώστου ηγέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβρη του 2017 και 2018, στην κοινή συνάντηση με τον κ. Ακιντζί στις 4 Ιουνίου 2017, αλλά και στη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες στην Κίνα, τον Απρίλιο του 2019.
Συνεπώς, συνέχισε, από ε/κ πλευράς, Κυβέρνησης, ηγεσίας όσον αφορά την ε/κ κοινότητα, ήταν μόνιμη η έγνοια μας, όπως και κατά τα προηγούμενα χρόνια όταν άλλοι ήταν στην Προεδρία, καθώς «μια πόλη φάντασμα δεν νομίζω να προσφέρει οτιδήποτε στην κατοχική δύναμη, παρά μόνο να αποδεικνύει την αδιαλλαξία της».
«Δυστυχώς η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί την Αμμόχωστο ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τη λύση του Κυπριακού» συμπλήρωσε.
Είπε ακόμη ότι όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, μετά την αποτυχία του Κραν Μοντάνα έστειλε σχετική επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, στις 18 Ιουλίου 2017, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τη συζήτηση από εκεί που είχε μείνει, αρκεί να γίνει καλή προετοιμασία «κάτι που ο ίδιος ο ΓΓ υιοθέτησε εν συνεχεία και διόρισε την κ. Λουτ προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για να μπορεί να διεξαχθεί ένας δημιουργικός διάλογος».
«Στις 14 Ιουνίου 2019 απέστειλα και πάλι επιστολή, όπως έπραξα βεβαίως και στις τρεις συναντήσεις που είχαμε με τον ΓΓ, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα, την βούλησή μας για επανέναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου» με προαπαιτούμενο η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Συνεπώς θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην προτεραιότητά μας είναι και η επανέναρξη του διαλόγου για συνολική λύση» αλλά και κινήσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο της Αμμόχωστο, ως ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και η δυσπιστία που υπάρχει, κατέληξε ο Πρόεδρος.
Από την πλευρά του ο κ. Γαλάνος ανέγνωσε το υπόμνημα του Δήμου Αμμοχώστου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανέφερε επίσης ότι η συγκέντρωση του κόσμου έξω από το Προεδρικό είναι ειρηνική εκδήλωση «και δεν είναι διαδήλωση», ενώ πρόσθεσε ότι δεν θέλει να δοθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι ο Δήμος τα έχει βάλει με την Κυβέρνηση.
Ανέφερε τέλος ότι συνεχίζει την τρίτη του θητεία στον Δήμο Αμμοχώστου «γιατί μου ζητήσατε εσείς προσωπικά να παραμείνω για να πολεμήσω για την Αμμόχωστο και αυτό πράττω».
Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζανέττος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και παράγοντες της πόλης. Παρέστησαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου, διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής αποτελούμενη από τους Κυριάκο Χατζηγιάννη από τον ΔΗΣΥ, Σκεύη Κουκουμά και Νίκο Κέττηρο από το ΑΚΕΛ, Ζαχαρία Κουλία από το ΔΗΚΟ, και την ανεξάρτητη βουλευτή Άννα Θεολόγου.
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.