Eπαφές σε τεχνικό επίπεδο για τη βελτίωση της διαχείρισης του μεταναστευτικού είχε στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Eπαφές σε τεχνικό επίπεδο για τη βελτίωση της διαχείρισης του μεταναστευτικού είχε στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πετρίδης. Όπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κύπρο για το ίδιο θέμα.
Ο Υπουργός, μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας των συναντήσεων επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι πολλοί στην ΕΕ κάνουν λόγο για "τη σημαντική μείωση των αφίξεων", "το τέλος της μεταναστευτικής κρίσης" ή "τον αριθμό των αφίξεων στην ΕΕ πριν από την κρίση", σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του EASO για το 2018, "αυτό ισχύει μόνο για το ήμισυ των κρατών μελών". Κατηγόρησε μάλιστα την Τουρκία παρουσιάζοντας στοιχεία πως παρά το γεγονός ότι "έχει λάβει σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια για να βοηθήσει την Ευρώπη στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση", "δεν ενεργεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της".
Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι "δυστυχώς, η Κύπρος υπήρξε ένα από τα Κράτη Μέλη της πρώτης γραμμής, τα οποία δέχθηκαν σημαντικές δυσανάλογες αιτήσεις, όχι μόνο το 2018, αλλά και το 2017 και το 2016 και οι πρώτοι 6 μήνες του 2019 παρουσιάζουν επίσης πολύ ανησυχητικές τάσεις και δεν υπάρχει καμία ένδειξη σε αυτό το Κράτος ότι θα υπάρξει μείωση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου".
Σημείωσε ότι "η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρές μεταναστευτικές πιέσεις, όχι μόνο τους τελευταίους μήνες, αλλά και τα τελευταία χρόνια", ενώ προειδοποίησε ότι "τα στατιστικά στοιχεία είναι πέρα από ανησυχητικά: αύξηση άνω του 50% το 2017 σε σύγκριση με το 2016 και αύξηση κατά 65% των αφίξεων το 2018".
"Τα στοιχεία για το 2019 προκαλούν περαιτέρω ανησυχίες: η Κύπρος έλαβε κατά μέσον όρο πάνω από 1.000 άτομα για κάθε ένα από τους τρεις πρώτους μήνες, ενώ οι αφίξεις από την κατεχόμενη περιοχή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο είναι πάνω από 3.000", δήλωσε.
"Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σίγουρα θα συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση των αφίξεων με σκάφη", προειδοποίησε ο Υπουργός και σημείωσε ότι "ένας από τους κύριους λόγους για την εισροή αυτή και τις τεράστιες μεταναστευτικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι αποτέλεσμα των μεταναστευτικών ρευμάτων που προέρχονται από ή μέσω της Τουρκίας".
"Παρά τις ειλικρινείς προσπάθειές μας, η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές της Δημοκρατίας, γεγονός που οδήγησε σε μια εξαιρετική κατάσταση για την Κύπρο", εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών.
"Και πάλι, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: μεταξύ 2015 και Μαΐου 2019, πάνω από 8.000 άτομα έφτασαν στην Κύπρο είτε με πλοίο είτε μέσω των κατεχομένων περιοχών", ανακοίνωσε. "Η νεότερη τάση που είναι ακόμη πιο ανησυχητική είναι η άφιξη υπηκόων τρίτων χωρών που πετούν απευθείας από την Τουρκία στον κατεχόμενο αερολιμένα Τυμπού και στη συνέχεια εισέρχονται με τα πόδια στις κυβερνητικές περιοχές", προσέθεσε και εξήγησε ότι "σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εκθέσεις του Frontex, αρκετές εθνικότητες απολαμβάνουν καθεστώς ελεύθερης θεώρησης στην Τουρκία, επιτρέποντάς τους έτσι να ταξιδεύουν από και προς την Τουρκία και τις κατεχόμενες περιοχές χωρίς περιορισμούς".
"Μεταξύ αυτών των εθνικοτήτων, είναι Σύριοι και Ιράν, ενώ άλλες εθνικότητες, όπως οι κάτοικοι του Καμερούν, μπορούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία με μια αποκαλούμενη θεώρηση διαβατηρίου, η οποία τους επιτρέπει να εισέλθουν στην Τουρκία με διαδικασίες που δεν πληρούν τα πρότυπα", είπε ο Υπουργός και συμπλήρωσε ότι "από την Τουρκία, πετούν απευθείας στις κατεχόμενες περιοχές και στη συνέχεια διασχίζουν τις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία - παρατηρήσαμε ήδη σημαντική αύξηση των αιτήσεων των πολιτών του Καμερούν", τόνισε.
"Εκτός από τις εθνικές μας ανησυχίες, υπάρχει μια μεγάλη ευρωπαϊκή συνιστώσα", επεσήμανε και διευκρίνισε ότι "η βασική ανάγκη να είναι συνεπής στην πολιτική μας, προς τους εταίρους μας από τρίτες χώρες".
"Περίπου το 25% των νέων αφίξεων μας είναι Σύριοι. Σημειώστε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσθετη εισροή στα πάνω από 15.000 άτομα που έχουμε ήδη προστατεύσει και λόγω της προέλευσής τους, οι Σύριοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους, μια κατάσταση που οδήγησε σε μεγάλες δυσκολίες στην κοινωνική απορρόφηση και ένταξη, δεδομένου του μεγέθους και των ιδιαιτεροτήτων της Κύπρου", επεσήμανε ο Υπουργός.
"Παρά τις εκκλήσεις μας, η Κύπρος δεν έχει ακόμη επωφεληθεί από ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο θα είναι ο μόνος τρόπος για να ανακουφιστεί αποτελεσματικά η δυσανάλογη πίεση που αντιμετωπίζει, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ατόμων που λαμβάνουν προστασία", ενημέρωσε ο Υπουργός.
"Ο τρόπος μείωσης της δυσανάλογης μεταναστευτικής πίεσης είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που βασίζεται στην αρχή της δίκαιης κατανομής ευθύνης και της αλληλεγγύης, με βάση ένα σταθερό, βιώσιμο και προβλέψιμο πλαίσιο", είπε ο κ.Πετρίδης.
"Η Ευρώπη οφείλει να εφαρμόσει μια πραγματικά ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση της μετανάστευσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να συνεργαστούμε συλλογικά για την οικοδόμηση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και βιώσιμου κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου", κατέληξε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών.
Αργότερα, κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών από την Κομισιόν, η αρμόδια εκπρόσωπος, ερωτηθείσα σχετικά με την υπόθεση της αύξησης των ροών προς την Κύπρο, δήλωσε τα εξής: "Η Koμισιόν παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση στην Κύπρο. Σε συνέχεια της επίσκεψης του Επιτρόπου Δ.Αβραμόπουλου τον Μάρτιο, πραγματοποιήθηκαν επιτόπου επισκέψεις με εμπειρογνώμονες της Κομισιόν για να αξιολογήσουν τις πιθανές ανάγκες που προκύπτουν από την αύξηση των παράνομων αφίξεων. Όπως πάντα, η Κομισιόν και οι οργανισμοί της ΕΕ είναι έτοιμοι να παράσχουν όλη την απαραίτητη υποστήριξη".
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.