Η Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των 100 Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ, διεξήχθη σήμερα το πρωί, στην ΠΟΕΔ κατά την οποία έγινε ο απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019.
H ΠΟΕΔ «το φαρμάκι του περασμένου καλοκαιριού μέσα από ενότητα, οξυδέρκεια τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία το μετέτρεψε σε φάρμακο για το δημόσιο σχολείο που σιγά σιγά και με τη συνέχιση του ειλικρινούς διαλόγου θα θεραπεύσει πολλά από τα προβλήματα που ταλανίζουν επί σειρά ετών το Δημόσιο Σχολείο», είπε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.
Η Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των 100 Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ, διεξήχθη σήμερα το πρωί, στην ΠΟΕΔ κατά την οποία έγινε ο απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019.
Ο κ. Φυλακτού, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της Τακτικής Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων, είπε ότι μέσα σε πνεύμα εποικοδομητικού και καθόλα δημοκρατικού εσωτερικού διαλόγου ολοκληρώθηκε, ίσως, η σημαντικότερη Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων των τελευταίων χρόνων.
«Μια Συνδιάσκεψη που κλήθηκε να αξιολογήσει και να κρίνει τόσο τα θετικά, αλλά πολύ περισσότερο τα αρνητικά της πορείας της Οργάνωσης από τον περασμένο Ιούνιο 2018. Μιας περιόδου στην οποία ξέσπασε η μεγαλύτερη κρίση στην Εκπαίδευση των τελευταίων δεκαετιών. Η ΠΟΕΔ μέσα από τη σημερινή διαδικασία εξέρχεται ακόμη πιο δυνατή, ακόμη πιο ενωμένη και θα συνεχίσει με δυναμισμό, ήθος, σοβαρότητα, τεκμηριωμένη διεκδικητικότητα να αγωνίζεται για ποιοτικότερη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, για το καλό του Δημόσιου Σχολείου, των εκπαιδευτικών και πολύ περισσότερο των παιδιών μας που αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας», πρόσθεσε.
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, κατέγραψε ομόφωνα «τη δικαίωση, σήμερα, του μεγαλειώδους αγώνα των εκπαιδευτικών που έγινε το περασμένο καλοκαίρι στη βάση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και υιοθετηθεί και από την ίδια την Κυβέρνηση».
«Ενός αγώνα που οδήγησε, πρωτίστως, στην επαναφορά του συνταγματικά καθορισμένου και νομοθετικά ρυθμισμένου θεσμικού διαλόγου. Ενός αγώνα που έδωσε ώθηση στην ηγεσία της ΠΟΕΔ στο τραπέζι του θεσμικού διαλόγου, στο τραπέζι της τεκμηρίωσης των θέσεων και των επιχειρημάτων και όχι των αυθαίρετων, αστήρικτων και αναληθών και ανέξοδων δημόσιων αναφορών και δηλώσεων, να καταφέρει όχι απλώς να αποκαταστήσει και να επαναφέρει θεσμούς και πολιτικές που αναίτια και αιφνιδιαστικά αμφισβητήθηκαν, αλλά να τους θεσμοθετήσει και να τους επεκτείνει αφού αποδείχθηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας ως αναγκαίοι και χρήσιμοι για τη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση», συμπλήρωσε.
Είπε, επιπρόσθετα, ότι «σημειώνουμε με ικανοποίηση και εμφατικά ότι η ΠΟΕΔ το φαρμάκι του περασμένου καλοκαιριού μέσα από ενότητα, οξυδέρκεια τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία το μετέτρεψε σε φάρμακο για το δημόσιο σχολείο που σιγά σιγά και με τη συνέχιση του ειλικρινούς διαλόγου θα θεραπεύσει πολλά από τα προβλήματα που ταλανίζουν επί σειρά ετών το Δημόσιο Σχολείο».
Απολογισμός Δράσης Διοικητικού ΣυμβουλίουΕξάλλου, μιλώντας ενώπιον της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, η οποία η σημερινή ήταν συνέχεια της Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μάη, ο κ. Φυλακτού είπε, μεταξύ άλλων, ότι η εκπαιδευτική-συνδικαλιστική χρονιά που πέρασε, από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι και σήμερα (Ιούνιος 2019) υπήρξε η πιο δύσκολη και πρωτοφανής περίοδος που κλήθηκε η Οργάνωση να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί.
Αναφερόμενος στο έργο, τα πεπραγμένα και τη δράση του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης κατά την περίοδο Μαΐου 2018 – Ιουνίου 2019, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι η Οργάνωση, την περίοδο αυτή, υποχρεώθηκε να λειτουργήσει και να δράσει μέσα σε φοβερά ασφυκτικές και περιοριστικές συνθήκες, που ξεπέρασαν κατά πολύ τις, ομολογουμένως, δύσκολες συνθήκες που η Οργάνωση βίωσε την περίοδο της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης «με τις σκληρές, άδικες και όπως αποδεικνύεται παράνομες και αντισυνταγματικές πολιτικές που μονομερώς και έξω από τις συνταγματικά και νομοθετικά καθορισμένες διαδικασίες θεσμικού διαλόγου αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έπληξε τον τόπο».
Στο σημείο αυτό, συνέχισε, δεν μπορεί παρά να γίνει η παραδοχή από την ΠΟΕΔ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, ότι οι όποιοι σχεδιασμοί και προγραμματισμοί είχαν τεθεί ως διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΕΔ, αλλά και γενικότερα όλες οι στοχεύσεις και επιδιώξεις της ΠΟΕΔ σε όλους τους τομείς (Λειτουργικό/Οργανωτικό, Διεκδικητικό ως προς τα Συνδικαλιστικά και Εκπαιδευτικά Θέματα, Σχέσεων στο Εσωτερικό και στο Εξωτερικό, Προσφοράς προς τα Μέλη, Εθνικής/Κοινωνικής/Πολιτιστικής και άλλης Δράσης) «δεν ήταν δυνατό να προωθηθούν στο βαθμό που, ομολογουμένως, όλοι και θα θέλαμε και αναμέναμε».
«Οι αξιωματούχοι της Οργάνωσης, τα μέλη της Γραμματείας και του Διοικητικού Συμβουλίου, περάσαμε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι αλλά και φθινόπωρο. Χωρίς υπερβολή, τουλάχιστον δεκαπέντε ώρες ημερησίως (τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα) δίναμε διάφορες μάχες σε πολλά επίπεδα για το δίκαιο και το σωστό. Κάτι, που συνεχίστηκε μέχρι και τον Μάιο του 2019, οπότε και κατέληξε στη ΜΕΠΕΥ η συζήτηση των επίμαχων συγκεκριμένων ζητημάτων του καλοκαιριού», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ ανέφερε, επίσης, ότι η διεκδίκηση, η αντιμετώπιση και η διαχείριση των εκπαιδευτικών, συνδικαλιστικών, μισθολογικών, οικονομικών και άλλων ζητημάτων «αποδείχθηκε ότι πέρα από ιδιαίτερα επιδέξιους χειρισμούς, όραμα, αναγκαίους ελιγμούς εκεί και όπου χρειάζονται, πολύ καλή επικοινωνιακή πολιτική και πολλά άλλα, απαιτούν ενότητα, ομοψυχία, αγαστή συνεργασία μέσα από τη σύνθεση ακόμη και των διαφορετικών απόψεων, ειλικρινείς και χωρίς οποιεσδήποτε μικροκινησιακές σκοπιμότητες ή/και προθέσεις».
«Κάτι, που πετύχαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την κρίσιμη περίοδο την οποία εξετάζουμε και αξιολογούμε σήμερα. Δεν αρκεί, όπως αποδείχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, η επαρκής τεκμηρίωση και η σωστή επιχειρηματολογία, ο συνυπολογισμός των πραγματικοτήτων, η αξιολόγηση και, κυρίως, η ιεράρχηση των ζητημάτων που θα προταχθούν, η ετοιμότητα για ευελιξία χωρίς τον κίνδυνο αποπροσανατολισμού, η προσπάθεια - κατά το δυνατό - για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Απαραίτητο συστατικό της επιτυχούς διεκδίκησης είναι η ενότητα», σημείωσε.
Όπως είπε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ κλήθηκε και προκλήθηκε να λάβει σημαντικές αποφάσεις όλο το διάστημα των τελευταίων δέκα μηνών.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Παιδεία του τόπου και, ειδικότερα, η Δημόσια Εκπαίδευση πρέπει να διαφυλαχθούν σαν κόρη οφθαλμού.
«Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε μια αναβαθμισμένη ποιοτικά Εκπαίδευση που θα αποτελέσει το κραταιό και ισχυρό μας όπλο για την εδραίωση μιας δημοκρατικής κοινωνίας που στοχεύει στην πρόοδο, στην ανάπτυξη, στην ευημερία. Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, αλλά και αποφασιστικότητα οφείλουμε να περιφρουρήσουμε και να διαφυλάξουμε την Εκπαίδευση για το καλό των παιδιών μας και του τόπου μας. Κάτι, που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για το κάθε παιδί ξεχωριστά και που τα κράτη έχουν υποχρέωση να παρέχουν σε όλα τα παιδιά», πρόσθεσε.
Η προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου και της Εκπαίδευσης, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, αποτελεί μονόδρομο.
Αναφορικά με τα οικονομικά της ΠΟΕΔ, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ακολουθείται μια λελογισμένη και συνετή οικονομική διαχείριση των εισφορών των μελών της Οργάνωσης. «Διαχείριση βεβαίως, που συνάδει με τις εκάστοτε επιδιώξεις και τους στόχους που θέτει η Οργάνωση σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την ΜΕΠΕΥ και τη ΜΙΤΕΠΕΥ, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η μεγαλύτερη και πιο αξιοσημείωτη επιτυχία και κατάκτηση είναι η επαναφορά του συνταγματικά καθορισμένου και νομοθετικά ρυθμισμένου θεσμικού διαλόγου στη ΜΕΠΕΥ και την Τεχνική Υπεπιτροπή της, τη ΜΙΤΕΠΕΥ.
«Η συζήτηση των θεμάτων που ταλάνισαν τον εκπαιδευτικό κόσμο και την κοινωνία το περασμένο καλοκαίρι, στη ΜΕΠΕΥ, είχε ως αποτέλεσμα η ΠΟΕΔ να κλείσει θετικά όλα τα ζητήματα, εξαιτίας της πολύ καλής παρουσίας, μελέτης και τεκμηρίωσης που είχε», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι ο Υπεύθυνος Τμήματος αναγνωρίστηκε ως αναγκαίος θεσμός για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης (Προδημοτικής, Δημοτικής, Ειδικής Εκπαίδευσης, Γυμνάσιο κ.λπ.) και θα παραχωρείται για σειρά καθηκόντων που περιλαμβάνονται στους Νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων με συγκεκριμένη, εξορθολογισμένη και απόλυτα λογική φόρμουλα (13+ παιδιά – 2 περίοδοι 12- παιδιά – 1 περίοδος), αναγνωρίστηκε και κλείνει οριστικά το θέμα της μείωσης του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών κατά 2 δ.π. στο 15ο και 21ο έτος υπηρεσία, αλλά και για όσους συμπληρώνουν το 50ο έτος ηλικίας, θεσμοθετήθηκε μετά από πολλά χρόνια αξίωσης ο συνδικαλιστικός χρόνος, ο οποίος δημιουργεί συνθήκες λειτουργικής ηρεμίας στην Οργάνωση και στους αξιωματούχους της, προκειμένου να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στα πολλαπλά και αυξημένα καθήκοντά και υποχρεώσεις τους.
Στη Λογοδοσία συμπεριλαμβανόταν και η Οικονομική Έκθεση του προηγούμενου έτους, καθώς και η Έκθεση με τις παρατηρήσεις των Ελεγκτών της Οργάνωσης.
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.