Δύο στρατόπεδα οι δήμοι: Προς νέα συνέλευση για δημοψηφίσματα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ Δημοσιεύθηκε 18.4.2019
Δύο στρατόπεδα οι δήμοι: Προς νέα συνέλευση για δημοψηφίσματα
Η κίνηση Βύρα για νέα απόφαση σε νέα συνέλευση μείωσε την ένταση των αντιδράσεων στη μια πλευρά, αλλά προκάλεσε δυσφορία στην πλευρά που τάχθηκε υπέρ των δημοψηφισμάτων

Αποδεικνύεται αδύνατο να βρεθεί τρόπος από τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ανδρέα Βύρα να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και τα δύο -τουλάχιστον- στρατόπεδα που φαίνεται να διαμορφώνονται γύρω από τις συνενώσεις δήμων. Η χθεσινή του απόφαση να συγκαλέσει για την Τρίτη έκτακτη συνεδρία της εκτελεστικής επιτροπής, ώστε να αποφασιστεί η πραγματοποίηση νέας γενικής συνέλευσης για να δει ξανά το θέμα των δημοψηφισμάτων για έγκριση των συνενώσεων, ικανοποίησε μεν την πλευρά όσων είχαν διαμαρτυρηθεί για τις διαδικασίες που ακολούθησαν στη συνέλευση της Τρίτης, προκαλεί όμως νέες διαμαρτυρίες από δημάρχους που είχαν υπερψηφίσει την πρόταση για δημοψηφίσματα. Θα ήταν παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς σήμερα με ασφάλεια ποια θα είναι η απόφαση μιας νέας γενικής συνέλευσης που θα έχει ίσως ως μοναδικό θέμα τη διεξαγωγή ή όχι δημοψηφισμάτων, σε ποιο επίπεδο πρέπει να γίνουν τα δημοψηφίσματα, ποιο ερώτημα πρέπει να τεθεί, κ.λπ.


Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης εκφράζουν μάλιστα ανησυχίες ότι η προσοχή πλέον των πλείστων στελεχών θα στραφεί στις συνενώσεις αντί στην ουσία της μεταρρύθμισης, ενώ αρκετοί προβλέπουν ότι θα δημιουργηθεί, ενόψει της νέας συνέλευσης, κλίμα πόλωσης μεταξύ των δύο πλευρών και διασάλευση σχέσεων. Υπάρχει ωστόσο και η άποψη από άλλα στελέχη ότι η Ένωση Δήμων βγήκε τραυματισμένη από τη συνέλευση της Τρίτης και μόνο μια νέα συνέλευση, με προκαθορισμένη ατζέντα για ψηφοφορία, θα επουλώσει την πληγή. Από τις επαφές μας ωστόσο με δημάρχους και με δεδομένο ότι το ΑΚΕΛ ευνοεί τα δημοψηφίσματα ανεξαρτήτως των συνενώσεων, συνάγεται ότι θα ήταν λανθασμένη η ταύτιση των «οπαδών» των δημοψηφισμάτων με τους 7-8 δήμους που δημοσίως απορρίπτουν για την ώρα τις προδιαγραφόμενες συνενώσεις, έστω κι αν δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα οριστικό από το ΥΠΕΣ.

Υπέρ και κατά
Ο κ. Βύρας, μιλώντας χθες στον «Πολίτη», υπεραμύνθηκε της δημοκρατικότητας των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν. Ωστόσο, αισθάνεται έντονα για τις επικρίσεις που δέχθηκε ο ίδιος για τους χειρισμούς του στην τελευταία φάση της προχθεσινής συνέλευσης, και επειδή, όπως είπε, δεν θέλει να αιωρείται η παραμικρή αμφιβολία για την πραγματική θέληση των μελών της Ένωσης Δήμων, αποφάσισε να επαναφέρει το κρίσιμο θέμα των δημοψηφισμάτων στην εκτελεστική επιτροπή και, με τη σύμφωνη γνώμη της, σε μια νέα γενική συνέλευση.

Υπέρ των προθέσεων του προέδρου της Ένωσης Δήμων ήταν αναμενόμενο να ταχθούν όσοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι ήταν στο στρατόπεδο της απόρριψης -σε αυτή τη φάση- των τοπικών δημοψηφισμάτων και εναντίον οι πλείστοι απ’ όσους ψήφισαν καταφατικά την Τρίτη. Το μέλος της εκτελεστικής, ο δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου, είπε στον «Πολίτη» ότι είναι σωστή η απόφαση του κ. Βύρα και ο ίδιος θα ταχθεί υπέρ της σύγκλησης νέας συνέλευσης. Είπε μάλιστα ότι ζήτησε και ο ίδιος με χθεσινή του επιστολή τη σύγκληση επείγουσας συνεδρίας της εκτελεστικής επιτροπής. Την αναγκαιότητα των χθεσινών χειρισμών του κ. Βύρα για έκτακτη συνεδρία και νέα γενική συνέλευση αναγνώρισε στον «Π» και ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ των δημοψηφισμάτων και θεωρεί αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις. Υπέρ νέας συνέλευσης τάσσονται, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Στροβόλου, Πάφου και Ύψωνα, Α. Παπαχαραλάμπους, Φ. Φαίδωνος και Παντελής Γεωργίου αντίστοιχα.

Κάθετα διαφωνεί με την απόφαση του κ. Βύρα ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος. Είπε μάλιστα ότι είναι πιθανό να υπάρξει νέα γραπτή παρέμβαση κατά της επιδίωξης λήψης νέας απόφασης από το «μέτωπο» των 6 δημάρχων (Αγίας Νάπας, Σωτήρας, Ιδαλίου, Πέγειας, Πόλεως Χρυσοχούς και Γεροσκήπου) που είχαν ζητήσει την Τρίτη ψηφοφορία για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. «Δεν είναι ηθικά σωστό», είπε ο κ. Καρούσος, «να ανατρέψεις μιαν απόφαση επειδή δεν σου αρέσει». Την άποψή του ότι θα ήταν λανθασμένη μια απόφαση για νέα ψηφοφορία επί του ιδίου θέματος εξέφρασε στον «Π» και ο δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου.

Και δεύτερες σκέψεις από δημάρχους
Στην έκτακτη συνέλευση της Τρίτης πλειοψήφησε με 28 ψήφους υπέρ και 21 εναντίον η πρόταση για δημοψηφίσματα σε κάθε έναν από τους δήμους που θα επηρεαστεί από τις συνενώσεις. Ωστόσο, πριν την τελική ψηφοφορία, και στο διάστημα της έντασης που προκλήθηκε, είχαν ακουστεί και αντιπροτάσεις για παγκύπριο δημοψήφισμα ή για δημοψηφίσματα, όχι σε κάθε δήμο ξεχωριστά, αλλά σε όλους τους δήμους που θα συγκροτούν έναν νέο δημοτικό σχήμα.

Φάνηκε μάλιστα ότι σε κάποιο στάδιο της συζήτησης υπήρχε η προοπτική να συγκεντρώσει καλή υποστήριξη μια πρόταση για ένα ή περισσότερα δημοψηφίσματα που δεν θα απειλούσαν την ακύρωση της μεταρρύθμισης στην περίπτωση αρνητικών τοποθετήσεων μόνο κάποιων μικρών δήμων. Ωστόσο, η πρόταση του δημάρχου Ύψωνα Παντελή Γεωργίου για ένα παγκύπριο δημοψήφισμα υπερψηφίστηκε μόνο από δύο άτομα, λόγω της οξείας αντιπαράθεσης που προκλήθηκε μεταξύ των δύο βασικών ομάδων που σχηματίστηκαν. Δεν υιοθετήθηκε ούτε η έκκληση δημάρχων να αφεθεί το θέμα των δημοψηφισμάτων σε επόμενη γενική συνέλευση.

Ωστόσο, κατά τις χθεσινές συνομιλίες μας με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης διεφάνη ότι και στα δύο στρατόπεδα που σχηματίστηκαν υπάρχουν άτομα που είναι πρόθυμα να συζητήσουν και να ψηφίσουν μια πρόταση που θα προβλέπει είτε παγκύπριο δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι του τελικού νομοσχεδίου της μεταρρύθμισης, στο οποίο θα προβλέπονται και οι συνενώσεις, είτε ενιαία δημοψηφίσματα εντός των διευρυμένων ορίων των νέων δήμων που θα προβλέπουν οι συνενώσεις. Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στη νέα γενική συνέλευση, που πιθανότατα θα συγκαλέσει την Τρίτη η εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης Δήμων, το ερώτημα να μην είναι απλά «ναι ή όχι στα τοπικά δημοψηφίσματα». Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση της Ένωσης Δήμων θα είναι απλά μια εισήγηση προς την κυβέρνηση, η οποία δεν βλέπει θετικά αυτή την προοπτική. Αρνητικά για τα δημοψηφίσματα τάσσονται, όπως πληροφορούμαστε, και τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, που αναμένεται να υπερψηφίσουν τη μεταρρύθμιση.

Ανακοίνωση συνενώσεων
Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Δήμων ήταν ο χρόνος κατά τον οποίο ο υπουργός Εσωτερικών θα ενημερώσει τους δήμους για τις συνενώσεις που θα γίνουν. Ο δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους πρότεινε να τεθεί σε ψηφοφορία πρότασή του να ζητηθεί από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να ανοίξει το ταχύτερο τα χαρτιά του για τις συνενώσεις, ώστε να υπάρξει διάλογος και να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η πρόταση τέθηκε ενώπιον των παριστάμενων μελών της Ένωσης Δήμων κατά την πρώτη... ατυχή ψηφοφορία και έλαβε 28 ψήφους, ωστόσο δεν τέθηκε στην επόμενη ψηφοφορία. Είναι αρκετοί οι δήμαρχοι που συμφωνούν ότι το υπουργείο δεν πρέπει να τηρεί σιγή για τις συνενώσεις, αφού είναι ξεκάθαρο ότι αυτές θα καθορίσουν τη στάση των πλείστων δήμων έναντι του συνόλου της μεταρρύθμισης. Ωστόσο, διαφορετική φαίνεται να είναι η θέση του προέδρου της Ένωσης Δήμων Ανδρέα Βύρα, ο οποίος ανέφερε στον «Πολίτη» ότι η προτεραιότητα τώρα είναι η διαπραγμάτευση με το υπουργείο για το τελικό νομοσχέδιο και την οριστικοποίηση της μεταρρύθμισης στη βάση των εισηγήσεων της Ένωσης Δήμων.

Από πλευράς του, ο υπουργός αναφέρει ότι ήταν η Ένωση Δήμων που του ζήτησε αρχικά να μην δημοσιοποιηθούν οι συνενώσεις, για να μην διασαλευτεί ο διάλογος για την ουσία της μεταρρύθμισης. Αντιλαμβανόμαστε ότι πριν τις ευρωεκλογές δεν τίθεται θέμα να ανακοινωθούν οι συνενώσεις.

Αιφνιδίασε η ψηφοφορία για δημοψηφίσματα
Η αντιπαράθεση μεταξύ δημάρχων για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της Τρίτης συνεχίστηκαν και χθες στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι αναγνωρίζουν ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνέλευσης τηρήθηκε άψογη διαδικασία και η συζήτηση ήταν εποικοδομητική. Όλα χάλασαν όταν στον πέμπτο κύκλο συζητήσεων, για τις συνενώσεις, τέθηκε θέμα ψηφοφορίας για την ανάγκη ή όχι πραγματοποίησης δημοψηφισμάτων για την έγκριση των συνενώσεων. Δήμαρχοι που τάσσονται εναντίον των δημοψηφισμάτων, τα οποία θεωρούν ότι θα αποτελέσουν ταφόπλακα για τη μεταρρύθμιση, αφού είναι βέβαιο ότι σε μικρούς δήμους δεν θα εξασφαλιστεί πλειοψηφία υπέρ των συνενώσεων, υποστηρίζουν ότι σκοπίμως τέθηκε προς το τέλος θέμα ψηφοφορίας, αφού ήδη κάποιοι ανυποψίαστοι δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι αποχώρησαν. Στη συνέλευση παρέστησαν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, περίπου 62-63 μέλη, ενώ στην τελική ψηφοφορία έλαβαν μέρος 49 άτομα.

Ο δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου επέκρινε το γεγονός ότι αφέθηκαν κάποιοι παριστάμενοι να αποχωρήσουν χωρίς να τους λεχθεί ότι επρόκειτο να γίνει ψηφοφορία και οι υπόλοιποι αιφνιδιάστηκαν. Χαιρέτισε πάντως την πρόθεση του κ. Βύρα για νέα συνέλευση, ώστε νηφάλια και προγραμματισμένα να ληφθεί απόφαση, παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων μελών. Πολύ έντονος για τους χειρισμούς του κ. Βύρα ήταν και ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος μίλησε μάλιστα και για ενδεχόμενο διάσπαση της Ένωσης Δήμων. Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας είπε ότι εξαρχής ανακοινώθηκε ότι το θέμα των συνενώσεων θα συζητείτο τελευταίο και ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί ψηφοφορία για τα δημοψηφίσματα από τη στιγμή που το ζητούσαν αρκετοί δήμαρχοι. Τις διαδικασίες υπεραμύνθηκαν επίσης μιλώντας στον «Π» οι δήμαρχοι Γερμασόγειας, Γερίου και Αγίας Νάπας. Ενδιαφέρουσα η θέση του δημάρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος τάχθηκε εναντίον των δημοψηφισμάτων. Είπε συγκεκριμένα στον «Πολίτη» ότι η διαδικασία σε ό,τι αφορά τη συζήτηση των συνενώσεων ήταν λανθασμένη, αλλά τόνισε ότι «ο κ. Βύρας είναι εξαιρετικός ως πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και τον στηρίζουμε».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βίντεο: Η πρώτη εμφάνιση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας - Διεθνής καταδίκη
ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Η πρώτη εμφάνιση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας - Διεθνής καταδίκη

Βίντεο: Η πρώτη εμφάνιση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας - Διεθνής καταδίκη

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει

Εγκλωβισμένοι στη Νεκρή Ζώνη: 37 αιτούντες άσυλο στο έλεος του Νίκου Χριστοδουλίδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκλωβισμένοι στη Νεκρή Ζώνη: 37 αιτούντες άσυλο στο έλεος του Νίκου Χριστοδουλίδη

Εγκλωβισμένοι στη Νεκρή Ζώνη: 37 αιτούντες άσυλο στο έλεος του Νίκου Χριστοδουλίδη

Γάζα: 90 νεκροί και 300 τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα στο Αλ Μαουάσι
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: 90 νεκροί και 300 τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα στο Αλ Μαουάσι

Γάζα: 90 νεκροί και 300 τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα στο Αλ Μαουάσι

Ποιος θα πληρώσει το προεδρικό αφήγημα στο Κυπριακό;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος θα πληρώσει το προεδρικό αφήγημα στο Κυπριακό;

Ποιος θα πληρώσει το προεδρικό αφήγημα στο Κυπριακό;