Το ψήσιμο στα κάρβουνα συνδέεται με κινδύνους για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, όταν το κρέας μαγειρεύεται στα κάρβουνα, αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες με τη σειρά τους ευνοούν τη δημιουργία χημικών ενώσεων που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι ετεροκυκλικές αμίνες είναι πιθανό να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, προκαλώντας μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό.
Συμβουλές για υγιεινό ψήσιμο
Ψήνουμε χωρίς να καίμε το κρέας: Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτούμε στο σωστό ψήσιμο. Δεν είναι ανάγκη να μαυρίζει η εξωτερική πλευρά του κρέατος. Αντιθέτως, το αποτέλεσμα θα είναι πιο γευστικό και φυσικά πιο υγιεινό, εάν αποσύρουμε το κρέας από τα κάρβουνα προτού μαυρίσει.
Αποφεύγουμε το λίπος: Για να απελευθερωθεί ο επιβλαβής καπνός από τα κάρβουνα, χρειάζεται το λίπος του κρέατος να στάξει. Άρα, λιγότερο λίπος, λιγότερος καπνός!
Προετοιμάζουμε το κρέας κατάλληλα: Όταν μαρινάρουμε το κρέας, μαλακώνει και χρειάζεται λιγότερο χρόνο ψησίματος. Αυτό είναι βασικό, ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους για την υγεία μας. Ταυτόχρονα, η γεύση του ενισχύεται μέσα από το μαρινάρισμα. Επίσης, μπορούμε να κόψουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια, έτσι ώστε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το χρόνο που χρειάζεται για να ψηθεί. Όσο παρατείνεται το ψήσιμο, τόσο αυξάνεται και η δημιουργία ετεροκυκλικών αμινών και άλλων επιβλαβών χημικών ενώσεων.
-Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το μαρινάρισμα μειώνει ακόμα και 70% την παραγωγή βλαβερών ουσιών κατά το ψήσιμο.
Γυρίζουμε συχνά τα κομμάτια κρέατος και από τις δύο πλευρές.
Αφαιρούμε το καμένο κρέας: Για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο που προέρχεται από το καμένο κρέας, καλό είναι να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο από τη μαύρη επιφάνειά του. Αυτό ενισχύει τη γεύση, ενώ παράλληλα προστατεύει τον οργανισμό μας.