Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και οι νηστείες ήδη ξεκίνησαν! Αυτού του είδους οι νηστείες, όπως του Πάσχα και του Δεκαπενταυγούστου, είναι παραλλαγές της χορτοφαγίας αλλά με την προσθήκη ψαριών. Μερικά ευνοϊκά αποτελέσματα που προσφέρουν αυτές οι νηστείες είναι ότι μειώνουν το σωματικό βάρος, εάν καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες από πριν, τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια στο αίμα λόγω του ότι αφαιρούμε εντελώς από τη διατροφή μας προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα και εντάσσουμε στη διατροφή μας περισσότερα όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά ή ψάρι.
Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που βάζουν κιλά κατά τη διάρκεια των νηστειών καθώς καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, πατάτα, νομίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.
Αυτή η νηστεία που ξεκίνησε ήδη από τις 15 Νοεμβρίου και θα κρατήσει μέχρι 24 Δεκεμβρίου διαρκεί 40 ημέρες και πάει ως εξής: από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου μπορούμε να καταναλώνουμε ελαιόλαδο, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Ψάρι καταναλώνουμε μέχρι τις 17 του Δεκέμβρη, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής, και 24 Δεκεμβρίου δεν καταναλώνουμε ούτε λάδι.
Η νηστεία των Χριστουγέννων συνάδει με τη μεσογειακή διατροφή καθώς εντάσσουμε στη διατροφή μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και άμυλο (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτα). Έρευνες έδειξαν ότι μια διατροφή, όπως η μεσογειακή, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλες χρόνιες παθήσεις.
Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι πολύς κόσμος δεν κάνει τους σωστούς συνδυασμούς για τις διατροφικές του επιλογές ούτως ώστε να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Κύριες ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων είναι:
Το ασβέστιο το βρίσκουμε κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί, γάλα), τα οποία δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια των νηστειών.
Τη βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη τη βρίσκουμε σε πολλά τρόφιμα, όπως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά, το κρέας και το αβγό. Πέρα από τα δημητριακά, άλλες πηγές ριβοφλαβίνης δεν καταναλώνονται κατά τη διάρκεια των νηστειών.
Άλλες πηγές ασβεστίου που μπορούμε να καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των νηστειών:
Έρευνες δείχνουν ότι η ποσότητα υδατανθράκων αυξάνεται κατά τη διάρκεια των νηστειών και μειώνεται η ποσότητα λίπους και πρωτεΐνης.
Τρόφιμα που δεν επιτρέπονται στη νηστεία:
Τρόφιμα που επιτρέπονται στη νηστεία:
Με βάση τα πιο πάνω, θα σας προτείνουμε διάφορους συνδυασμούς τροφών και συμβουλές οι οποίες θα σας είναι χρήσιμες κατά τη διάρκεια των νηστειών σας ώστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.
Φαγητά και συνδυασμοί για νηστεία Χριστουγέννων:
Ιδέες για νηστίσιμα σνακ:
Προσοχή στις ποσότητες!
Λόγω της μη επιτρεπόμενης κατανάλωσης κρέατος, πολύς κόσμος ξεφεύγει από τις συνιστώμενες ποσότητες νηστίσιμων φαγητών, με αποτέλεσμα το σωματικό βάρος όχι μόνο να μην μειώνεται αλλά να αυξάνεται.
Μικρά tips:
Νικόλ Πηλείδη
Κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, MSc
nicolepileidi@gmail.com
+357 97838941
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.