Για ποιους λόγους πρέπει να βάλουμε στη διατροφή μας το χαρούπι

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Προϊόντα διατροφής με φυτικές ίνες χαρουπιού έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στα λιπίδια του αίματος και τη μείωση της χοληστερίνης.

Συνήθως καταναλώνεται μέσα σε παξιμάδια, μπάρες δημητριακών, γλυκά κριτσίνια ή ως ρόφημα, ενώ μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για τροφές όπως μέλι (χαρουπόμελο) το οποίο προκύπτει βράζοντας το χαρούπι και αλεύρι (χαρουπάλευρο) το οποίο φτιάχνεται αλέθοντας τα χαρούπια. Από αυτό μπορείτε να φτιάξετε ψωμί, μπισκότα, κέικ, κριτσίνια τα οποία θα έχουν γεύση σαν αυτή της σοκολάτας, αλλά θα είναι πολύ πιο υγιεινά απ' ότι αν είχατε προσθέσει κάποια κουβερτούρα.

Γιατί; Γιατί το χαρούπι έχει 60% λιγότερες θερμίδες από αυτές της σοκολάτας, καθόλου λίπη και πολύ περισσότερες φυτικές ίνες (40γρ. ανά 100 γρ) σε αντίθεση με τη σοκολάτα που έχει μόλις 7 γρ/100 γρ. Συμπέρασμα; Μπορεί να καταναλωθεί στη θέση της σοκολάτας από άτομα προσέχουν τη διατροφή τους, έχουν αλλεργία στη σοκολάτα ή προσέχουν το σάκχαρό τους. Με λίγα λόγια, θα λέγαμε ότι είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο σοκολάτας.


Το χαρούπι έχει ευεργετικά συστατικά για την υγεία μας. Αποτελεί πηγή ασβεστίου, (350 mg ανά 100 gr), μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, αλλά και βιταμινών Α, Β1, Β2, D. Το χαρούπι αποτελεί επίσης πηγές φυτικών πρωτεϊνών (4%). Περιέχει πολυφαινόλες και ταννίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενώ δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, και έτσι είναι χρήσιμο για άτομα με δυσανεξία. Τέλος περιέχει πηκτίνη και λιγνίνη που ρυθμίζουν την πέψη και συμβάλλουν στην καλή εντερική λειτουργία.


Τα οφέλη του χαρουπιού για την καρδιά


Μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό “Plant Foods for Human Nutrition” το 2009 έδειξε ότι όταν οι ερευνητές έδωσαν είτε ένα εικονικό φάρμακο ή μια ένωση με αδιάλυτες φυτικές ίνες χαρουπιού σε 88 άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης όσοι πήραν τις ίνες χαρουπιού μείωσαν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης τους κατά περίπου 18 % και τα επίπεδα της LDL τους κατά περίπου 23 %. Επιπλέον, μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Nutrition έδειξε ότι η προσθήκη πούλπας χαρουπιών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Στη μελέτη αυτή, 58 άτομα με υψηλή χοληστερόλη που κατανάλωναν δύο μερίδες ψωμί από πολτό χαρουπιού παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Τέλος, μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Advances in Therapy» το 2001 δείχνει επίσης ότι η διαιτητική πρόσληψη του χαρουπιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Μετά από έξι εβδομάδες από την κατανάλωση 15 γραμμαρίων χαρουπιού ανά ημέρα, σε τρία διαφορετικά προϊόντα (ένα δημητριακό πρωινού, μία μπάρα μούσλι με φρούτα και ένα ρόφημα), υπήρξε μείωση κατά 7,8% στην ολική χοληστερόλη και κατά 12,2% στη χοληστερόλη LDL.


 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play