Στην Αστυνομία διαβίβασε χθες ο γενικός εισαγγελέας το πόρισμα Νικολάτου για σκοπούς ποινικής διερεύνησης.
Με ένα συγγνώμη, κενό περιεχομένου, «αγόρασε τον μπελά» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα «πράματα και θάματα» στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα έκλεισε το θέμα της ανάληψης πολιτικών ευθυνών, τις οποίες αναγνώρισε, χωρίς όμως να τις αναλάβει. Στη χθεσινή τοποθέτησή του κατά την τελετή επίσημης διαβεβαίωσης των νέων μελών της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πέραν της συγγνώμης –μισή κι αυτή– φρόντισε ευσχήμως να υπενθυμίσει πως ευθύνες είχαν και οι προκάτοχοί του Δημήτρης Χριστόφιας και Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ με το γάντι «άδειασε» και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, υπενθυμίζοντας τι είχε δηλώσει μετά τη δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος Νικολάτου.
Καθηκόντως... συγγνώμηΜε μια γενική και αόριστη συγγνώμη, η οποία δεν συνοδευόταν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα σήμαινε έμπρακτη ανάληψη ευθύνης για το όργιο παρανομίας με το οποίο η κυβέρνηση είχε διαχειριστεί το πρόγραμμα των κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεων, ο Πρόεδρος επιχείρησε να βάλει τελεία στη δημόσια συζήτηση.
Για τον Πρόεδρο η σύγκρουση συμφέροντος του ιδίου και υπουργών, η καθ' υπέρβαση του νόμου παραχώρηση διαβατηρίων, η πολιτογράφηση απατεώνων, δικτατόρων, καταζητούμενων, καταδίκων κ.λπ. ήταν απλώς θέμα μη επίδειξης της «αναγκαίας επιμέλειας». Συμπλήρωσε πως δεν διστάζει, με παρρησία, να απολογηθεί και να ζητήσει συγγνώμη στον λαό για τα λάθη της κυβέρνησης, «τα οποία έγιναν η αιτία να προκληθεί μια πρωτοφανής πολιτική οξύτητα που στις πλείστες περιπτώσεις υπερέβαινε τα όρια του πολιτικού πολιτισμού, με απαξιωτικούς ισχυρισμούς, προσωπικές επιθέσεις και κατασυκοφάντηση τόσο του ιδίου όσων και μελών της κυβέρνησής του». Με τον τρόπο αυτόν ανέλαβε –φραστικά και μόνο– την ευθύνη για την πρόκληση πολιτικής οξύτητας, αλλά φόρτωσε την υπέρβαση πολιτικού πολιτισμού στους υπόλοιπους.
«Αγνά» τα ελατήριαΟ Πρόεδρος προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής λέγοντας ότι κατ’ αντίθεση προς όσων έγινε προσπάθεια να του αποδοθούν, πουθενά στο πόρισμα δεν διαπιστώνονται ή αποδίδονται ελατήρια καταδολίευσης ή διαφθοράς, είτε του Προέδρου είτε των μελών της κυβερνήσεως. Πάντως, είπε πως δεν επικαλείται ελαφρυντικά και απολογήθηκε και πάλι, όχι για τα όσα έγιναν αλλά «για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν αισθήματα δυσπιστίας στους πολίτες».
Βέβαια, έκανε λόγο μόνο για λάθη και μάλιστα «καλή τη πίστει» και αυτό καταμαρτυρείται από τη λήψη μέτρων και την επίδειξη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για δίωξη όσων εμπλέκονται σε ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα. Επίσης, σημείωσε και τη διακοπή του προγράμματος αλλά και την απόφαση για αποστέρηση υπηκοοτήτων.
Χθες ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης παρέδωσε αυτούσιο το πόρισμα στην Αστυνομία για έναρξη ποινικών ερευνών.
Φταίνε όλοι... άρα κανέναςΑριστοτεχνικά ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθύμισε πως το ΚΕΠ «υιοθετήθηκε επί διακυβέρνησης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και εν συνεχεία επί διακυβερνήσεως του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια και βεβαίως συνεχίστηκε επί της παρούσης».
Ακολούθως, δικαιολόγησε το πάρτι των εκατομμυρίων, τα οποία κατέληξαν στις τσέπες δικηγόρων, λογιστών, developers και παρόχων, επικαλούμενος «πως το 2013 ο κίνδυνος χρεωκοπίας της χώρας μας ανάγκασε στη διαμόρφωση ελκυστικότερων κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων μέσω του προγράμματος». Εν συνεχεία, μίλησε απλώς για κενά, ελλείψεις και αδυναμίες, για τις οποίες, επίσης, έφταιγαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007. Και βεβαίως κατά τον Πρόεδρο έφταιγε και η Βουλή καθώς «λόγω ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου και του επιβαλλομένου εποπτικού ελέγχου το πρόγραμμα έτυχε κατάχρησης από επιτήδειους». Εμμέσως ενέταξε μεταξύ των «επιτηδείων» και την κυβέρνηση, καθώς στη βάση του πορίσματος Νικολάτου οι καταχρήσεις έγιναν και από το Υπουργικό Συμβούλιο και από μεμονωμένους υπουργούς.
Και το καρφί στον ΟδυσσέαΣε σχέση με το πόρισμα Νικολάτου, είπε ακόμη ότι η θέση του ταυτίζεται απόλυτα με τα όσα ο γενικός ελεγκτής είχε αναφέρει στις 4 Μαΐου για το ενδιάμεσο πόρισμα το οποίο είχε χαρακτηρίσει «εκτενές, καλά δομημένο και τεκμηριωμένο». Ο Πρόεδρος θέλοντας να υπογραμμίσει την αλλαγή άποψης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απέρριψε το τελικό πόρισμα γιατί του επιρρίπτει ευθύνες, είπε πως και σήμερα ταυτίζεται με την τοποθέτηση της 4ης Μαΐου, όπως την είχε διατυπώσει ο γενικός ελεγκτής. Επισήμανε επίσης πως καταλογίζονται ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση είτε στις προηγούμενες, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε λειτουργούς της Δημόσιας Υπηρεσίας και σε παρόχους. Και αφού σημείωσε πως φταίνε και άλλοι, είπε πως δεν θα επικαλεστεί το τελικό πόρισμα (όπως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης) για να αποποιηθεί των δικών του ευθυνών. «Ευθαρσώς», συμπλήρωσε, «αναγνωρίζω όλα όσα αφορούν τη διακυβέρνησή μου».
Οδυνηρή περίοδοςΟ Πρόεδρος εξομολογήθηκε πως τα όσα διαδραματίστηκαν με αφορμή το Επενδυτικό Πρόγραμμα αποτέλεσαν για τον ίδιο την οδυνηρότερη περίοδο κατά τη 40χρονη παρουσία του στην πολιτική ζωή. Ωστόσο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera είχε αρνηθεί να δεχθεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους, προειδοποιώντας πως θα τους έπαιρνε ο δαίμονας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.