Τα παντζάρια στη διατροφή μας...

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 10.4.2017
Τα παντζάρια στη διατροφή μας...
Η ειδική διατροφολόγος, Νικόλ Πηλείδη, αναφέρεται στα οφέλη που έχουν τα παντζάρια για τον οργανισμό μας, δίνοντάς μας χρήσιμες συμβουλές


Πλέον το παντζάρι έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας αφού μπορούμε να το δούμε σε διάφορα μενού και μαγειρεμένο σε πολλές διαφορετικές μορφές. Ο λόγος που είναι τόσο διαδεδομένο είναι για τις εξαιρετικές του ευεργετικές ιδιότητες.


Τα παντζάρια είναι μια εξαιρετική πηγή φολικού οξέος που συμβάλλει στη παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων στο σώμα. Επίσης, είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στη καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στον έλεγχο του βάρους, στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης και στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος. Μια ακόμη διατροφική ιδιότητα που έχουν τα παντζάρια είναι η καλή πηγή μαγγανίου και καλίου. Το μαγγάνιο είναι σημαντικό για την δημιουργία συνδετικών ιστών, για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή και για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και λιπιδίων. Αντίστοιχα, το κάλιο είναι ένα μέταλλο το οποίο είναι σημαντικό για τη λειτουργία όλων των κυττάρων στο σώμα. Επιπλέον, τα πράσινα φύλλα του είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και σε βιταμίνες Α και Γ και μπορούν να μαγειρευτούν και να τα απολαύσετε όπως το σπανάκι.


Τα παντζάρια χρησιμοποιούνται παράλληλα και για ιατρικούς σκοπούς. Κυρίως για διαταραχές του ήπατος, καθώς βοηθούν στη διέγερση της διαδικασίας αποτοξίνωσης του. Η φυτική χρωστική ουσία του παντζαριού που του δίνει αυτό το πλούσιο μοβ-βυσσινί χρώμα ονομάζεται βητακυανίνη και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου όπως του μαστού, των πνευμόνων, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ήπατος.


Έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες που περιέχει το παντζάρι συμβάλλουν στην αύξηση των αντιοξειδωτικών ενζύμων στο σώμα ενώ είναι πλούσια και σε γλουταμίνη, ένα αμινοξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία και για την διατήρηση του γαστρεντερικού σωλήνα.


Άλλες έρευνες μελέτησαν τις επιπτώσεις από τη κατανάλωση χυμού παντζαριών στην αρτηριακή πίεση και έδειξαν ότι βοηθά στη μείωση της βοηθώντας έτσι στην αποφυγή καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Άλλες έρευνες αναφέρουν ότι τροφές πλούσιες σε νιτρικά, όπως το παντζάρι, μπορεί να βοηθήσουν στην επιβίωση από καρδιακή προσβολή.



Διατροφικά στοιχεία
Τα παντζάρια κυρίως αποτελούνται από 87% νερό, 8% υδατάνθρακα και 2-3% φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι (136γ) βραστών παντζαριών περιέχει λιγότερες από 60 θερμίδες. Πιο κάτω θα δείτε τις διατροφικές ενδείξεις των παντζαριών στα 100γρ.


Πίνακας 1. Σύνθεση ωμών παντζαριών στα 100γρ.





























































Διατροφικές πληροφορίες



Ποσότητα




Θερμίδες




43 kcal



Νερό



88%



Πρωτεΐνη



1.6γρ.



Υδατάνθρακες



9.6



από το οποίο Ζάχαρη


από το οποίο Φυτικές ίνες



6.8γρ.



2.8γρ.



Λιπαρά



0.2γρ.



Νάτριο



78mg



Σίδηρος



4%



Ασβέστιο



1%



Κάλιο



325mg



Φώσφορο



33mg



Βιταμίνη Γ



8%




Πώς να αποθηκεύεις σωστά τα παντζάρια

Υπάρχουν 2 είδη παντζαριών που μπορείτε να βρείτε. Αυτά τα οποία είναι φρέσκα με τα πράσινα φύλλα τους που μπορούν να φυλαχθούν στο ψυγείο 3-4 μέρες κι αυτά τα οποία είναι ψημένα σε συσκευασία που μπορούν να φυλαχθούν στο ψυγείο για 2-4 εβδομάδες. Προσοχή, τα παντζάρια τα οποία είναι ωμά η καλύτερη θερμοκρασία που μπορείτε να τα βράσετε είναι 15 λεπτά ή λιγότερο ή αν προτιμάτε να τα ψήσετε στο φούρνο καλύτερα να τα αφήσετε λιγότερο από 1 ώρα για το λόγο ότι τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία την βηταλαϊνη η οποία καταστρέφεται σε ψηλές θερμοκρασίες και έτσι δεν έχουν πλέον την αντιοξειδωτική τους ιδιότητα.



Η ειδική διατροφολόγος, Νικόλ Πηλείδη


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εκκενώθηκε κτήριο στη Λεμεσό μετά τον εντοπισμό χειροβομβίδας
ΚΥΠΡΟΣ

Εκκενώθηκε κτήριο στη Λεμεσό μετά τον εντοπισμό χειροβομβίδας

Εκκενώθηκε κτήριο στη Λεμεσό μετά τον εντοπισμό χειροβομβίδας

Εγκρίθηκε από Υπουργικό σχέδιο επιδότησης επιτοκίων στεγαστικών δανείων - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
ΚΥΠΡΟΣ

Εγκρίθηκε από Υπουργικό σχέδιο επιδότησης επιτοκίων στεγαστικών δανείων - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Εγκρίθηκε από Υπουργικό σχέδιο επιδότησης επιτοκίων στεγαστικών δανείων - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ενίσχυση αγροτών για ζημιές από αντίξοες καιρικές συνθήκες ενέκρινε το Υπουργικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση αγροτών για ζημιές από αντίξοες καιρικές συνθήκες ενέκρινε το Υπουργικό

Ενίσχυση αγροτών για ζημιές από αντίξοες καιρικές συνθήκες ενέκρινε το Υπουργικό

Το ολιγοπώλιο στον τομέα των καυσίμων και τα μέτρα που πρότεινε η ΕΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ολιγοπώλιο στον τομέα των καυσίμων και τα μέτρα που πρότεινε η ΕΠΑ

Το ολιγοπώλιο στον τομέα των καυσίμων και τα μέτρα που πρότεινε η ΕΠΑ

Σύσταση Διυπουργικής για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ενέκρινε το Υπουργικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύσταση Διυπουργικής για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ενέκρινε το Υπουργικό

Σύσταση Διυπουργικής για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ενέκρινε το Υπουργικό