«Διεκδικούμε από κοινού με τους συνυποψήφιούς μου, το δικαίωμα να εκπροσωπούμε κάθε τίμιο, σκεπτόμενο συμπολίτη μας, που ασφυκτιά μέσα στην περιρρέουσα διαφθορά».
Ο Σώτος Σύζινος είναι υποψήφιος βουλευτής του κόμματος «Αμμόχωστος – Για την Κύπρο», στην Αμμόχωστο.Σύντομο βιογραφικόΓεννήθηκε στην Αμμόχωστο όπου έζησε μέχρι την καταστροφή τού 1974. Στη συνέχεια κατοίκησε στη Λάρνακα και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και από το 1989 εργάζεται ως ιδιώτης οδοντίατρος στη Δερύνεια. Είναι μέλος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου και του Τοπικού Οδοντιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου, στο ΔΣ του οποίου υπήρξε μέλος για δύο συνεχόμενες θητείες. Συμμετέχει συχνά στις διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις του επανενωτικού κινήματος, ως ενεργό μέλος σε δικοινοτικές ομάδες από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Η δραστηριότητα αυτή ήταν και είναι εμπνευσμένη από τα παγκόσμια ιδανικά της Ειρήνης και του Αλληλοσεβασμού μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, τα οποία δυστυχώς υποφέρουν για πολλές δεκαετίες στον τόπο μας. Είναι περήφανος πατέρας δύο ενήλικων παιδιών και εργάζεται με την προσδοκία ότι θα ζήσουν σε μια καλύτερη Κύπρο από αυτή που κληρονομούν.
Γιατί θέλετε να εκλεγείτε βουλευτής;Το πολιτικό κατεστημένο που διαχειρίζεται τις τύχες μας για δεκαετίες έχει αποτύχει παταγωδώς. Εμείς, τα παιδιά, τα εγγόνια μας, οι γενιές που θά ’ρθουν, αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Διεκδικούμε από κοινού με τους συνυποψήφιούς μου, το δικαίωμα να εκπροσωπούμε κάθε τίμιο, σκεπτόμενο συμπολίτη μας, που ασφυκτιά μέσα στην περιρρέουσα διαφθορά και αποζητά τον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας.
Πείτε μας μια ιδέα που θέλετε να προωθήσετε και που θα πηγαίνει τον τόπο μπροστά.Πλήρης διαφάνεια στα πεπραγμένα των πολιτειακών και πολιτικών θεσμών, με έμφαση στις οικονομικές τους δραστηριότητες, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Όταν σας ζητάει ή θα σας ζητήσει μια χάρη ένας ψηφοφόρος ή εν δυνάμει ψηφοφόρος, τι απαντάτε/θα απαντήσετε;Θα απαντήσω ότι «Η αναξιοκρατία είναι το θεμέλιο της διαφθοράς. Το ‘‘μέσο’’ στο τέλος της μέρας αδυνατίζει τη συνοχή της κοινωνίας, προκαλώντας διαλυτικές τάσεις. Σας παρακαλώ, αποφεύγετε αυτές τις παρωχημένες πρακτικές».
Τι θα κάνετε για να περιοριστεί η διαφθορά στον τόπο μας;Πρώτα απ’ όλα, κάνοντας σε όλους ξεκάθαρο πως η λύση του κυπριακού είναι η βασική προϋπόθεση. Το δίκαιο της ανάγκης και η διαιώνιση του πολιτικού μας προβλήματος, αποτελούν τις βάσεις της διαφθοράς που μας ταλανίζει. Πρακτικά, όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ή θα εφαρμοστούν, έχουν τον χαρακτήρα ημίμετρων, άρα δεν είναι σε θέση να την εξαλείψουν ή έστω να την περιορίσουν.
Ποιο μοντέλο οικονομίας πρέπει να υιοθετήσει η χώρα μας στην μετά Covid-19 εποχή;Ουδέν κακό αμιγές καλού! Η πανδημία μπορεί να αποδειχθεί η ευκαιρία που περιμέναμε για επανακαθορισμό του οικονομικού μοντέλου. Η καλλιέργεια του εύφορου εδάφους που έχουν ανάγκη η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και η τεχνολογία, με την ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας, είναι δυνατό να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται για να επαναπατρίσουμε τους χιλιάδες νέους επιστήμονες που αυτή τη στιγμή εργάζονται στο εξωτερικό.
Τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η ζωή της νέας γενιάς;Δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς απασχόλησης, με προσέλκυση επενδύσεων, αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και εμβάθυνση της συμμετοχής μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την καινοτομία και τη νεολαία.
Πως βλέπετε το ρόλο της Εκκλησίας στη χώρα μας;Πρόκειται για κλασσική περίπτωση κράτους εν κράτει. Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες η Εκκλησία, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και εκμεταλλευόμενη τον προνομιακό ρόλο που της επιφυλάχθηκε στο σύνταγμα του 1960, παραβιάζει ασύστολα τους νόμους, γνωρίζοντας πως όση ασυδοσία και αν επιδείξει, η πολιτεία θα προσαρμοστεί! Πρόσφατο τρανταχτό παράδειγμα, η αλλαγή της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου (μέσα σε μερικές ώρες!) για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, και σύμφωνα με τις επιθυμίες του προκαθημένου της Εκκλησίας! Για να μην μιλήσουμε για τον ‘‘θεσμικό’’ ρόλο που επιφυλάσσεται στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο όσον αφορά τον διορισμό του υπουργού Παιδείας! Τα όσα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, γύρω από αμφιλεγόμενες αναπτύξεις ή/και πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά απότοκο της πλήρους ‘‘ελευθερίας’’ που απολαμβάνει η Εκκλησία στο να κάνει ότι τη βολεύει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα…
Τι Παιδεία και Εκπαίδευση έχουμε σήμερα στη Κύπρο; Τι Παιδεία και Εκπαίδευση θέλουμε;Τόσο η Παιδεία όσο και η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός και τα σχολεία, η νεολαία και το μέλλον της, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Η σχεδόν ανύπαρκτη καλλιέργεια κουλτούρας συνύπαρξης και πολυπολιτισμικών προτύπων μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμα, αντανακλάται σε μια κοινωνία με έντονα εθνικιστικά και ρατσιστικά στοιχεία. Η προώθηση του κοσμικού σχολείου και η μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών από κατήχηση σε θρησκειολογία, θα ήταν το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση προσαρμογής του συνόλου της κοινωνίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τις σύγχρονες πανανθρώπινες αρχές και αξίες.
Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, στη κοινωνική ζωή, εντός της οικογένειας; Πώς αλλάζουν τα πράγματα, εάν πιστεύετε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει;Δυστυχώς εν έτει 2021, και σε αυτό τον τομέα, βρισκόμαστε πολύ πίσω από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η συμμετοχή γυναικών στην πολιτική ζωή είναι υποτονική έως ανύπαρκτη, με τις λίγες εξαιρέσεις να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η Πρωτοβουλία μας συνειδητά συμπεριλαμβάνει στα ψηφοδέλτια της ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών, για να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η δημόσια ζωή δεν έχει προδιαγραφές φύλου, όλες και όλοι επιβάλλεται να συμμετέχουν. Η Δημοκρατία χρειάζεται κάθε πολίτη, για να μπορέσει να αποδώσει καρπούς. Και σε αυτό το ζήτημα, την καλλιέργεια ενσυναίσθησης στις ιδιαιτερότητες γυναικών-αντρών σε όλα τα επίπεδα, καθοριστικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει η Παιδεία, καταρρίπτοντας παραδοσιακά ταμπού και προκαταλήψεις περί ασθενούς και ισχυρού φύλου.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο τόπο μας και γιατί; Και πως θα επιλυθεί;Η διαιώνιση του κυπριακού παγιώνει τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και εκθέτει σε θανάσιμο κίνδυνο το σύνολο του κυπριακού λαού. Η επίλυση του με ένα έντιμο συμβιβασμό και με γνώμονα την ευημερία των μελλοντικών γενεών, σε κλίμα ασφάλειας και προόδου, αποτελεί στόχο ζωής για κάθε τίμιο και σκεπτόμενο πολίτη αυτού του τόπου.
ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη λύση του Κυπριακού στη βάση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα;Ασυζητητί ναι! Η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα είναι η μόνη διέξοδος. Όποιος την απορρίπτει, συνειδητά ή ασυνείδητα, μας οδηγεί στη διχοτόμηση και στη συνακόλουθη καταστροφή της πατρίδας μας.
Έχει ευθύνες και η πλευρά μας για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό; Ποιες είναι αυτές;Οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του κυπριακού μέσα στο πλαίσιο που ορίστηκε από τον ΟΗΕ, έχουν συμπληρώσει ήδη 53 χρόνια άκαρπων προσπαθειών. Είναι ιστορικό δεδομένο πως σε διάφορες φάσεις των συνομιλιών, η πλευρά μας αρνήθηκε να προχωρήσει, με αποκορύφωμα την προσπάθεια που έγινε πριν 4 χρόνια στο Κραν Μοντανά. Ο ΓΓ των ΗΕ, στην Έκθεση του μετά το ναυάγιο, επιρρίπτει την ευθύνη στους δύο ηγέτες, ενώ ταυτόχρονα εκθειάζει το θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι εγγυήτριες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Πώς θα πεισθεί η Τουρκία να επιστρέψει στη ΔΔΟ και το Πλαίσιο Γκουτέρες; Μήπως έχουμε χάσει το τρένο της λύσης του Κυπριακού;Προσερχόμενος ο ΠτΔ στην επικείμενη διάσκεψη που θα καλέσει ο ΓΓ, με ξεκάθαρη θέση για αποδοχή της πολιτικής ισότητας και του Πλαισίου του, και ταυτόχρονα με πειστικές προτάσεις με στόχο τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνύπαρξης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων, η υλοποίηση ΜΟΕ που εκκρεμούν για χρόνια, και κυρίως η καλλιέργεια κουλτούρας λύσης στην κοινότητα μας, θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα βήματα για να ξαναμπεί το τραίνο σε τροχιά λύσης!
Χρωστά κάτι αυτή η πολιτεία στους πρόσφυγες του ’74;Πέρα από τους υπόλοιπους παθόντες της εισβολής, οι πρόσφυγες του ’74, πλήρωσαν και πληρώνουν βαρύτατο τίμημα, χωρίς η πολιτεία να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για την ανακούφιση τους όπως έχει συνταγματική υποχρέωση. Ημίμετρα και αποσπασματικές πολιτικές, μεταφέρουν το πρόβλημα στις επόμενες γενιές, αντί να εφαρμοστεί μια ουσιαστική πολιτική ίσης κατανομής των βαρών της εισβολής.
ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο συρματόπλεγμα Νουρή στο Ακάκι για τους παράτυπους μετανάστες που περνούν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα;Απερίφραστα ΟΧΙ! Πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα με προφανέστατους στόχους... Εξάλλου δεν υπάρχει κανένα συρματόπλεγμα που έλυσε τέτοιου είδους προβλήματα.
Πώς πρέπει να χειριζόμαστε και πως μεταχειριζόμαστε τους παράτυπους μετανάστες που έρχονται στο νησί μας;Η μεταχείριση που επιφυλάσσουμε στους ταλαίπωρους αυτούς ανθρώπους, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οικονομική (και όχι μόνο...) εκμετάλλευση, άρνηση στην διασφάλιση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, αποτελούν μόνο ένα μέρος των κατά καιρούς “επιτευγμάτων” μας! Και ενώ υπάρχει τρόπος διαχείρισης τού προβλήματος μέσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, διαπιστώνουμε μια διαχρονική έλλειψη βούλησης για αντιμετώπιση του, την ίδια ώρα που παράλληλα προωθούνται θνησιγενή ημίμετρα τα οποία επιδεινώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Είναι υγιής η πολιτική/κομματική σκηνή του τόπου;Η κομματοκρατία, η “θεσμοθετημένη” ακατάσχετη ρουσφετολογία και αναξιοκρατία, έχουν αποδομήσει την κοινωνική συνοχή. Τα κόμματα-κύτταρα της δημοκρατίας, από θεσμοί παραγωγής και υλοποίησης πολιτικών για τη βελτίωση της κοινωνίας, μετατράπηκαν σε καρκινογόνους όγκους, που απομυζούν κάθε παραγωγική δύναμη, με πρώτο και κύριο θύμα τη νεολαία, το μέλλον της πατρίδας μας. Ακόμα μια φορά γίνεται φανερό μέσα από τις εμπειρίες δεκαετιών, πως μόνο με επίλυση του κυπριακού μπορούμε να ελπίζουμε σε αλλαγή της κατάστασης.
Έχετε εμβολιασθεί;Βεβαίως έχω εμβολιασθεί και ως επαγγελματίας υγείας προτρέπω τους ασθενείς μου και όλους όσους γνωρίζω να πράξουν το ίδιο, αφού φυσικά συμβουλευτούν τον προσωπικό τους γιατρό.
Πώς τα πήγαμε στο θέμα της πανδημίας;Οι πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνουμε με την πανδημία του COVID-19 στη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών, δεν θα μπορούσαν παρά να προκαλέσουν λάθη και αντιδράσεις, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους πολίτες. Γενικά, υπό τις περιστάσεις πήγαμε αρκετά καλά, παρόλο που κάποιες αποφάσεις λήφθηκαν με πολιτικά και όχι επιδημιολογικά κριτήρια. Συμπερασματικά, νομίζω ότι η κοινωνία μας εκτίμησε σε μεγάλο βαθμό την αξία της επιστήμης και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.