Συνέντευξη Άδωνι Παπακωνσταντίνου (Κιν.Οικολόγων) στο politis.com.cy: Καταντήσαμε τη νήσο των Αγίων σε χώρα της μίζας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 25.5.2021
Συνέντευξη Άδωνι Παπακωνσταντίνου (Κιν.Οικολόγων) στο politis.com.cy: Καταντήσαμε τη νήσο των Αγίων σε χώρα της μίζας
«Αντί οι πολίτες να είναι στο επίκεντρο της εξυπηρέτησης από την Πολιτεία, δυστυχώς οι κρατούντες θεωρούν τους πολίτες μπελάδες και είλωτες και τους εαυτούς τους "υπεράνθρωπους"».



O Άδωνις Μιλτιάδου Παπακωνσταντίνου είναι υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών (Πορεία Αλλαγής), στη Λευκωσία.

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Λευκωσία και είναι κάτοικος Αγλαντζιάς. Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας. Το 1974 υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία ως υποδιοικητής μονάδας και έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις για απώθηση των Τούρκων εισβολέων. Σπούδασε Πληροφορική και Στατιστική στο Queen Mary του Λονδίνου. Το 1977 επέστρεψε στην Κύπρο όπου και εργοδοτήθηκε από αμερικανική πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής. Μέχρι το 2003 υπηρέτησε σε διάφορες διευθυντικές βαθμίδες μέχρι τη θέση του Ανώτατου Περιφερειακού εκτελεστικού και Προέδρου Διοικητικών Συμβουλίων. Η περιφέρεια υπό διοίκηση αριθμούσε 55 χώρες με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια και χίλιους εργοδοτουμένους. Μετεκπαιδεύτηκε στο διεθνώς γνωστό senior executive program Columbia University New York. Από το 2003 μέχρι σήμερα είναι ο Διευθύνων Συνεταίρος Αυστραλιανής πολυεθνικής εταιρείας με αντικείμενο τον αντιπραγματισμό. Είναι επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια, πάρεδρος του Κυπριακού Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών. Μετά το 2013, διετέλεσε Πρόεδρος των Δ.Σ. των ακόλουθων οργανισμών: JCC Payment Systems, Laiki Financial Serviceς, Laiki Capital και CLR Investment Fund. Διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, της BOC Channel Islands, της ΚΕΡΜΙΑ ΛΤΔ, της EUROLIFE, της TEFKROS FUND CHANNEL ISLANDS, όπως επίσης και μέλος του συμβουλίου επιτρόπων του Ογκολογικού Κέντρου της ΤΚ. Από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι και σήμερα είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ). Είναι νυμφευμένος με την Ελένη και έχουν μια κόρη την Χριστίνα.

Γιατί θέλετε να εκλεγείτε βουλευτής;

Δεν υπήρξα ποτέ, ούτε και τώρα είμαι στέλεχος η έστω απλό μέλος οποιουδήποτε κόμματος. Πάντοτε, όμως, ήμουν ενεργός πολίτης. Δεν σκέφτηκα και δεν θέλησα ποτέ να εμπλακώ στην πολιτική. Ούτε και τώρα η εμπλοκή μου είναι αυτοσκοπός. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θέλω λόγω αποστασιοποίησης να είμαι συνένοχος στα εγκλήματα που διαπράττονται στη χώρα μου. Έχω βιώσει, υπό την άλλη μου ιδιότητα, αυτήν του Προέδρου του ΣΥΚΑΛΑ, την αναλγησία της Πολιτείας έναντι αυτών που έγιναν το ανάχωμα για να έχουμε σήμερα κράτος και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δυστυχώς όταν έλυσαν τα προβλήματα χρησιμοποιώντας τις αποταμιεύσεις ζωής των πολιτών, τις οποίες καταχράστηκαν, ξέχασαν ότι οφείλουν στους πολίτες αποκατάσταση. Δεν ξέχασαν όμως να καταχραστούν την ψήφο των πολιτών και να χρησιμοποιήσουν τις θέσεις εξουσίας με διαπλεκόμενους και διεφθαρμένους τρόπους για ίδιο πλουτισμό. Για τους πιο πάνω και πολλούς άλλους λόγους, αποφάσισα ότι θα διεκδικήσω κοινοβουλευτική παρουσία. Θα το πράξω μέσω της ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, μιας κοινωνικοπολιτικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε από ελεύθερα και τίμια σκεπτόμενους πολίτες και που αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για αυτό τον σκοπό. Πρώτη προτεραιότητα η εξάλειψη τής διαφθοράς και γρήγορη απονομή δικαιοσύνης μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων.

Πείτε μας μια ιδέα που θέλετε να προωθήσετε και που θα πηγαίνει τον τόπο μπροστά.

Αν πρέπει να σας πω μόνο μια ιδέα και αφού προέρχομαι από τον τομέα της τεχνολογίας, αυτή είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο δημόσιο που θα επιφέρει αύξηση της παραγωγικότητας και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, που τώρα ταλαιπωρείται από την μη ή ελλιπή ανταπόκριση.

Όταν σας ζητάει ή θα σας ζητήσει μια χάρη ένας ψηφοφόρος ή εν δυνάμει ψηφοφόρος, τι απαντάτε/θα απαντήσετε;

Αν με τη χάρη εννοείτε ρουσφέτι, η απάντηση είναι πολύ απλή. Ο ορισμός για το ρουσφέτι είναι η «απαίτηση να αποκτήσει κάποιος κάτι που δεν το δικαιούται ή δεν το αξίζει». Για να μου ζητηθεί χάρη θα πρέπει το άτομο που την ζητά να με ξέρει. Εφόσον με ξέρει, θεωρώ δεν θα μου το ζητήσει καν, διότι θα ξέρει πόσο σιχαίνομαι και προσπαθώ να πολεμώ τέτοια ανίερη πρακτική. Άλλωστε προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα, ένα πολύ αυστηρό ιδιωτικό τομέα (αυτό των πολυεθνικών) με απόλυτες δομές και απόλυτες διαδικασίες. Εκεί δεν ευδοκιμεί το ρουσφέτι, διότι σε τέτοια περίπτωση θα επηρεαζόταν αρνητικά η αποδοτικότητα και κερδοφορία της εταιρείας με πολύ σοβαρά συνεπακόλουθα γι αυτούς που έδειξαν «ευελιξία» και όχι μόνον.

Τι θα κάνετε για να περιοριστεί η διαφθορά στον τόπο μας;

Δυστυχώς λόγω διαφθοράς, σε εξήντα χρόνια ανεξαρτησίας έχουμε καταντήσαμε την νήσο των Αγίων και των ηρώων, σε χώρα της μίζας, της συναλλαγής, της δωροδοκίας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, της κλοπής και της ντροπής. Αντί οι πολίτες να είναι στο επίκεντρο της εξυπηρέτησης από την Πολιτεία, δυστυχώς οι κρατούντες θεωρούν τους πολίτες μπελάδες και είλωτες και τους εαυτούς τους «υπεράνθρωπους». Ο ψηφιακός μετασχηματισμός πάσχει, οι θεσμοί ασελγούν στο περιβάλλον για σκοπούς «δήθεν επενδύσεων», οι οποίες στο τέλος της ημέρας γίνονται οχήματα για πλουτισμό ημετέρων και οι κρατικές υπηρεσίες λειτουργούν μόνο όταν αποφασίσουν οι ίδιες. Η διόρθωση μπορεί να προκύψει από γρήγορη και σωστή απονομή της δικαιοσύνης και απόλυτη εφαρμογή των νόμων. Στην Κύπρο δεν στερούμαστε νόμων. Εκεί που σκοντάφτουμε είναι η αυστηρή εφαρμογή τους και οι διαδικασίες διερεύνησης σκανδάλων, ατασθαλιών κ.λπ. Το νομοθετικό σώμα μπορεί και έχει την ευθύνη να δημιουργήσει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε τα αποτελέσματα/πορίσματα ερευνών να πάψουν να καταλήγουν σε καλάθους των αχρήστων ή να αγνοούνται. Το νομοθετικό πλαίσιο που λείπει είναι η τιμωρία αυτών που αγνοούν τα αποτελέσματα ερευνών και η προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης. Έχουμε δυστυχώς διάφορα τέτοια παραδείγματα και δεν αναφέρομαι μόνο στην παρούσα διακυβέρνηση.

Ποιο μοντέλο οικονομίας πρέπει να υιοθετήσει η χώρα μας στην μετά Covid19 εποχή;

Δεν είναι καν θέμα επιλογής. Μια οδός υπάρχει. Αυτή της πράσινης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της μείωσης των ρύπων, της προστασίας του περιβάλλοντος κ.λπ. Άλλωστε τα ευρωπαϊκά δισεκατομμύρια για την ανάκαμψη/ανασυγκρότηση της οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών, έχουν σαν προϋπόθεση την εφαρμογή όσων ανέφερα πιο πάνω. Διαφορετικά δεν θα μας δοθούν.

Πως βλέπετε το ρόλο της Εκκλησίας στη χώρα μας;

Η Εκκλησία θα πρέπει να έχει σαν πρώτιστο στόχο το πνευματικό έργο και την καθοδήγηση των πιστών. Ταυτόχρονα, επειδή οι κοινωνίες πλέον είναι πολυπολιτισμικές, πρέπει να εφαρμόζουμε και την ανεξιθρησκεία, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια την αλλοίωση του έθνους, χαρακτήρα και Ιστορίας μας. Σίγουρα δεν πρέπει να επεμβαίνει σε θέματα πολεοδομίας, περιβάλλοντος κ.λπ. Επίσης, η εκτελεστική εξουσία να χειρίζεται ισότιμα όλους, χωρίς να χρησιμοποιεί ψηφοθηρικό φακό.

Τι Παιδεία και Εκπαίδευση έχουμε σήμερα στην Κύπρο; Τι Παιδεία και Εκπαίδευση θέλουμε;

Εδώ αγγίζετε μια ευαίσθητη χορδή. Προέρχομαι από γονείς εκπαιδευτικούς και έχω ζήσει στο πετσί μου τους τρόπους και την ευθύνη που ένοιωθαν προς τους μαθητές τους, όπως επίσης και τους γονείς των μαθητών. Δυστυχώς τα αποτελέσματα πριν, δείχνουν να είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τα σημερινά. Αυτό δεν είναι δική μου εκτίμηση. Είναι κύρια η εκτίμηση της Πολιτείας. Σίγουρα η προσέγγιση δεν πρέπει να είναι μόνο η αφομοίωση πληροφοριών αλλά και η μεθοδολογία και κριτική σκέψη. Δεν έχω ενδιατρίψει στο θέμα, αλλά σίγουρα κάτι πρέπει να αλλάξουμε εφόσον τα σημερινά αποτελέσματα των μαθητών μας είναι υποδεέστερα σε σύγκριση με αυτά προηγουμένων ετών/γενεών.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, στην πολιτική, στην κοινωνική ζωή, εντός της οικογένειας; Πώς αλλάζουν τα πράγματα, εάν πιστεύετε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει;

Έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα σε αυτόν το τομέα με τη γυναίκα να διεκδικεί και να κερδίζει την ισότιμη θέση της στην εργασία, την πολιτική, την κοινωνία, την οικογένεια. Και αυτό είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Όλοι έχουμε ξεκινήσει το ταξίδι της ζωής μας από μια γυναίκα. Την μητέρα μας. Η γυναίκα έχει ευλογηθεί με την ευθύνη της τεκνοποίησης, ένα γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι της χρωστάμε.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τόπο μας και γιατί; Και πώς θα επιλυθεί;

Αυτό της διαφθοράς και της διαπλοκής στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως.

ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα;

Αυτό το ερώτημα θα ήταν δόκιμο αν βρισκόμασταν στο 1975 ή το 1976. Τότε πιθανό να είχαμε επιλογές για τη μορφή λύσης. Από το 1977 μέχρι σήμερα, όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν αποδεχτεί ως βάση διαπραγμάτευσης τη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Θεωρώ ότι δεν είναι πλέον θέμα επιλογής. Η επιλογή είναι να σιγουρευτούμε ότι η λύση θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και να αντέξει στον χρόνο. Να μην πάθουμε ότι πάθαμε και το 1963, που τρία χρόνια μετά την ανεξαρτησία μας ανακαλύψαμε ότι το σύνταγμα δεν είναι λειτουργικό.

Έχετε εμβολιασθεί;

Έχω εμβολιασθεί και προτρέπω όλους να πράξουν το ίδιο και να κωφεύσουν στις φωνές των σειρήνων που διαδίδουν θεωρίες συνομωσίας.













Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες
ΚΥΠΡΟΣ

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι