«Αν ήταν υγιής η πολιτική σκηνή του τόπου δεν θα υπήρχαν τόσοι υποψήφιοι να διεκδικούν έδρα στη Βουλή».
Ο Ιωάννης Αποστόλου είναι υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος «Αφύπνιση», στη Λεμεσό.Σύντομο βιογραφικόΓεννήθηκε το 1981 στο χωριό Ύψωνας, της επαρχίας Λεμεσού. Από νεαρή ηλικία, κυρίως λόγω της συνεισφοράς του στις οικογενειακές επιχειρήσεις, βίωσε έντονα τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που πέρασε η Κύπρος μέχρι τη μετεξέλιξή της σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Από το 2001 έως το 2005, φοίτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Κατόπιν παρακολούθησε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου στο πανεπιστήμιο του Southampton του Ηνωμένου Βασιλείου, από το οποίο και κατέχει σχετικό μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκπαιδευτική Διοίκηση. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του το 2007, επέστρεψε στην Κύπρο και έκτοτε εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ). Πέραν της ιδιότητας του εκπαιδευτικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, η εργασιακή του σταδιοδρομία συμπεριλαμβάνει σημαντική τεχνοκρατική κατάρτιση και εμπειρία καθώς κατά την τετραετία 2015-2019 εργάστηκε στο Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας του ΥΠΠ. Εξ αυτής της θέσεως, υπήρξε υπεύθυνος για την επιτήρηση και εφαρμογή της Νομοθεσίας «Περί Ασφάλειας και Υγείας στον Χώρο Εργασίας» σε όλα τα δημόσια δημοτικά και νηπιαγωγεία Παγκύπρια. Διετέλεσε ταμίας του Συνδέσμου Αποδήμων Λόφου από το 2009 μέχρι το 2012. Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς μαθήματα μακροοικονομίας και μικροοικονομίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μαθήματα που τον βοήθησαν αφενός να αντιληφθεί καλύτερα τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου των τελευταίων χρόνων και αφετέρου τα σκάνδαλα που ταλάνισαν την Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Έχει κατά καιρούς αρθρογραφήσει σε κυπριακές εφημερίδες σε θέματα που άπτονται της Δημόσιας Εκπαίδευσης και Προστασίας του Ανταγωνισμού.
Γιατί θέλετε να εκλεγείτε βουλευτής;Τα τελευταία 22 χρόνια σωρεία σκανδάλων έχουν ταλανίσει την κυπριακή κοινωνία. Σκάνδαλο χρηματιστηρίου, φούσκα ακινήτων, αξιόγραφα, κούρεμα καταθέσεων, σκάνδαλο διαβατηρίων. Τα λεγόμενα παραδοσιακά κόμματα έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο δεν μπορούν να μας προστατεύσουν από τα σκάνδαλα, αλλά, δυστυχώς, φαίνεται ότι τα καλύπτουν κιόλας. Το γεγονός αυτό με έκανε να θέλω εν πρώτοις να ενταχθώ σε νέα καθαρά και αδιάφθορα πολιτικά σχήματα και στη συνέχεια, αφού ένιωσα πιο έτοιμος πολιτικά να διεκδικήσω τη βουλευτική έδρα. Βασικοί μου πυλώνες είναι η λογοδοσία και η διαφάνεια στον δημόσιο βίο, η οποία αν επιτευχθεί θα αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο προστασίας των καλώς νοούμενων συμφερόντων της μεσαίας τάξης, στην οποία θεωρώ ότι ανήκω. Είμαι υποψήφιος βουλευτής σε ένα κόμμα όπου συνυπάρχουν άτομα που προηγουμένως αυτοπροσδιορίζονταν ως δεξιοί, αριστεροί ή κεντρώοι, Μακαριακοί και γριβικοί. Έχουμε αντιληφθεί ότι τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, όπως τα χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά κόμματα, δεν πρέπει να μας διαχωρίζουν πλέον. Σαν άτομο της μεσαίας τάξης, που έχει γνώση τόσο από τον ιδιωτικό, τον τομέα των μικρών επιχειρήσεων, όσο και από τον αντίστοιχο δημόσιο, θεωρώ ότι μπορώ να προστατεύσω καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών.
Όταν σας ζητάει ή θα σας ζητήσει μια χάρη ένας ψηφοφόρος ή εν δυνάμει ψηφοφόρος, τι απαντάτε/θα απαντήσετε;Ως νεοσύστατο κόμμα, θα ήταν αφέλεια να αναμένουμε να μας ψηφίσουν οι πολίτες με απώτερο σκοπό να τους ικανοποιήσουμε τη χάρη που έχουν ζητήσει. Εάν όμως το όλο θέμα αφορά διαδικασίες της Δημόσιας Υπηρεσίας, σίγουρα θα το ψάξω με σκοπό να κατανοήσω το πρόβλημα και να αναζητήσω τις λύσεις που υπάρχουν. Εξάλλου, η πίεση μερικές φορές επιλύει το πρόβλημα. Επίσης, αν το πρόβλημα χρήζει θεσμικής βελτίωσης, θα καταβάλω προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι θα κάνετε για να περιοριστεί η διαφθορά στον τόπο μας;Για να περιοριστεί η διαφθορά στον τόπο μας, το πιο σημαντικό πρόβλημα του τόπου μας, θα πρέπει να γίνουν τα πιο κάτω βήματα:
-Μηχανογράφηση διαδικασιών του Δημοσίου καθώς και της Δικαιοσύνης με τρόπο που να βελτιώνεται η διαφάνεια.
-Επιτάχυνση των διαδικασιών του Δημοσίου. Εισαγωγή διεθνών προτύπων στο Δημόσιο όσον αφορά την ποιότητα των διαδικασιών.
-Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης.
-Βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
-Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση θεσμών. Ένας τρόπος είναι ο πρόεδρος να μην έχει τη δυνατότητα να διορίζει ανεξάρτητους αξιωματούχους.
Ποιο μοντέλο οικονομίας πρέπει να υιοθετήσει η χώρα μας στην μετά Covid19 εποχή;Η Covid19 ανέδειξε την ανάγκη για ένα μοντέλο οικονομίας, όπου το κράτος πρέπει να διατηρεί ισχυρές κρατικές δομές, οι οποίες θα στηρίζουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εργάζονται σε περιβάλλον ασφάλειας. Εάν υπήρχαν ισχυρά κρατικά νοσηλευτήρια, η αντιμετώπιση της πανδημίας θα ήταν σαφώς καλύτερη. Χρειαζόμαστε ισχυρές κρατικές δομές, οι οποίες να μπορούν να εφαρμόσουν σχέδια δράσης για αντιμετώπιση κρίσεων. Επίσης, χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε τομείς της οικονομίας, οι οποίοι θα μειώσουν την εξάρτησή μας από το εξωτερικό. Σίγουρα θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον τουριστικό τομέα, αλλά θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι. Τέλος, όσον αφορά στην εφαρμογή του όποιου μοντέλου κυκλικής οικονομίας, αυτό θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στην κυπριακή πραγματικότητα.
Τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η ζωή της νέας γενιάς;Η νέα γενιά στην Κύπρο χρειάζεται εργασία και αξιοπρεπή μισθοδοσία για να μπορεί να διασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο ποιότητας ζωής. Η παιδεία στην Κύπρο θα πρέπει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση περισσότερο. Πρέπει αντιμετωπιστεί ως ένας μηχανισμός προετοιμασίας ανθρώπινου δυναμικού για να ενταχθεί στην κυπριακή οικονομία. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να καλλιεργεί πολίτες οι οποίοι να εμπλέκονται περισσότερο σε θέματα που αφορούν τη βελτίωσης της καθημερινότητάς τους. Επίσης, η πολιτεία θα πρέπει να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα. Η διασφάλιση των επαγγελματικών προσόντων είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, θεωρώ ότι πρέπει να επαναφερθεί η κυριακάτικη αργία. Η συνεύρεση όλων των ατόμων μιας οικογένειας ή/και με άλλα άτομα ενισχύει την οικογενειακή και κοινωνική συνοχή. Τα τελευταία δύο είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουν την ποιότητα ζωής των νέων.
Πως βλέπετε το ρόλο της Εκκλησίας στη χώρα μας; Σωστά παρεμβαίνει στα της Πολιτείας; Και στα της Παιδείας; Και στα της πολεοδομίας και στα του περιβάλλοντος;Η Εκκλησία, χωρίς να ληφθεί υπόψη η θεολογική της πλευρά, είναι ίσως ο μεγαλύτερος οργανισμός που δραστηριοποιείται στην Κύπρο με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Όπως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός λαμβάνει μέρος στα της κοινωνίας, έτσι θεωρώ ότι και η Εκκλησία έχει το δικαίωμα αυτό. Στα της παιδείας, παρόλο που η παρέμβασή της Εκκλησίας δεν είναι θεσμοθετημένη, εντούτοις τα ίδια τα πολιτικά κόμματα ζητούν την άποψή της. Συνεπώς, είναι θέμα των πολιτικών κομμάτων και των εκάστοτε κυβερνήσεων το πως θα ρυθμίσουν το όλο θέμα. Όσες πολιτικές δυνάμεις θα ήθελαν να μειωθεί η επιρροή της Εκκλησίας στα της πολιτείας, θα πρέπει πρώτα να φροντίσουν να μην δημιουργούνται δυσλειτουργίες και κενά στα θέματα που αναλογούν στην οργανωμένη πολιτεία και τα οποία πολλές φορές καλύπτει η Εκκλησία με ιδίους πόρους. Υπενθυμίζω τις χιλιάδες των ατόμων που σίτιζε η Εκκλησία της Κύπρου στα χρόνια της πρόσφατης κρίσης του 2013. Στα της πολεοδομίας και του περιβάλλοντος, θα πρέπει να εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία χωρίς καμία απολύτη διάκριση ή παρέκκλιση.
Τι Παιδεία και Εκπαίδευση έχουμε σήμερα στην Κύπρο; Τι Παιδεία και Εκπαίδευση θέλουμε;Η εκπαίδευση, η οποία παρέχεται κυρίως από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αφορά την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Η παιδεία παρέχεται τόσο από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όσο και από το σύνολο της κοινωνίας. Η εκπαίδευση πρέπει να εναρμονιστεί με τις ανάγκες τις αγοράς και τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Όσον αφορά την παιδεία πρέπει να αναφέρω ότι η τεράστια δουλειά που μπορεί να γίνεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακυρώνεται από τα ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά και οι νέοι από την κοινωνία. Η διαφθορά και τα σκάνδαλα ακυρώνουν το όλο έργο που γίνεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η παιδεία σήμερα προάγει την ατομικότητα εις βάρος του κοινού καλού.
Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, στην πολιτική, στην κοινωνική ζωή, εντός της οικογένειας;Θεωρώ ότι η νομοθεσία παρέχει την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας.Η συνεισφορά και η συμμετοχή της γυναίκας στα της κοινωνίας αυξάνεται συνεχώς με το πέρασμα του χρόνου. Θεωρώ ότι η εκπαίδευση πρέπει να παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο θέμα. Παρατηρούμε επίσης ότι όπου η οικογένεια προσφέρει τα εφόδια και την απαιτούμενη στήριξη, μια γυναίκα μπορεί να φτάσει μέχρι και την κορυφή. Αυτά τα εφόδια πρέπει να τα προσφέρει και η ίδια η πολιτεία.
ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα;Ναι, φτάνει να διασφαλίζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες εγγυήσεις με αντίστοιχες εγγυήσεις που να παρέχονται από αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς. Όσον αφορά την πολιτική ισότητα, προσωπικά προκρίνω μια ισότητα που αφενός να μην περιορίζει τα δικαιώματα της όποιας εκ των δύο κοινοτήτων και αφετέρου να μην οδηγεί σε αδιέξοδα.
Έχει ευθύνες και η πλευρά μας για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό;Το κύριο μερίδιο ευθύνης το έχει η Τουρκία, καθώς πρόσφατα έχει κάνει ξεκάθαρες τις επιδιώξεις της μέσα από το όραμά της για την «γαλάζια πατρίδα». Οι ευθύνες της δικής μας πλευράς είναι ότι αφήσαμε την οικονομία μας να καταρρακωθεί και ότι έχουμε υποβαθμίσει την αμυντική μας ικανότητα. Δυο βασικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να κτίσουμε γερές συμμαχίες και θα μας θωρακίσουν απέναντι στην τουρκική επεκτατική πολιτική.
ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο συρματόπλεγμα Νουρή στο Ακάκι για τους παράτυπους μετανάστες που περνούν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα;Βλέποντας πρόσφατα τι έγινε στον Έβρο, με το οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να σπρώξει ένα τεράστιο αριθμό παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, σίγουρα ναι. Απλώς θεωρώ ότι το συρματόπλεγμα του Νουρρή εξυπηρετούσε περισσότερο πολιτικές σκοπιμότητες, παρά τον σκοπό που διαφήμισε η κυβέρνηση. Οι αδυναμίες του συρματοπλέγματος παρουσιάστηκαν σε διάφορες σατιρικές εκπομπές.
Πώς πρέπει να χειριζόμαστε και πως μεταχειριζόμαστε τους παράτυπους μετανάστες που έρχονται στο νησί μας;Πρέπει να διαχειριζόμαστε τους παράτυπους μετανάστες λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις διεθνείς συμβάσεις, όσο και τις κοινωνικοοικονομικές αντοχές τις κοινωνίας μας. Η Κύπρος είναι από τις πλέον πολυπολιτισμικές χώρες της Ευρώπης. Για να διατηρηθεί αυτό το όμορφο χαρακτηριστικό και να μην οδηγηθούμε σε ρατσιστικά φαινόμενα, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στο υπό αναφορά θέμα.
Είναι υγιής η πολιτική/κομματική σκηνή του τόπου;Αν ήταν υγιής η πολιτική σκηνή του τόπου δεν θα υπήρχαν τόσοι υποψήφιοι να διεκδικούν έδρα στη Βουλή. Για να αλλάξει αυτό, πρέπει πρώτα οι πολίτες που δεν συμμετέχουν στις εκλογές, να πεισθούν να πάνε να ψηφίσουν. Ταυτόχρονα, πρέπει ο κόσμος να ξεκινήσει να ψηφίζει αξιολογώντας κριτικά την στάση των κομμάτων και των υποψηφίων τους.
Έχετε εμβολιασθεί;Δεν έχω εμβολιαστεί. Με τα δεδομένα που έχω μέχρι στιγμής υπόψη μου και ζυγίζοντας το πιθανό όφελος με τον πιθανό κίνδυνο, πιστεύω ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά του μη εμβολιασμού, όσο μικραίνει η ηλικία. Θυμάμαι τα λόγια του Καθηγητή Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Κούβελα που ανέφερε: «Εγώ που είμαι πάνω από 50 χρόνων θεωρώ ότι πρέπει να εμβολιαστώ και μάλιστα με εμβόλιο AstraZeneca. Μια γυναίκα που είναι ηλικίας 30-40 θεωρώ ότι δεν πρέπει να εμβολιαστεί γιατί δεν κινδυνεύει».
Πώς θα πήγαμε στο θέμα της πανδημίας;Η αντιμετώπιση της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη τα κλιματικά και κοινωνικοοικονομικά πλεονεκτήματα που έχουμε, ήταν αποτυχημένη. Είμαστε μια χώρα αραιοκατοικήμένη, ψηλές θερμοκρασίες, χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και με ελάχιστη ατμοσφαιρική ρύπανση κ.α. Θεωρώ ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε τα όρια του κοινωνικού φιλελευθερισμού στην αντιμετώπιση κρίσεων. Η αποδυνάμωση των κρατικών νοσηλευτηρίων αποδυνάμωσε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα σχέδια δράσης. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως όργανο προπαγάνδας και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έχασε πολύτιμο χρόνο μετά την άνοιξη του 2020 για να προετοιμαστεί. Λόγω έλλειψης υποδομών στο σύστημα υγείας, το εμβόλιο παρουσιάστηκε σαν η τελική λύση και όχι ως ένα από τα όπλα που πρέπει να έχει στη φαρέτρα το εθνικό μας Σύστημα Υγείας.
Τι να κρατήσουμε και τι να πετάξουμε από την προ κορωνοϊού εποχή;Πρέπει να πετάξουμε σίγουρα τις άσκοπες σπατάλες σε υλικά αγαθά που δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στη ζωή μας. Πρέπει να κρατήσουμε όλα αυτά που καλλιεργούν τις υγιείς ανθρώπινες σχέσεις και αυξάνουν τη συνοχή της κοινωνίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.